tisdag 30 maj 2017

Storshopping på en helt ny nivå

Än så länge verkar familjen AvL hamna väldigt nära centrum av klockan i en normalfördelningskurva när det kommer till livsföring efter första barnets födelse. Det skall köpas leksaker, kläder och attiraljer för det nya barnet och även om vi har haft tur och fått mycket så har vi skickat in en hel del stålar i olika barnrelaterade prylar men det är egentligen inte det som gör att jag filosoferar om vår normalfamilj.

Innan Joy kom köpte vi ett nytt boende för att få lite mer plats. Det är onekligen ett ganska stort steg upp i trappan mot ultimat livsstilsinflation. Nu blev boendet inte särdeles mycket dyrare än tidigare och per kvadratmeter blev det ganska mycket billigare för ett boende med betydligt högre standard än det vi lämnade och intressant nog kan vi konstatera att för ett par veckor sedan såldes en lägenhet i vårt hus med nästan identiska förutsättningar som den lägenhet vi köpte och slutpriset landade närmare 13 % över det vi betalade.

Skulle vi sälja idag till ett liknande pris som den lägenhet som såldes och köpa ett boende som kostar lika mycket som det vi köpte hade vi kunnat bo gratis i över fyra år på vinsten. Det är ganska sjukt men trots allt ganska lugnande för nerverna.



Shopping igen

Nu var det dags igen för en rejäl portion livsstilsinflation. Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om konsumtion och det är min filosofi att man skall tillåta sig att köpa det man behöver och vill ha men att varje köp skall ske med eftertanke och detta köp har onekligen föregåtts av en rejäl mängd tanke.

Vi har köpt ny bil.

Det är inte en fabriksny bil men den är tillräckligt ny för att ha nybilsdoften kvar men den första 35 %-iga deprecieringen är avklarad.

Varför?

Ett par anledningar föranledde köpet. Skulle vi behålla vår lilla, 14 år gamla Yaris skulle den behöva en hel del TLC från någon som kan bilar och det skulle inte vara jag. En mottagen offert sa att det minsta vi behövde göra för att komma igenom nästa besiktning och kunna använda bilen med barn skulle kosta mellan 12.000-16.000 kr och då skulle bilen inte vara i tipptopp skick utan bara körbar.

Den kostnaden tillsammans med att en Yaris är i minsta laget för en familj med ett barn och definitivt för liten om det blir fler barn gör att vi började se oss om efter någonting nytt. Eftersom vi i huvudsak använder bilen för att köra till föräldrar behöver bilen vara rymlig nog att frakta barnvagn och familj men mer än så behövs inte.

Givetvis hade vi kunnat köpa en gammal Volvo men eftersom ingen av oss kan mer om bilar än att vi kan se vilken färg den har så behöver vi en bil som kommer vara problemfri. Jag har också tittat på bilpool men vi kör lite för mycket för att det skall vara ekonomiskt försvarbart jämfört med eget ägande om man äger på det sätt vi gör.

Vi valde bland en samling rimligt prissatta familjebilar och kom fram till att en Kia ceed sportswagon var rätt för oss. Om vi väljer den tokdyra servicen kommer vi ha en garanterat problemfri bil i 6 år och det är sannolikt att bilen kommer vara relativt problemfri i ett decennium och det borde vara lagom länge för att vi då skall ha nya livsförutsättningar som kräver någonting annat på fordonsfronten.

Ekonomi

Det är svårt att rättfärdiga den här typen av konsumtion i snålbloggarkollektivet men det är andra som satt snåbloggarstämpeln på mig och inte jag själv. Nog för att jag är ekonomisk nog för vilken smålänning som helst men jag lägger gärna pengar på saker jag vill ha och behöver.

Vi valde att ta ett billån hos samma bank som vi har lägenhetslånet hos och vi erbjöds en bit under 2 % i ränta. Samtidigt satte jag över lånebeloppets värde på ett separat ISK vilket jag döpt bil. Aktierna där förväntas avkasta mellan 8-12 % om året och ett decennium får väl ses som en relativt lång sparhorisont så genomsnittet borde hålla. Om jag klarar av att skaka fram den ränteskillnaden mellan billånet och aktierna under bilens livstid skulle det innebära att bilkostnaden, inkl uppskattade kostnader för service, försäkring, skatt och drivmedel (givet nuvarande transportbehov) kommer bli lägre än hustruns månadskort på kollektivtrafiken, även borträknat eventuellt försäljningsvärde på bilen efter 10-år.

Man kan också relatera bilkostnaden till ovanstående lägenhetsköp. Hade vi antagit att vi skulle betala samma kvadratmeterhyra för den nya lägenheten som vi betalade för den gamla skulle lägenheten kosta nästan lika mycket mer per månad som vi nu betalar för bilen.

Det här är bara sätt att försöka rättfärdiga livsstilsinflation men ser man det på det här sättet känns det inte så farligt. Jag väljer glatt en bil som uppfyller alla de krav vi har på den framför exempelvis att äta lunch på restaurang eller anlita städhjälp någon gång i månaden men det känns onekligen som överkonsumtion att köra detta nya vrålåk jämfört med min lilla Yaris vilken hade svårt att komma uppför halvbranta uppförsbackar men jag kommer nog vänja mig förr eller senare.

Bildkälla: kia.se

lördag 27 maj 2017

Veckans recept: Baka ditt eget bröd

När jag arbetade som kock var det oftast kockens uppgift att baka bröd till lunchen eller ett lite mer avancerat bröd till kvällen och detta gjordes både av kostnadsskäl (man betalar ju redan för kocken så om denne kan göra med på samma tid så blir ju förädlingsvärdet högre) men också för att nybakat bröd är godast.



Sedan jag blev glutenintolerant har jag inte bakat jättemycket bröd. Det har blivit en handfull försök och ibland bakar jag något fröknäcke men det är ganska knepigt att baka gott glutenfritt och jag har än så länge inte engagerat mig i att hitta ett recept som funkar.

Däremot bakade jag allt som oftast bröd förr och jag konstaterar snabbt att jag saknar det dagsfärska brödet med lite smör och kanske en skiva ost. Och det är så enkelt.

Grunden till de flesta brödsorter är 50 g jäst, en halv liter fingervarmt vatten, 10-12 dl mjöl, någon tesked salt, lite socker och kanske en matsked olja. Man kan exempelvis använda ett recept på grekiskt lantbröd eller focaccia som grund eller något lite tråkigare som vitt formbröd.

Det som främst skiljer dem åt är är form och smaksättning och det är här jag kommer in. Jag minns när man gjorde en ordentlig sats grunddeg och ibland bytte man ut en del av mjölet till rågmjöl, ibland rörde man i lingon i degen. Man kunde skicka i russin ibland eller så gjorde man en smaksättning som man smetade på brödet när det var utkavlat ungefär som en rulltårta och sedan rullade man ihop alltihopa och skickade in det i ugnen. Det kunde vara soltorkade tomater och oliver, pesto, fetaost och nötkross eller någonting annat gott.

Det är i detta steg det är viktigt att våga prova och det är här som bröd går från att vara vitt formbröd för en femma limpan till finfint bageribröd för 45 kr per limpa och extrakostnaden per limpa är allt från några ören till några kronor.

Och vet du vad det bästa är?

Förutom tillfredsställelsen att göra någonting själv och möjligheten att få en smak som inte finns någon annanstans så blir det ganska mycket billigare att göra det själv. Tag man en ganska standardiserad limpa från Pågen går den på runt 25 kr. Att göra samma limpa själv kostar mindre än fem kronor även om du lyxar till det med lite grahamsmjöl eller ett russin.

En normal tvåbarnsfamiljs frukost kanske innebär att mamma och pappa hystar i sig 4-5 skivor bröd och ungarna klämmer i sig ett par skivor innan de är i skolåldern. När jag gick på högstadiet växte jag 10 cm om året så jag kunde sätta i mig en rejäl skål havregrynsgröt och fem-sex mackor och jag var ändå svältande när lunchen kom. Men utgår man från någon form av normalitet kanske en limpa klarar sig i ett par dagar vilket innebär att besparingen per år är 3650 kr.

För några år sedan tog jag och hustrun en vecka i Turkiet, all inclusive och det kostade oss ungefär 5.000 kr för två personer. Det säger mig att en veckas semester i Turkiet för hela familjen borde gå att skaka fram bara man bakar sitt eget bröd i tre-fyra år.

PS. Sprid gärna budskapet om utlottningen av boken "Bli grymt rik på aktier". Tillsammans skapar vi en bättre värld. DS



Bildkälla: koket.se richard söderberg




torsdag 25 maj 2017

Utlottning av "Bli grymt rik på aktier"

För ett tag sedan vann jag boken "Bli grymt rik på aktier" och nu har jag läst den och vill skicka den vidare till någon annan. Det har ju blivit ganska poppis att lotta ut böcker på bloggarna nu och jag tycker det är ganska trevligt. Det är ett sätt att bidra till delningsekonomin i sann snålbloggaranda och det är ett relativt försiktigt sätt att marknadsföra bloggen (om det sköts snyggt). Jag försöker ta ekomikollektivet ett steg längre så får vi se hur det går.

Bli grymt rik på aktier är en lättläst nybörjarbok om aktier och sparande av Anders Haskel. Boken går igenom grunderna och ställer upp exempel som gör det lätt att förstå.



Vill du vinna boken?

Bloggen Att Välja Lycka skall syfta till att göra världen lite bättre och jag tror mig ha kommit på ett sätt att göra det. Om du vill vara med i utlottningen av boken är det minsta som behöver ske att du retweetar det här inlägget på twitter när det skickas ut. Gör du det får du en lott.

Ett annat sätt att vara med i utlottningen av boken är att skänka en slant till Barncancerfonden. Du kan göra det genom att sätta in pengar på diverse olika sätt och smidigast är kanske att följa länken till "Att Välja Lyckas egen insamling".

Andra sätt att skänka är att swisha en gåva till 90 20 900 men då behöver du ta en skärmdump och tweeta över bilden, eller förmedla den till mig på annat sätt.

Min förhoppning är att alla som vill vara med i utlottningen skänker en femma, så för varje femma man skänker får man 10 lotter i lotteriet (skänker du mer får du fler lotter och extra god karma).

Låter det bra?

Skänk en femma till välgörenhet och var med i utlottningen av boken. Vinnaren kommer dras på Sveriges nationaldag varför insamlingen slutar kl 23.59 den 5/6-17.

Som en extra bonus - om vi lyckas samla in mer än 1000 kr lägger jag in boken "Så blev Warren Buffett världens rikaste person" av Per H Börjesson i potten men eftersom delad glädje är dubbel glädje kommer en lott vinna den första boken och en lott kommer vinna den andra boken.

Lycka till


Bildkälla: bokus.se

onsdag 24 maj 2017

X-dag - upp eller nedgång?

Eftersom det är kort dag på börsen idag blir det här ett kort inlägg som bara är en reflektion över ett problem jag noterat på twitter och på olika forum.

Den dag en utdelning avskiljs tenderar att skapa förvirring. Det som händer den dagen är, att om man ägde aktien dagen innan kommer man, inom en given tidsrymd, att få mottaga en utdelning. De som äger aktien först dagen efter kommer inte få den utdelningen.



Detta innebär i sin tur att, allt annat lika, kommer den som skall köpa dina aktier dagen efter utdelningens avskiljande att vilja ha kompensation för att det är du som får utdelningen. Hen vill alltså inte betala för utdelningen också varför du endast kommer få aktiens pris igår - utdelningens värde.

Låt oss ta ett dagsfärskt exempel ur min portfölj nämligen Kopparbergs. Idag handlas aktien utan rätt till utdelning om 5,90 kr och igår slutade aktien på 236,50. Om inget annat hände skulle därför aktien idag handlas till 230,60kr (236,50-5,90) +/- någon tioöring beroende på handelsmöjligheter.

Så långt är allt väl och nu har vi kommit över det värsta hindret. Låt oss nu åter igen se på Kopparbergs. Idag stängde aktien på 236,50 dvs oförändrat från igår. Det innebär i praktiken att jag hade kunnat sälja mina aktier idag, till samma pris som jag kunde igår med den lilla skillnaden att jag också skulle få en utdelning på 5,90 kr per aktie om några dagar. Det innebär i förlängningen att även om det inte ser så ut så har aktien gått upp 2,5 % idag (5,9/236,50).

Det verkar ganska vanligt att det snubblas över dessa uträkningar och även om det vore förmätet av mig att tro att jag skall bilda folket är det här ändå min lilla förhoppning om att kunna hjälpa till lite i alla fall.



Bildkälla: freeimages.com

tisdag 23 maj 2017

Klädbytardag

Mycket har förändrats på 30 år. När jag var liten hade vi väldigt lite second hand. Internet var inte uppfunnet och andrahandsmarknad på allsköns prylar existerade knappt.

Nu innebar det för all del att de flesta inte konsumerade som idioter. Det man köpte använde man men Ikea hade slagit på riktigt och slit och släng mentaliteten hade börjat komma igång men man kunde fortfarande laga en tv.


Snabbspola 30 år och blocket, tradera, bakluckeloppis och diverse second handbutiker är det nya svarta. Andrahandsmarknaden fungerar så bra (eller så dåligt) att prylar inte är värt någonting. I vårt fall innebär det att vi hellre skänker än säljer för att slippa bli nedringda av en bunt dryga blocketsurfare som på ett otrevligt sätt vill pruta 25 kr på en byrå.

Det är i detta klimat vi kommit i kontakt med klädbytarfenomenet. Visst är det mycket bättre att man rensar lite i garderoben och låter någon av ens kompisar nyttja det som köptes en gång för länge sedan men som av någon anledning inte används. Det kanske inte är aktuellt i herr AvLs garderob för det som finns där är antingen saker som använts tills det är tunnslitet eller så är det saker som ingen annan vill ha, men i fru AvLs garderob finns det allsköns blusar och kjolar som inhandlats på någon rea och som sedan aldrig riktigt passade.

Häromsistens bestämde sig fru AvL för att göra slag i saken och bortsett från att det var en trevlig social situation, lite som dåtidens homepartyn, så blev hon av med prylar jag aldrig sett henne använda och istället fick hon med sig lite nya, sjysta prylar hem som hon var väldigt exalterad över.

Jag gillar att hitta ytor där den här typen av delningsekonomi eller cirkulärt tänkande fortfarande fungerar. Om det nu är svårt för folk att byta pengar mot gamla grejer kanske det kan funka att byta grejer mot grejer.

Vi får väl se vart det landar men om någon vill byta en gammal skjorta med bara lite svettfläckar mot någonting annat häftigt är det bara att säga till så skall jag rota lite i garderoben.


Bildkälla: freeimages.com

lördag 20 maj 2017

Gör din egen marinad

Det börjar sakta men säkert närma sig grillsäsong och det ser man bland annat på att butikerna ställer fram alla grilloljor och marinader och i Coops reklamblad såg jag redan vid påsk att man kunde köpa tre stycken Santa Marias färdiga marinader för 25 kr.


Jag använde själv de marinaderna innan jag började intressera mig för matlagning men nu blir jag nästan bara provocerad av produkten. Det är absolut inget fel på en färdig marinad men tänk på vad det är i. När jag kikar på en allroundvariant på mat.se (vilket jag gör för att Santa Maria inte har ingredienslistan specificerad på sin hemsida) ser jag att den innehåller vatten som första ingrediens. Därefter kommer lite äppeljuice, massa kryddor och socker, förtjockningsmedel, konserveringsmedel och mer kryddor. Kryddorna i sin tur ser ut att vara ungefär det som är i en standardiserad grillkrydda så låt mig spalta upp det här för den som vill göra det själv.

Istället för vatten och förtjockningsmedel kan man använda matolja. Ger en bra konsistens, underlättar vid grillningen/stekningen och bidrar med smak. Därefter behöver du någonting syrligt. Du kan använda fruktjuice, vin eller vinäger. Jag brukar använda en enkel vitvinsvinäger. Sen kan man ju då med fördel köpa en burk grillkrydda och hälla i en hög och varför inte välja en matsked honung istället för socker? Vill man kan man krydda med extra vitlök eller dragon eller något annat gott men det behövs inte.

Ekonomi

Tänk nu på att vi inte använde vatten och förtjockningsmedel utan olja som bas och att vi dessutom använde någonting så exklusivt som honung som sötningsmedel istället för socker.


Priset för samma mängd hemmagjord marinad är 4,77 kr istället för 8,33 kr vilket är det rabatterade priset. En besparing på 43 %. Betänk nu att den där påsen du köper med nöd och näppe räcker till 400g kött så skall du ha över polarna på grillfest kommer du behöva en hel drös med sådana där små paket.

Låt oss utvidga exemplet och konstatera att skulle vi välja socker istället för honung blir priset 2,97 kr/75 g och kör vi med vatten och majsstärkelse får vi ett slutpris på runt 2,50 kr vilket blir en besparing på 70 %.

Spelar pengarna någon roll?

Njaä egentligen inte. Om vi antar att du och partnern grillar ett tiotal gånger per år sparar du lite drygt hundra kronor per år vilket för all del kan bli närmare 50.000 kr i sparande om man placerade dem i en vettig indexfond under sitt yrkesliv men den främsta vinsten jag kan se är att man då vet vad man får, man kan få maten att smaka precis som man själv vill och det är verkligen inte svårt.

Att klippa upp påsen och smeta in köttet tar marginellt kortare tid än att blanda 2 msk olja med 2 msk vinäger, hälla i ett par teskedar grillkrydda och strö i en knapp matsked socker för att sedan blanda i några sekunder. Och du slipper alla e-nummer.

Givetvis gör man som man själv vill men jag grillar med egen marinad i sommar.

Bildkälla: Freeimages.com och att välja lycka

torsdag 18 maj 2017

Mina tankar om konsumtion

Jag tror inte jag har reflekterat så mycket över min syn på konsumtion utan jag har istället skrivit en himla massa inlägg om sparande och investeringar, att sänka sina kostnader och att spara som en tokig för att nå ekonomisk frihet och med detta kanske man kan få en uppfattning om hur jag tänker men jag tror det riskerar att bli fel.

Jag pratade för en tid sedan med ett par vänner om det här eftersom de, precis som de flesta jag känner, benämner mitt sparande och gnetande med en handviftning och "sån där sparsamhet du pysslar med".

Därför skall jag försöka skriva några rader om hur jag ser på konsumtion i ett försök att förklara. Vi får väl se om det går.



Konsumtion vs lycka

För mig är det viktigt att, i de flesta situationer, fundera över vad de spenderade kronorna är värda för mig. Alla är vi olika och alla har vi olika saker som gör att vi mår bra och känner oss fyllda med glädje och lycka.

När man står där i butiken och beslutar sig för huruvida man skall eller inte skall lägga pengar på den här prylen oavsett om det är en ekologisk mjölk eller en ny TV, måste man reflektera över vad konsumtionen innebär för mig som konsument. Om det finns ett helt likvärdigt alternativ som är billigare, varför skulle du välja det dyrare alternativet?

Låt mig försöka förklara med ett mjölkexempel.

Det finns mängder av olika mjölkförpackningar i en vanlig butik men innehållet är mjölk. Om vi utgår från att vi tittar på den svenska favoriten mellanmjölk så är det en vansinnigt standardiserad produkt. Mjölk är mjölk. Men ändå spelar det roll för folk vad det står på förpackningen.

I min värld finns det då ett antal nivåer att fundera över som styr ditt köpbeslut. För dig kanske det är viktigt att mjölken kommer från Sverige, från ett företag där både bönder och kossor har sjysta villkor och massa andra kriterium men låt oss stanna där.

Låt oss säga att Svensk mjölk är viktigt, ekologiskt är viktigt och sjysta villkor är viktigt. Då kommer den mjölken vara betydligt dyrare än vad den polska, icke ekologiska, namnlösa mjölken är och jag förutsätter att det mesta av värdet för konsumenten i den dyrare mjölken ligger i känslor. Det kan eventuellt finnas hälsovinster i ekologiska produkter och det skulle kunna vara så att det finns skillnader i mjölken från Polen kontra Sverige men oavsett vilket så tror jag att köpbeslutet ofta grundas i känslomässiga argument och det är helt okej för då kommer du som konsument att uppleva att den här mjölken du har valt ger dig ett mervärde och du får ökad lycka av din konsumtion och de extra kronorna du la på mjölken gav någonting extra till din dag.

Vad jag då vänder mig mot är inte att du väljer svensk ekologisk mjölk från Arla eller vad det nu kan vara utan vad jag ifrågasätter är varför du köper den för 12 kr/liter när du i affären runt hörnet kan få den för 10 kr/liter.

Om det enda som skiljer produkterna åt är saker som bara är på låtsas kanske det är vettigt att fundera på vad du skall välja för när du häller upp de två olika förpackningarna svenska, ekologiska, närproducerade mjölk är de båda vita, kalla och jag har verkligen svårt att tro att du i ett blindtest skulle kunna känna skillnad på dem. Varför skall du då välja den dyrare mjölken från butik A?

Mer pengar för samma sak

Det finns mängder av saker där ett dyrare pris, på inget sätt ger en bättre produkt. Om jag på Avanza väljer en courtagenivå som gör att jag betalar mer per transaktion än jag betalar idag får jag ingenting, absolut ingenting, extra för mina pengar. Det är snarare så att jag får mindre för pengarna. I många fall är det samma sak med el, försäkringar, val av banktjänster osv. Varför betala mer för exakt samma sak?

Detsamma gäller el. Om jag vill ha el från vindkraft kan just detta val ge mig mer värde för pengarna men jag har personligen väldigt svårt att se på vilket sätt min el blir bättre av att jag väljer ett bolag där jag tvingas betala 300 kr i årsavgift för att få köpa el av dem när konkurrenten inte tar ut den avgiften.

Detta är en av mina poänger. Jag anser att det är fånigt att betala mer än nödvändigt för det jag känner att jag vill köpa oavsett vad det är jag vill köpa. Om jag vill ha en sprillans ny tv av märke X så finns förmodligen den apparaten på fler ställen än ett och då känner jag sällan att jag måste gå till butik A där apparaten kostar 500 kr mer än i butik B. Jag har redan bestämt att mitt liv skulle bli bättre av en ny TV av märke X och då är det väl bara fånigt att köpa den här produkten för mer pengar än nödvändigt?

Välj konsumtion som gör dig lycklig?

Jag älskar konsumtion som koncept och det konsumtion kan erbjuda även om jag hatar att handla. Vi bor i ett rikt land med allsköns möjligheter varhelst vi vänder blicken och det är toppen. Vi kan göra nästan vad vi vill och vi kan köpa nästan vad vi vill och det enda jag tycker om detta är att man skall välja att konsumera det som ger lycka.

För min del blir jag betydligt lyckligare av en ledig dag med familjen, en lång promenad vid havet, en glass på stranden och sedan gå hem och laga en god middag än vad jag skulle bli om jag köpte en ny uppsättning kläder.

Priset på de två konsumtionsvalen kan vara ganska jämställda lite beroende på vad man har i lön och vad man vill ha för kläder men låt oss fortsätta tankegången lite. Om jag skulle köpa en sprillans ny TV när min gamla fortfarande fungerade finfint skulle jag bara må dåligt. Det skulle kännas som om jag slösar pengar helt i onödan och att jag kan göra så mycket roligare saker för de pengarna oavsett om jag har råd eller inte. Däremot skulle jag gärna ta en vecka extra ledigt och åka land och rike runt för att besöka familj och vänner, lägga pengar på restaurangmiddagar eller en ny spännande whisky.

Återigen kan priset vara detsamma men i det ena fallet blir jag lycklig av konsumtionen och i det andra blir jag det inte. För dig kanske valet är ett annat men jag hoppas att poängen är klar.

Summering

Det är lätt att missförstå mig när jag hela tiden skriver om minskad konsumtion, sparande osv men det jag egentligen vill, är att vi skall konsumera med eftertanke.

I dagens Sverige kan vi köpa nästan vad som helst men det är väldigt få förunnat att kunna köp nästan allt.

Och om du, liksom jag, har en mer begränsad summa pengar att röra dig med varje månad kanske det är viktigare att varje spenderad krona används på ett sätt som ger dig maximal glädje. Om du gärna jobbar en timme extra för att kunna betala årsavgiften till elbolaget så gör det. Om du blir lycklig av det så skall inte jag ta ifrån dig den glädjen men om du istället hade velat lägga de hundralapparna på ett par biobiljetter kanske det är dags att se över ditt elabonnemang.

Det absolut sista jag vill säga är att om det bästa du vet är att konsumera. Du älskar själva upplevelsen att handla prylar och inget gör dig lyckligare så är det viktigt att veta att ingen kan få allt och att man upplever en högre grad av lycka om man utsätter sig för det man upplever som lyckobringande, med mer återhållsamhet. Om man gör det man älskar till en vardag slutar snart det man älskar vara speciellt och den lycka man en gång kände finns inte längre kvar.





tisdag 16 maj 2017

Rättsliga skillnader mellan ISK & KF

Jag funderade för en tid sedan över ett par frågor som inte nödvändigtvis är de muntraste man kan filosofera över men som är viktiga att ha koll på innan besvären står och knackar på dörren.



Frågorna var ungefär de här

1: Ingår behållningen på ISK/KF vid en eventuell skilsmässa/bodelning?

2: Ingår behållningen på ISK/KF i ett dödsbos tillgångar vid den egna bortgången?

Visst låter det som muntra frågor?

Jag har inga som helst planer på att varken dö eller skilja mig men den cyniska realisten i mig är ganska övertygad om att jag en dag skall vandra mot det där ljuset i tunneln och i mänskliga relationer finns alltid risken för osämja och i båda situationerna är det min åsikt att det är bäst för alla inblandade om man har så mycket som möjligt avklarat redan från början för att minimera friktionen när olyckan är framme.

Bråk om pengar tenderar att vara ett populärt ämne i såpoperor men det är också en högst verklig problemställning som upptar ganska många juristtimmar varje år och svaren på ovanstående frågor kan hjälpa en liten bit på vägen så jag frågade om råd och fick följande svar.

1: En kapitalförsäkring ingår i en bodelning, om man inte uppgett att den skall utgöra förmånstagarens enskilda egendom. För att göra den till enskild egendom krävs ett äktenskapsförord makarna emellan. Samma sak gäller för ett ISK.

Rakt och enkelt. Är du gift är det äktenskapsförord som gäller annars gäller det att dela lika om man går skilda vägar. Se till att ha det här klart redan innan så minskar friktionen vid en eventuell skilsmässa. I en sådan situation finns det tillräckligt mycket annat man kan bråka om.

Om jag dör då?

2: Om du går bort tillfaller kapitalförsäkringen inte ditt dödsbo utan utbetalas till din/dina förmånstagare. Om dina förmånstagare inte finns tillfaller kapitalförsäkringen dödsboet.

I ISK går det inte att ange ett förmånstagarförordnande utan det tillfaller alltid dödsboet. Om du inte vill att det skall tillfalla dödsboet behöver det anges i ett testamente.


Även det ganska rakt och enkelt. Nu förutsätter jag att ingenting är enkelt i juridikens värld men jag frågade också vad som gällde exempelvis lån jag har vid min död och om pengarna i ISK/KF går till att betala dessa och svaret ändrades inte vilket säger mig att pengarna man har i en KF kan kringgå dödsboets borgenärer vilket innebär att banken står där med lång näsa och hustrun eller barnen får hela slanten. Det känns nästan lite för bra för att vara sant så om du råkar vara jurist med inriktning på de här frågorna får du gärna skicka ett meddelande men tills jag blir rättad kommer jag anta att ovanstående stämmer. Vad jag kan läsa mig till i avtalstexten i en kapitalförsäkring så verkar det stämma.

Vad innebär detta?

Eftersom skatteeffekterna är snarlika och kostnaderna likaså börjar jag luta mer och mer åt att kapitalförsäkringen är det mest fördelaktiga för långsiktigt sparande. Jag har i dagsläget lejonparten av mitt sparande i ISK och det är endast de utländska innehaven som ligger i kapitalförsäkringar men jag överväger att börja föra in mer av mitt sparande i KF i syfte att bygga en säkrare grund för min familjs framtid.

Utöver ovanstående finns det annat att tänka på och en fin genomgång hittar du exempelvis på z2036.blogspot.se. Det är förövrigt där jag stulit bilden ovan för den som undrar.


Bildkälla: Freeimages.com


lördag 13 maj 2017

Flexitarian?

Jag tycker nästan att det är provocerande att vi som kollektiv hittar på massa nya trendiga uttryck för att beskriva vårt vansinne men konceptet flexitarian verkar fått fäste och jag gissar att det är alla skäggprydda lattepappor som berömmer varandra för sina innovativa recept på vetegroddssmoothie med chiafrön på sina månatliga surdegskonferenser som hittat på detta att man kan få lov att ingå i vegetariansegmentet om man kör köttfri måndag. Jag låter det vara osagt vart det kommer ifrån men personligen anser jag att man skall vara tvingad att anstränga sig lite mer än så för att få hävda att man är med och räddar världen.

Nu råkade jag för all del lyssna på podden "På riktigt" där de konstaterade att en måltid kossa hade samma klimatpåverkan som 50 vegetariska måltider så att skippa lövbiffsrouladerna på fredagskvällen hjälper givetvis till men är det verkligen viktigt att få lov att sätta en stämpel på sig själv om man väljer quornfärs till tacosen istället för nötfärs?

Funderingar

Sånt här gick jag och funderade på en tidig lördagsmorgon när fru AvL behövde sova och Joy var lite bångstyrig. Då gick vi ut på en promenad så att hon kunde somna i vagnen och när jag gick där på Eriksbergskajen innan åtta på en lördagsmorgon funderade jag på vad vi skulle äta till middag och helt från det blå blev jag sugen på halloumi. Efter lite extra funderande kom jag fram till att en halloumiburgare med hemmagjord coleslaw, lite sjysta inlagda grönsaker, lite böngroddar och en chilimajonnäs borde vara gott.



När jag går där och filosoferar fram min vegetariska matorgie i godan ro så att snålvattnet rinner ned i mitt välansade sommarskägg möter jag två leende, barnvagnskörande pappor och då slog det mig som en blixt från en halvklar himmel att jag var på väg rakt ned i helvetet. Någon nivå måste vara tillägnad en syndare som jag som aktivt funderar ut hur jag skall bli mer hipster.

Men men. I min värld spelar det faktiskt ingen roll om det är kossa eller böna jag äter så länge det är gott. Detta innebar att det blev middag med ett par skivor grillad halloumi på ett hamburgerbröd toppat med syrade grönsaker och chilimajonnäs. Till det serverade jag kokt majskolv och coleslaw. Det var rent ut sagt skitgott.

Den som vågar kalla mig flexitarian nu blir förskjuten men mitt stora, mjuka hjärta kände ändå att jag gjorde världen till en lite bättre plats. Främst för att mitt liv var ganska mysigt under en riktigt trevlig middag.

Summering

 Jag har ingen aning om ifall det är sant att en portion nötfärs har samma klimatpåverkan som 50 portioner hummus men jag vet att skulle mitt liv bestå av kikärter och vita böner skulle jag explodera vecka tre. Däremot kan det vara riktigt trevligt att variera sin kost och det kan man med fördel göra genom att mosa lite grönsaker till en bifform som man sedan steker och äter.

En annan kil reflektion jag gjort är att det verkar vara en ny hajp att av miljöskäl blanda ut sitt kött med bönor och grönsaker. Det trodde jag man gjorde för att det blev godare och dessutom billigare. Om det nu innebär att jag också gör en miljögärning, toppen.

Om du, liksom jag, känner att du kanske borde göra mer för miljön men verkligen älskar din ko och dessutom vill vara lite motvalls surgubbe; ja men ät ko då. Men jag kan innerligt rekommendera att du testar att slänga ihop ovanstående burgare någon dag när du känner dig äventyrlig för ingen måste ha kött varje dag. Det blir skittrist i längden precis som grönsaker, havregrynsgröt eller smoothies blir trist om man inte alternerar. En annan rätt jag gillar är Dahl och jag är också förtjust i zucchiniplättar.

Jag utmanar alla att testa men bara för att det är gott.

Bildkälla: sanna livijn wexell




fredag 12 maj 2017

Alla behöver en fredagsanka

Det är fredag och just den här fredagen kan det behövas lite extra mycket kärlek. Det skall bli riktigt skönt med lite helg och får vi bara lite fint väder kan det bli en go promenad i eftermiddag också. Det ser vi fram mot.

För er som inte är insatta i en redovisningskonsults vardag kan jag säga att det är deklarationstider nu men det vanliga arbetet tar inte slut för det så just nu är det multipelexpansion på hög nivå men tyvärr främst på arbetsbördan och inte på det ekonomiska uttaget. Men det lugnar snart ned sig och sen blir det semester.

Tills dess har vi ankorna






torsdag 11 maj 2017

Snabbväxande industri - AVL-Portföljen köper Indutrade

Då var det dags igen. AvL-Portföljen hade 500 kr i likvider sedan senaste månadens lön tillsammans med utdelningar från bland andra Hemfosa, Investor, Cloetta och SAS preferensaktie att handla för den här månaden och köpte gjorde vi i tisdags straxt efter lunch.

Jag hade lagt en köporder på Indutrade några dagar efter senaste rapporten då aktien rusat 8 % men trots att aktien nu värderas till 24 ggr föregående 12-månaders vinst tror jag att det finns mycket mer att hämta här. Bolaget är en industriell förvärvsmaskin som ökar omsättningen både organiskt och genom förvärv. Totalt ökade omsättningen med 19 % och orderingången var upp 20 % så även nästa kvartal kan bli fint. EBITA klättrade hela 31 % och efter skatt klämde bolaget till med ett resultat hela 38 % högre än föregående år.

Finfina siffror och håller det i sig kan det finnas rejält med utrymme för fortsatt kursresa i aktien och med en ökad vinst finns utrymme både för fler förvärv och en höjd utdelning så jag slog till på 3 aktier för 204 kr/st i AvL-Portföljen. Jag köpte faktiskt några till i den stora portföljen också.

Köp

Den 9/5 köptes 3 aktier i Indutrade för 204 kr/st vilket blev 612 kr totalt. Det innebär att portföljen ser ut som följer


Börsen ångar på med rejäl fart nu. Portföljens totala värde var igår 8883 kr och eftersom insättningarna uppgår till 8000 kr innebär det att vi fått 11,04 % i avkastning vilket då är ytterligare 0,7 % sedan i tisdags när jag skrev om ettårsjubileet för portföljen.


Bildkälla: nordnet.se


tisdag 9 maj 2017

AvL-Portföljen fyller 1 år

Den 25:e april 2016 startade jag AvL-Portföljen. Det är den enda del av mitt sparande som jag redovisar helt öppet med kronor och ören och syftet med portföljen är att visa vad långsiktighet och ihärdigt sparande kan göra för ekonomin.

Grundresonemanget var att alla kan spara 500 kr i månaden och tror du mig inte kan du läsa det resonemanget här. 500 kr/månad skall sparas i aktier eller fonder och någon gång ibland kanske det ramlar in en extra slant för att vi fått julklappspengar eller fyllt år. Första insättningen var på 1200 kr för att ge portföljen en initial extrapuff men resonemanget var givetvis ett annat.

Sedan dess har 12 månadsinsättningar gjorts, inklusive den initiala, vilket totalt inbringat 7500 kr. Utöver den initiala extrainsättningen satte jag in 800 kr i juni eftersom vi då fått skatteåterbäringen samt 1000 kr i januari i år eftersom jag fyller år i januari och bara önskar mig pengar.

Dessa insättningar har byggts ihop till en portfölj bestående av 10 aktier och en fond. Vi är investerade i sex olika branscher och har en rimligt diversifierad portfölj.


Några av bolagen har gått riktigt bra och andra har presterat mindre bra men förhoppningsvis skall det visa sig med tiden att långsiktighet vinner. Fonden ägs i huvudsak för att förenkla beskattningen eftersom jag inte tänkte mig för riktigt när jag startade portföljen och startade den på ett ISK-konto. Det gör att direktägande i utländska aktier kan vara skattemässigt ogynnsamt varför det fick bli en fond istället om man, som jag, vill nå Novo Nordisk, Pandora, Danske bank och Vestas för att nämna några.

Portföljen har under året kämpat på men har haft det ganska motigt på avkastningsfronten jämfört med index och det beror enligt min egen analys på att det är mycket svårare att pricka helt rätt varje gång. Det är också anledningen till att indexfonder är så bra. Nu däremot tror jag att vi kommer se att portföljen kan matcha eller till och med slå index eftersom vi börjar få den bredd och riskspridning vi önskar. Portföljen håller nu en sharpekvot på 1 och en volatilitet under börsen i stort så det börjar ordna upp sig.


Avkastningen är verkligen inte fy skam. Portföljen är värd 8274 kr vilket innebär att vi fått 774 kr i avkastning vilket översätts till 10,32 %.


Jämfört med index som klättrat 19,72 % har vi underpresterat men 10,32 % är ändå riktigt bra. Skulle det gå att hålla den tillväxttakten i tio år skulle den där 500-ingen vi sparar varje månad vuxit till nästan 100.000 kr och då är vår insats 60.000 kr så vi kommer alltså få 40.000 kr i avkastning. Inte fy skam.

Jag ser fram mot nästa år. Vi fortsätter spara och bygga vår portfölj vilken kan bidra till trygghet framöver.




Bildkälla: Nordnet.se och avanza.se

måndag 8 maj 2017

Äntligen måndag

Det har varit en väldigt solig helg och det kanske hade varit mysigt om helgen fick vara några dagar till men idag är det måndag och då är börsen öppen vilket inte är fy skam det heller.



H&M levererade sina försäljningssiffror för april och kom in i linje med analytikernas förväntningar vilket var skönt.

Franska valet är avgjort och makaronen vann. Även om marknaden förväntat sig det verkar det ändå som om man nu tar en lättnadens suck.

Bäst av allt är att jag äntligen skall få klart min kindtand som bråkat med mig sedan i januari. Jag hoppas att det blir bättre och inte sämre den här gången för det är tröttsamt att ha ont.

På onsdag börjar det ösa in utdelningar på kontot när preffarna och Investor börjar och därefter är det ett ihållande flöde under större delen av maj. Det är väldigt roligt att se pengar rulla in på kontot fler gånger per månad än bara den där ödesdagen då vi alla blir rika.

En bra vecka framför oss - Nu kör vi.


Bildkälla: freeimages.com

lördag 6 maj 2017

Veckans recept: Whiskytryffel

För några år sedan hittade jag ett chokladtryffelrecept som var ganska trevligt och jag gjorde om det lite för att kunna smaksätta det eftersom receptet var ett grundrecept utan smaksättare.

Då använde jag tre olika smaksättare till de tryfflar jag gjorde. Smakerna var vanilj, hallon och whisky. Men inte vilken whisky som helst för jag blir nästan alltid besviken på godis som hävdar att de innehåller den ena eller den andra likören eller spritsorten. Det är oftast bara skräpalkohol och essens i om man alls känner någon smak utöver billig choklad och aceton. För min del skall det alltså vara en bra whisky att smaksätta med och där kan man välja baserat på tycke och smak men de absolut dyraste sorterna är bortkastade när man blandar upp dem så här däremot är det inget fel i att smaksätta med en skvätt 10-årig Ardbeg för en riktigt rökig whisky eller en 12-årig Macallan för en lite blommigare, rundare tryffel där man får i lite sherrysötma i chokladen.




När det kommer till chokladen är det även här upp till var och en men skall man ändå lägga ned tid och energi på det här kan det vara värt att köpa lite finare choklad. Personligen köper jag oftast Marabou Premium 70 % eller liknande av Lindt.

Tryffelrecept 30-50 st:

250 g mörk choklad
1/2-1 vaniljstång
1 dl grädde
65 g honung
50 g osaltat smör
Valfri smaksättning (exv en vaniljstång till, två msk hallonsås utan kärnor eller 1-2 msk whisky. Väljer du hallon eller whisky är det bra att minska mängden grädde med motsvarande volym)

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och honung. Koka upp.
Under tiden finhackar du chokladen (går bra i mixer). Låt gräddblandningen svalna något och häll den sedan över chokladen, rör till en jämn smet medan du tillsätter smöret. Om du väljer exv hallon eller whisky som smaksättning skall den hällas i nu. Klart

Enklast är att hälla smeten i en form eller på ett fat med kanter och låta den svalna i rumstemperatur och sedan i kylen. Ett annat alternativ är att hälla smeten i en spritspåse och låt smeten stelna, därefter kan man spritsa ut små klumpar som man sedan kan kyla i kylskåpet. Då blir det lättare att rulla tryfflar sedan.

När man sedan rullat tryfflarna kan man med fördel rulla dem i lite kakao eller florsocker (eller varför inte vaniljsocker om du gör vaniljtryfflar). Var inte rädd för att göra tryfflar i oregelbundna former. Det får gärna synas att de inte är maskingjorda.

Ekonomi

Om du inte orkar göra det här själv kan du antingen gå och köpa handgjorda tryfflar i en konfektbutik för mellan 10-12 kr/tryffel eller så kan du maila mig så kan jag skaka ihop en burk till dig till ett bra pris men om du som jag tycker att det är trevligt att inte betala en förmögenhet för att få riktigt sjysta grejer så är det faktiskt inte så svårt att göra själv och en trevlig liten glasburk kan man köpa för en tia i den lokala presentbutiken. Vill man kan man klippa till en liten tygbit och en bit snöre att sätta runt locket och så har du en riktigt fin "gå bort-present" som komplement till den där flaskan vin.

Bildkälla: att välja lycka

För en dryg tjuga och ett par gamla syltburkar får du 2-3 presentpaket av högsta kvalitet. Jag hittade en hygglig jämförelsetryffel på Mat.se. Den kostar 689 kr/kg eller 68,90 kr/ask. Låt oss göra jämförelsen på att man köper en glasburk på Lagerhaus och stoppar i den hemmagjorda tryffeln då har man en present för 27 kr och sparar 42 kr. Det är inte många kronor att spara men många bäckar små; och jag lovar att den du gör själv är bättre.




Bildkälla: pixabay.com och att välja lycka

torsdag 4 maj 2017

Rapportbonanzan fortsätter

Portföljen formligen sprutar ur sig rapporter och jag hinner mest översiktligt undersöka dessa men det är också tjusningen med att ha en så väldans bred portfölj som jag har. Man måste inte följa bolagen lika aktivt som när man har färre eftersom varje enskilt bolag har en lägre påverkan på totalresultatet. Stefan Thelenius har skrivit om detta några gånger eftersom hans portföljer är ännu bredare än mina. Senast tror jag han utvecklade sina resonemang i "z2036 Global Multi Strategy" där hans tankar stämmer väl överens med mina egna.



Med det sagt så skummar jag ändå rapporterna och försöker snappa upp om någonting anmärkningsvärt händer.


Atlas och Indutrade

Båda industribolagen kom in med fina rapporter klart över förväntan men i Atlas Copcos fall blev kursreaktionen ganska medioker eftersom värdering på aktien redan innan rapporten var vansinnigt hög. I fallet Indutrade däremot hade förra rapporten pressat ned förväntningarna en aning och när man nu visade kraft igen fick kursen sig en rejäl skjuts uppåt. Med all rätt när man spöar analytikernas förväntningar med 14 % och levererar ett resultat som är 31 % högre än förra årets.

Nordea & Swedbank

Bankerna levererade fina rapporter. Nordea visade siffror som i princip tangerade analytikernas förväntningar över hela linjen men i kombination med ett par rekommendationshöjningar har aktien klättrat 5 % den senaste veckan vilket tyvärr bara gör det svårare för mig att trycka på köpknappen även om aktien fortfarande är rimligt värderad i mitt tycke men den börjar närma sig de övre gränserna.

Samma sak gällde Swedbank som levererade ett resultat som var något bättre än förväntat men i gengäld hade kostnadsmassan vuxit en aning vilket spred lite oro och därför hände det inte så mycket i aktien.

Summering

I min bok har det än så länge levererats en hel rad fina rapporter vilka tyder på att de bolag jag äger tuffar på och levererar. Jag är nöjd och känner tillförsikt i att mina investeringar kommer generera bra med avkastning även i fortsättningen men samtidigt börjar de vinster som bolagen producerar bli ganska dyra.

Det är nu inget problem så länge räntan är superlåg och det verkar finnas klara ambitioner från riksbankens sida att hålla räntan låg i, i alla fall ett par år till och nu när bolagen visar på en hälsosam tillväxt kanske man kan tänka sig att köpa till lite högre värderingar även om Atlas Copcos värdering är helt galen hur man än räknar så där sitter jag stilla just nu.


Bildkälla: freeimages.com

tisdag 2 maj 2017

Vad är vinsten med utdelningar?

Jag lyssnade på förra veckans avsnitt av podden Pratapengar där de hade utdelningsspecial och jag gillar skarpt grabbarna i podden. Det är kul att lyssna på dem när de utvecklar sina resonemang och många gånger ger de kloka och relevanta råd och tips och den här gången inget undantag men det fanns ett område där jag kände att de inte hann utveckla tillräckligt och det var på första frågan som gällde att aktiekursen går ned när utdelningen avskiljs och att det då inte ger något mervärde så varför tjatar man så om utdelningar om inget blir bättre av det.

Grabbarna konstaterade att utdelningen inte höjer värdet på aktien precis som frågeställaren konstaterade och sedan var det bra med det men för mig haltar det lite då.



Den sparandes avkastning

När du sparar i aktier vill du ha en avkastning på dina pengar och den kan komma av att bolaget delar ut en del av vinsten eller att någon är beredd att köpa dina aktier för mer pengar än du en gång betalade för dem. Så långt är allt väl men varför skulle någon vilja betala mer för dina aktier och varför skulle bolaget dela ut pengar till dig?

Mycket förenklat står din avkastning i relation till företagets vinst. Om företaget vars aktier kostar 100 kr redovisar en vinst efter skatt på 10 kr är din aktie i teorin värd 110 kr och då borde någon vara beredd att betala 110 kr för aktien. Riktigt så enkelt är det nu inte eftersom det ingår förväntningar på framtiden och massa annat men låt oss ändå stanna där.

Din avkastning borde alltså komma i samma takt som bolagets resultat blir känt och inte vid den senare tidpunkt som en eventuell utdelning kommer. Det betyder alltså att de flesta bolag på börsen redovisar sina siffror kvartalsvis och tar vi ovanstående exempel kanske det innebär att kvartal 1 redovisar bolaget en vinst på 2,50 kr/aktie, kvartal 2 lika mycket osv. Om inget annat händer i världen och alla andra faktorer är statiska skall aktiens pris bli 102,50 kr när första kvartalets siffror blir kända, 105 kr när andra kvartalet släpps osv.

Sedan på vårkanten föreslår styrelsen kanske att en femma skall delas ut av resultatet vilket innebär att bolaget behåller en femma och du som aktieägare får en femma i handen. Det i sig spelar absolut ingen roll för hur mycket bolaget är värt just idag om vi inte tar hänsyn till framtiden utan bolaget är värt 110 kr/aktie och efter utdelningen kommer bolaget vara värt 105 kr/aktie och du kommer ha en femma i plånboken.

Det innebär alltså att själva utdelningen inte avgör storleken på din avkastning utan det avgörs tidigare, när företagets siffror blir kända.


Fördelar med utdelning

Det finns mängder med fördelar med utdelning där en kan vara att det ger dig som ägare möjlighet att själv styra vad som skall hända med vinstpengarna istället för att bolagsledningen skall göra det. En annan kan vara att ett bolag kan inte bluffa och hitta på kontanter särdeles länge. Ett bolag som delar ut under en längre period kan inte fejka just den delen. Redovisningen kan man ljuga till så länge ingen granskar och upptäcker det man gör men riktiga pengar kan man inte hitta på.

Det som inte är en fördel med utdelningar är att utdelningen per se kommer inte göra din förväntade avkastning högre däremot kan det finnas andra värden exempelvis de ovan nämnda som gör att bolag som delar ut kanske värdesätts högre och därför kan bara det innebära en högre avkastning.

Jag vet inte om jag gjorde någonting klarare eller om denna förklaring ens behövdes men jag kände att jag saknade resonemanget om varifrån utdelningen och avkastningen kommer. Utdelningen är inte alls poänglös men själva avskiljandet av pengar på en given dag kommer i sig inte innebära att avkastningen på dina sparpengar blir större.


Bildkälla: Freeimages.com


måndag 1 maj 2017

Månadsavstämning April

Tiden springer förbi i ett töcken av färg och form. Våren är här på riktigt även om det snöade långt in i april. Utdelningarna sprutar in på kontot och börsen visar inga tecken på att lugna ned sig. Mitt i allt detta fortsätter livet som vanligt.

Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Det tuggar på. Hustrun får in en fjärdedel av vad hon normalt tar in och herr AvL gör vad han kan för att plocka in kulorna men nu när jag gått ned till 80 % är det inte mer än naturligt att lönen också blir lite mindre. Trots detta klarar vi oss ganska väl och nu när räkningarna är tillbaka till det normala igen kan vi konstatera att det inte blivit så vansinnigt mycket dyrare att leva. Ännu!

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp monstruösa 2,49 % (1,29 %) under april. Det är lite vansinne och det mesta börjar se dyrt ut förutom kanske fastigheter men skulle räntan sticka då är fastigheter också dyra så vad skall man göra. Månadsspara vetja och låta bli att försöka tajma marknaden.

För herr AvL går det riktigt bra. Mina samlade portföljer spöade index i skarp uppgång vilket inte är det vanligaste. Portföljen gick upp 2,96 % (0,88 %). AvL-index är upp 8,32 % (5,67 %) YTD och mina portföljer är upp 8,61 % (5,48 %).

Det är riktigt roligt att min portfölj kommit ikapp. Nu har det börjat ramla in lite utdelningar och då vore det väl attans om portföljavkastningen inte fick sig en liten skjuts i ett börsklimat som detta.


Sparande

Jag klagade förra månaden på mina dryga 33 % i sparkvot och det är kanske fånigt men 30 % sparkvot för mig är dåligt även om det kan vara ouppnåeligt för andra. Den här månaden har varit bättre och jag gissar på att vi börjar närma oss gränsen för vad jag kommer klara av som max i år. Den här månaden lyckades jag spara 61,96 % av en inkomst som var 19 % lägre än en genomsnittlig månad och det känns som en ganska rejäl triumf. När jag går på pappaledighet i höst kommer inkomsterna sjunka till nästan ingenting så jag får vara glad för sparmusklerna så länge jag har dem.

På årsbasis är min sparkvot på 46,78 % vilket är resultatet av ett januari då jag sparade mindre än jag gjort på många år men trots detta ligger jag på nästan 50 % vilket inte är fy skam.

Utdelning

Nu har det börjat regna. April är en bra månad men det är i maj den riktiga störtfloden kommer. Utdelningarna täckte 20,66 % (11,84 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Detta innebär att 6,34 % (4,62 %) av årskostnaderna är täckta och vi är på ganska god väg mot målet på 21 % på ett år men om man skall tro mitt excelark kommer det ändå bli riktigt tufft att nå dit.

Det är ganska intressant att följa upp utdelningarna och jag konstaterar en gnutta besviket att månadens utdelningar är 18 % lägre än de var förra året men det beror bland annat på uppdelade utdelningar från många bolag och några förskjutningar i tid så jag kommer hämta hem det så småningom.

AVL-Portföljen

Under April månad köptes 4 aktier i Castellum för 122,50 kr/st, totalt 490 kr. Vi fick dessutom 24,75 kr i utdelning från Cloetta.




I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 8148 kr vilket innebär att vi fått 648 kr eller 8,64 % i avkastning på 12 månader. Det betyder helt enkelt att portföljen börjar få en hygglig avkastning men ser man till OMXS30 avkastningen under samma period är den 17 % så än är det långt kvar. Men vi kommer dit. Nu börjar portföljen bli hyggligt diversifierad i alla fall.

Livskvalitet

Det har varit påsk vilket gav två korta veckor på raken och jag utnyttjade tiden till att komma ifatt lite och dessutom hanns det med att besöka vänner och familj. Det fanns dessutom lite egentid med en god bok och en cigarr i det fina vårvädret och även om den här månaden inte bjöd på några fantastiska utsvävningar är det trots allt viktigast att njuta av sin vardag.

Hälsa

Inget nytt under solen. Än så länge är dragkampen mellan mig och vågen oavgjord men jag promenerar i alla fall mina 10.000 steg per dag och jag står upp ganska mycket på jobbet men jag har haft en tand som bråkat med mig och trots flera besök hos tandläkaren är det inte helt utagerat ännu och tandvärk gör livet ganska besvärligt. Jag blir väldigt trött av att ha ont och sover dessutom ganska dåligt så det skall bli skönt när detta är över och sommaren är här. Långa bäbispromenader ser jag fram mot.

Summering

Jag fortsätter dundra in mängder av pengar i portföljen och inkassera mina utdelningar. Jag räknade nyligen ut att jag kunde sluta arbeta i mars och ändå klara mig hela året på det jag hade fått in och det jag förväntade mig att få in under resten av året men jag fortsätter arbeta för att så fort som möjligt nå ökad ekonomisk flexibilitet. Dessutom tror jag inte att min arbetsgivare hade uppskattat om jag bara jobbade tre månader per år och vi kan ju inte förutsätta att verkligheten är statisk så nästa år kanske förutsättningarna är helt annorlunda och då vore det trist att inte ansträngt sig lite nu, när man hade chansen.


Bildkälla: Pixabay.com och nordnet.se