torsdag 31 mars 2016

Lönar det sig att studera?

Jag har den senaste tiden pratat både med och om tonåringar gällande studier och varför det är viktigt.

Gud vad gammal jag precis kände mig när jag skrev den meningen. Jag hoppas att min ömma moder inte läser det här inlägget för hon kommer skratta åt mig.

Det borde vara ganska självklart för alla att utbildning är bra, i alla fall som grundkoncept. Sen kan det finnas olika åsikter om utbildningsinflation och tjänstebyggd ekonomi m.m. men det kommer jag inte gå in på just nu.

Jag fick, som så många andra, för några dagar sedan det orangea kuvertet och jag tog mig lite tid att gå in på myndighetens hemsida och där hittade jag någonting som var nytt för mig. Under en av flikarna kunde jag se vad jag hade tjänat de senaste 15 åren ungefär och det var både deprimerande och spännande samtidigt. Det var lite skrämmande att se hur dåligt avlönad jag varit genom livet och vilka ekonomiska nivåer jag accepterat historiskt men en sak slog mig när jag studerade mönstren som framträdde och det är utbildningens effekt.

Jag gick och spånade på det här på en daglig promenad med en kamrat i början av veckan och han nämnde att hans dotter hade fått lite extra motivation att plugga färdigt gymnasiet men att framtiden låg öppen och efter det gick samtalet i vågor men jag kom då in på mitt orangea kuvert och att jag kan se exakt viken effekt utbildning har haft på min inkomst.

När jag var 17-18 år var jag hysteriskt skoltrött och den mesta tiden gick åt att fika med kompisar istället för att studera. Det är ganska trist eftersom jag alltid haft ganska lätt för mig i skolan men jag var helt enkelt inte mottaglig. Jag hade i samma veva en lite försenad tonårsrevolt men eftersom min mor är en så förstående mor fast än att hon är en ... :-) så fick jag ultimatumet den dagen jag kom hem och berättade att jag skulle sluta skolan, att om jag skulle sluta fick jag faktiskt försörja mig själv.

Givetvis var hennes förhoppning att det som sista utväg skulle kunna hålla mig kvar i skolan eftersom både jag och hon vet (men det var bara hon som visste det då) att det hade varit mycket bättre för mig att gå färdigt. Men någon dag efter detta gick jag ut och sökte jobb och efter lite letande fick jag ett vick på ett äldreboende och i efterdyningarna av 90-talets fastighetskris lyckades jag skaka fram en bostadsrätt för bara ett par tusenlappar med en avgift långt billigare än då gällande hyror för liknande lägenheter vilket gjorde att jag i ett svep hade både jobb och egen bostad.

Skolan var ett minne blott och jag levde livet. Efter vården blev det restauranger och caféer och alla andra ställen där en outbildad på den tiden kunde få jobb. Nu är det ännu lite svårare för unga, outbildade att få jobb och även då var det inte att tänka på att få någonting fast.

När jag hade hankat mig fram några år med allt från städ och matlagning till att dela ut tidningar konstaterade jag att jag var intresserad av mat och ett år på komvux gav mig en utbildning som gymnasiekock. Det gav mig möjlighet till fast jobb och högre lön (vi skall inte gå in på vilken skitbransch det kan vara och hur dålig lönen faktiskt är även om den var bättre än jag hade haft).

Man kan tydligt se i den ekonomiska historiska redogörelsen att det utbildningsåret innebar en stadig och livskraftig löneförhöjning på ungefär 25 % jämfört med innan utbildning.

25 % är mycket och det blev även i kronor och ören en hel del vilket gjorde att livskvaliteten ökade och jag behövde inte vara orolig för nästa månads lönekuvert eller huruvida det skulle finnas för mycket månad kvar i slutet av pengarna.

Nu har jag åter igen studerat några år och det arbete jag kommer att skriva upp mig på efter studenten är kanske inte det med högst förväntad lön men jag förväntar mig må bra och ha kul och det är värt en hel del för mig efter 15 år av tveksamt inspirerande arbetsförhållanden.

Oavsett om jag väljer arbete utefter lön eller andra värden kommer ekonomin ändå påverkas. Jag minns tydligt vad jag fick som kock efter närmare 10 år i branschen och nu, några år senare och med en högre utbildning under västen kommer min ingångslön ändå ligga närmare 15 % över det jag kunde förvänta mig att få om jag jobbat kvar (inkl beräknad löneökning för åren jag varit borta) samt att jag nu förväntar mig en brantare lönekurva och en tillagd tjänstepension vilket är grädde på moset.

Givetvis får man ta med i beräkningen vad det kostar att studera men jag vill påstå att om alternativet är att gå till ett jobb man ogillar, för en lön som nätt och jämnt räcker till uppehälle spelar det inte så stor roll att man tappar 200.000 kr eller varför inte 500.000 kr per år i förlorad arbetsinkomst, lån, ökade utgifter osv. När utbildningen är färdig och det där lilla extra landar på kontot tillsammans med att du kan känna dig välkommen och uppskattad på din arbetsplats. Då spelar inte alternativkostnaden någon roll.

Innan utbildning tog det ett år att spara ihop till en Greklandssemester på sommaren för det fanns inte marginaler. Givetvis fanns det en stor portion Jante, livsstilsinflation och att försöka konsumera till sig lycka men idag klarar jag av att spara gott och väl 50% av min nettoinkomst för att jag mår bättre, är mindre orolig för min ekonomiska framtid och trivs bättre med min sysselsättning den vändning livet tagit.

Mycket av ovanstående är helt och fullt beroende på utbildning. Nu medan jag studerar tjänar jag verkligen inte mer än jag gjorde som kock men jag har lärt mig oerhört mycket om ekonomi och livsstilsval vilket ger mig verktygen jag behöver för att minska kostnader utan att behöva försaka de viktiga delarna av livet.

Jag tror inte att mitt 17-åriga jag hade varit mottaglig för råd oavsett vem det kom ifrån men den dag jag och Zlatan är lika kända hoppas jag att det sitter en förälder någonstans vid ett köksbord och håller fram det här inlägget till sin tonårsson eller dotter och säger, läs det här. Jag hoppas då att det hjälper ungdomen att inte göra samma misstag som jag gjorde för även om det är lärorikt att få lov att göra sina egna misstag behöver man inte göra exakt samma dumma saker som alla andra.

Lycka till allihopa

Bild: Freeimages.com

tisdag 29 mars 2016

Kortvecka

Denna vecka är det kortvecka på börsen och de flesta har kortvecka även på jobbet. Jag inleder med en tisdag full av ågren för hur uppsatsen skall mottas men om några timmar är det över och jag kan fokusera på nästa etapp.

Om några minuter öppnar börsen och nu har även jag laddat kanonen men nya friska pengar från löningen i förra veckan. Jag skall försöka vara återhållsam och vänta på köplägen och det jag främst ser fram emot är faktiskt OHI´s kursutveckling denna vecka. Jag hade älskat att få plocka åt mig en portion för runt 32-33 dollar men allt under 36 gör mig till köpare just nu.

Utöver detta hoppas jag på bra erbjudande på aktier från H&M, Tele2 och Atlas Copco men den som är med oss på fredag är den som vet svaret på hur det gått.

Ha en mysig dag och lycka till


Bildkälla: Freeimages.com

söndag 27 mars 2016

Veckobrev 12

Börsen har bjudit på lite spänning i veckan och OMXS30 är ned 3.3%. Jag försöker handla någon eller några gånger i veckan så det spelar inte så himla stor roll hur börsen beter sig men jag måste säga att det känns bättre att avlossa en laddning mot börsen om det lyser av röda siffror. Då känns det som rea.

Den här veckan har ägnats med uppsatsen i högsta hugg och det har skrivits på löpande band och på tisdag är det handledarträff och genomgång. Då kommer domen så håll tummarna för mig. Är det jag producerat de senaste månaderna värt någonting eller är det bara att slänga och börja om?

Lönen landade på kontot i veckan och twitter samt bloggvärlden fylldes av glada tjut om att lönen skulle flyttas på direkten. För mig gick det lite långsammare och lönen kommer inte kunna användas förrän nästa vecka men det gjorde inte så mycket för jag hade sparat på mig en liten slant för den
händelse att jag skulle hitta möjligheter och i veckan fylldes portföljen på med H&M, Tele2, Nordea, ABB och Castellum. Småposter men många bäckar små och dessutom fick jag äntligen tummen ur och köpte mina första XACT OMXSB Utd vilket är en utdelande ETF dvs en fond man handlar via börsen ungefär som aktier istället för en vanlig fond där det tar ett tag att få ett avslut.

Den främsta anledningen till nytillskottet är att jag vill byta ut vissa av mina fondinnehav mot innehav jag har mer kontroll över och som ger mig utdelning. Det främsta skälet är den psykologiska effekten av att se ens tillgångar generera kassaflöde som kan användas. Avkastningen skall inte påverkas av huruvida fonden delar ut eller inte men jag trivs bättre med att få utdelning än att behöva sälja delar av mitt innehav för att få tillgång till pengarna. Nu får jag det bästa av två världar; utdelning och indexinvestering.

I veckan har jag nåtts utav nyheten att Realty Income Corp höjer sin utdelning ytterligare vilket är mycket trevligt och jag fick frågan om hur jag hade sparat om jag hade haft ett bolån och den frågan besvarade jag med ett helt eget sparförslag. Vi har också fått vår utdelning från Castellum och nu väntar vi bara på ett par till innan vi stänger månaden. En nyhet jag gillade den här månaden var någonting som Petrusko skrev om. Oscar Properties släpper en ny preferensaktie med lite nya, trevliga villkor som gör att jag kommer teckna om jag får möjlighet.

I övrigt har det väl inte undgått någon att det varit påsk och jag har fått möjlighet att umgås med familj och vänner på ett sätt som på senaste har blivit mer och mer sällsynt. Ytterligare en anledning att sträva efter ekonomisk frihet. Mer tid att umgås med de som betyder mest. Som en underhållande parentes noterade jag i veckan att jag är extremt nära att klippa ett par av mina mål för 2016 endast tre månader in på året och det skall bli spännande om jag når hela vägen innan månadsuppdateringen och därför kan förmedla positiva nyheter eller inte. Eventuellt har jag rusat snabbare mot friheten än vad jag hoppats tro på från början.

Jag hoppas att er påskhelg varit trevlig och önskar er en bra start på nästa vecka.

Bild: Freeimages.com



lördag 26 mars 2016

Glad Påsk

Det är påskafton och oavsett religiös inriktning hoppas jag att du som läser detta har en underbar lördag och jag hoppas vidare att du har möjlighet att umgås med närstående under trivsamma former på ledig tid.

För ett par veckor sedan promenerade jag i vanlig ordning med hustrun och dagen till ära filosoferade vi över vår kosthållning. Vi konstaterade då att det skulle vara trevligt att äta mer varierande för det blir oftast ett medley av samma gamla vanliga och för en matintresserad kock är den typen av regression lite trist. Vi funderade i banorna att beställa en färdigplockad och planerad matkasse men bara tanken gjorde ont ända in i själen. Visst hade det varit smidigt men skall man lyckas spara och nå ekonomisk frihet inom överskådlig tid kan man inte betala för den typen av extravaganser av ren lättja.

Vi bestämde helt sonika att det istället fick bli att vi varje vecka skulle leta fram ett nytt recept och tillaga denna rätt. Rätten behöver inte vara svår eller komplicerad och den behöver heller inte vara okänd för någon av oss men den behöver vara någonting som vi inte äter i vanliga fall. Syftet är att bredda vår repertoar och eventuellt även uppleva nya saker.

De två senaste veckorna har lördagarna vigts åt att presentera recept på olika godsaker men även om dessa recept har testats och de varit nya för oss var det inte nödvändigtvis så det var tänkt. Jag har för all del båda veckorna också inkluderat andra spännande på menyn som exempelvis asiatisk sallad med lax och Cevapcici så jag har hållit mig till plan. I ärlighetens namn skall jag också berätta att jag inte följer recept utan hämtar inspiration så om ni bestämmer er för att laga efter något av recepten jag länkar till tar jag inte på mig skulden om någonting går fel.

Denna veckan blev det vinkokta musslor som nytillskott och även om jag gjort det många gånger förr har det glidit ifrån mig eftersom hustrun är tveksamt inställd till dessa mollusker men utsocknes sällskap gav mig anledning att fira och jag passade på.




Jag kan innerligt rekommendera att våga ta ut svängarna lite när det kommer till att piffa upp vardagen en aning. Så länge ingen protesterar högljutt kommer jag fortsätta på inslagen bana och presentera mina gastronomiska äventyr och hoppas att dessa kan inspirera på samma sätt som jag hoppas att mina ekonomiska eskapader verkar sprida lite glädje i världen.





Njut lite extra av helgen och lycka till i köket.

Bild: 1 Ica.se 2 Freeimages.com

fredag 25 mars 2016

Slipp betala ränta på bolånet

Hur skulle jag göra om jag hade huslån var en fråga jag fick väldigt nyligen och då kom den från en nybörjarsparare. Jag hade förmodligen valt att slänga in mer pengar i portföljen istället för att extraamortera men då har jag en portföljstrategi och jag följer börsen så det är lätt för mig att säga.

Hur hade jag gjort om jag ville ha ett extra sparande jag inte behövde fundera så mycket över. Ja det beror lite på vilken sparhorisont som är tänkt och vad pengarna skall användas till men förutsättningarna som gällde i frågeställarens fall är ett nytt hus i relativt god standard men där både badrum och kök kommer att renoveras inom en femårsperiod. Resten av huset borde inte ha några renoveringsbehov på ganska lång tid även om man inte kan vara säker och gällande de stora renoveringarna som är planerade finns det utrymme för extra lån och det finns redan en rejäl buffert så sparandet är endast till för att göra livet lite enklare och säkrare.

Då hade jag tänkt efter på vilket sätt jag får ned mina kostnader samtidigt som jag får ett extra kassaflöde. Boräntan är idag löjligt låg men det kan snabbt ändras varför amortering kan vara rimligt, eller? Personligen hade jag inte valt amortering idag utan försökt ha lite koll på ränteläget och hur världen tuffar på. Kanske läsa några rader på ekonomisidorna någon gång i månaden och skulle det svänga på räntemarknaden kan det vara värt att ta ett nytt beslut men till dess hade jag köpt en enkel portfölj av preferensaktier och kanske någon vanlig aktie också och dessa kan sedan ge mig ett stadigt flöde av inkomst jag kan använda till att betala mina räntor med eller köpa fler aktier eller någonting helt annat.

För nöjes skull filosoferade jag över hur jag faktiskt skulle göra i kronor och ören och frågeställaren funderade om det kanske var möjligt att spara 1500-2000 kr/person och månad på det här sättet.

Jag hade nog valt att köpa en portfölj beroende av fastigheter för mitt fastighetssparande (bredvid detta hade jag haft ett väl diversifierat sparande). Det känns på något vis rätt att låta fastighetsinvesteringar betala för min fastighet och det är även där man hittar de flesta preferensaktier och sist men inte minst är fastighetsmarknaden en relativt säker bransch. Givetvis svänger det där också och allt kan hända men alla behöver någonstans att bo.

Jag hade kunnat grotta ned mig länge och mycket i för- och nackdelar med att välja de här aktierna men vi tar det ganska kort och konstaterar att 3000-4000 kr skall sparas.


Tabellen ovan visar ungefär hur jag hade gjort. Jag har inte beräknat effektiv ränta men det här ger ändå en fingervisning över hur det kommer bli och jag har heller inte tagit hänsyn till courtage vilket, när effektiv ränteberäkning höjer avkastningen något, sänker courtageavgifterna de beräknade vinsterna men det borde gå på ungefär ett ut om man använder Avanza eller Nordnets minicourtage. Eftersom snitträntorna på bolån fortfarande ligger på under 2 % finns det en gnutta marginal upp till portföljens 6 % då det kan vara värt att extraamortera istället.

Givetvis innebär aktiehandel att man tar en ökad risk men personligen hade jag varit bekväm med den här portföljen vid sidan av mitt mer traditionella sparande och jag hade fått pengar minst en gång per kvartal och så länge allt går som det skall kan de pengarna användas till att köpa nya aktier men skulle någonting hända; räntorna går upp massor, jag blir av med jobbet eller någonting annat inträffar då kan nysparandet avstanna och utdelningarna kan användas till att betala av lån eller betala räkningar. Förhoppningsvis har portföljvärdet behållits även om man kanske inte kan räkna med någon spännande kursresa utan får hoppas på att kurserna inte går ned för mycket i preferenserna men skulle vi stå på neutral värdetillväxt exklusive utdelningarna är det också problemfritt att sälja alla aktier och använda pengarna till det man nu behöver.

Skulle jag öka på mitt bolån för att spekulera i aktier?

Jag skulle nog det men det är verkligen inget jag rekommenderar om man inte har ordentligt med koll på vad man gör och dessutom har en rejäl buffert om det skulle krisa. Man använder bara pengar man kan vara utan och de flesta skall inte spekulera med huset som insats.

Sist men inte minst lite siffror:

Att amortera extra med 3400 kr/månad på ditt 2 miljoner stora bolån vilket har en ränta på 1.7 % skulle innebära att du efter 10 år har amorterat av 408.000 kr extra och med oförändrad ränta innebär det en kostnadsminskning ungefär 580 kr/månad. Inte fy skam.

Skulle du sätta in samma pengar i portföljen ovan och återinvestera utdelningen regelbundet och alla värden hålls statiska skulle du efter samma tio år ha en portfölj värd nästan 532.000 kr och portföljen ger varje månad 2660 kr man kan använda. Det innebär att portföljen kan betala de där 580 kronorna i ränta du inte blivit av med för att du inte amorterat och utöver det har du 2080 kr/månad att amortera med om du skulle vilja. Det är inte heller fy skam. Betänk också att din månatliga räntekostnad borde vara lite drygt 2800 kr vilket innebär att de där 2660 kronorna som portföljen genererar innebär att du bara behöver slanta upp 140 kr i ränta varje månad. Räntans kraft är enorm. Om man i uträkningen inkluderar skatteavdraget på låneräntan blir det till och med en liten peng över till dig att köpa fika för.

Hur du gör är upp till dig och måste alltid vara det men i dagens ränteklimat hade det här kunnat vara tänkbart för mig.

Lycka till med ditt nya boende.

Bildkälla: Freeimages.com




onsdag 23 mars 2016

Realty Income höjer igen

Urstarkt räcker inte. 3 utdelningshöjningar på 4 månader och 5 st på de senaste 12 månaderna. Den senaste kom igår och var inte en monsterhöjning men 0.3 % är fortfarande en fin höjning med tanke på att de höjt en bit över 4 % på ett tertial.

Jag tycker om att få löneökningar regelbundet och även om Realty Income (O) än så länge är en ganska liten del av min portfölj gillar jag bolaget. Främsta anledningen till att bolaget har så låg vikt i portföljen är att de skjutit i höjden och bara i år har aktien klättrat ca 18 % och värderingen har också stuckit varför jag känner att den nu är en aning utanför mitt köpområde men kan den komma ned till lite rimligare nivåer är jag köpare igen. Fint bolag som stadigt höjer utdelningen och vinsterna och sådant får man betala för men det finns mycket annat fint jag köper tills vidare.

Hur tänker du om Realty Income Corp?

Bild: Realtyincome.com


tisdag 22 mars 2016

Intervjuer

Jag har funderat lite på den uppsats jag skriver just nu och hur detta arbete passar in i mitt liv. Det är sista delen av en fem år lång utbildning och skall man vara lite rationell är det väldigt låg sannolikhet att jag kommer behöva eller ha användning av den här uppsatsen.

Då glömmer jag att erfarenheter bygger livet och att det jag gör nu kommer göra mig till en rikare människa i framtiden. Rikedom är inte nödvändigtvis pengar. Pengar är bara ett sätt att hålla räkningen men jag är av uppfattningen att rikedom är mycket mer än pengar. Rikedom är vänner, erfarenheter, glädje, kärlek osv. Det är sällan jag drömmer om den dag då jag har ytterligare fyra kronor på kontot, eller 40.000 kr eller 4 miljoner kronor. Det jag drömmer om är vad de där slantarna erbjuder i möjligheter. Att slippa oro och rädsla och istället kunna fokusera all energi på att leva livet som jag vill leva det.

Det är drömmen.

En annan sak jag inte tidigare tänkt på är att de intervjuer jag gör för att skaffa mig kunskap i ämnet jag behandlar gör att jag får träffa massor av nya människor. Jag får en inblick i andra människors liv och vardag och jag får diskutera problem och möjligheter man inte har möjlighet eller tid att diskutera i sin vanligtvis så stressade vardag.

Uppsatsen ger mig alltså upplevelser och erfarenheter jag inte annars hade kunnat tillgodogöra mig och möjligheter att växa som människa på ett sätt som är ganska inspirerande och jag ser helt plötsligt fram emot våren men nytt liv i blicken.

I say bring it on!

Ps. Skulle det vara så att du äger ett litet fastighetsbolag eller jobbar med ekonomin på ett dito och är väldigt sugen på att få prata av dig en liten stund får du gärna höra av dig så bokar vi en intervju. Ds


Bild: Freeimages.com


söndag 20 mars 2016

Veckobrev 11

Jag kan inte riktigt säga att vårens första svenska utdelningar har kommit den här veckan för preffarna har delat ut innan och det har ju faktiskt inte kommit några utdelningar från Castellum eller Nordea ännu men de bolagen har haft X-date. Jag har inte hunnit skriva om Nordea ännu men för tre-fyra veckor sedan köpte jag en liten position (>1% vikt i portföljen) i syfte att bevaka bolaget. Jag siktar på att öka stadigt i detta innehav och hoppas på att nästa år få en rejäl slant i utdelning. 7 % i direktavkastning är ju inte fy skam.

Jag har ägnat mig åt portföljfrämmande IPO-bingo som har skänkt en liten slant till kassan men när jag berättade för hustrun att jag hade köpt aktier i Leo Vegas blev det sånt ljud i skällan att jag antingen kommer välja att låta bli såna bolag i framtiden eller helt enkelt inte berätta det... Hmm, vi får väl se vad som händer.

Vi har också fått nyheter om att Tobin funderar på att lösa in sina preferensaktier och det är ju lite synd med ett bolag som ger över 10 % direktavkastning. Jag håller till inlösen och skulle kursen av någon anledning falla närmare 110 kr så köper jag mer. För den som inte följer Tobin slaviskt kan jag meddela att inlösenpris är 110 kr men eftersom bolaget måste dela ut minst 5.75 kr innan inlösen kan ske finns det möjligheter att få några kronor i förtjänst även om man köper aktien lite dyrare än så.

Morgan Stanley fick många av H&M´s ägare att sätta i halsen i veckan när de berättade att de ansåg att aktien var värd 160 kr och inte de 270 kr den handlas för nu. Personligen fick jag lust att slänga mig över säljknappen i rödglödgad panik men halvvägs dit ryckte det till med en bedövande snärt i långsiktighetskopplet och jag nådde inte hela vägen fram. När adrenalinet lagt sig lite blev det köpknappen istället när jag kommit fram till att mitt långsiktiga resonemang fortfarande håller. Det var fler som tänkte som jag bla Gottodix på Molekylär Ekonomi som hjälpte oss alla att behålla lugnet med en välgrundad genomgång. Även Chansar mest och de lite nyare Pengaregnet och Framtida Frihet plockade upp tråden och det verkar vara konsensus att sitta still i båten och personligen ser jag dipparna som utmärkta investeringstillfällen.

Under veckan bestämde jag mitt jämförelseindex mot vilket jag skall jämföra min utveckling och än så länge går det bra. Jag la dessutom till ett nytt portföljbolag i STAG och konstaterade att umgänge är en underskattad sparform och att jag tog tillfället i akt att "spara" lite i går tillsammans med en gammal vän jag inte sett på länge.

Hoppas veckan har varit givmild mot er och att ni som jag ser fram mot nästa vecka.

Bild: Freeimages.com

lördag 19 mars 2016

Lördag igen, tillåter mig att njuta

Idag är det lördag och börsen är stängd och då tillåter jag mig att koppla av helt och hållet. Idag får jag det stora nöjet att få hem en kamrat på besök. Vi har känt varandra i närmare 20 år men umgåtts väldigt sporadiskt i perioder men nu har han flyttat närmare och jag har fått tummen ur för att faktiskt engagera mig lite extra i vår relation. Det skall bli riktigt kul.

Middag med efterrätt står på agendan och måltidens avslut blir denna gång en variant av ett recept jag hittade från "halv åtta hos mig" på vit choklad- & mangomousse. Receptet säger att man gör en mango- & passionsfruktssås att ha till men jag tänkte ha mangopuré i moussen istället. Vi får se hur det går.

Men först blir det en promenad i den starkt lysande vårsolen och en snabb vända i affären för att fylla på med lite nödvändigheter.

Ha en go helg allihopa.

Bild: TV4

fredag 18 mars 2016

Umgänge är en underskattad sparform

Jag ställs ganska ofta inför denna frågeställning och det hör nog till sakens natur. Vårt moderna samhälle har utvecklats till ett konsumtionssamhälle med slit- och slängmentalitet där övertygelsen är att det är bättre att leva idag som om det inte finns någon morgondag än att ta det lite lugnt och riskera att bli utan.

Jag kanske är lyckligt lottad som inte är intresserad av särdeles många dyra saker. Min dyraste hobby är för all del whisky och det kan bli hur dyrt som helst men i gengäld skulle det också kunna bidra till min ekonomi på ett positivt sätt. Dels kan ovanliga flaskor fungera som väldigt lönsamma investeringsobjekt men också kan jag leda provningar eller hålla föreläsningar och på så vis kanske få in en extra slant som kan delfinansiera mitt intresse.

I övrigt är det ganska spartanska hobbys som faller mig i smaken. Jag är med i en del sociala sällskap och föreningar där jag får möjlighet att stifta bekantskaper inom en rad olika områden för bara några hundringar per år inklusive träffar och evenemang. Jag tränar en del och försöker så ofta jag kan komma ut och uppleva både den urbana naturen men också den mer vilda varianten utanför våra storstäder. Att fiska, fågelskåda, jaga eller vad man nu pysslar med kan kosta hur mycket som helst men ta fiske exempelvis som jag är ganska förtjust i; det enda som krävs är en liten bit snöre, någonting ganska hårt och vasst och en gren. Man är hjälpt av en liten brödbit eller en mask också och kan ha nytta av en liten sten som sänke, ett tuggummipapper eller en foliebit som lockmedel och kanske en liten träbit som flöte. Med en morakniv, lite tålamod och några minuter i vårt soprum borde jag kunna skaka fram en helt hygglig fiskeutrustning som således har kostat mig de 30-40 kronorna som kniven kostade. I ärlighetens namn klarar jag mig utan kniv också om det skulle behövas och då är det gratis.

Nu fiskar jag för all del med ett köpt spö men det är över 20 år gammalt men med en väloljad rulle och övrig utrustning jag är försiktig med har hobbyn förmodligen inte kostat mer än ett par tusenlappar och det är över 20-25 års tid. För mig är det heller inte viktigt att få fisk, det viktiga är att komma iväg och få uppleva lite lugn och harmoni.

Jag skulle gissa mig till att mycket av vårt ekonomiska förhållningssätt kommer av vår uppväxt och våra sociala sammanhang. Jag är inte uppfostrad med att shopping är kul, saker är inte viktigt utan vänner och familj är långt viktigare. Det jag minns tydligast från min barndom är föräldrarnas spelkvällar jag fick lov att vara delaktig i och det sociala interagerande som gjorde att jag redan som barn växte in i ett större sammanhang eller när pappa tog med mig ut i skogen eller när vi gick och fiskade. Eller baka småkakor med mormor, klippa gräset med morfar eller utflykter med morbröderna. Att få lov att ha oavbruten ensamtid med sina idoler när man var barn var långt viktigare än alla prylar jag ens kunde föreställa mig.

Utdelningsseglaren frågade vad vi andra har för sparknep (sedan dess har han dessutom svarat själv och hans text har obekvämt många likheter med min egen som nu kommer in flera dagar för sent :) och mitt svar blir att jag försöker förstå vad som är viktigt för mig, vad som är kärnan i min existens och sedan försöker jag utforska de aspekterna av livet. Jag lagar exempelvis all mat från grunden och tar med mig matlåda till jobbet och passar på att prata lite med kollegorna i lunchrummet men framförallt spar jag pengar på vardagarna vilka jag kan använda på helgen när jag går ut med vänner och familj och äter en vällagad matbit. I de lägena behöver jag inte äta dyrt eller dricka mycket. Det behöver inte bli en dyr kväll men det blir en kväll av skratt och umgänge.

Att laga all mat ger mig också en koppling till vad jag äter och en förståelse för min omgivning och som främsta bonus får jag sitta ned och dela en måltid med min familj, varje dag. Jag passar på att låta måltiden förena oss och ge oss en liten stunds möjlighet att skjuta undan vardagen och bara vara tillsammans som en enhet.

Nu tänker du kanske "Det är väl lätt för dig att säga att man skall laga all mat själv. Du har ju inga barn och alla andra måsten som slukar tid.". Jag har full respekt för att det kan vara besvärligt att få livspusslet att gå ihop men med lite planering och övning går matlagning kvickt och man får lov att fuska med halvfabrikat när det behövs. Leta upp ett Youtubeklipp om hur man hackar lök och öva, byt ut en tv-serie i veckan mot Jamie Olivers 30 minute meals och planera din meny så skall du se att det går. Jag har för all del varit kock innan jag började plugga ekonomi men hustrun har ingen tidigare relation till den industrin men med lite övning är hon nu nästan lika snabb som jag med kniven och slutresultatet blir ofta bättre. Det tar dessutom inte särdeles mycket längre tid att göra en köttgryta på 10-15 portioner än det tar att göra 4 portioner och då har du lunchlådor att frysa in.

Ett annat spartips för de vars tonvikt är det sociala mötet snarare än prylar är att hitta olika plattformar för att umgås. Gustav håller aktiepubar, den lokala linedanceföreningen blir säkert jätteglada om de får fler medlemmar, folkuniversitetet erbjuder förmodligen en hel hög med spännande utbildningar och bokcirklar som inte behöver kosta många kronor, aktiespararna har sina företagsevent och scouterna samlar dagligen massvis av människor för nya naturupplevelser. Det gäller bara att hitta ditt sammanhang och sedan när du har hittat dina nya vänner får du se till att städa upp lite hemma och bjuda hem dina nyvunna vänner på middag eller en öl. Det är mycket billigare och långt mer socialt än att sitta och skrika åt varandra på en högljudd krog en lördagskväll med en utspädd, ljummen mellanöl i näven du betalat en femtilapp för.

Sist men inte minst ser jag ibland folk som sparar in på träning. De slutar köpa träningskort och tror att pappas gamla statiska 20-kilos hantlar och ett hopprep skall ge dem den träning de behöver för träningsmotivation har de i drivor. Jag lyckönskar alla som tror sig kunna sköta sin fysik på det sättet och givetvis finns det massor av människor som tycker att löpning är det roligaste som finns eller att en mountainbike och en hjälm är allt som behövs för att leva livet men för oss andra där varje träningspass är en mental kamp mot den inneboende latmasken tror jag inte det är så enkelt och det där träningskortet är som en glödhet eldgaffel i baken på oss snålsparare.

För vem kan leva med att ha ett träningskort och inte använda det? Då betalar man ju helt i onödan. Men det är inget spartips i sig och därför spar jag det bästa till sist.

Du kan tjäna på att träna!

Att bli träningsledare på exempelvis Friskis & Svettis eller din lokala kedja behöver inte vara särdeles svårt och du borde som minst kunna skaka fram ett gratis träningskort som ersättning och förmodligen kan du till och med lyckas krångla dig till en liten extra slant i veckopeng också. Finns det någon bättre motivation till att träna än att vara den som leder passet? Dessutom får du ytterligare ett socialt sammanhang där du träffar massor av nya, spännande människor och du växer som människa av att stå som frontfigur och att vara tvungen att rannsaka dig själv för att kunna motivera andra. Tror du inte att det är för dig? Ta en smygtitt på träningsledaren nästa gång. Visst finns det en mängd vältränade hurtbullar men de flesta är som du och jag. Kanske lite mjuka på mitten eller med någonting som inte är så välsträckt som man skulle önska. Om man pressar huvudet bakåt kan alla se dubbelhakor och de flesta träningsledare står inte där för att de är perfekta från början. Det är inte det som inspirerar vanliga motionärer. Vi vanliga dödliga vill få hjälp av någon som är som oss för att övervinna de mentala hindren.

Sammanfattning:

1:  Ta reda på vad som är viktigt i livet. Är det att ha flest nya saker är du i en jobbig sparsituation men är det viktigare med vänner, familj eller egentid då borde det vara ganska lätt att hitta ställen att spara på.

2: Använd gärna mat eller liknande som socialt lim i olika förhållande och våga var mer social. Experimentera men låt inte dina relationer ta energi, de skall ge energi.

3: Ta hand om dig själv. Hitta en lugn plats där du kan slappna av. Det kan vara fiske, meditation, biblioteket eller på gymmet. Vad som helst som skänker lite fokus och energi åt dig och bara dig. Träna och håll dig i rimlig fysisk form och ät inte för mycket skräp så har du förmodligen längre tid på dig att hitta det där lugnet också.

4: Lev! Det är lätt att gå igenom livet utan att leva. Det finns ingen anledning att bara äta knäckebröd för att fibrer är nyttigt och knäckebröd är billigt om det enda du drömmer om på dagarna är sirapslimpa. Det viktiga är att balansera. Det du får eller gör varje dag förlorar snabbt sin tjusning och då blir du tvungen att hitta någonting ännu häftigare för att uppleva lika mycket men att hela tiden förvägra sig för att spara och gneta är inte heller lämpligt.

5: Sist men inte minst ett citat från Bibi Langer - Kvama Vavandva! Det är viktigt det.

Bild: thedesigninspiration.com

onsdag 16 mars 2016

STAG Industrial - Turbo i fastighetsbranschen

För någon dag sedan frågade Petrusko sina följare på Twitter om det amerikanska fastighetsbolaget STAG och eftersom jag har följt bolaget ett tag och äntligen gjort slag i saken och köpt på mig en post tänkte jag att det också var dags att skriva lite om bolaget.

Jag fick upp ögonen för bolaget efter en kommentar här på bloggen och efter att ha grottat ned mig lite gillar jag vad jag ser och har stora förhoppningar på detta bolag. STAG är en Real Estate Investment Trust (REIT) noterad i USA sedan april 2011 och har efter det vuxit rejält. De inriktar sig på fastigheter med en hyresgäst inom lätt industri samt lager och kontor och har fastigheter spridda över hela USA.


Man äger 291 byggnader fördelat på 38 delstater och 95.6 % av sin tillgängliga yta lyckas man hyra ut i genomsnitt vilket får ses som rejält bra. De har en väl diversifierad fastighetsportfölj och riskerna är utspridda på 226 kunder där den största kunden står för 3.3 % av intäkterna. Genomsnittligt hyreskontrakt är på 4 år vilket gör att man har hygglig kontroll på intäkterna.

Bolaget släppte nyss sin Q4 rapport för 2015 och det var generellt trevlig läsning. Man klarade av att öka FFO med 2.7 % på helåret men för Q4 jämfört med året innan var tillväxten på 8.1 % och NOI var upp hela 18 %. Jag tolkar det att de anstränger sig hårdare och hårdare och ju större bolaget blir desto bättre går det. Det tog ett litet tag för dem att bli varma i kläderna men nu ångar man på rejält. Genomsnittlig AFFO-ökning per aktie 2012-2015 var 5.52 %.


Bolaget har en god balansräkning och man har en "investment grade rating" vilket gör att bolaget har god tillgång på relativt billig finansiering vilket också syns i att de helt nyligen släppte information om att de ger ut preferensaktier som ger bolaget 75 miljoner dollar i friskt investeringskapital och denna c-serie ger 6.75-6.875% vilket är en rimlig nivå i dagens klimat.

Aktiekursen har tagit riktigt mycket stryk och långt mer än sektorkollegor och är nu ned 21.8 % jämfört med toppen för drygt ett år sedan men det är bara tack vare ett rejält glädjeskutt sedan senaste rapporten. Innan rapporten stod aktien som lägst i 14.98 dollar och nu noteras den till 18.64 dollar vilket är ett hopp uppåt på drygt 24 % från botten. 

Trots denna kursresa finns det stort värde i aktien och tillväxtmöjligheterna är stora. 2011 delade man ut kvartalsvis men räknar man 2012 års utdelning (1,07 dollar) och jämför med detta års förväntade utdelning (1,39 dollar) kan man konstatera att utdelningstillväxten varit i genomsnitt 5.36 % dessa 5 år men vi hoppas på en höjning av utdelningen i juli vilket skulle göra historiken ännu bättre. Det ser ut som huvuddelen av tillväxtökningen går till aktieägarna och med en utdelningsandel på 89 % av AFFO finns det för all del inte mycket spelrum men utdelningen borde vara ganska säker. Brad Thomas gjorde en riktigt fin genomgång av STAG för ett tag sedan där han bland annat jämförde priset på STAG (P/FFO) med många andra sektorkollegor och STAG är billigast med råge och har en rejält mycket högre direktavkastning.

Idag ger aktien 7.46% direktavkastning och betalar ut månadsvis vilket är riktigt kul. Med ett marknadsvärde på "ynka" 1.3 miljarder dollar finns det gott om tillväxtpotential och även om industrin tagit rejält med stryk den senaste tiden är bolaget så väl skyddat mot enskilda bolags problem att jag tror på en ljus framtid och gör vad jag kan för att plocka upp en portion av det här bolaget nu när aktierna är förhållandevis billiga.

Läs gärna Brads analys för att få lite mer kött på benen och bilda dig en egen uppfattning om det här fina bolaget. För mig har det en given plats i utdelningsportföljen.

Vad tror du om STAG?

Källor: STAG, Morningstar & Avanza
Bilder: STAG



tisdag 15 mars 2016

Team Att Välja Lycka - Utmaningen antagen

Jag läste Västkustinvesterarens roliga utmaning där han väljer ut aktier att agera spelare i ett fotbollslag och jag taggade direkt på idén trots min mycket reella  avsaknad av sportintresse. Jag har blott den mest rudimentära förståelsen för vad det skulle innebära att placera ut sina spelare på planen men jag vill ändå anta utmaningen och se vad det kan leda till.

Min förståelse, rätta mig gärna om jag har fel, är att man skall ha ett par, tre stycken backar som hjälper målvakten att skydda mot motståndare. Det är defensiva val och då känner jag att förutom min stensäkra målvakt Realty Income som lugnt och harmoniskt krossar alla försök att komma förbi så har jag Castellum på högerkanten. Castellum kommer inte springa med våldsam kraft över planen men det skall mycket till för att rucka dem.

Lika så med JNJ som får stå som blocker i mitten. Man vet var man har honom och man kan lita på att såna som JNJ gör sitt jobb. På vänsterkanten har jag slängt in Tele2. Tele2 är uppfostrad i en stabil miljö men backtränarens löften ger förhoppning om att man kanske kan få en förstärkning på mitten av Tele2 om det skulle behövas.

Sen om jag fattar uppställningen rätt vill du ha en samling sega, relativt snabba men framförallt pålitliga arbetshästar på mittfältet. Det kan finnas energi för snabbspurtar om det skulle behövas men viktigast är att de orkar hela matchen och har en hög och stabil prestation.

På vänsterkanten slänger jag in två spelare som kanske ser tråkiga ut men man skall inte titta på dem. De är där för att prestera. ADM är utnämnd till världens bästa inom sitt gebit och Nobina förväntas leverera direkt på en riktigt hög nivå. På högerkanten sätter jag OHI med sikte bakåt även om historiken säger att det är ett riktigt kraftpaket som kan springa om de flesta och aningen framför OHI sätter jag giganten Atlas Copco som med sin spelbredd borde kunna täcka upp fint.

Som central mittfältare slänger jag in Kinder Morgan. Jag tror på honom, stark och säker, inte extremt spännande men borde kunna leverera på ett bra sätt efter de senaste förändringarna i träningsupplägg. Det är en chansning som skulle kunna skapa ett hål i mitten men då borde de andra kunna täcka upp och det är väl också därför jag kör en 3-5-2 strategi.

En annan anledning till att jag kör den strategin är att jag inte hunnit så långt i min rekryteringsprocess ännu och jag vet inte om jag har några riktigt bra, offensiva forwards. Jag har kastat in nyförvärven Bravida och Cloetta att ta de positionerna och även om jag sätter stort hopp till dem är de oprövade och har inte hunnit spela in sig i laget ännu så det kan bli lite tandlöst på första bänk men då får de andra hjälpa till bakifrån helt enkelt.

Vad tror du om upplägget? Vinst eller förlust?

Bildkälla: Att Välja Lycka

måndag 14 mars 2016

Att välja sitt index

I senaste månadsavstämningen reflekterade jag över att jag inte hade något funktionellt jämförelseindex att redovisa min portföljutveckling mot. Man kan tycka att det är fånigt eftersom det egentligen inte spelar så stor roll. Pengarna skall trilla in på kontot. Pengarna skall arbeta hårt för att förse dig med fler pengar och de bevingade orden från Warren Buffet skall ringa som kyrkklockor i öronen på dig och då kommer ekonomin att lösa sig.

"Rule No.1 is never lose money. Rule No.2 is never forget rule number one." Warren Buffet


Eller är det så enkelt?

Om jag skall hålla på med det här. Investera, läsa, spara. Lägga ned tid och energi på att förvalta portföljen; ja då måste det ju generera avkastning. Annars hade jag lika gärna kunnat lägga alla pengar i en eller ett par indexfonder och vara nöjd med det.

Därför tror jag att det här investeringsexperimentet jag ägnar mig åt kan må bra av att ha en måttstock att mäta sig mot i syfte att se hur det går men framförallt för att hålla koll på när/om det är dags att sluta.

Hur skall man då tänka gällande index?

Jag har svårt att se att det skulle finnas någon bästa väg eller metod därför tänker jag förklara hur jag tänker. Jag har tidigare förklarat mitt sparande där jag konstant har en buffert för de där regniga dagarna eller när börsen går ned. Jag vill verkligen inte röra mina aktier varför det måste finnas andra pengar jag kan ta av om jag måste. Just nu har jag ungefär 10 % allokerat till buffertsparande enligt min portföljgenomgång men en rejäl portion av "Övrigt" posten är allokerad i förhållandevis illikvida tillgångar men där en portion kan realiseras med kort varsel utan för stora negativa konsekvenser vilket jag också ser som en buffert. Totalt utgör denna "buffert" totalt 24 % men den kommer minska med tiden. För mig är bufferten egentligen en fast summa vilken justeras baserat på förutsebara behov inklusive viss riskjustering men för enkelhetens skull tycker jag att 10 % kan vara en rimlig nivå att hålla det på just nu.

Denna buffert behöver också förvaltas men i relativt säkra och skyddade former. Räntor och obligationer måste väl då vara hyggliga jämförelseinstrument att mäta mot varför jag valt att titta på indexet OMRX Total Bond Index (OMRXBOND). Det är ett index för den Svenska marknaden men det tänker jag passar väl in på den svenska räntemarknaden. Ett annat alternativ hade varit att följa en räntefond som i sin tur inte följer ett index men efter lite letande kan jag konstatera att många har just detta index som jämförelseindex. Portföljviktningen är 10 % varför indexvikten också blir 10 %.

Aktieindex

Det är här jag tycker att det börjar bli lurigt för jag vill ha det så enkelt som möjligt samtidigt som jag vill ha det rimligt korrekt. Därför tänker jag att jag ser till portföljvikt och konstaterar att jag har en rejäl portion pengar placerade i Sverige och resten är spritt över världen med en övervikt mot USA i dagsläget. Detta kan givetvis förändras men jag tror att det är rimligt att mäta sig mot Svenska förhållanden samtidigt som ett världsindex får stå för den stabila, diversifierade basen i portföljen.

Notera gärna att jag inte tar hänsyn till att jag har en rejäl slant i Fixed Income, preferensaktier. Dessa aktier kommer sannolikt inte att ge någon tillväxt att tala om utan en hög, statisk direktavkastning. Detta skulle ju kunna tala för att jag skulle öka på ränteportionen av indexet eller välja ett separat index för dessa men i det här fallet är det ju ett medvetet investeringsbeslut från min sida. Jag väljer preferensaktier just för de egenskaper de innehar och väljer att byta den här portföljdelen mot vanliga aktier. Det är mitt beslut och jag tror att det långsiktigt hjälper mig att slå index och därför räknas allt ihop.

Det Svenska indexet jag väljer är börsen som helhet inklusive utdelningar; närmare bestämt OMXSGI och eftersom min totala portfölj i dagsläget innehåller närmare 55 % Sverige men att jag vill vikta om lite nedåt känner jag att en lämplig portföljvikt är 40 % och utöver detta skall det till 50 % väljas ett globalt index.

På den här planen är det inte helt enkelt att skaka fram ett bra jämförelseindex som tar med utdelningar och en tillräckligt stor del av världen varför jag gör det lite enkelt för mig och väljer att använda Nasdaq Global Index (NQGI) vilket täcker 98 % av världsmarknaden.

Resultat

Då har vi snickrat ihop ett eget index. Sedan årsskiftet och fram till februari månads utgång hade det indexet backat 5.76 % och det var idel röda siffror. På den tiden hade min portfölj lyckats producera 0.47 % i ökning över nollan. Än så länge klarar jag att slå index med 6.23 % och det är ju fint. Nu råkar jag veta att jag byggt in en dämpare i portföljen vilket gör att det inte går lika snabbt nedåt men det gör i gengäld att det heller inte går lika fort uppåt. Skulle alltså börsen vända uppåt är risken stor att jag hamnar på efterkälken.

Vi får väl se men nu har jag i alla fall ett index att jämföra mig mot.

Bild: Freeimages.com

söndag 13 mars 2016

Veckobrev 10

Vi har haft en veckas planmark på börsen och det känns nästan som om världen håller andan. Vi väntar på makronyheter, räntebesked, utdelningar och kvartalsrapporter. Vi väntar på att någonting skall hända och håller tummarna för att nedgången är över.

Jag är fortsatt en gnutta pessimistisk och tror att vi kommer se en nedgång inom kort. Kanske kommer den efter utdelningarna. Kanske kommer den förr eller så uteblir den. Hade jag haft en spåkula hade jag varit rik.

Oavsett vad som händer på börsen letar jag efter investeringsmöjligheter. I veckan köpte jag in några Cloetta till men annars var det relativt fattigt på köp. Jag köpte in en bank i förra veckan och ökade på i denna vecka men inlägget om banken lyser med sin frånvaro eftersom jag är inne i ett relativt kritiskt skede av uppsats och arbete. På andra sidan detta hoppas jag få tiden att räcka till att skriva ett så bra inlägg som mitt nyförvärv förtjänar.

Bloggen går från klarhet till klarhet. Twitter är ett media jag försiktigt nyttjar men jag försöker bli bättre på det. Roligt är dock att efter förra veckobrevet skickade jag ut en fråga till världen i ett försök att locka fram min hundrade följare och efter bara några minuter hade den modige hittat fram. Jag premierade honom med en skuttande enhörning som pris.

Under veckan har det varit lite liv och rörelser runt Castellum och bland andra Petrusko har noterat att de både blev handelsstoppade på rykten och därefter kom nyheten om att de förvärvar resterande del av Henry Ståhls Fastigheter AB vilket belönades med att marknaden handlade ned aktien 3 %. Jag var tioöringar ifrån att få ett långt köp igenom men jag hade gärna sett att aktien sjönk ytterligare innan jag tankar på rejält. Dock är jag förtjust i nyheten för det innebär ju att ett fint fastighetsbestånd kommer under mitt ägande och Castellum får en hygglig injektion i sitt förvaltningsresultat som kan bli utdelningar till mig nästa år.

Jag noterade också att Stefan Thelenius på z2036 uppdaterat sin fenomenala sparkalkylator och för er som ännu inte hittat podden Prata Pengar kan jag djupt och innerligt rekommendera den. Grabbarna i podden går på ett lugnt och oerhört pedagogiskt sätt igenom allt möjligt matnyttigt som kan hjälpa en att bli en bättre investerare. Det enda negativa med podden är att det bara kommer ett avsnitt i veckan.

På det personliga planet har veckan varit förhållandevis sparsmakad. Det har varit en mellanvecka med mycket jobb och lite fritid men jag har fått chansen att träffa vänner vid flera tillfällen och häromdagen fick jag i mig en lyxlunch på Sjöbaren i Göteborgs mysiga område Haga i goda vänners lag och det kommer jag leva på länge.

Skapa bra minnen att spara för alltid

Bild: Freeimages.com

lördag 12 mars 2016

Salt choklad- och kolapaj

I torsdags var det en tjej på jobbet som hade med sig fredagsfika eftersom hon skulle sluta. Hon ska sluta sin praktik, läsa färdigt och sedan när terminen är slut kommer hon tillbaka och börjar arbeta "på riktigt" så det var glada miner laget runt. Fredagsfika på en torsdag var det för att jag är ju bara där ett par dagar i veckan och hon ville att vi alla skulle vara med. Väldigt trevligt och gulligt att hon tänkte på mig.

Igår släppte jag en liten text om Cloetta och det blev ett ganska populärt stycke. På Facebook såg jag att det föranledde diskussioner och en hel del av dem rörde hälsotrender och sockrets skadliga inverkan på folket osv. Jag kan helt och fullt ställa mig bakom oron och dessutom sälla mig till de som förespråkar att det är rimligt att minska sitt intag av socker. Dock tror jag att Cloetta har en ljus framtid framför sig med stora marknader att konkurrera på och många marknadsandelar att ta från andra och att hotet från minskad sockerkonsumtion sannolikt inte kommer påverka affärerna. Åtminstone inte i närtid.

Jag är alltså medveten om att vi konsumerar för mycket socker och jag tycker det är fullständigt rimligt att vi skär ned. Jag är också av den direkta åsikten att allt du gör för mycket är skadligt för dig på ett eller annat sätt men kärnan i den meningen är "för mycket". Att dela en påse Gott & Blandat i familjen någon lördag i månaden som enda sötsak kommer sannolikt inte ge stora skadliga effekter på hälsan men att peta i sig en påse om dagen, själv, det är en annan femma.

Var leder då det här inlägget. Det är viktigt att vi försöker ta hand om oss. Äta sunt och motionera regelbundet men det är också nyttigt för själen att vi ibland tillåter oss att njuta lite. Därför tänker jag i kväll njuta av en salt choklad- och kolapaj efter samma recept jag fick prova på jobbet i torsdags och jag kan innerligt rekommendera det samma för alla som råkar vara intresserade. Den är riktigt god. Något att ta med sig dock är att saltmängden är lite i överkant. Börja med en fjärdedel och smaka dig fram. Du kan också ha i betydligt mindre vatten i karamellen för vattnet skall bara kokas bort ändå och ju mer du har i desto längre tid kommer det ta att koka bort. I övrigt är det ett extremt trevligt recept som med fördel kan göras glutenfri och laktosfri så att jag kan äta slutprodukten.

Receptlänk: Salt choklad- och kolapaj

Ha en underbar lördag allihopa


Bild: Recept.nu/Frida Wismar

fredag 11 mars 2016

Mer godis till folket - Cloetta till portföljen

I höstas skrev jag om att jag skulle sluta med sötsaker i ett led att leva lite hälsosammare och i samma inlägg filosoferade jag över vad jag skulle välja att göra av alla de pengar jag sparade när jag slutade äta godis.

Då konstaterade jag att Cloetta gärna fick ingå i min portfölj men att de inte delade ut och att det gjorde mig tveksam till om jag kunde ha dem i portföljen nu när jag har lagt ned min investeringsstrategi på bordet för allmän beskådan. Istället gick jag och gnagde på det här och ju mindre godis jag åt desto mer ökade suget på annat. Talesättet går ju "summan av lasterna är konstant" men jag är inte helt övertygad om att jag vill hålla med om att investerande och sparande skulle vara en last.

I slutet av februari, precis innan lön fick jag så nog och köpte en pyttepost i Cloetta för att kunna hålla koll på dem lite närmare och jag sa då att jag skulle köpa in mig om kursen sjönk. Sedan dess har jag fått tillfälle att läsa in mig i bolaget och jag gillar vad jag ser.

Jag kikade på insynshandeln och ägarstrukturen och kan konstatera att det finns ett starkt centralt ägande i AB Malfors Promotor och så sent som 19/2 -16 hostade de upp slantar nog för att köpa ytterligare 1.000.000 aktier i bolaget. Man kan också se att det är väldigt få insynspersoner som säljer sina aktier och det tycker jag talar sitt klara språk. De anställda tror på bolaget och dess framtid.

Affärsvärlden tror tydligen också på Cloetta eftersom de i veckans utgåva satte en köprekommendation på bolaget. Där skriver man att aktien säljs för P/E 13 på innevarande års estimat och även med de nyss rapporterade siffrornas P/E 19 är nivån acceptabel. De lyckades öka EPS med 60 % och styrelsen meddelade att man har fokus på tillväxt men att man också har kommit till en nivå där man har kontroll över balansräkningen och sin skuldsättning på ett sådant sätt att man nu är bekväm med att föreslå en utdelning.

Utdelningsnivån man tänkt sig är 50 öre per aktie och med en kurs på 25.90 kr ger det en avkastning på ungefär 1.9 %. Det är inte extremt högt men det är heller inte fickludd. Tar man dessutom i beaktande att bolaget har som långsiktig målsättning att dela ut 40-60 % av vinsterna och att en halv krona bara är 37 % av årets vinst per aktie om 1.35 kr finns det utrymme uppåt.

Sedan introduktionen har kursresan gett i genomsnitt 15 % per år men än så länge har man bara delat ut en gång tidigare vilket gör att den stadiga utdelningshistoriken saknas. Det är dock min förhoppning att man nu anstränger sig för att både växa och dela ut.



Nettoomsättningen har haltat och lika så vinsterna men man har gjort rejäla strukturella förändringar, hanterat sin skuldsättning och sett över sin kostnadsmassa vilket ger att lönsamheten kan öka och potentialen finns där för förvärv.

Personligen är jag dessutom övertygad om att godis är en sån där produkt som folk tar till när världen blir lite dystrare. Om ekonomin i övrigt haltar köper man mer godis för att i alla fall få lite tröst och guldkant på sitt fredagsmys och även om hälsotrenderna slår mot sötsakerna finns det enorma marknader att expandera på.

Till skillnad från övriga marknaden har Cloettas aktie klättrat nästan oavbrutet men sedan toppen i januari har kursen kommit ned en liten bit i alla fall och handlas nu 10 % under ATH. Jag tror att det kan komma en sättning vilken kan vara ett lysande tillfälle att gå in i aktien men tills dess fyller jag ändå på och gör Cloetta till en del av min långsiktiga utdelningsportfölj.

Hur tänker du kring Cloetta?

Bilder: Cloetta.com

onsdag 9 mars 2016

Vad är diversifiering?

Jag diskuterar ibland diversifiering och för mig är det bara ett sånt där uttryck jag häver ur mig eftersom det för mig är fullständigt självklart vad det innebär. Det är inte ens säkert att jag kan förklara ordet eller dess mening om jag blir utmanad att göra det eftersom ordet bara finns där. Jag inser också att det givetvis inte är självklart för alla vad diversifiering innebär och varför det är bra.

Det här inlägget kommer inte bli heltäckande på området och det inser jag redan nu men jag skall försöka ge de mest basala grunderna till diversifiering. Att diversifiera innebär att sprida risker. men för mig skulle det också kunna innebära det motsatta, att sprida sina chanser. Det beror mest på vilken vinkel man tar tänker jag och min uppfattning är att när jag diskuterar risk blir den oinsatte ofta lite skrämd för risk är någonting dåligt.

Det finns en risk att företaget går sämre och att jag förlorar pengar.

Ja men det finns också en chans att företaget går bra och att du som ägare får ta del av det.

Diversifiering handlar om att maximera sina chanser samtidigt som man minimerar sina risker och i slutändan hamnar på den nivå man tänkt sig. Det finns mängder av olika typer av risker man bör vara införstådd med om man investerar pengar. Det kan vara risken att det händer något dåligt i just mitt favoritbolag, dvs en bolagsspecifik risk och den risken kan du dämpa om du köper aktier i flera bolag. En annan risk är att ekonomin i Sverige får sig en smocka men då kanske USA´s ekonomi blomstrar och äger man då aktier i bolag både från Sverige och från USA borde man klara sig hyggligt, speciellt jämfört med om man bara hade investerat i Svenska bolag.

Många risker blir det och man kan skydda sig mot de flesta men det kostar. Om vi antar att du vill ha med dig frukt hem men du har ingen aning om vad som är gott då kan du antingen köpa en rad olika frukter och förmodligen kommer någon av dem att falla dig i smaken. Men tänk om just det äpplet du valde var dåligt? Du vet ju inte hur äpplen skall vara; hur äpplen skall smaka. Då kanske det är bäst att köpa tre exemplar av varje sorts frukt, gärna från olika affärer, för att på så sätt öka chansen att något exemplar av varje frukt håller den kvalitet som kan anses vara fullgod och eventuellt lyckas du hitta en frukt du tycker om. Detta kan givetvis innebära att du åker runt stan fyra varv och handlar mängder av olika frukter i varenda livsmedelsbutik du hittar och när du väl kör in på parkeringsplatsen hemma har du lyckats skrapa ihop fyra bärkassar frukt för hundratals kronor, allt i syfte att skydda dig mot en dålig upplevelse och öka chansen att hitta en supergod frukt.

Alternativet skulle vara att inte försäkra sig mot alla eventualiteter utan försöka skydda sig mot de största farorna och hoppas på att de andra inte inträffar. Köp ett äpple och hoppas på att det du valde var ett bra äpple men köp både äpple, päron och banan så kanske du hittar en frukt du tycker om.

Nog med liknelser. Jag hoppas det börjar klarna.

När det gäller investeringar kan man ha liknande teorier. Lägst risk har du om du köper lite av allt men då kommer också den förväntade avkastningen du får att vara lägre. Om du köper en globalfond med 1.500 bolag och ett av dessa bolag blir en riktig raket som ökar flera tusen procent kommer det påverka din avkastning men inte särdeles mycket eftersom de övriga 1.499 bolagen inte var några raketer utan tuffade på i vanlig takt. Hade du däremot lyckats pricka in det där raketbolaget och satsat alla dina pengar där hade du fått alla tusentals procenten i avkastning.

Motsatsen är också sann. Globalfonden skyddar dig om ett bolag går i konkurs men köper du bara ett bolag och det bolaget går under då förlorar du alla dina pengar.

Hur du väljer att diversifiera är helt upp till dig och det är också upp till dig på vilken nivå du väljer att diversifiera dina investeringar. Övergripande kan man diversifiera i olika tillgångsslag. Du kanske köper lite guld, några aktier, en ovanlig och gammal flaska vin och dessutom behåller du ett par hundralappar som du förvarar i en burk där hemma.

Om aktiemarknaden går åt pipan och en inbrottstjuv stjäl din vinflaska har du fortfarande dina kontanter och folk kanske helt plötsligt är som tokiga i guld. Motsattsvis kan vinflaska bli extremt värdefull för det visade sig vara den enda kvarvarande flaskan och dessutom har du lyckats välja aktier i bolag som går riktigt bra men kontanterna har bara legat där och vem använder kontanter längre...

Det är ett sätt. På aktiemarknaden kan du diversifiera genom att köpa aktier i många olika bolag, verksamma i många olika branscher, på många olika marknader osv.

Det finns få absoluta sanningar i världen och hur man väljer att göra är upp till var och en. När jag var ung och ny gillade jag att jaga efter de stora rikedomarna, snabba pengar. Jag satsade allt på rött och pengarna brann upp i IT-kraschen. Jag har börjat om flera gånger med olika strategi men efter första brännskadan har jag lärt mig att diversifiera. Det är inte alla pengar som försvinner samtidigt om något går fel och ju äldre jag blir desto bredare skjuter jag.

Du kan se att en del av min portfölj är uppbyggd av fonder med rejält bred bas. Det är breda indexfonder med mängder av bolag och som krydda har jag sedan några mer nischade fonder och ett gäng enskilda aktier för att öka möjligheten till hög avkastning men med det vet jag att jag får ta del i alla tvära kast marknaden utsätter exv Atlas Copco för. Ena dagen är aktien upp 3 % och andra dagen är den ned lika mycket och då gäller det att ha is i magen och zooma ut. Sett till helheten är Atlas Copco en ganska liten del i min portfölj. Atlas Copco är ett av de större innehaven i min aktieportfölj men står ändå bara för ett par procent av mina tillgångar. Skulle jag förlora allt värde i Atlas Copco skulle jag alltså fortfarande ha kvar 98 % av mina tillgångar så länge krisen i Atlas Copco var ett isolerat fenomen. 2 % förlust är långt bättre än 100 % men i gengäld inser jag att om Atlas Copcos aktie går upp 100 % i värde förändrar det mitt portföljvärde med 2 % och även om bolaget haft en fantastisk resa har mitt ekonomiska välstånd inte förändrats så mycket.

Försäkringar kostar men de skänker trygghet.

Bild: Freeimages.com

måndag 7 mars 2016

Den hundrade vinner rosa fluff

För mig som inte ens har ett privat twitterkonto då jag har aldrig riktigt förstått mig på tjusningen i denna kommunikationsform, är det mycket inspirerande att nå milstolpen 100 följare för bloggen.

Förresten, anledningen till att jag inte har Twitter är samma som varför jag egentligen inte tycker om sms. Det tar mig så lång tid att plita ned vad jag vill ha sagt att det i 99.97 % av fallen känns mer tillfredsställande att ringa, berätta det jag vill ha sagt och förmodligen en hel del till, allt inom loppet av någon minut. Istället för att skicka ett sms som tog 4 minuter att skriva (ja, jag är förlorad inom det området :), vänta en halvtimme på svar och sedan försöka föra konversationen vidare i en halv dag bara för att kunna konstatera att vi behöver mjölk OCH ost.

Med det sagt har jag fått ge er en inblick i hur det är att vara så begränsad i livet som jag är.

Som jag nämner ovan fick jag alltså min hundrade följare på Twitter i helgen. Jag gick in och såg att jag hade lyckats attrahera 99 själar att klicka på den där lilla knappen högst upp i höger hörn och det gjorde att jag fick en väldans lust att försöka förvrida huvudet på några till varför jag sände iväg en fråga om huruvida vi kunde bygga en gemenskap av 100 följare innan dagens börsöppning och inte mindre än 19 personer antog utmaningen och för det är jag mycket tacksam.

Eftersom jag skriver anonymt här på bloggen tänker jag inte avslöja vem det var som var först. Den som är lite extra intresserad av detta kan gå in på Twitter och leta. Vad jag kan avslöja är att jag blev så glad att jag i förundran utbrast i ett glädjetjut och erbjöd vinnaren en vinst av fyra regndroppar och ett leende från en enhörning. Regn kan jag skaka fram i mängder men eftersom myten hävdar att enhörningar endast visar sig för de mest oskuldsfulla av varelser kommer jag ha svårt att leta fram ett leende från denna typ av varelse.

Men jag har någonting som är nästan lika bra.

Tillsammans med nästan 28 miljoner andra har jag fått det tvivelaktiga nöjet att avnjuta ett youtubeklipp med dansande, leende enhörningar och för att ni, mina kära läsare, inte skall missa någonting tänkte jag därför dela med mig av galenskapen och bifogar således klippet längst ned i inlägget.

Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt trevlig start på veckan och skicka en hyllande hälsning till min hundrade följare. Alla ni som läser och kommenterar eller på andra sätt bidrar här på bloggen förgyller min tillvaro och bidrar på ert egna lilla vis till att världen blir en lyckligare plats.

Tack!



söndag 6 mars 2016

Veckobrev 9

Jag tror att jag, som så många andra bloggare, skall börja ta tillfället i akt att summera veckan som gått och försöka få klarhet i de händelser som påverkat mig under den senaste sjudagarsperioden. Jag vet att titeln är lite missvisande eftersom det här är mitt första veckobrev men det är ju den nionde veckan på året och man måste börja någonstans så jag hoppas ni förlåter mig.

Börsen har fortsatt sin krypkörning uppåt och de flesta av portföljerna är nu hyggligt på plus även om OMXS30 fortfarande är några procent under nollan. Vi har fått veta att makromånaden mars kan vara avgörande för hur ekonomin i närtid reagerar och för den som vill förkovra sig föreslår jag Molekylär ekonomis inlägg Här.

Personligen gillade jag Avanzas genomgång av vad "deras" bloggare har som utdelningsfavoriter. Men framförallt gillade jag nog Aktieingenjörens genomgång och nedslag på Avanzas inlägg där han också tar med börsveckans utdelningsportfölj och sina egna reflektioner. Många fina tankar och uppslag där. Undra hur man gör för att bli en av nätmäklarnas bloggfavoriter? Tiden får utvisa om jag någonsin kommer så långt.

En rolig milstolpe här på bloggen var att inlägget: Vill du ha 7.000 kr extra i pension? lyckades intressera gott och väl 500 600 700 800 900 personer på en dag vilket är oerhört kul för någon som strävar efter att motivera andra till att spara och förändra sitt liv till det bättre. Tack allihopa för att ni läser och bidrar på ert sätt.

Jag fick sammanfattat februari i början av veckan och kan konstatera att det går ganska bra. Pengarna blir fler och kilona blir mindre samtidigt som jag blir en gladare människa. Undrar om dessa aspekter korrelerar?

Eftersom vi stadigt ser börsuppgångar samtidigt som jag tror på en fortsatt nedgång inom kort har veckan varit ganska inaktiv men jag har svårt att hålla mig undan från köpknappen när löningen kan sparas undan. Portföljen fick några fler Atlas Copco under veckan och dessutom har jag initierat små poster i tre nya bolag men det får bli ett senare projekt att skriva om dessa men jag kan nämna att jag nu har fler hus i min portfölj och en gnutta större exponering mot finanssektorn än tidigare.

En viktig lärdom jag tar med mig från den gångna veckan är att jag har börjat glida ifrån min portföljstrategi. Jag vill bredda och utöka, inkludera fler bolag jag tycker är roliga att äga vilket gör att jag köper på mig småslattar utan fokus. Det är en viktig insikt för det är inte så jag skall handla. Jag skall alltså återgå till min strategi, utöka mitt ägande i de bolag jag har valt och när detta ägande är på en avvägd och stabil nivå kan jag antingen hitta ett nytt bolag att lägga in i portföljen eller fortsätta köpa i de bolag jag har.

Det är alltså dags att sluta vela och börja fokusera. Viktig lärdom.

Tack för att du är en del av min resa mot en lyckligare värld.

Bild: Freeimages.com

fredag 4 mars 2016

Vill du ha 7.000 kr/mån extra i pension?

Jag har till och ifrån stött på personer med en relation till pengar som fascinerar mig. Jag kan förstå den och jag tror att fenomenet är vanligare än man kanske tror. Personerna jag pratar om kan inte ha pengar på kontot eller kontanter i plånboken för då kommer de handlas upp. Långsiktigt sparande är otänkbart eftersom man har tillgång till pengarna och då bränner de ett lastbilsstort hål i fickan tills pengarna är förbrukade.


Det handlar inte om att man vill eller behöver shoppa, det bara blir så. Jag känner igen det i mig själv. Jag har oerhört svårt att ha kontanter i plånboken men som tur är går det alldeles utmärkt att hålla kapital tillgängligt på konton utan att pengarna försvinner men detta min "brist" gör att jag har stor förståelse för problemet. Jag har ofta diskuterat fenomenet och ibland föreslår jag olika lösningar. För mig känns det logiskt att antingen låsa pengarna eller separera sparandet och vardagsekonomin.

Att låsa pengarna gör att du inte har tillgång till dem om du inte är beredd att betala en rejäl avgift för att få tillgång till ditt låsta kapital. Det kan röra sig om att sätta pengarna på ett konto med fast ränta men den här typ av placering ger i regel riktigt usel ränta. Idag erbjuder Swedbank 1.05 % ränta om man binder pengarna i fem år, Nordea ger 0.8 %, Handelsbankens fasträntealternativ verkar vara upp till varje kontor vilket gör att att jag inte får fram den uppgiften och därför koras SEB till vinnare i klassen storbank eftersom de ger den magnifika räntan 1.09 %.

Lite drygt en procent för att låsa pengarna en hel konjunkturcykel. Du kan vara nästan säker på att din köpkraft kommer försämras med detta alternativ för inflationen är i regel högre än den ränta du får varför du, efter fem år, kommer kunna köpa mindre för dina pengar än mer och det är väl inte därför man sparar?

Det andra alternativet är att separera pengarna från din vardagsekonomi. För vissa räcker det att ha lönekonto på en bank där du sköter dina vardagliga bankärenden, betalar räkningar, kontrollerar lånet osv och har en annan bank där man sparar till resa, pension eller vad man nu sparar till. För andra krävs helt fristående förvaltning. Jag känner flera som litar på närstående, föräldrar eller kanske partners för att förvalta deras sparande. Antingen i eget namn eller i den sparandes namn men på en bank och sparform där den sparande egentligen saknar kontrollen. Skulle det krävas kan personen utöva sin juridiska rätt till pengarna men så länge allt funkar kan man glömma nyckeln och glömma den förhoppningsvis växande högen pengar.

Det senare alternativet kräver i regel en enorm tillit och oftast också ett enormt ointresse för sparande och detta är tyvärr ganska vanligt, i alla fall ointresset.

Det är därför jag blir så fantastiskt lycklig när jag får höra att folk börjar spara och börjar intressera sig. Sedan bloggen startade har jag flera gånger fått meddelande om att någon av mina läsare äntligen tagit sig i kragen och börjat.

För att motivera denna skara läsare och kanske även några som ännu inte hunnit börja spara finns det olika hjälpmedel där ute. Avanza publicerade för några dagar sedan en sparkalkylator där man på ett enkelt sätt kan se vad ränta och tid kan göra för ett litet sparbelopp. Vill man ha en lite mer detaljerad kalkylator är min personliga favorit den man hittar på z2036. Att ta med skatt och liknande ger i längden en ganska stor påverkan men Avansas kalkylator är bra nog.

Se på bilden här bredvid. Skulle jag börja idag med 1.000 kr per månad och fortsätter de 30 åren jag har kvar till pension blir det en skaplig slant. Jag kommer ha sparat 360.000 kr under de åren men om vi antar att jag köper en portfölj med preferensaktier, jag får stadiga 7 % men ingen tillväxt att tala om och inte de där 10-11 % som börsen kan stoltsera med men ändå en rejäl avkastning. Då kommer jag till pension ha en portfölj värd över 1.200.000 kr förutsatt att jag återinvesterar mina utdelningar.

Den portföljen kommer generera 84.000 kr per år i utdelningar vilket ger mig 7.000 kr/månad extra i pension. Det är mer än vad jag fick i månaden för att dela ut tidningar på nätterna i slutet av 90-talet och det klarade jag av att leva på då. Även med skatter och inflation kommer det vara en välkommen extra inkomst och det är om vi antar ett sparande på 1000 kr i månaden.

Ta dig därför i kragen och börja spara. Ju mer dess bättre men redan ett par hundralappar kommer resultera i närmare 1500 kr extra i pension. Skulle du vara 20 år idag ger 200 kr i sparande närmare 4.500 kr i extra pension och en tusenlapp ger dig en medelinkomsttagares inkomstnivå i EXTRA pension.

Om inte detta räcker som motivation vet jag inte vad som skulle fungera.

Bild: Avanza.se


onsdag 2 mars 2016

Hur skall man hjälpa?

Med ojämna mellanrum blir jag tillfrågad om råd och hjälp från mina vänner och min familj när det kommer till sparande, investeringar och privatekonomi. Jag är ingen rådgivare och det enda jag i dessa situationer kan göra är att berätta hur jag gör och hur jag tänker. Ibland behövs det dock mer.

Ibland räcker det inte med att visa vägen, föreslå informationssidor, bloggar, poddar och tidningar. Oftast finns inte intresset utan "kunden" vill ha en enkel lösning med rimliga förväntningar på framtiden Det är typiskt personen som blir föreslagen en blandfond och månadssparande av sin lokala bankman. Vi pratar enkelt och mellanmjölk men de råkar känna mig vilket gör att de hoppas på lite mer än "bara en blandfond".

Jag ställs då inför den egna moraliska kompassen. Vad skall jag göra? Hur skall jag agera? Vilka råd skall jag ge?

Jag försöker oftast hålla mig generell och allmängiltig men rätt som det är önskar den jag pratar med tips på bolag eller fonder som denne kan spara i och då kommer min fråga till dig som läsare - Hur skulle du hantera den situationen?

Jag antar att du som läsare kan delas in i en av två kategorier för ändamålet att besvara den här frågeställningen och lite grovt upphugget blir kategorierna således:

1: Antingen befinner du dig i en relativt bekväm situation där du känner att du har ganska god koll på situationen och kanske har ett gäng favoritbolag/fonder och ett relativt välordnat sparande. Hur skulle du då rådge dina vänner och/eller din familj? Föreslår du samma portföljstruktur som den du har? Försöker du individanpassa? Tar du det säkra före det osäkra? Vägrar du ge råd?

2: Du kanske tillhör gruppen som gärna tar råd från folk du känner (jag tar givetvis själv gärna emot råd, tips och idéer från min omgivning men jag tror någonstans att jag hade varit kapabel att bilda mig en egen uppfattning helt själv och den här gruppen är för de som faktiskt behöver råd för att kunna/våga investera) och hur skulle du då vilja att personen rådger dig? Är du bekväm med att investera som bästa kompisen? Följer du blint eller söker du sedan information? På vilken nivå skulle du vara hjälpt av råd - vill du ha mycket information eller bara en lista av bolag?

Anledningen till att jag funderar är givetvis för att jag i dagarna fått frågan igen och den här gången handlar det om start från nästan noll men med tydliga och klara mål vilka sammanfaller ganska väl med mina egna. Är det då rimligt att helt enkelt duplicera min portfölj och säga, så här gör jag, för mer information - läs bloggen, eller borde man tänka annorlunda?

Hur hade du gjort? Hur hade du velat få hjälp?

Bildkälla: Freeimages.com


tisdag 1 mars 2016

Månadsavstämning februari

Februari har varit en fantastisk månad och nu när det är mars sedan några timmar tillbaka tar jag tillfället i akt att summera föregående månad. Rapportsäsongen har skjutit siffror mot oss på löpande band och en hel rad olika bolag har höjt sin utdelning för nästa år.

Ekonomi

Coca-Cola, Wal Mart Stores, OHI, ADM m.fl. höjde och Industrivärden sänkte men totalt har portföljens utdelningar ökat organiskt med en hygglig portion och jag kan känna mig nöjd med utvecklingen än så länge. Månaden har bjudit på rejäl volatilitet med många procent både upp och ned men OMXS30 var upp en dryg procent och portföljen klättrade några tiondels procent men sett över helåret ligger jag plus en halv procent på samma tid som index är på -5.13% och det är jag nöjd med. Jämför man med ett bredare index som dessutom inkluderar utdelningar exempelvis SIXRX landar det indexet på -5,25% YTD och S&P -500 är ju ned -4,54 % YTD i skrivandets stund vilket betyder att jag spöar index.

Förr eller senare skall jag bestämma mig för vilket index jag skall jämföra portföljen med men än så länge spelar det inte så stor roll utan håller jag mig över eller i närheten av de större indexen jag nämner ovan är jag nöjd. Förutom kurstillväxt och återinvesterade utdelningar påverkar nysparande och belåning portföljvärdet men exakta summor och procent spelar inte så stor roll i förlängningen. Tanken är ju att sparhorisonten skall vara 10-30 år och då är förändringen per månad kanske inte så intressant även om jag tycker det är ganska kul att följa och se att det går framåt. Jag måste nog blanda in ett ränteindex för rättvisans skull men det kommer så småningom.

Tittar man på mina mål för 2016 ser man att jag skall försöka spara minst 50% av min nettoinkomst. Än så länge går det bra. I februari lyckades jag spara 61.28 % vilket ger mig en sparkvot på drygt 59 % sedan årsskiftet. När jag satte målet trodde jag att jag skulle klara 35-40 % om jag ansträngde mig vilket gör det riktigt intressant och roligt att se att jag sparar nästan 60 % under relativt normala förhållanden och på en högst medelmåttig inkomstnivå.

Utöver detta mål är utdelningarna viktiga. Jag hoppas få in tillräckligt mycket passiv inkomst i år för att täcka två månaders kostnader eller 15 % av totala årskostnader. När jag började skriva i höstas täckte jag ungefär 8 % och när vi kliver in i mars är den beräknade nivån per helår 14.62 %. Då måste man dock räkna med att denna siffra kommer stiga hela tiden men vad jag faktiskt får in i år borde bli en helt annan. I februari kunde den mottagna utdelningen täcka 7.9 % av mina utgifter och totalt sedan årsskiftet har jag fått utdelningar nog för att täcka ungefär 3.64 % av mina årsutgifter. April och maj är de stora utdelningsmånaderna bredvid januari men bombmattan är utlagd och jag hoppas att det jag kan nå de uppsatta målen.

Hälsa

Förra månaden var jag lite sjuk och fixade inte att röra mig så mycket som jag hoppats på men det har jag tagit igen med råge i februari. Stegräknaren landade på 352.574 steg vilket dels utjämnar januaris negativa siffra och dessutom lägger helåret på 15.247 steg plus. Detta tillsammans med att jag under större delen av månaden bara kunnat äta soppa och puréer har gjort underverk för midjemåttet och vågen visar 97.6 kg vilket är 1.8 kg lägre än förra månaden och börjar närma sig de 95 kg jag har som hållbart mål för året.

Livskvalitet

Februari har bjudit på ganska mycket spännande. Dagen efter operationen var jag på en svensexa jag inte skrivit om men det var väldigt roligt att få tillfälle att träffa nya människor samtidigt som jag kunde fördjupa relationen med befintliga vänner. Jag var väldigt osäker på om jag skulle kunna gå och det visade sig att jag inte klarade av att vara med på allt de hade planerat men jag var i alla fall med på det mesta och det är jag lite stolt över.

Jag och hustrun var på Water on Mars vilket också var en upplevelse utöver det vanliga och vi hade ju kärlekens kommersiella högtid i månaden även om det var en ganska ordinär dag i vårt hushåll men något som var extra spännande var att jag köpte och utvärderade en ny flaska whisky som ett resultat av en kommentar jag fått här på bloggen. Inlägget om den nya whiskyn gick och slog alla tidigare besöksrekord vilket är helt fantastiskt för jag tycker att bloggen borde kunna vara mer än ekonomi. Den är ju till för att sprida glädje och lycka på många plan. Nu finns det hopp.

Hur har månaden varit för dig?

Bild: Freeimages.com