lördag 30 april 2022

Pappalådan har återigen kommit till användning

Det händer att jag ser meme som berättar att alla pappor (förmodligen alla medelålders män oavsett barnstatus) har en låda någonstans i hemmet fullt med gamla pengar från forna resor, gamla batterier som kanske funkar, instruktionsmanualer till prylar man inte äger längre, nycklar ingen vet vart de går och allsköns skruvar, muttrar och spik.

Jag har också sådana gömmor men mina spikar och skruvar har jag någorlunda samlade i en halvstor plastlåda vilken står vid verktygslådorna. Det där är skruvar, beslag, muttrar och spik i alla varianter. 

Inte min men jag känner igen systemet

Varenda extraskruv som följt med när jag köpt prylar, varenda skruv som suttit i väggen när jag flyttat in och de flesta gamla prylar jag har slängt där det fanns skruvar och grejer. I 20 år har jag samlat och använt, samlat och använt.

Fru AvL är sällan nöjd över den där lådan med blandat skräp men rätt som det är behövs det någonting och efter lite letande kan jag skruva ihop en mackapär med en skruv jag sparat i femton år. Och det är så oerhört skönt att inte behöva åka till butiken och köpa ett helt paket skruvar när det räcker med en.

Jag känner mig supermanlig när jag kan skruva fast ett handtag eller skriva upp en lampa i taket eller skruva i en lös trallbräda. Allt kan jag göra utan att lämna hemmet vilket är super.

Det är säkert någonting fundamentalt manligt som ligger med i den sociala kontexten i vilken jag är fostrad. Hustrun bara himlar med ögonen när jag dansar en liten lyckodans efter att ha hittat rätt skruv men hon blir ganska nöjd över att sakerna helt magiskt fixas här hemma.

Har du en gubblåda?

onsdag 27 april 2022

Sänker min lön med 22 %

Nu är det bara några dagar kvar tills jag backar undan från min chefstjänst och sätter mig bakom mitt högst ordinära skrivbord igen för att vända digitala papper dagarna i ända.

Det skall bli oerhört skönt att kunna andas frisk luft igen.

Jag passade på att reflektera över min löneutveckling de senaste åren.

Det här bytet innebär att jag samtidigt tappar 22 % av min nuvarande lön vilket har varit en temporär kompensation för det extra ansvar jag har haft. 22 % kan låta mycket med det är baserat på en relativt medioker grundlön vilket gör att det fortfarande har saknats ganska många tusenlappar för att min kompensation skulle ha varit jämförbar med den som erbjuds andra i organisationen med samma ansvar. Skillnaden är att jag lyftes underifrån i kris och inte rekryterades utifrån.

Jag lämnar gladeligen ifrån mig detta tillägg just nu. Det kommer påverka familjens ekonomi mycket marginellt. Och det finns så oerhört många värden som inte kan räknas i kronor och ören. Allihopa har jag försakat de senaste åren.


Samtidigt som jag insåg att det ju faktiskt blir så att jag frivilligt skalar av en femtedel av min ersättning (mycket mer om man räknar in att jag också skall vara föräldraledig) så började jag räkna på min löneutveckling de senaste åren.

Om man räknar från 2010 när jag slutade som kock har jag haft en genomsnittlig löneökning per år på 4,4 %. Det är ändå ganska okej om man tänker att inflationen varit väldigt låg under perioden.

Men siffran är så "låg" för att jag inkluderar tiden då jag pluggade. Löneutvecklingen var ju ganska medioker när jag pluggade (och inte jobbade och därför inte fick löneökningar alls...) och jobbet jag fick direkt efter studierna var anskrämligt dåligt betalt men om jag räknar från 2019 när jag bytte till ett mer kvalificerat arbete började det hända saker. Jag är fortfarande relativt lågavlönad sett till det arbete jag utför men det har ändå varit en resa.

På tre år har jag ökat min lön med nästan 43 % vilket innebär drygt 11,5 % i genomsnitt om året. Det mesta hände så klart i början när jag bytte men jag har också klivit upp en del vilket har gjort sitt till.

Jag skulle gissa mig till att det finns kapacitet för att höja lönen ytterligare 50 % inom kort tid givet att jag väljer att flytta på mig och då till en liknande chefstjänst som den jag haft i ett par år nu. Skulle jag flytta mig någonstans men behålla mina ordinarie arbetsuppgifter finns det inte jättemycket att göra även om det säkert kunde göra några tusenlappar.

Men jag trivs.

Fråga mig igen om några år. Eller om det börjar klia i fingrarna att få förändra och leda. Men just nu är jag mer än nöjd med de val jag gjort.

Och jag tjänar ju faktiskt som medelinkomsttagaren i Sverige. Inte medelinkomsttagaren i min bransch eller min yrkeskategori och inte medelinkomsten i år eller förra året men ungefär som medelinkomsttagaren gjorde för en handfull år sedan.

Det är ju inte så dåligt. Att vara medelmåttig...



lördag 23 april 2022

Oxfilé och pilgrimsmusslor för en hundring per person

För ett tag sedan hjälpte jag en väninna att laga maten till hennes födelsedagskalas. Vi enades om en meny där hon konstaterade att hon ville göra tårtan som efterrätt men förrätt och huvudrätt fick jag göra.

Det skulle bli ungefär 20 personer vilket känns lite konstigt så här två år in i pandemirestriktioner och hemarbete men så länge alla är friska är det ju okej så varför inte.

Det som stod på menyn var pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs och oxfilé med potatiskaka och rödvinssås samt ugnsbakade cocktailtomater.


Jag tänker inte gå igenom de där recepten för de är relativt komplicerade men det går ganska bra att följa dem som de är.

Det svåraste med dem är att inte översteka pilgrimsmusslorna, att göra såsen i rätt tid och att få allt på huvudrätten varmt samtidigt.

En spännande sak som man sällan tänker på är vad som krävs för att skapa en god rödvinssås. Jag spenderade en hel dag med att koka grönsaker och köttrens i vin. Jag använde 3 flaskor vin och 2,5 liter buljong tillsammans med ungefär 2 kg grönsaker samt 250 g smör för att skapa en knapp liter rödvinssås. Men så blev den god också.

Det man betalar för när man går på restaurang är bland annat personalkostnaden och även om det inte krävdes 14 timmar av aktivt arbete från min sida för att göra såsen krävdes det 14 timmar för att få såsen bra. Jag la nog 30 timmar på att planera, handla och förbereda för att klara av att laga 20 kuvert av ovanstående.

Men en del av den tiden gick åt för att åka till rätt butik för att hitta färsk oxfilé för 199 kr/kg och för att hitta kammusslor av god kvalitet.

Totalt räknade jag fram att maten gick på jämnt 100 kr/person exkl tårtan vilket är ett ganska fantastiskt pris för en sådan meny.

100 kr för två rätter kräver för all del att man uppskattar mat. Jag vet folk som anser att havregrynsgröt och ostmackor är fullt tillräckligt för kroppen behöver bara bränsle och mat är bränsle.

Men för oss som uppskattar mat är 100 kr ett kap för en god måltid. 

Jag diskuterade också måltiden med en del av gästerna och de vanligaste kommentarerna var att de inte vågade laga så dyr mat. och visst är oxfilé dyrt men köper man det vid nyår kan man få den brasiliansk filé för runt en hundring per kilo. Köp massor och börja öva. Man får anstränga sig rejält för att göra oxfilé äckligt så även om det inte blir fantastiskt de första gångerna så blir det fortfarande rätt okej och man lär sig ganska kvickt.

100 kr kilot är också mycket pengar för någon som lever på marginalerna eller för vegetarianer som inte lyxar till det med dyr ost eller andra exklusiva råvaror men för en köttätare är en hundring ändå ganska beskedligt och det är helt okej kött. Speciellt för de pengarna.

Summa summarum; låt dig inte avskräckas. Testa, öva och våga så skall du se att du kan nå kulinariska höjdpunkter även för en ganska blygsam slant.

onsdag 20 april 2022

Barnekonomi år 1 och år 5

Jag har skrivit en hel del om vad det kostar att ha barn och jag har gjort ett flertal studier från vårt eget liv de senaste åren.

Varje gång kommer jag fram till att jag anser att det förekommer en hel del myter i samhället avseende kostnaden att ha barn. Så sent som förra helgen hade jag en diskussion med en av mina barnlösa kamrater som med självklarheten hos en medelålders, vit man konstaterade att barn är svindyrt.

Vår upplevelse är att barn kan bli nästan hur dyrt som helst om man bara tillåter det men det kan också vara väldigt billigt.

Jag tycker inte de har varit fullödiga i ovanstående tabell men vår total kommer ganska nära deras.

Det som kostat absolut mest avseende våra barn är föräldraledighet, vabb och andra former av inkomstbortfall och efter det kommer barnomsorgsavgiften på typ 1500 kr/månad.

Om man bortser från de kostnaderna är det som skall kosta mest pengar det faktum att det är omöjligt att klara sig med en (1) liten bil om man har barn och man måste också ha en mycket större bostad om man har barn.

Nu har vi för all del en familjekombi men den kostade ungefär lika mycket som en lite nyare Yaris gjorde vilket var vår första bil och vår Kia drar mindre än den lilla bilen gjorde så jag vill påstå att det inte är rättvisande att hävda att bilkostnaderna skenar när man får barn.

Samma sak med boende. Visst har vi köpt ett stort och fint radhus och det är i huvudsak för att vi fått barn som vi valde att göra den livsstilsförändringen men med det sagt kostar huset typ 5000 kr/månad mindre än lägenheten vi bodde i innan och det är även om man fakturerar in ett rimligt underhåll.

För det får vi dubbel boendeyta och en rejäl trädgård och mycket mer.

Så även här skulle jag vilja påstå att man inte måste anse att barnen kostar massor av pengar. Nog krävdes det att vi flyttade mellan fem och tio mil från vår halvcentrala lägenhet i Göteborg och om vi vore tvungna att pendla tillbaka hade det kostat ungefär en timme per person i restid extra och totalt tre tusen extra i månaden vilket fortfarande innebär en besparing i kronor men en förlust i tid.

Så vad kostar barnen då?

När dotter nummer två kom orkade vi inte pilla på samma sätt som med första så vi köper blöjor och barnmat och allt annat som behövs men kläder, leksaker och alla diversesaker som säng, babybjörn, barnvagn m.m. det finns ju redan och allt är dessutom köpt begagnat så priset var lågt från början.

Det som kostat är bilbarnstolar vilket har kostat tre till fem tusen per barn men det är det värt. I övrigt snackar vi kanske 20-25 kr per barn i mat per dag även med färdig barnmat och färdiga köttbullar till femåringen när vi inte orkar. Och alla dessa grötpåsar de stoppar i sig.

Blöjor kostar väl en tia per dag och sen är det säkert lite annat som hudsalvor, mediciner och lördagsgodis men de stora sakerna som den nya cykeln till femåringen. Den fick hon av vår förra bostadsrättsförening under en städdag då det var utrensning i cykelrummet. I övrigt älskar hon att pyssla och rita och 500 A4 kostar en trettiolapp och med en låda pennor för en tjuga har hon att göra i flera månader. Får hon dessutom en sak och lite tejp kan vi hålla på för alltid.

Så på det hela tror jag att vår ettåring går lös på mellan 30 och 50 kr per dag vilket blir 1500 kr i månaden om vi räknar högt och eftersom staten ger oss 1250 kr för henne i barnbidrag +75 kr i flerbarnstillägg så betyder det att vi backar 175 kr per månad på henne (borträknat inkomstbortfall m.m. vilket jag nämnde i början).

Det är inte så himla farligt skulle jag vilja påstå.

Femåringen är lite värre för det börjar bli svårt att hitta begagnade vardagskläder till henne. Däremot går det bra att hitta de dyra prylarna som regnkläder och overaller m.m. men byxor och tröjor får man köpa när Lindex har rea och eftersom hon växer som ogräs blir det säkert ett par hundringar i månaden om man räknar in skor och hårspännen och allt annat man måste ha.

Men hon äter som en mus och på vardagar äter hon i stort sett bara en frukt och lite gröt till kvällen. Resten äter hon på förskolan. Och som sagt tenderar allt det stora vara billigt eller gratis så jag skulle uppskatta att hon kostar oss mellan 1500-2000 kr i månaden och så får man lägga till 990 kr i månaden för barnomsorg. Staten ger oss 1325 kr i barnbidrag även för henne så totalt blir vi av med ca 1700 kr i månaden.

Fast nej. Jag var lite försiktig nu. Vi har henne faktiskt både på simskola och dans vilket drar ytterligare en femhundring i månaden.

Två barn, ett respektive fem år för den totala kostnaden av 2400 kr i månaden.

För det man får tycker jag allt att det är värt det :-)

Det är säkert så att det kostar annorlunda i olika hem och familjekonstellationer och jag har inte räknat in uppvärmningskostnaden för badvattnet eller den extra kostnaden det innebär att tvätta och diska lite mer men oavsett så kommer det inte ruinera oss att ha de här två yrvädrena springandes omkring våra ben och även om det kan vara skitjobbigt med två tokförkylda flickor så är allt värt det när de kryper upp i knät på en och säger att de älskar en och vill gosa.

Kärlek är svårt att mäta i pengar men skulle jag försöka skulle jag definitivt vara villig att betala mer än två och ett halvt tusen i månaden.

lördag 16 april 2022

Att rädda en gräsmatta

Sedan vi blev med hus har jag då också blivit med gräsmatta. Det är en liten plätt på mellan 50-70 kvm (jag har inte mätt).

Det där är en delvis skuggad plätt som ändå ligger i söderläge så ganska mycket sol. Problemet är att det är ganska mycket mossa i området vilket skulle kunna bero på att området är ganska blött.

Men då skall jag försöka lista ut hur man gör en mossmatta till en gräsmatta utan att börja om från början.

Jag har listat ut att man kan dränera. Men jag tror att det egentligen är lite mycket för mattan är bara sölig. Det finns inget synligt stående vatten. I alla fall inte på min plätt.

Däremot verkar det inte vara en nationalsport i området att ta hand om gräsmattan så jag gissar att det var ganska länge sedan vår matta luftades, gödslades, stödsåddes, dressades m.m.


Jag vet bara inte riktigt hur och vad jag skall göra och när.

Har du några tips?

Det är en för liten plätt för att jag skall vilja köpa massa dyra saker men jag tänker att en rejäl kratta skulle kunna användas för att rensa upp i mattan och rugga upp den lite. Man kan säkert rensa bort en del av mossan också på det viset. Jag skulle kunna låna en grep av svärfar och gå över mattan och göra hål så att den luftas.

Sen har jag förstått att man skall lägga på antingen jord eller sand. Sand skall vara bättre för vattensituationen men jord skall vara bättre för gräset och jordens mikroklimat. Jag vet inte var man får tag i rätt typ av sand men jag vet var man får tag i det som kallas dressjord vilket är en blandning mellan torv, sand och någon form av gödning.

Det är min intention att lägga på ett par påsar sådant i början av säsongen och sen kan det tänkas bli fler med tiden.

Utöver det planerar jag att lägga på lite extra gräsfrö och vattna och sen tänkte jag vara klar.

Senare får jag väl gödsla mer och kanske dressa ytterligare för att försöka torka upp marken.

Vad tror du? 

Kan det rädda en försmådd gräsmatta?

onsdag 13 april 2022

Vi lägger första kvartalet till handlingarna

2022 började ganska hektiskt. Herr AvL var föräldraledig när Omicron lamslog hela Sverige och ritade om kartan för pandemin. Därefter bestämde sig Putin för att sänka de globala börserna ytterligare och under större delen av kvartalet har vi varit sjuka och jag har haft ett diskbråck att kämpa med. Fru AvL har suttit i rävsaxen att behöva skaka fram ett nytt jobb efter föräldraledigheten och herr AvLs arbetsgivare anser att vi börjar bli lite övertaliga på min position.

Jädra skitstart på året helt enkelt men det kunde varit så fruktansvärt mycket värre. Än så länge har inte vi behövt fly våra hem utan kan sitta här trygga och mätta och det enda som påverkar oss är I-landsproblem.

Förändring kan erbjuda möjligheter

När vi nu lägger kvartalet till handlingarna kan vi ändå konstatera att det blev rätt hyggligt tillslut.

Jag kan gå upprätt igen utan hjälp och utan allt för mycket smärta och all sjukgymnastik har minskat mitt midjeomfång avsevärt.

Fru AvL är aktuell för flera nya jobb och Happy har fått förskoleplats på samma toppenförskola där storasyster Joy går och börjar efter semestrarna.

Herr AvL blev också nyligen uppringd av en administratör som påpekade att jag har slagit i maxtaket avseende sparad semester så jag "måste" ta ut minst 35 dagar i år". Det är ju ett trevligt I-landsproblem att ha.

Dessutom summerar jag kvartalet på börsen relativt okej. Portföljens viktade jämförelseindex är ned 8,35 % sedan årsskiftet och AvL-portföljen är "bara" ned 3,72 %. Portföljen är fortfarande sådan att den inte håller samma fart som indexet vare sig uppåt eller nedåt när det svänger mycket.

Lägre volatilitet helt enkelt.

I januari när indexet föll drygt 8 % backade portföljen knappt 4 % och i mars när index ökade drygt 6 % ökade portföljen straxt över 3 % men på det hela taget är det värdefullare att vara skyddad mot nedgång för en hel del av uppgångarna fångar portföljen.

Så på det hela taget ganska bra beroende på hur man väljer att titta på det här kvartalet. Men en sak är säker och det är att nästa kvartal kommer erbjuda en hel del förändringar och med dem kommer möjligheter eller hot. Frågan är bara hur man väljer att tolka situationen.

Hur har du haft det under första kvartalet? 


lördag 9 april 2022

Ett beslut är fattat


 Idag firar jag att ett beslut är fattat.


För två år sedan blev min arbetsgivare tilldelade en arbetsuppgift som bara växte och växte. Från början trodde vi att det skulle räcka med fem-sex personer som lånades ut på deltid för att hantera uppdraget men för att klara oss igenom pandemin har vi rekryterat tusentals personer och tjogvis med chefer.

Jag var en av de första som gick från mitt ordinarie arbete till att arbeta med det här nya och min profil innebar enorma möjligheter. På två års tid har jag bytt uppgifter minst sex gånger och jag har blivit befordrad två steg. Jag har varit med och format framtiden.

Det har varit oerhört stimulerande, givande, utmanande och slitsamt.

Nu är det dags att backa.

Mitt jobb är klart.


Jag kan välja att vara med på en avvecklingsresa när projektet skall demonteras och hundratals människor skall få reda på att det råder arbetsbrist. Eller så kan jag välja att återgå till den tjänst jag hade innan pandemin. Det är ett mycket svårt beslut.

Det är en ganska enkel tjänst jag går tillbaka till vilket innebär att tempot är många gånger lägre. Det innebär också att stressnivån kommer minska avsevärt. Möjligheterna till semester, flex, föräldradagar, vabb och allt annat värdsligt kommer ingå i livet igen.

Jag har flera hundra föräldradagar att ta ut för Happy. Jag har över två månaders semester att ta ut. Det är dags nu att prioritera andra saker ett tag. Sverige får klara sig själv ett tag för nu skall jag ta hand om mig och min familj.

Idag sitter jag med ett glas bubbel i handen och firar att friheten närmar sig. Men det är också en gravöl när jag ser att jag snart skall begrava en av de mest utvecklande och givande perioderna i mitt liv.

Livet är inte statiskt. Morgondagen är full av nya vägar att vandra och vid månadsskiftet kommer jag promenera på en ny väg. Deltidsföräldraledig och tillbaka vid mitt skrivbord för att vända papper på deltid.

Sláinte 

onsdag 6 april 2022

Börsen är upp 16 %

Det här inlägget innehåller reklam från Avanza märkt med *

Det är ganska lätt att ryckas med i både negativa som positiva känslor. I alla fall när det handlar om pengar och börsen. Jag har hunnit vara med några gånger nu så jag har lärt mig ganska väl hur jag funkar men det är fortfarande inte behagligt att se en fjärdedel av sitt livs besparingar försvinna över en period om två månader.

När vi gick in i år 2022 stod börsen ganska högt och ganska snart började det dala. 26 % senare nådde vi botten (än så länge är det botten i alla fall) den 7 mars. Siffrorna är tagna från indexet OMXSGI* vilket mäter breda stockholmsbörsens utveckling inklusive utdelningar.

Från botten 7 mars är vi i skrivandets stund (30/3) upp nästan 16 %. Det är svårt att känna att det där stämmer när man samtidigt konstaterar att börsen fortfarande är ned drygt 13 % på helåret och uppgången bara ser ut som ett litet gupp i grafen.


Men då skall man dels hålla i minnet att det behövs fler procent i utveckling uppåt efter ett ras för att komma till där man var innan än det antal procent man tappade på väg ned. Dels att om man kikar på en linjegraf som den ovan är det lätt att missa den lägsta och den högsta noteringen över perioden och den 7 mars svängde det ganska bra. Bara den dagen rörde sig börsen över 6 %.

Men vad menar jag med att det behövs mer upp än ned? Jo man räknar ju utvecklingen på föregående periods bas vilket innebär att om du har någonting som är värt 100 kr idag och så går det ned till 50 kr i morgon. Då har du tappat 50 %. 

Men nu har vi någonting som är värt 50 kr och för att det skall bli värt 100 kr vilket det var innan vi startade måste tillgången öka 100 % i värde. Dvs 50 kr skall läggas på de nu 50 kronorna för att det skall bli 100 kr.

Det är en av anledningarna till att jag månadssparar och det är en anledning till att jag köper många gånger oftare än jag säljer saker.

Jag har, för länge sedan, erkänt för mig själv att jag inte kommer vara tillräckligt aktiv eller insatt för att ha en rimlig chans att träffa en topp och sedan ha koll på när botten är. Jag väljer istället att köpa ofta så att jag träffar lite bottnar och lite toppar och så försöker jag köpa lite extra när det går ned i förhoppning om att det på lång sikt blir en bra affär.

För historien visar i alla fall på att världsekonomin ökar. Vi får det bättre och bättre. Ekonomierna växer och produktiviteten ökar. Det innebär att börsen bör öka i värde om det fortsätter så och jag tenderar att tro att det kommer fortsätta så. I alla fall om man siktar brett.

Det kanske inte är oljebolagen eller flygbolagen eller ... som kommer gå bra om 50 år men väljer man ett brett index som ex OMXSGI* eller varför inte siktar på en globalfond som följer ett globalt index, då byts förlorarna ut mot morgondagens vinnare hela tiden och på det hela taget får man ta del av en bred uppgång i ekonomin.

Jag vet inte om det här är kul för någon annan än mig men jag blir lugnad av att tänka på att det nog kommer fortsätta rulla på trots krig och elände.


Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

lördag 2 april 2022

Kaffeuppdatering

På mitt inlägg om kaffe för några veckor sedan frågade en anonym användare vad jag drack för kaffe och hur jag tillagade det nu när jag skröt om hur jag uppgraderat min utrustning.

Jag lovade att återkomma men jag har suttit och gnidit nu ett tag och det riskerar att bli ett ganska torftigt inlägg.

Jag är ju som bekant en ganska sparsam person och jag är också den ende i familjen som dricker kaffe och då bara en kopp om dagen så jag tycker inte riktigt att det är värt alldeles för stora utsvävningar.

Med det sagt fick jag en grind & brew kaffebryggare från Philips i födelsedagspresent för några månader sedan och det är en dröm. Jag vet att det finns massor av prylar där man maler och pressar och sprutar igenom ånga och allt möjligt men jag är en enkel själ. Men lat.


Att ha en maskin som maler mitt kaffe efter mina önskemål och därefter brygger ett kaffe, som enligt mig vida överträffar allt man kan åstadkomma med färdigmalet kaffe räcker alldeles utmärkt för mig. Och maskinen är definitivt inte gratis så det är en lyx jag uppskattar varje morgon.

Vad laddar jag den med då?

Jag har arbetat mig igenom det mesta som de vanliga butikerna har att erbjuda så om jag inte vill specialbeställa från små rosterier eller gå in på en butik som säljer kaffe och te i lösvikt får jag hålla mig till det som säljs i bulk och jag har hittat ett jag uppskattar väldigt mycket.

Det var en av mina vänner som råkade se ett inlägg för ett år sedan som hörde av sig och lät mig prova Lavazza Crema e Aroma. Det är en kaffeblandning med intensiv och fyllig smak med många blommiga toner och en krämighet som är ganska enastående. I mitt tycke saknar den också mycket av det brända och beska som gärna följer med de mer intensiva mörkrosterna.


Nu skulle man kunna tro att jag har flyttat till en håla i djupaste urskogen men det är en fullstor stad med alla upptänkliga bekvämligheter men butikerna här säljer inte den varianten av kaffe så jag får beställa det via nätet. Det är inte heller det billigaste kaffet men man brukar kunna hitta det för typ 120 kr per kilo och det är inte så illa även om det är vansinnigt mycket dyrare än Gevalias mellanrost när Willys har erbjudande på fem för en hundring.

Men eftersom jag står mig i flera månader på ett kilo så kommer det inte spräcka banken att jag köper kaffe som är tre gånger dyrare än det billigaste tänkbara. Jag har också kommit så långt i min resa att jag är villig att erkänna värdet av små justeringar i vardagen för att höja graden av lycka och för mig är kaffet ett sådant område.

Så där har vi det. Inget speciellt egentligen men ett litet bevis på livsstilsinflation :-)

Vad har du i koppen på morgonen?