lördag 27 februari 2021

Räksemla och spättasex

På min vanliga promenad utefter Eriksbergspiren finns en fiskhandlare som tenderar att ha riktigt bra kvalitet och hyggligt konkurrenskraftiga priser så det är inte helt ovanligt att jag smiter in och köper med mig saker till middagen när jag ändå är ute och promenerar.

Den som skriver på deras gatupratare har ibland lite för bråttom när hen skriver eller så kan det vara så att jag har helt andra associationsbanor än gemene förbipasserande men jag tyckte de här två skyltarna var ganska fantastiska i vilket fall som helst.

Bilden är tveksamt vältagen men jag hoppas att det framgår att man sålde någonting man kallade räksemlor under veckan då fettisdagen inföll. Enligt egen utsago är de jättegoda!! men jag tvekade så länge att jag inte fick provat dem.

Däremot händer det att jag kikar in och tar med mig sex stycken små spättor hem och betalar 50 kr totalt för dessa fiskar men jag har en tillräckligt pubertal humor för att tycka att skylten är ganska rolig varje gång jag går förbi. 

Inte nog med att man erbjuds spättasex för 10 kr/st utan om man bara springer in och köper fem så får man sex. Jag trodde den typen av verksamhet var förbjuden sedan många år tillbaka...

Jaja... Hade du vågat prova räksemlan? 



onsdag 24 februari 2021

Billiga bolag på börsen - AQ Group

Inlägget innehåller affiliatelänkar 

Den 18/2 kom bokslutskommunikén för AQ Group  och det var en munter läsning. På helåret sjönk omsättningen bara med 6 % men vinst per aktie steg 20 % vilket är ett starkt bevis för att AQ är bra på att hålla i kostnader och parera marknadsförändringar.

Man såg också att kassaflödet varit mycket starkt och soliditeten ökade till hela 57 %. Styrelsen föreslår inte heller någon utdelning vilket i min värld antingen betyder att man förbereder sig för ett större förvärv eller att man bara är lite extra försiktig. Jag hoppas på det tidigare men kan också föreställa mig att en av anledningarna till att man håller inne utdelningen kan vara att man mottagit statliga stöd och väljer då att avvakta med utdelning av den anledningen.


Det ser också ut som om den förhållandevis breda portföljen av industriella verksamhetsgrenar ger ett skydd i form av diversifiering och nu tycker jag mig kunna skönja att man är hyggligt nära en vändning även om man berättar att osäkerheten är stor.

Dagen efter rapportsläpp kablades det dessutom ut att bolaget fått en ny storägare som förhoppningsvis också kan bidra positivt till framtiden.

Sedan rapportsläpp har aktiekursen stigit drygt 13 % (skrivet den 21/2) men trots det är p/e på föregående år bara 15. För all del kan jag tycka att det är tillräckligt så det borde inte vara ett fynd på de här priserna men om vi till äventyrs antar att AQ klarar av att öka omsättningen i genomsnitt 10 % om året vilket är en procent lägre än de klarat de senaste tio åren. Om vi då också antar att 2020 bara är ett förlorat år och att den normala nivån borde räknas på 2019 avseende omsättningen och att marginalerna kan ligga någonstans mellan 2020 och 2019 då skulle det kunna se ut någonting så här.

2021 omsätter bolaget 5,62 milj med en marginal på 6 % på nedersta raden ger det ett resultat per aktie på ca 18,50 vilket är en höjning på ca 7 % från årets toppresultat. Jag tror egentligen att det är ganska försiktigt räknat men då har vi ett p/e på 13,9 på innevarande år.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att det finns ett visst uppdämt behov eller att man slår till med ett lite större förvärv och vipps skulle vi kunna lägga på kanske 12-15 % på nedersta raden och då har vi fortsatt en riktigt billig aktie här på p/e 12,9 med urstarkt kassaflöde och låg skuldsättning i bolaget. 

På 3 månader har jag köpt 10 % fler aktier och mitt senaste köp gjordes den 4/2 till kursen 227,50 kr/st. Aktien är nu ett av mina 10 största innehav men jag räds inte att köpa lite till om inte kursen skenar alldeles fullständigt innan löning.


lördag 20 februari 2021

Grilla i 15 minusgrader

Jag gissar att det inte var riktigt lika vanligt att folk gick ut i skogen och grillade en snorkall februarilördag för fem år sedan som det är idag. Jag misstänker att pandemin kan ha förändrat några familjers beteenden.

Jag pratade med en kollega häromdagen som sa att de hade skaffat en portabel grillplats för att de fasta grillplatserna i hennes närområde alltid var fulla redan tidigt på helgerna sedan pandemin slog till.

Själv är jag egentligen inte en friluftig människa men jag tycker det är ganska trevligt att ta en skogspromenad eller sätta mig på en stubbe och elda några pinnar för att kunna grilla en korv. Sova gör jag däremot gärna hemma.

Därför bestämdes det ganska kvickt att vi skulle lägga en handfull tegelstenar på samma ställe på kolonilotten för då kan vi tända en liten eld och grilla korv samtidigt som vi kan springa hem om vi behöver gå på muggen och skulle vi komma på att vi har glömt senapen är det inte hela världen.


Ju fler gånger vi använt den där lilla grillplatsen desto lättare och trevligare blir det så den här vintern har vi flera gånger bestämt oss för att välja en solig lördagslunch att gå ut, sätta oss på bänken framför en eld och grilla lite. 

Tillsammans med lite varm choklad och några grillade chokladfyllda bananer tenderar det att bli riktigt mysigt trots att det ibland är så kalt att mustaschen fryser på herr AvL. Eftersom vi inte behöver begränsa packningen tar vi med oss allt möjligt för att hålla oss varma och dessutom kan vi elda på av bara helskotta eftersom det inte kräver särdeles mycket eftertanke att släpa med sig en hel säck med ved om det skulle vara så.

Till och med dottern brukar uppskatta att hjälpa pappa starta elden och att grilla sin egen korv vilket gör detta till ett fantastiskt familjeäventyr.

Om du inte bor alldeles för långt ifrån naturen kan jag klart rekommendera det. Klä dig varmt, ta en promenad, hitta några pinnar och tänd en brasa. Momentan avslappning.


onsdag 17 februari 2021

Galen bostadsmarknad

När man hemnetknarkar och följer boprisutvecklingen kan man förledas att tro att den homogena bostadsmarknaden har klättrat litegrann under 2020 men vi har spanat lite under hösten och vintern och vi konstaterar att det är en ganska splittrad marknad.

Eftersom studenter pluggar hemifrån och veckopendlare inte pendlar längre är marknaden för små lägenheter nästan helt död. Det faktum att man inte heller får köpa en sådan lägenhet i spekulationssyfte för att hyra ut i några år och sedan kränga den finns inte ens vi med lite kapital att tillgå. Jag har sett ganska många ettor och tvåor dras tillbaka efter några veckor när säljaren inte fick det önskade priset.

Däremot på stora lägenheter, främst sådana med stor takterrass eller sådana med uteplats och gärna lite trädgård är situationen omvänd. Om man dessutom, som vi, tittar på hus eller radhus är marknaden ganska galen.


Vi tittar för all del bara i Göteborg med en radie om ca 5-6 mil så ta det med en nypa salt men i min värld borde en familj av medelinkomsttagare (2*35000kr/mån, 1 barn och inga övriga skulder) kunna låna ca 4 miljoner kronor.

Det innebär att om man antar att man måste ha 15 % egen insats är maxtaket för ett bostadsköp ca 4,750,000 kr. Det är ändå riktigt mycket pengar och redan där borde de flesta avskräckas men icke.

På de marknader vi spanat under senaste halvåret startar mögelruckel på 4-4,5 milj kronor och inte sällan slutar budgivningen runt 5 milj. Då vet alla med någon form av elektrisk aktivitet bakom pannbenet att det kommer krävas typ en miljon till för att inte ungarna skall få astma av att bo där.

De lite fräschare kåkarna där man inte behöver göra någonting mer än att flytta in börjar på 5,5-6 milj om de ligger i något område som är lite halvsunkigt eller på någon halvtråkig hållplats halvvägs till Oslo. De husen kan mycket enkelt klättra både en och två miljoner i budgivningarna och om du frågar mig är det ganska vansinnigt att betala 7 miljoner för en villa i Kode, även om det är enkelt pendlingsavstånd till Göteborg.

Analys

Jag gör en killgissning och tänker att anledningen till att det ser ut så här är för att folk insett att det inte är så kul att sitta inlåst i en trea på andra våningen tillsammans med fru och barn när man försöker jobba.

Jag gissar också att de flesta saknar annan användning för sina pengar och att lånelöftets summa är summan man skall göra av med om man köper en ny bostad för banken säger ju att man har råd och självklart är det en bra affär att maxa sitt boende (läs ironin).

Det innebär att en familj som suttit på bostadsmarknaden i några år och har 2-4 milj i vinst i bostaden med enkelhet kan slanta upp både 6 och 7 miljoner för en ny kåk och man kommer ändå ha mindre lån än maximalt. Plus att om man köper en dyrare bostad än den förra slipper man ju pröjsa vinstskatt och dessutom vet ju alla att priserna bara går upp så det finns ju inget sätt att förlora pengar här.

För en galning som jag är detta en ganska utmanande marknad för dels tycker jag att det finns ganska många andra ställen att stoppa pengarna och dels försöker jag räkna på saker och ting och jag har så oerhört svårt att motivera ett bostadsköp på 7 miljoner kronor.

Vi tjänar ganska bra just nu men oavsett vår situation blir jag lite kallsvettig när jag räknar på vad en försiktig höjning av räntan till blygsamma 3 % skulle innebära i boendekostnader. På 5 miljoner skulle räntan bli 12500 kr/mån och amorteringen drygt 8300 kr till givet att man inte måste amortera 3 %. Om vi sedan lägger på 5000 kr/mån i el och försäkringar m.m. och inte alls tar med i beräkningen att taket kommer behöva läggas om någon gång i framtiden så kostar boendet redan där nästan 26 000 kr/månad. Varje ytterligare procent i ränta kostar över 4000 kr och det blir snabbt svårt att betala räkningarna.

Vem kan anse att det är rimligt att bygga sitt liv utifrån att en hel lön av de två man har att tillgå skall spenderas på boende? Vad händer om en i familjen blir arbetslös? Dör i en trafikolycka? Får cancer?

Jag räknar alltid på att klara livet som ensamstående och med de ganska fantastiska inkomster vi ändå lyckas uppbringa idag är lån över 3 milj lite mycket men jag är inte rabiat utan kan sträcka mig lite längre men jag skulle aldrig få för mig att sälja portföljen och maxa låneutrymmet för att få bo en kvarts bilväg från Alingsås centrum.

Hur ser du på bostadsmarknaden och framförallt lånesituationen?


lördag 13 februari 2021

Flyttar upp ett steg till i organisationen

I början av juni flyttade jag upp ett snäpp i organisationen för att försöka hjälpa till att klara av den massiva puckel av arbete som landade hos oss i och med coronapandemin. Sedan i mars har den myndighet jag jobbar på dubblat antalet anställda och om ett par månader kommer vi ha lyckats tredubbla oss.

Alla dessa nya medarbetare har krävt extremt snabba omorganisationer och nu vid årsskiftet inleddes den andra omorganisationen på ett års tid där vi bygger om för att klara av att öka. Omorganisationen innebär att det åter igen behövs fler chefer och jag har tydligen visat tillräckligt mycket framfötter under 2020 för att få lov att klättra lite till. Det här blir således andra befordran inom loppet av ett år.

Tyvärr är detta ett temporärt uppdrag så lönen är näst intill löjeväckande om man jämför med vad den här typen av tjänst i vanliga fall erbjuder men om jag nu får ytterligare ett år av chefstjänst, denna gång med ett formellt ansvar över ett tjugotal specialister, kanske det kan leda någonstans i framtiden. Mina chefer envisas i alla fall med att påminna mig om vilka möjligheter det här är för mig (alla gånger jag fått detta påpekat för mig har kommit efter att jag noterat att lönen är anskrämligt låg).

Det är nu jag är ofantligt glad över att vi valde att börja spara en ganska hög andel av våra inkomster för ungefär 10 år sedan. Det ger idag ganska mycket upplevd frihet. Frihet att välja ett jobb som verkar kul, inspirerande, spännande och som kanske i framtiden kan ge en riktigt bra lön. Jag behöver inte stressa och hetsa mig upp i näringskedjan även om jag gärna tar chansen när den erbjuds.

Friheten innebär också att om det inte blir någon förlängning på de här relativt välbetalda chefsuppdragen (För även om jag säger att det är dålig lön så är ju det bara i relation till vad andra chefer tjänar. Inte i relation till vad jag tjänar i vanliga fall.) kommer jag kunna gå tillbaka till min ordinarie tjänst och trivas ganska väl med det under några år tills jag bestämmer mig för att göra någonting annat.

Mr Money Mustache säger " Work is better when you do it for love" och han menar att om man inte behöver pengarna som kommer av arbetet kommer det förr eller senare innebära att anledningen till att du utför arbetet är för att du älskar det du gör eller de du gör det för och det kommer innebära att jobbet du gör blir bättre och du blir lyckligare.

Jag tror på verkligen att det stämmer för det finns otaliga vittnesmål om vad som kan hända med karriären om man inte längre är rädd att förlora jobbet.

Nu är det dags för mig att göra ett bra jobb så ses vi för en utvärdering till hösten.

onsdag 10 februari 2021

Utdelningarnas tid är här

Inlägget innehåller affiliatelänkar

De senaste veckorna har bokslutskommunikéerna haglat in och det har varit en helt okej läsning ändå tycker jag. Speciellt om man tar hänsyn till den andra vågen av covid som slog till i höstas.

Cloetta och H&M var ju ganska svaga rapporter men både verkstad och bank har haft det okej och Atlas Copco höjde utdelningen, sin vana trogen, även om 4,3 % inte är den högsta höjningen i världshistorien.

Investor berättade nyligen att man återgår till den tidigare planerade utdelningsnivån om 14 kr och Castellum är som en klocka och levererade ett mycket trevligt resultat tillsammans med en utdelningshöjning om 6,2 %.


På det hela taget ser det ut att ha gått ganska bra även om vissa branscher har haft det svårt. Börsen har gungat ganska bra med både upp och nedgångar på flera procent om dagen vissa dagar. Det tolkar jag som ett tecken på att man kanske inte riktigt vet vad den närmaste framtiden har att erbjuda för i vissa fall ser man att verksamheten hålls uppe men på andra ställen ser man att det bara är en tidsfråga innan det kommer bli riktigt jobbigt om inte samhället öppnar upp sig igen.

Jag väljer i alla fall att se det positivt. Jag hyser en tilltro till att de flesta av oss i Sverige kommer vara vaccinerade innan sommaren är över och med det hoppas jag att ekonomin kan börja repa sig. Tills dess har en hel del bolag i min portfölj en rejäl kassa som antingen skall handlas upp eller delas ut och än så länge verkar det som om många bolag väljer att dela ut, i alla fall en del.

Om bara någon månad börjar de seriösa summorna utdelning ramla in på kontot och det skall bli mycket trevligt efter den relativa torka vi hade förra våren. Jag hoppas hinna köpa lite fler aktier innan utdelningsregnet börjar på allvar men oavsett vad ser jag fram mot att bli riktigt jädra blöt i den annalkande utdelningsstormen som jag ser framför mig under 2021.

måndag 8 februari 2021

Odlingssäsongen drar igång

Det här inlägget innehåller reklam för Impecta Fröhandel

Den trogne läsaren vet att vi skaffade kolonilott för två säsonger sedan och även om man kanske tror att det bara är att gå ut någonstans på vårkanten och sprida ut lite fröer på jorden och vänta så är det lite mer än så.

Lagom till att snön börjar falla måste man planera sin nästa säsong och ungefär nu är det dags att börja förså en hel del grejer för att dessa skall ha en chans att ge skörd i ett klimat som det vi har i Sverige.

För den riktigt insatte går det att odla grönsaker och örter hela året och även för någon som inte är mer insatt än jag finns det en hel del saker som går att odla året om. Vi har varit välsignade med två milda vintrar (dottern är kanske inte lika nöjd att pulkaåkning uteblir) vilket gjort att de lite träigare örterna klarat sig utmärkt hela vintern.

Bild: Impecta

I år testar jag också att odla vitlök och vintermorötter så med lite tur kommer jag kunna ta en riktigt tidig skörd för sådant under våren. Jordärtskockorna står fortfarande och väntar på skörd under tjälen och fram till för ett par veckor sedan fanns det spenat, mangold och grönkål. Några av bladen hade vissnat av kylan men det växte på bra ändå och jag hoppas det kommer igen så fort kylan släpper.

Men även om det är jättekul att saker övervintrar är det nu i februari jag beställer alla fröer för säsongen och i slutet av februari eller i början av mars börjar jag förså det första. En sak som tog mig oförskämt lång tid att förstå var att man inte måste gå till ett trädgårdsvaruhus för att köpa odlingsrelaterade prylar och speciellt fröer är oerhört smidigt att köpa på nätet. Det är liksom bara att surfa in på Impecta.se och skrolla sig igenom alla nya fröer man vill ha och en till två dagar senare har man prylarna och då slipper man åka till den där sunkiga plåtlådan en bit utanför stan för att köpa saker. Handlar man dessutom direkt av producenten får man ofta en mycket trevlig kundservice vilket är ett klart plus.

I år tänkte jag testa att förså en del saker som inte brukar komma hela vägen annars. Exempelvis kålrötterna brukar bli ganska små vilket kan ha med gödsling att göra men jag misstänker att det kanske är odlingstiden också.

Sen vill vi ju ha tomater och gurkor vilket är bra att börja tidigt med och jag hade nog också tänkt förkultivera en del sallad i år igen så att säsongen förlängs och jag får sallad under hela säsongen för det har varit en av de mest ekonomiskt fördelaktiga grönsakerna att odla för vår familj.

För det är väl ingen som tvivlar på den ekonomiska vinsten i att odla grönsaker? De tidigare säsongerna har vi skördat till ett värde av 2000-3000 kr och kostnaderna uppgår till ca 500 kr. I år är planen att gödsla och bereda jorden bättre i hopp om en ännu större skörd. Men ekonomi till trots är de största vinsterna fortfarande friden att gå och pilla i jorden och lyckan att se dottern dra upp spröda morötter.

lördag 6 februari 2021

Anktvål i munkavle

Det finns en rad produkter jag aldrig tror att jag kommer köpa men så råkar det ju också vara så att livet förändras. Hade någon frågat mig för tio år sedan om jag trodde att jag skulle köpa en exceptionellt dyr skumtvål med en förpackning som ser ut som en anka hade jag sannolikt sagt att jag inte trodde det.

Men så fick jag barn och insåg att den typen av produkter gör handtvätten efter toalettbesöket extremt mycket enklare för att det blir roligare för någon som är fyra. Det är dessutom en produkt som är lätt att använda och dottern klarar av det själv och skummet är också mycket roligare än flytande eller fast tvål.


En sak jag inte hade räknat med vid beställning var utsikterna att eventuellt vara tvungen att förklara bondage för min fyraåriga dotter och när produkten kom och frågorna uppstod valde jag istället att förklara det verkliga syftet med den, i förälderns fantasi, spännande ansiktsbeklädnaden hellre än att ge mig i kast med att förstöra dotterns barndom.

Däremot kände jag att jag ville förgylla någons helg genom att skicka ut den här bilden i den digitala verkligheten och se vad som händer för onekligen ser märkligt ut i en luttrad vuxens ögon?

Trevlig helg


onsdag 3 februari 2021

Varför jag inte investerar via Tessin

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag fick frågan om jag inte kunde skriva om varför jag inte längre investerar via Tessin så det tänkte jag göra.

Tessin är en plattform som förmedlar alternativa investeringsmöjligheter på fastighetsmarknaden. Det är onoterade investeringar. Numera är det princip uteslutande säkerställda lån som förmedlas men tidigare kunde man köpa olika preferensaktier m.m. via plattformen.

För ungefär 2 år sedan vek delar av fastighetsbranschen nedåt och några bolag gick i konkurs vilket även påverkade Tessin eftersom några av deras projekt gick i konkurs vilket drabbade en stor hög med privatsparare.


Jag har inte så mycket åsikter om det. Det har alltid varit ganska tydligt vad riskerna varit avseende en investering i de där alternativa investeringarna så om folk blir brända på ett svårt sätt har man sannolikt inte riktigt haft koll på vad man investerat i. 

Det jag däremot störde mig på väldigt mycket var det svindåliga sätt som bolaget visade upp sig i media på. De gjorde det fruktansvärt tydligt att låntagarna var kunderna (eftersom det är de som betalar Tessin för förmedlingstjänsten) och investerarna är externa intressenter som kommer i andra ledet.

Då avslutade jag mina intressen hos dem.

Ni kan förövrigt se vad jag skrev om ni följer den här länken.

En hel del av det jag skrev då har hänt. Bolaget har ansträngt sig för att göra de förmedlade produkterna betydligt säkrare. Informationsgivningen är bättre och riskvärderingen verkar också bättre men jag är fortfarande inte investerare hos dem men nu är jag aningen mer nyanserad.

Varför investerar jag inte via den plattformen?

Att inte vara kund: Dels har jag inte ändrat ståndpunkt avseende bolagets prioriteringar. Jag uppskattar inte att vara en produkt så om jag kan slippa det gör jag det.

Avkastning: Dels är avkastningen för låg. Om ett riskfyllt lån där låntagare har betalningsanmärkningar och representanter vilka varit involverade i konkurser m.m. erbjuder 10 % ränta där utbetalning av ränta och amortering sker när allt är klart då kan det vara lång tid man är utan pengarna och man vet inte heller när man får dem. Och det viktigaste av allt är ju att man får räkna med skatten.

En ränta på ett lån om 8-11 % blir 5,6-7,7 % efter skatt. Är det verkligen tillräckligt högt för att ta den risk man tar?

Man kan heller aldrig få mer än de där 10 %-ena eftersom det är ett lån.

Risk: Sist men inte minst vill jag påpeka att risken är skyhög eftersom utfallet är binärt. Givetvis är inte risken för utdelning 50/50 men eftersom investeringen är onoterad finns det inget annat sätt att komma ur investeringen än att projektet blir klart och låntagaren återbetalar lånet med ränta. I alla andra fall kommer man inte få någonting. Nåja, det är inte helt sant eftersom lånen nu tenderar att ha hyggliga panter men att få ut de panterna, vilka sällan motsvarar hela lånet, kommer givetvis ta lång tid. Tid som inte ger avkastning.

Finns det några alternativ?

Om man tänker på fastighetsinvesteringar skulle jag säga att det finns ganska många alternativ och det som kommer närmast är väl preferensaktier. Jag inser att det inte är samma sak eftersom preferensaktier inte har någon säkerhet alls i botten men å andra sidan känns en preferensaktie i Akelius ganska mycket säkrare än ett lån till en utvecklare av bostadsrätter i en liten stad i mellersta Sverige.

Just nu är direktavkastningen på Akelius preferensaktie 6,55 % och om vi antar att man köper de aktierna inom ett ISK blir avkastningen efter skatt 6,17 %.

Givetvis ingår det en aktierisk där vi sett kraftfulla svängningar i aktiens värde men det betyder också att andra sidan av myntet är att vi alltid har möjlighet att komma ur investeringen vilket får läggas på plussidan. Ränterisk är en risk som kommer påverka preferensaktien medan de onoterade lånen kommer påverkas av inflationsrisken.

Jag tar Akelius preferensaktie alla gånger i veckan jämfört med de ovan nämnda alternativa investeringarna och det finns en rad noterade fastighetsinvesteringar med likvärdig riskprofil och avkastning som det som erbjuds på Tessins plattform. I alla fall när jag gör riskvärderingen baserat på min egen risktolerans.