måndag 30 april 2018

Månadsavstämning april

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Den som roat sig med att läsa de här månadsrapporterna har eventuellt kunnat följa mitt skiftande humör under hösten och vintern. Det är en liten del av bloggens effekt som dagbok, att skriva av sig lite och lägga vardagen bakom sig.

April har kommit och gått men gud vilken skön månad det har varit för familjen AvL. Nä det var inte en perfekt månad. Hela familjen har legat däckad i en förkylning/influensa i en dryg vecka och jag stukade foten ganska rejält men vi har varit tillsammans hela månaden vilket gjort motgångarna extremt mycket enklare att hantera.

På det hela taget kan jag konstatera att det är roligare att vara föräldraledig om man har sin partner vid sin sida. Att det dessutom är ett hyggligt vårväder gör det ännu bättre. Vem hade kunnat gissa sig till det?


Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Sista månaden av dubbel inkomst. Eller nä, det är inte helt sant. Det här är sista månaden då vi har en liten föräldraersättning i kombination med en rejäl lön. Framöver kommer vi ha en liten föräldraersättning och en lite mindre fyllig lön vilket kommer innebära att vi kommer betydligt närmare den kalkylerade kostnadsnivån jämfört med den här månaden. Det torde i förlängningen innebära att vi framöver kommer ha en något lägre sparkvot.

Portföljutveckling

"Upp och ner, ner och upp. Tuppen gal i granens topp." Jag bor en kvart ifrån Liseberg men jag har aldrig varit särdeles förtjust i berg- och dalbanor och den här börsen kan göra vem som helst lite åksjuk.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 2,43 % (-1,98 %) under april så på en månad har det rusat 4,5 %. YTD är AvL-index nu på plus igen med 1,59 % (-0,82%) så nog svänger det allt.

Portföljen har under april tuffat på finfint och landade på 3,72 % (+0,86 %) för månaden vilket är riktigt skoj och YTD är portföljen upp 3,70 % (+0,01 %). Portföljernas volatilitet är fortfarande lägre än börsens och inte högre än 9,08 % (9,86 %) vilket är lägre än OMXSGIs volatilitet på 11,08 % (11,4%).

Det betyder att volatiliteten har kommit ned en aning samtidigt som det har gått starkt uppåt men jag gissar att vi kommer se det gunga ganska bra under rapportperioden här och senare under sommaren riskerar det att backa tillbaka lite. Vi får väl se.

Sparande

Även denna månad var ju inkomsterna hyggliga varför sparandet kunde hålla en acceptabel nivå. Jag fick frågan om vad vi jobbar med och vad vi har för lön och det är någonting jag inte kan svara på. Eftersom en del i vår närhet vet om den här bloggen och vi lever i jantesverige vill vi underlätta livet en aning genom att endast nämna procent.

Det kanske gör det hela mindre intressant att läsa men eftersom just månadsavstämningarna har ett stort inslag av dagboksförfarande i sig är det någonting som får vara. Vad jag kan nämna är att majoriteten av den svenska befolkningen tjänar mer än jag gör och även om min hustru tjänar mer än jag gör är det inte så väldans mycket. Med de glasögonen på kanske det kan vara enklare att utvärdera nedanstående procentsats.

Den här månaden klarade vi av att spara 46,95 % på motsvarande 1 heltidsinkomst i totala inkomster. Det känns som om vi har hygglig kostnadskontroll i familjen ändå. På helårsbasis har vi sparat totalt 44,95 % vilket verkligen inte är illa pinkat med tanke på att jag inte tagit ut föräldraersättning i mer än 1,5 månader och hustrun bara jobbar 75 %. Min ambitiösa målsättning var att vi skulle kunna spara 40 % och än är vi inte där för nu kommer hustruns inkomster minska drastiskt (givet att jag räknat rätt) samtidigt som vi har lovat oss själva att njuta lite extra av vår ledighet. Men jag har hört att livet är mer än bara sparande.

Utdelning

Det rasslar på ganska bra i portföljen nu. Swedbanks utdelning som kom i mars hade givetvis gjort gott för den här månadens statistik men man skall inte klaga. Ett annat kraftigt slag mot utdelningarna den här månaden var att jag tidigare i vår sålde alla mina aktier i Atea. Den utdelningen hade jag kunnat äta mig mätt på i flera veckor men jag ångrar inte försäljningen eftersom nedgången sedan jag sålde, med god marginal täcker utdelningen.

Utdelningarna täckte 25,06 % (31,26 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till boendekostnaderna för min del vilket är väldigt trevligt för det är en stor kostnad sedan vi köpte en större lägenhet.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster är ett mycket utmanande mål vilket ser mer och mer avlägset ut ju mer jag skalar ned högutdelare och ju mer jag sänker belåningen och även om det är för tidigt att ge upp känns det kanske som om jag inte räknade hela vägen när jag satte målet. Portföljen har än så länge täckt 8,07 % (5,98 %) av ett genomsnittligt års kostnader så en liten slant har det ju blivit.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.


Jag mottog 21,26 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 och det är ju lysande att det faktiskt blev mer eftersom Swedbankutdelningen och Ateautdelningen uteblev. Spåkulan säger dock att maj kommer bli väsentligt sämre än sist år men jag har inte kollat alla utdelningsdatum ännu så jag är inte helt hundra.

AVL-Portföljen

AvL-portföljen startade som ett sparprojekt för er läsare och det är fortsatt så att ni kan följa portföljen men jag har också bestämt att behållningen kommer gå till min dotter i framtiden. Med en nästan 20-årig sparhorisont kan ni avgöra hur er situation förhåller sig jämfört med den här portföljens.

I april köptes det in 5 Nordeaaktier för 86,22 kr/st och fondandelar i Nordnet Superfonden Danmark för 248 kr vilket totalt landade på 679 kr. Kontot som nedan.




I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 14300 kr (insatta medel 13,500 kr) vilket innebär att vi fått 800 kr (231 kr) kr eller 5,92 % (1,78 %) i avkastning på 24 månader.

Det har gått tungt för den lilla portföljen de senaste månaderna men det vände aningen upp den här månaden. Kollar man på en NAV-beräknad avkastningsgraf ser man att portföljen avkastat 13,13 % sedan 9/5-16 när portföljen startade. Det är nästan 6,5 % om året och även om det inte är toppen (börsen har avkastat drygt dubbelt) så är jag ändå ganska nöjd eftersom det tar tid att bygga en portfölj på det här viset.

Livskvalitet

Vi har inte gjort så mycket utöver det vanliga i april men vi har gjort mer av det vanliga om man tar bort jobb och lägger till fritid. April har varit en underbar vårmånad med mycket sol och relativt hög värme. Vi har varit hemma båda vuxna vilket gjort att vi har kunnat ta långa promenader, tränat och umgåtts mycket mer både inom familjen och med vänner, än man hinner med i vanliga fall.

Hälsa

Nu jädrar är vi på rätt bana. Jag och hustrun bestämde oss i början av april för att äta huvudsakligen växtbaserad kost. Vi har också promenerat en hel del mer och engagerat våra kroppar i vardagsmotion vilket gör att herr AvL nu kan skryta med att han inte längre väger ett deciton. Det känns bra och jag hoppas vi kan fortsätta så.

Detta innebär alltså att jag gått ned nästan fyra kilo på lika många veckor bara genom att sluta äta allt det där onyttiga jag åt innan. För så himla mycket mer träning har det faktiskt inte blivit med en rejält stukad fot som tagit närmare tre veckor att läka.

Summering

Just nu är livet fånigt bra. Det enda som är synd är att våra vänner inte är lediga och kan dela denna fantastiska vår med oss men vi tar de stunder vi får.

Bildkälla: pixabay.com, att välja lycka, nordnet.se

lördag 28 april 2018

Bokrecension: Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende

Då var det dags igen. Jag plöjer just nu en hel del grundläggande baslitteratur gällande ekonomi och sparande för att kunna diskutera vilka författare jag anser slagit huvudet på spiken och vilka som behöver jobba lite extra.

Det har hänt att jag varit lite kritisk i mina utvärderingar då jag tycker att det mesta som släpps just nu är rena dyngan. Det är ofta dåligt skrivet och faktafattigt.



Med det sagt kan jag tycka att Ola Lauritszons bok Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende, faktiskt hade någonting för nybörjaren.

Ola går igenom en grundläggande aktiestrategi med tre möjliga delar och hur man skall gå tillväga för att följa strategin. Han går också igenom det mest grundläggande man behöver veta och ger konkreta tips.

En av de bättre handböckerna för de absolut färskaste gällande sparande i mitt tycke. Kan också vara en fördel att den är på svenska, riktar sig till svenska förhållanden, släpptes 2017 så de nyare investeringskontona och värdepapperna finns med och den är oerhört lättläst.

Själv lyssnade jag på den när jag lagade mat då den finns som ljudbok på biblioteket. Ett lysande komplement till pappersvarianterna jag inmundigar när jag har tid att sitta ned och läsa en fysisk bok. Det tar lite drygt tre timmar att lyssna igenom boken så det är inte den tyngsta bok jag någonsin plöjt och i ärlighetens namn börjar jag tröttna på litteratur vars grundsyfte är att rapa upp samma skit som alla andra sagt i tio år men visst; skall man bara välja en enda svensk bok att läsa kanske det här kan vara den. Givet att man är spar- och investeringsanalfabet när man öppnar boken.

Jag har ett par böcker kvar innan jag känner mig redo att åter läsa lite tyngre ekonomisk litteratur. Ni måste förstå att jag precis har kommit tillbaka till läsandet efter ett par års uppehåll efter en 7 år lång skolgång och då behövde jag börja med någonting lättsmält. Men nu börjar jag bli klar med böcker som riktar sig till en annan målgrupp än den jag egentligen tillhör. Jag skall bara plöja igenom några av Charlie Söderberg med anhang innan jag är klar.

Ha en go helg



Bildkälla: bokus.com

torsdag 26 april 2018

Avl-portföljen köper bank

AvL-portföljen startade som ett projekt där syftet var att ni som läsare skulle kunna följa med på resan och se vad som kunde hända med en relativt liten summa pengar varje månad om man bara var långsiktig nog.



Definitionen av lång sikt är nu klar. Min dotter fyllde ett år alldeles nyligen och någon gång mellan det att hon blir 18 år och 25 år gammal tror jag att hon kommer behöva lite pengar. Om man sparar en femhundring i månaden borde man kunna se fram mot ca 300.000 kr i slutsumma tjugo år senare. Det borde förhoppningsvis räcka en bit på väg mot det egna boendet exempelvis. 20 år är alltså portföljens definition av lång sikt.

Nu till köpet.

Nordeas senaste rapport var bra men visade tecken på framtida frågetecken så aktien backade 3 %. Jag tror att det är rimligt att anta att de fyra stora bankerna kommer klara sig några år till även om det kanske blir press på bolånemarknaden eller om en lågkonjunktur kommer. Egentligen är det rimligt att flytta in Nordeaaktierna i en kapitalförsäkring och när det kommer till den här portföljen kan det hända att jag förr eller senare byter bank men i huvudportföljen kommer jag flytta in innehavet i en försäkring, inte byta aktie att äga.

8 % direktavkastning räcker som årsavkastning men med några procents tillväxt kan det bli en riktigt bra aktie att äga så jag köpte några till i förhoppning om många års fin avkastning.

Köp

Den 25/4 köptes 5 st aktie Nordea för 86,22 kr/st vilket summerades till 431 kr jämnt. Jag köpte också fondandelar i Nordnet Superfonden Danmark för 248 kr för att bredda lite. Efter köpen ser portföljen ut som bilden visar



I dagsläget har portföljen ett totalt värde på 14112 kr (insatt 13500 kr). 

Det har varit en tung period på börsen för den lilla portföljen men på lång sikt kommer det att bli bra.



Bildkälla: att välja lycka, nordnet.se

onsdag 25 april 2018

Lönecava

För ett litet tag sedan publicerade Fru Efficient Badass ett tävlingsinlägg vilket jag tyckte var trevligt. Trevligt i det hänseendet att det var en rimlig vinst och det var en enkel tävlingsinsats. Tävlingsinsatsen var så lättvindig att till och med jag kunde vinna.



Idag är det lönedags och även om jag inte får någon lön tänker jag njuta av en hel lönevecka. Fru AvL är på kurs så det blir sparsamt med utsvävningar under veckan men på lördag har vi bjudit in vänner på middag och då kommer en ny fräsch flaska cava öppnas och avnjutas. För denna flaska tackar jag Fru Efficient Badass.


Bildkälla: systembolaget.se

tisdag 24 april 2018

Jag ser 1000 kr när jag ser en pantburk

När solen tittar fram kommer pantburkarna tillbaka ut i naturen igen och den urbana burkjägaren kan ses smyga omkring i buskarna i stadsplanerat område.

Jag går aldrig ut för att leta pantburkar men jag tar med mig de burkar jag råkar gå förbi.

Jag ser nämligen inte nödvändigtvis en pantburk ligga där. Jag ser en krona och jag har aldrig någonsin klarat av att gå förbi en tappad krona som jag hittat. Jag måste böja mig ned och ta upp den.

Jag gick också och funderade för ett tag sedan vad en pantburk kan vara värd egentligen. Jag konstaterade att med Stockholmsbörsens genomsnittsavkastning och en låg stadslåneränta skulle en pantburk kunna vara värd 1000 kronor.

z2036.blogspot.se
Den är inte värd 1000 kronor för mig men den skulle kunna vara värd 1000 kronor för min dotter. Hon fyllde ett år för ett par månader sedan och hon har minst 66 år kvar till pension. Med ränta på ränta skulle den där pantburken kunna vara värd 1014 kronor när hon skall gå i pension.

Det är också så att om vi fostrar vår dotter till att tycka att pantburkar är kul och vi gemensamt ser till att hon hittar en pantburk i månaden och således investerar en krona i månaden tills pension. Ja då kan de där pantburkarna vara värda 116.000 kronor. Det är pengar det.


Sist men inte minst kan man konstatera att en krona om dagen i alla dessa år skulle kunna ge ett pensionskapital på drygt 3,5 miljoner kronor.


Allt börjar med en enda krona eller att man böjer sig ned och plockar upp en pantburk.



Bildkälla: z2036.blogspot.se

lördag 21 april 2018

Restaurangrecension - Lagerhuset i Göteborg

För ett tag sedan fick vi äntligen möjlighet att gå på restaurang igen för första gången på ett drygt år. Vi hade med oss Joy och våra vänner hade med sig sin dotter.

Jag kan direkt säga att det är en ganska uttömmande upplevelse att gå på restaurang med två ettåringar. Jag är ganska glad över att våra vänner valde en relativt stökig restaurang med en gnutta kvarterskrogskänsla inbakad för annars tror jag vi hade varit tvungna att gå i förtid.

Nu gjorde det inte så mycket när Joy fick för sig att skrika lite eftersom det inte var någon annan än vi som hörde henne över stöket från alla som var där på after work. Jag är också glad över att Joy än så länge är för ung för att reflektera över miljön hon är i för det var inte en miljö för barn även om vårt avskiljda hörn var bekvämt och avskärmat från det värsta stöket.



Lagerhuset i Göteborg

Jag förstår inte varför alla restauranger har fått för sig att det skall vara så himla fräckt med pyttesmå rätter. På den här restaurangen serverar vi inte mat så att ni blir mätta men för att ni skall veta det redan från början skriver vi i menyn att ni kommer behöva två till tre rätter för att vara tillfreds. Det är inte tapas; det är bara pyttesmå rätter.

Jo det är klart att jag vet varför man gör så och personligen älskar jag idén med tapas och dess olika kulturella motsvarigheter över hela världen men i Sverige äter vi inte på det sättet - någonsin.

Skall det vara någon idé med den här typen av mat skall man kunna beställa in rätt efter rätt efter rätt och det skickas ut från köket när det blir klart. Man skall kunna dela med andra och så länge man vill ha mer skall det bara vara att vinka så kommer det mer mat.

Det är inte så det fungerar i Sverige. Vi vill ha en full måltid på en och samma gång och därför förväntas man beställa hela måltiden på en och samma gång. Sagt och gjort. Vi beställde våra 2-3 rätter och fick allt samtidigt. Ja alla utom min hustru då som fick sitta och vänta tills vi andra hade ätit klart innan hennes mat kom. Det var ... så där skickligt faktiskt.

Vad är poängen med att sitta med tre fullstora tallrikar framför sig, en brödkorg och en assiett med smör, ett vattenglas, ett par flaskor dricka, en vattenkaraff, ett vinglas och en drös med bordsdekoration. Vårt sällskap om fyra ätande vuxna ockuperade ett långbord för åtta och då var det tur att hustrun inte fick sin mat för då hade det varit svårt att få plats.

Nå väl.

Servicen var resonabelt kvick. De såg till att två barnfamiljer kunde skyffla in allt som behövs för att hålla två ettåringar nöjda och för det skall de ha en eloge. Tyvärr var kökets förmåga inte riktigt lika imponerande vare sig gällande smak eller logistik vilket avsevärt sänkte betyget.

Prismässigt landade besöket på en klart rimlig peng även om jag nog ändå tycker att det var aningen modiga priser för vad man fick (och nej det handlar inte om att en 90 grams hamburgare kostar 115 kr så länge den är värd 115 kr. Deras var det inte och då bedömer jag kvaliteten och inte mängden).

Summering

Ett restaurangbesök handlar väldigt mycket om sällskapet och denna möjlighet att bara för ett ögonblick kunna inmundiga uteluft igen var värd varje krona. Det var enormt skönt att inte behöva vara förpassad till MC Donalds resten av livet men det är min direkta övertygelse att små barn inte har på restaurang att göra. Det är en sak när de är stora nog att resonera med så att man kan lära dem att hålla tyst när så erfordras men en ettåring (eller i alla fall vår ettåring) kan inte läras att hålla tyst. Vi kan hålla henne tyst genom att muta henne med russin men det funkar inte hur länge som helst.

Vi kommer således försöka skaffa barnvakt framöver precis som jag tidigare konstaterat men jag gissar att om längtan blir för svår kommer vi kanske drista oss till att besöka den lokala hålan vid en sådan tidpunkt då gästerna inte hunnit bli allt för runda under fötterna ännu.

Den som lever får se. Lagerhuset är hur som helst klart värt ett besök givet att du står ut med att det är lite högre ljudnivå, maten är tungt och ensidigt kryddad och du inte tvingas ha med dig barn.


Bildkälla: lagerhuset.net

fredag 20 april 2018

Rapportsäsong i full gång - Korta kommentarer

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag brukar försöka läsa igenom de flesta rapporterna från bolagen i min portfölj och jag försöker också hänga med på vad som händer på en bredare front men att hinna skriva om det är svårt, speciellt när det händer så himla mycket som mitt i en rapportsäsong när man får en handfull rapporter varje dag.

Några saker tänkte jag dock reflektera över när första veckan läggs till handlingarna.



Industri - ABB, Investor

ABB öppnade upp med en ganska bra rapport där vinsten ökade och orderingången höll god fart vilket tyder på att det ändå kan finnas lite kvar att kräma ur konjunkturen. Det känns också som en signal om att de övriga industribolagen i portföljen skulle kunna komma in hyggligt.

Investors rapport var en blandad kompott men jag tog främst med mig att det är ett stabilt aktie med en förhållandevis hög substansrabatt. Totalavkastningen var sämre än index men det må väl vara hänt under en kortare period. Man har köpt på sig lite mer Ericsson så nu är den positionen 4 % av portföljen. Dagens Ericssonrapport tolkas kanske som om bolaget närmar sig en vändning vilket skulle kunna göra att Investor kan börja tjäna lite pengar på bolaget istället för att förlora pengar. Det hade väl varit trevligt.

Fastigheter - Castellum, Hemfosa
Castellums årsstämma noterade jag ett mycket högt självförtroende hos VD och en allmän tillförsikt om 2018. Första kvartalets tillväxt slog bolagets ekonomiska mål om 10 % vilket gör att man än så länge levererar klart bättre än man lyckats med på ett bra tag. Kommersiella fastigheter verkar inte lida alls av en svajig privatbostadsmarknad, snarare tvärt om.

Det vittnar även Hemfosas rapport om som även den var stark. Resultatet var en aning svagare än sist år men det hade att göra med värderingar av gemensamma portföljer snarare än verksamheten. Uppdelningen av Hemfosa tuggar på och innan året är slut kommer vi förmodligen ha ett Nyfosa i portföljen också. Undra hur mycket de betalade för att någon skulle komma på det namnet åt dem.

Summering

I det korta perspektivet är jag inte särdeles orolig för den svenska ekonomin. Det taktar på bra, konjunkturen ser ut att hålla i sig och Ingves är fortsatt försiktig på räntemarknaden men jag tror nog att det riskerar att bli lite tyngre till hösten och det är väl en av de stora anledningarna till att jag håller lite hårdare i pengarna nu än tidigare.

En sak är säker och det är att det skall bli riktigt spännande att se vad resten av rapportperioden har att ge. Jag har än så länge inte köpt någonting i rapportperioden. Det enda jag köpt på senaste är en handfull Catena Media vilka jag köpte för några veckor sedan när aktien var på väg ned. Det är en rapport jag verkligen ser fram mot.

Bildkälla: freeimages.com

torsdag 19 april 2018

Sagan om den skenande kursgrafen - banken har inte alltid rätt

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag blir ibland påmind om hur viktigt det är att inte lita på andra till hundra procent. Oftast är det bolag av olika slag som misslyckas på ett eller annat sätt. Ett ganska färskt exempel är den senaste Facebookskandalen men lite närmare mig fick jag nyligen åter igen möjligheten att ifrågasätta en av de banker jag anlitar.

I min värld är banktjänster heliga. Det ekonomiska systemet kräver att bankernas stabilitet inte ifrågasätts men så finns det banker och så finns det institutioner med banktillstånd och mellan dessa finns det ett gäng olika företag.

Avanza är en av mina favoriter när det kommer till tjänsteleverantörer. Deras kundtjänst är snabba och kunniga och deras kunderbjudande och kundupplevelse är svåröverträffbara men en innovativ bankutmanare får ibland tekniska problem. Ibland är de svårare och ibland är de av enklare art.

Det jag skriver om idag är av enklare art men det påminner mig om hur viktigt det är att öga sin egen data och att inte förlita sig på en enda tjänsteutövare. Det är nämligen inte bara Avanza, Nordnet och de andra utmanarna som har problem. De riktiga drakarna ligger också nere med jämna mellanrum, det kan vara svårt att få tag i kundtjänst, bankomater strular osv. Enskilda händelser kan man ursäkta, det får bara inte bli för många.

Till kärnan
För en tid sedan var det dags för en rad spännande bokföring att ske på mina konton hos Avanza. Som vanligt när någonting utöver det vanliga skall till är det någonting som strular. Den här gången var det kontograferna på ett flertal konton som fick fullständigt spel.


Ett konto upp över 30 %. Det var lite mer än det borde eftersom aktierna på kontot gick upp ungefär en halv procent totalt.


Nästa konto gick ned nästan 50 %. Det är kontot jag förvarar likvider på. Jag har en enda aktie på det kontot och den var upp nästan en procent.


Totalt visade Avanza att mina tillgångar hade ökat med nästan 4 %. Hade det varit sant hade det blivit en aningen mer lustfylld påsk än det nu blev även om jag hade det riktigt bra som jag hade det.

Det är tyvärr inte första gången det händer. Ibland justeras det automatiskt. Ibland måste jag be dem justera det och blir det inte alltid perfekt. Senast gick det sådär.


Detta är, förutom det faktum att jag investerar med hjälp av flera olika institut, anledningen till att jag inte lägger upp kontografer här på bloggen. De kommer vara felaktiga oavsett varifrån jag får dem.





Bildkälla: avanza.se

tisdag 17 april 2018

Familjekickoff får oss att tokshoppa


Inlägget innehåller affiliatelänkar

I början av april bestämde vi oss för att ha en familjekickoff där vi satte oss ned med ett glas vin i ena handen och en laddning frågeställningar i den andra.

Vi tog helt enkelt tillfället i akt att diskutera igenom frågor om ekonomi, sparande, konsumtionsönskemål, hälsa, arbete, livssituation, önskemål, uppfostran osv...

För oss är det viktigt att vi har en samsyn på tillvaron så att vi är bekväma i vardagen och arbetar åt samma håll. För mig är det lättare att konsumera om jag vet om det i förväg. Det är lättare att träna om det finns en plan och det är lättare att hitta på saker om jag har fått väga olika alternativ mot varandra. Fru AvL har egna områden där hon balanserar.


Vi konstaterade att vi båda tror att det finns makroekonomiska förutsättningar för bankerna att höja räntan inom de kommande 12 månaderna varför det kan vara rimligt att försöka utöka vår ekonomiska flexibilitet. För oss innebär det att jag skall ta ned min aktiebelåning och hustrun skall buffertspara för den händelse att vi skulle vilja amortera mer på bolånet.

Utöver detta är vi ganska nöjda med vår ekonomi men vi konstaterade att det kommande halvåret måste innehålla en aning högre konsumtion. Vi är lediga båda två för att ta hand om vår dotter och vårda familjerelationen och det finns ett gäng saker vi vill göra. Vissa saker kostar pengar och andra gör inte det. En promenad i slottsskogen kostar inte många kronor, ett besök på Borås djurpark eller några trevliga museum kostar några kronor och skulle vi vilja göra en turné över Sverige för att träffa vänner och familj kan det lätt rulla på men fortfarande är det inga enorma summor vi pratar om.

Vi enades dock båda om att det behövs en ny cykel i familjen. Min cykel är i så dålig kondition att det skulle kosta ganska mycket bara att reparera den och med tanke på att den är nästan lika gammal som jag är och oerhört välanvänd kanske det är okej att pensionera den. Vi vill också ha en cykelkärra för att på ett bekvämt sätt kunna resa runt i vårt närområde med hela familjen, ta dagsutflykter och bejaka vår hälsa samtidigt som vi njuter av omgivningarna.

En cykel behöver inte kosta särdeles mycket om man letar lite på blocket men det verkar som om cykelkärrorna har ett ganska högt andrahandsvärde så där riskerar vi att bli tvungna att skiljas från ett gäng tusenlappar men i gengäld känns det rimligt att anta att tredjehandsvärdet också skall vara ganska rimligt.

Summering

För oss är det fullständigt naturligt att diskutera samtliga delar av vårt samliv i familjen men om det inte gäller för dig kan jag innerligt rekommendera det eftersom vår upplevelse är att vardagen flyter mycket smidigare om alla vet vad som gäller. En organiserad myskväll kan vara ett sätt att få till ett kreativt samtal om man har svårt att starta.

Familjen AvL kommer alltså använda skatteåterbäringen till att betala av lån och buffertspara. Jag behöver också fundera på vad jag skall göra med likviderna givet att Oscar Properties löser in våra preferensaktier. Jag tror att jag kommer minska belåningen ytterligare men jag kommer förlora ett stort kassaflöde så hela summan går nog inte dit.

Utöver det skall vi sikta på att ha kul hela sommaren.

Bildkälla: freeimages.com

lördag 14 april 2018

Billigt protein - Kött eller linser

Jag har länge varit tveksam till om vegetarisk mat blir billigare för oss än om vi fortsätter att äta kött med tanke på hur billiga råvaror vi köper. Givetvis är det så att man måste jämföra äpplen med äpplen för att det skall bli en vettig jämförelse och vi kan väl lite kvickt konstatera att jag spenderat ett halvår med att peta i mig en himla massa kalorier. Det är lättare att äta alldeles för många kalorier om man äter grädde, smör och kött än det är om man äter sallad och bönor men låt oss kolla på det här.



Bönor, ärtor och linser

För ett tag sedan köpte jag en himla massa nötfärs för 29,90 kr/kg på min lokala ICA. Enligt livsmedelsverkets databas får man i sig 149 kalorier per 100 g och i dessa 100 gram får man då 20 g protein.

Jag väger 100 kg och behöver kanske 1 gram protein per kg kroppsvikt och dag tills dess att jag får fart på träningen igen. För att fylla mitt proteinbehov med bara köttfärs skulle jag alltså behöva 500 gram köttfärs till en total kostnad om 14,95 kr

Köttfärsprotein/dag = 14,95 kr

(givetvis kommer man få protein från annat än köttfärs men det här är ett förenklat räkneexempel)

När jag bestämde mig för att det var dags att köra veganskt ett tag köpte jag ett gäng påsar torkade bönor och linser på Willys för mellan 22-35 kr/kg. De torkade linserna kostade 22,38 kr/kg och här kommer då det spännande i kråksången.

Torkade linser innehåller 21 gram protein per 100 gram torkad råvara vilket innebär att jag behöver peta i mig 480 g torkade linser per dag för att få i mig den mängd protein jag behöver. Totalt pris för det skulle bli 10,74 kr/dag.

Linsprotein/dag = 10,74 kr

Slutsats

Visst kan det bli billigare att äta vegetariskt. En sak man bör ta med sig med det här fiktiva exemplet är att ett halvkilo välkryddad köttfärs skulle vara rimligt enkelt att få i sig. Man skulle svulla i sig 745 kcal vilket är en ganska rejäl middag i jämförelse och kanske en tredjedel av dagsbehovet.

Skulle man koka ett halvkilo linser skulle man i slutändan behöva proppa i sig nära 1,4 kg linser vilket skulle bidra med 1560 kcal. Personligen hade jag nog haft svårare för att sätta i mig ett och ett halvt kilo linser per dag är ett halvkilo köttfärs men det är kanske bara jag.

Det är min gissning att de flesta veganer har svårt att få i sig tillräckligt med protein; speciellt om de tränar regelbundet. I min värld är det således helt okej om proteinet kostar några kronor extra för det är ju inte egentligen där den stora vinsten med att äta veganskt ligger.

Jag kommer förmodligen aldrig bli vegan på heltid men lakto- ovovegetarian skulle kunna funka. Då får man enkelt tillgång till en del saker man inte lättvindigt får genom grönsaker samtidigt som man underlättar för sin egen hälsa och miljön.


Bildkälla: willys.se

torsdag 12 april 2018

Ljudet av när kroppen går sönder

Här är jag nu, ett par veckor in i omdanandet av min lekamen. Jag är inte särdeles stor egentligen. Vi snackar kanske tio till femton kilo mer än jag borde. Det börjar synas runt midjan när jag har t-shirt.

Det är inte heller så att jag är uråldrig. Jag är nyss fyllda 37 år gammal. Det kanske är för sent för att starta om och försöka bli elitidrottsman i någon annan sport än typ skytte men romantiska promenader borde till och med en medelålders man klara av.

Nu var det för all del inte det jag gjorde. Jag gjorde träningsövningen "höga knän" i mitt vardagsrum som ett led i önskan att inkludera mer motion i vardagen för att snabbare komma i form och det var denna tragiska syn som fick världen att kräkas och anse att denna blekfeta uppenbarelse borde sluta utsätta sina medmänniskor för potentiell blindhet, skulle de tvingas bevittna denna skymf mot naturens alla lagar.

Jag hade faktiskt ganska roligt och det kändes ganska bra att vara igång igen. Hustrun var med i den komiska dansen och kilona formligen rasade av oss men så...


Det var ganska länge sedan jag skadade mig så det var väl dags att göra det ordentligt. Med ett tillräckligt högt smällande för att höras i hela lägenheten gick foten sönder när jag trampade snett. 100 kg fura ramlade ihop i en gnyende hög. Frustandes försökte jag djupandas bort stjärnorna i mitt synfält medan hustrun kvickt applicerade tryck, kyla, högläge och kärlek på den veka karln som låg och gnällde.

Det lär ta några dagar innan jag är på benen igen efter den här, ganska rejäla, stukningen men jag är ändå glad att inget allvarligt hände. Jag kan stödja försiktigt, redan någon dag senare och som ni alla vet måste man inte kunna gå för att arbeta upp muskler på magen. Det får helt enkelt bli TV tittande och sit-ups i mängder.

Det är nu fritt fram att tycka synd om mig.


Bildkälla: bestankletreatment.com

tisdag 10 april 2018

När grammatik blir en diagnosmöjlighet

Min familj är ganska språkligt nördig. Jag hade ganska svårt för grammatiken i skolan och tyckte aldrig språk var särdeles kul men jag har ett hyggligt sinne för vad som är rätt och vad som är fel. Det kanske inte märks särdeles tydligt här på bloggen men det har mer att göra med att den här författarformen är så annorlunda jämfört med allt annat.

Här har jag ingen som korrekturläser mina texter och jag går nästan aldrig tillbaka och läser vad jag skrivit. Jag tenderar också att skriva mina inlägg under relativ stress eftersom det sällan finns för mycket tid att sätta sig ned och skriva utan inläggen produceras på stulen tid mellan middagsplanering och bäbissömn.



Ett tecken på hur nördig min familj kan vara är dock det faktum att jag nyligen fick ett sms från min mor där hon uttryckte sin oro för min hälsa. Min ömma moder är tusen gånger bättre på det svenska språket än jag och hennes ordförråd är bredare än den där ytterst begränsade boken vi ibland vänder oss till för ordförklaring - Svenska Akademins OrdLista (SAOL). I egenskap av min mor tenderar hon att överdriva mina egenskaper och bedrifter både för sig själv och inför andra men visst borde jag klara av att undvika de absolut mest grundläggande felen man kan begå gällande svenska språket.


Tydligen är det så att jag i ett par inlägg har skrivit "dem" när det borde varit "de" på den platsen istället och eftersom jag upprepade felet i flera inlägg torde detta tyda på någon form av sjukdom hos den annars så perfekte sonen.

Ni vet väl det att i svensk grundlag straffbeläggs skrivfel med böter eller fängelse i upp till 6 månader. Att jag då offentligt brutit mot de grammatiska reglerna är en svår synd och någonting man borde vara genuint orolig över varför jag fick detta sms där modern önskade förhöra sig gällande min hälsa. Kunde det vara så att Joy inte lät mig sova tillräckligt igen? Började utmattningen tära på mitt psyke? Var jag nära bristningsgränsen? Behövde hon ringa doktor?

Riktigt så illa var det inte med min hälsa och riktigt så orolig var heller inte modern i sitt sms men man kan försiktigt konstatera att det faktum att jag ibland är för trött för att inte ha svårt med de/dem och var/vart kommer uppmärksammas och det faktum att jag nästan helt skiter i kommateringar, använder talspråk när jag skriver eller vägrar sätta punkt börjar på allvar tära på familjerelationerna och om jag inte skärper mig kommer jag eventuellt inte bli inbjuden till julaftonsfirandet i framtiden men jag är beredd att acceptera den risken eftersom jag vägrar ändra mig för någon.

Jag kommer helt sonika fortsätta misshandla det svenska språket men jag lovar att jag skall försöka bättra mig. Det är inte helt ovanligt att även jag kan störa mig på uppenbara felaktigheter i saker jag läser och då vore det ofint av mig att inte bry mig om mina egna läsare.

För språket - i tiden

Bildkälla: flickr.com och nyfikengra.se

lördag 7 april 2018

Bokrecension - Den enkla vägen hitta världens bästa aktier

Då var det dags igen. Nu har jag läst herr Hernhags tre böcker och jag har sedan tidigare skrivit om "Den enkla vägen att lyckas med aktier" och "Den enkla vägen: Bli rik på aktieutdelning".


Jag har sågat ganska mycket av den nutida privatekonomiska litteraturen då jag tycker att det känns som att författarna försöker trycka ut skit till en massa människor de endast anser intressanta som inkomstbringare snarare än läsare men tydligen uppskattas böckerna eftersom de säljer. Jag tycker att det är helt vansinnigt att en dåligt skriven, häftad pocket på 150 sidor kan inbringa ett pris om över 200 kr givet att författaren är någorlunda välkänd medan en välskriven, välgrundad, inbunden bok på 200 sidor går för samma peng.

Med det sagt vill jag nu ta tillfället i akt att berömma herr Hernhag för den senaste boken i serien. Det är fortfarande en häftad, sladdrig pocket men den är ändå producerad med aningen högre kvalitet. Det är lite skarpare text, lite bättre papper och en gnutta skarpare färger på omslaget.

Boken är dessutom extremt mycket mer välskriven än de tidigare böckerna. Det förutsätts fortfarande en hel del av läsaren givet att detta skall vara en bok på nybörjarnivå men pedagogiken har trappats upp rejält och det känns inte längre som en dåligt skriven ungdomsfiktion utan som en bok för den samtida ekonomiintresserade läsaren.

Boken är fortfarande fantastiskt lättläst med korta stycken, enkla formuleringar, korta kapitel och okomplicerat innehåll men det behöver inte vara negativt givet publiken. Jag tycker det verkar som om författaren har lagt ned lite mer tid och energi på den här produktionen vilket gör den mycket mer behaglig att läsa.

För en nybörjare med intresse för värdeinvesteringar på börsen tycker jag absolut att detta kan vara en av de första böckerna man kan läsa givet att man är någorlunda insatt i finanssvenskan eller kan tänka sig att slå upp de ord och uttryck man eventuellt inte förstår.

Boken går på ett bekvämt sätt igenom värdestrategin och författaren blandar kunskap och citat från de kända värdeinvesterarna med egna anekdoter på ett sätt som gör det mycket lättare att följa den röda tråden i den här boken än de tidigare. Helt plötsligt ger texten en grund till de olika värderingssätten, vad man behöver tänka på, nyckeltal och analysverktyg inklusive fördelar och nackdelar samt mycket annat matnyttigt. Allt serverat på ett sätt som borde vara tillgängligt för de flesta.

Efter att länge ha följt författaren i den digitala journalistikens värld känns det nu skönt att äntligen kunna stifta bekantskap med ett analogt verk som håller den klass man kommit att förvänta sig av honom.


Bildkälla: adlibris.com

torsdag 5 april 2018

Dags att bli vegan

Då har dagen kommit när helvetet frusit till is, grisar börjat flyga och familjen Att Välja Lycka blivit veganer.

Nä riktigt så illa är det inte. Vi har bara konstaterat att vi efter ett år av sömnbrist, träningsbortfall och allmänt låg aktivitetsnivå i kombination med en högre grad av tröstätande har blivit alldeles för feta. I genomsnitt är vi överviktiga även om det mesta av familjens övervikt ligger runt herr AvLs midja. Pappa AvL har lagt en ettåring i extra vikt mellan naveln och ryggraden men fru AvL gnäller också på en tilltagande fluffighet även om herrn i huset har svårt att se det.



Skit samma. Vi har konstaterat att det är dags att gemensamt försöka ta tag i våra liv och försöka komma tillbaka dit vi var för ett drygt år sedan.

Nu är vi två som är hemma med en bäbis och även om det kanske är ovanligt korkat att säga det så måste väl ändå två vuxna klara av att ta hand om en bäbis samtidigt som vi tar hand om oss själva. Det är dessutom vår i luften så man kan vara ute stora delar av dagen och sinnesstämningen är klart bättre än den varit. Vi upplever redan att vi orkar mer och har mer lust att göra saker men...

Det finns en anledning till att vi gått upp och det är inte bara att vi sitter på den alltmer tilltagande baksidan så fort vi får chansen utan också för att vi äter som flodhästar och eftersom det inte är direkt sannolikt att jag kommer sluta trycka i mig ett överflöd av lättillgänglig näring är det enklare att justera hur energität denna flodhästföda är. Det är enkel mattematik att det är extremt mycket svårare att äta sig fet på sallad jämfört med att äta smör.

Så nu kör vi.

Vad är planen?

Jag vill verkligen inte förringa alla som äter vegetariskt eller veganskt för det finns många anledningar till det och sett ur ett samhällsperspektiv är vegankost förmodligen det enda långsiktigt hållbara men för mig är det ett straff. Jag behöver och vill ha mitt kött. Jag kanske ändrar mig under det här experimentet men allt annat lika kommer jag förr eller senare att återgå.

Planen är alltså att vi, så långt det är rimligt, skall äta vegankost under en period. Målet är 10 kg viktminskning och när det målet är uppnått skall kost och motion utvärderas. Eftersom jag är övertygad om att jag kan laga god vegankost samtidigt som jag definitivt kommer sakna det animaliska proteinet kommer detta sannolikt att motivera mig till att träna och motionera mer i syfte att snabba på viktnedgången.

Målet är också att vi fortsättningsvis skall äta mer vegetariskt totalt sett men jag vill kunna peta i mig en köttbit när andan faller på.

Vi kommer tillåta oss ett antal undantag men de kommer inte vara många.

När vi är på restaurang eller bortbjudna kommer vi äta det som bjuds. Vi kommer också tillåta oss att använda ägg som bindemedel om det underlättar vår vardag och vi kommer sparsamt använda mjölkprodukter när en rätt innehåller mjölkprodukter och vi behöver ett alternativ till grönsaksbaserade såser m.m. Vi känner att det är lite fånigt att byta ut mjölkprodukter mot växtbaserade alternativ eftersom vi inte planerar för vegankost som en livsstil. Då är det istället bättre att försöka planera måltiderna så att mjölk inte är en naturlig del i dem men skulle vi få för oss att göra tacos kommer jag vilja ha crème fraiche, en pizza behöver ost osv men det behövs ingen mjölkprodukt i en Dahl eller grönsakswok så det finns alltid alternativ.

Summering

Eftersom jag är kategoriskt värdelös på att fostra mitt sinne till att tycka det är rimligt att ta hand om kroppen behöver jag drastiska åtgärder. Nu är vi lediga och vi vill av olika anledningar äta mer grönt så varför inte.

Jag hoppas dock att jag skall vara klar med första målet redan till midsommar men vi får väl se. När jag nämnde det för fru AvL skrattade hon bara åt mig.

Har du några bra tips på vegansk mat mottages dessa tacksamt. Gärna med länkar till recept.

Må gott och njut av den stundande sommaren.

Not 1: Vi kommer inte begränsa vår dotters kost bara för att vi själva äter veganskt. Hon behöver fler kalorier än hon äter och hon behöver vissa näringsämnen i sådan mängd att jag inte rimligen skulle kunna förse henne med dem på en enkom växtbaserad diet.

Not 2: Det här har inte ekonomiska motiv bakom sig och jag tror inte att vår kosthållning kommer att minska våra livsmedelskostnader nämnvärt då vi kommer äta väldigt mycket färsk frukt och grönt samt välja från hela det tillgängliga spektrumet snarare än säsong. Dock kommer onyttigheterna minska och det kan på ett substantiellt sätt minska våra kostnader.





Bildkälla: freeimages.com

tisdag 3 april 2018

Strumpekonomi - Hur länge håller ett par strumpor?

Jag kom att diskutera detta, till synes triviala ämne med ett par vänner för en tid sedan. Hur länge håller strumporna och vad kostar ett par strumpor.

Jag funderade en del på det och konstaterade att det säkert hade varit kul att skriva några rader om det för det skulle också innebära att jag blev tvungen att efterforska svaret lite. Sagt och gjort.

Vad en strumpa kostar är inte så himla knepigt att få fram. En snabb googling var allt som krävdes för att konstatera att strumpor kan kosta nästan hur mycket som helst men men den nedre gränsen verkar ligga någonstans i närheten av 6 kr/par för ett par tubsockar i bomull i vuxenstorlek givet att de köps i Sverige (Jysk 5 pack 30 kr). Säg gärna till om du hittar billigare någonstans. Funktionsstrumpor, speciellt om de är gjorda i exklusiva material, kan lätt gå på 2-300 kr paret. Mer än så orkade jag inte scrolla men jag förutsätter att man kan betala tusenlappar för ett par sockar så länge det står ett speciellt namn på dem.



Hur länge en strumpa skall hålla var knepigare att få fram. En rolig forumstråd hittade jag där ett gäng kvinnor diskuterar fram att strumpor borde hålla i kanske ett halvår men att deras män får hål i strumporna var och varannan dag.

Mina egna empiriska undersökningar säger att jag köper strumpor av låg kvalitet vilket rimligtvis gör att de går sönder fortare men jag är också medveten om att jag har ganska grov hud på fötterna och dessutom inte bryr mig så himla mycket om mina skor. Detta gör också att strumporna slits fortare än exempelvis min hustrus strumpor. Även om hon är nästan lika kass som jag är på att ta hand om sina fötter är hennes hud i allmänhet långt mjukare än min vilket sannolikt bidrar till att förlänga hållbarheten.

En sak jag gör är att jag köper strumpor som ser likadana ut. Det gör att jag kan kassera den strumpa som går sönder och para ihop den som är kvar med en annan strumpa och på så sätt torde jag förlänga parets kollektiva livslängd.

Men min fråga blir ändå - hur lång tid skall en strumpa hålla?

Jag har ingen aning. Jag har aldrig studerat det mer ingående men jag skulle gissa mig till att jag förbrukar mellan fem och tio par strumpor per år och då byter jag givetvis strumpor minst en gång per dag. Det skulle innebära att ett par strumpor håller i en, eller max två månad ungefär givet kontinuerlig användning och det är ju inte så mycket.

Nästa fråga skulle kunna bli om det hade lönat sig att köpa dyrare sockar och/eller sockar av bättre kvalitet. Svaret på den frågan kanske blir ja men jag vet ärligt talat inte. Jag har köpt mängder av olika sorters strumpor i mina dagar. Det har varit tjocka yllestrumpor, löparstrumpor och allt däremellan och jag kan inte känna att det gör särdeles stor skillnad. Visst håller de tjockare, mer tätstickade strumporna längre men om ett par sådana kostar 100-200 kr kan jag alltså köpa och bruka 15-30 par billiga tubsockar för samma pengar.

Man kan i detta läge resonera kring hållbarheten och ja, där finns en poäng i att kanske använda strumpor av närproducerad ull eller liknande men eftersom jag inte längre gör trasmattor eller kuddstoppningar av textilierna jag inte längre använder så kommer det inte att göra så stor skillnad för alla trasiga kläder går i påsar och skeppas iväg till textilåtervinning. Bomull är för all del riktigt kasst för miljön men då känner jag att min relativt begränsade konsumtion i övrigt borde väga upp för en del förbrukade strumpor.

Så vad tror ni? Är det privatekonomiskt riktigt att köpa billiga strumpor eller är det bättre att köpa dyra strumpor?


Bildkälla: freeimages.com

söndag 1 april 2018

Månadsavstämning mars

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är oerhört skönt att det börjar bli ljust igen. Det här är första året på väldigt länge jag har lidit av mörkret men nu börjar det vända. De extra timmarna sömn som har erbjudits de senaste veckorna har också bidragit till det ökade välbefinnandet så nu känner jag faktiskt hopp om livet igen och det är skönt.

Jag ägnar mig förövrigt inte åt första aprilskämt för jag är inte särdeles bra på dem varför allt här nedan är sant oavsett dagens datum.

Månaderna springer på i faslig takt och mars är redan slut. Jag hann med att gå på Castellums årsstämma vilket var trevligt. Jag lyckades rent allmänt komma ut lite mer, vara lite mer social och leva lite mer än de senaste månaderna. Nu börjar det bli fart på gubben igen. Nu kör vi.

Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Det är faktiskt ganska skönt att ha ett kassaflöde igen även om det är ett ganska litet sådant. I några månader kommer familjens ekonomi vara ganska god igen för att sedan gå tillbaka till mycket låga nivåer när vi är hemma båda två i några månader.

Portföljutveckling

Börsen står och stampar kan man tycka. Jag tycker att det är ganska mycket berg- och dalbana även om vi pendlar upp och ned kring nollan. Jag mår för all del inte så dåligt av att det svänger lite men det känns ibland lite trist att portföljen inte längre går lika stadigt upp som den har gjort de senaste åren. Men nu kommer snart utdelningarna igång på allvar och då brukar det bli liv och lust i portföljen igen. Redan nu har det gett effekt.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ned hela -1,98 % (-1,96 %) under mars och det fortsätter att gunga. YTD är AvL-index nu ned -0,82 % (1,19 %) så nog svänger det allt.

Portföljen har under mars gått riktigt starkt relativt index och landade på 0,86 % (-0,72 %) och YTD är portföljen 0,01 % (-0,83 %). Portföljernas volatilitet är fortfarande lägre än börsens och inte högre än 9,86 % (7,92 %) vilket är lägre än OMXSGIs volatilitet på 11,4 % (10,7%). Men det är också tydligt att det svänger mer och mer för både börsen och portföljen.

Nu börjar vi närma oss. Portföljen har gått hyggligt och det där vansinniga skuttet som amerikanska börsen tog i början av året är utraderat tillsammans med att dollarn har kommit tillbaka vilket gör att jag återigen passerat mitt jämförelseindex. Det känns ganska skönt.

Sparande

Korrelationen mellan inkomster och sparande är rätt tydlig i vår familj. Vi har en ganska konstant utgiftsnivå och när inkomsterna minskar, minskar också sparandet. När inkomsterna ökar brukar inte utgifterna öka nämnvärt även om det brukar fyllas på lite extra i förråden om vi haft en längre period av begränsade inkomster.

Den här månaden landade det lite oväntat mycket pengar på våra konton även om vi för all del inte är i närheten av våra tidigare två heltidslöner. Detta innebar att sparandet gick upp ganska drastiskt.

Den här månaden klarade vi alltså av att spara 56,53 % på motsvarande 1,2 ggr heltidsinkomst. Det känns som om vi har hygglig kostnadskontroll i familjen ändå.

Utdelning

Mars är en helt hygglig månad när det kommer till utdelningar för våra portföljer. Castellum och Nordea brukar bidra ganska okej tillsammans med en del kvartalsutdelningar men det är långt ifrån den bästa månaden. Nu landade dock den ganska substantiella utdelningen från Swedbank på kontot den här månaden och då blev det helt plötsligt en ganska bra månad.

Utdelningarna täckte 31,26 % (11,86 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till boendekostnaderna för min del vilket är väldigt trevligt för det är en stor kostnad sedan vi köpte en större lägenhet.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster är ett mycket utmanande mål vilket ser mer och mer avlägset ut ju mer jag skalar ned högutdelare och ju mer jag sänker belåningen men vi får väl se vart vi landar tillslut. Portföljen har än så länge täckt 5,98 % (3,37 %) av ett genomsnittligt års kostnader så vi är ju på god väg.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.



Jag mottog 164,12 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 men den främsta anledningen till det är som sagt Swedbankutdelningen vilken förra året kom i början av april istället för mars. Det kommer givetvis göra april lite sämre.

AVL-Portföljen

AvL-portföljen startade som ett sparprojekt för er läsare och det är fortsatt så att ni kan följa portföljen men jag har också bestämt att behållningen kommer gå till min dotter i framtiden. Med en nästan 20-årig sparhorisont kan ni avgöra hur er situation förhåller sig jämfört med den här portföljens.

I mars köptes det in 5 aktier i Svolder för 461 kr totalt. Kontot som nedan.





I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 13231 kr (insatta medel 13,000 kr) vilket innebär att vi fått 231 kr (573 kr) kr eller 1,78 % (4,58 %) i avkastning på 24 månader.

Det har gått tungt för den lilla portföljen de senaste månaderna men tar man ut en portföljrapport har det gått aningen bättre.

Livskvalitet

Det har faktiskt varit en riktigt bra månad. Vi har vågat oss ut på äventyr en hel del vilket kulminerade i att hela familjen gick på stort kalas i slutet av mars. Jag har också fått kontakt med ett gammalt killgäng och vi har haft två tillfällen då vi har träffats under mars månad. Vi har också vågat oss på två saker jag definierar som "utöver det vanliga", speciellt nu sedan Joy kom. Det första var att vi åkte på påskmiddag hos goda vänner vilket kanske inte verkar så speciellt men för oss är det svårare än att åka på ett jättekalas där man med enkelhet kan gå undan utan att saknas och det är så mycket tjo och tjim att man inte stör oavsett vad man hittar på. Pryl nummer två var att vi faktiskt vågade oss ut på restaurang för första gången på ett drygt år. Det var också väldigt trevligt och jag anser mig nog faktiskt ha klarat av kvartalsmålet.

Hälsa

Här har det inte hänt någonting annat än att jag har kommit till en viss insikt i att jag måste ta tag i situationen. Jag har sonika bestämt mig för att försöka ta en period på vegetarisk kost med start när fru AvL går hem på föräldraledighet nu i början/mitten av april. Vi kommer börja veganskt men vi kommer tillåta oss att använda ägg som bindemedel i vegetariska biffar och vi kommer tillåta oss att använda ost och andra mjölkprodukter när vi känner för det och så får vi se hur det går. En sak är säker och det är att det är riktigt mycket svårare att äta sig tjock på sallad jämfört med choklad och choklad kommer inte ingå i de undantag vi tillåter oss från vegankosten oavsett om den är mjölkfri eller inte.

Summering

Nu jädrar kör vi. Det känns som om jag fått förnyad lust och energi. Portföljen är på G, solen lyser, ledighet står för dörren och äntligen verkar Joy må bättre igen. Utdelningarna kommer hagla in och jag ämnar rasa i vikt. Håll tummarna för mig så ses vi snart igen.

Må väl allihopa och lycka till i allt ni företar er


Bildkälla: pixabay.com, att välja lycka och nordnet.se