tisdag 31 maj 2016

Due diligence på Starbucks

För ett tag sedan satt jag på ett lokalt Starbucks tillsammans med en god vän och vi kom att diskutera ekonomi som följd av en uppfräschning och återkoppling. Ni vet det där som artiga människor ägnar sig åt när de inte sets på ett tag. Hur mår du? Vad jobbar du med? Hur mår familjen?

Det ville sig inte bättre än att jag fick veta att som följd av en rad bråkiga omständigheter hade familjen det tillfälligtvis lite tight på den ekonomiska fronten men det jag tog med mig från samtalet var någonting min vän sa som förklaring på hur de senaste månaderna hade varit.

Som följd av de mycket snålare ekonomiska förutsättningarna hade de umgåtts mer, ätit mer hälsosamt och godare och deras relationer hade växt. Detta var till följd av att ekonomin var så tight att de var tvungna att planera sina inköp vilket gjorde att det numer alltid fanns mat hemma. Detta hade lett till ett ökat umgänge vid måltiderna då familjen lagade mat tillsammans och avnjöt skapelserna i frid och frihet. De passade dessutom på att utnyttja gratis underhållning mer. De tog långa promenader, besökte olika lekplatser och lokala sevärdheter. Gick ut i skogen och plockade blommor, grillade korv, byggde kojor, hade skoj.

Jag tycker det är fantastiskt att höra att trots sämre ekonomiska förutsättningar eller kanske som följd av dessa förhållandena fokuseras sammanhanget till någonting som kokar ned till ett mer positivt förhållningssätt till livet. För en tid sedan skrev jag "umgänge är en underskattad sparform" och det här knyter an till just det. Matlagning kan vara terapeutiskt. Att noga välja sina råvaror och i gemenskap tillaga och äta dessa är ofta mer ekonomiskt än att köpa färdig mat eller gå ut på lokal för sin måltid och den här typen av kosthållning tenderar att vara mer hälsosam och dessutom är det ett enkelt sätt att få mer tid att umgås med familjen, lära barnen laga mat, råvarukännedom osv. Att kreativt hitta billigare vägar att umgås ger ofta mer tid för själva umgänget och det är ofta det som är viktigast. Inte hur mycket aktiviteten kostar. Många fördelar med att tänka ekonomiskt helt enkelt och en påminnelse att pengar sällan är det viktigaste i livet.

Ta hand om dina närmaste.


Bildkälla: freeimages.com

söndag 29 maj 2016

Veckobrev 21

Ytterligare en fantastisk vecka är på väg att ta slut. Jisses vad tiden går fort. I torsdags var det dags för opposition då uppsatsen skulle försvaras och jag fick känslan av att det gick ganska bra. Nu är det bara den långa väntan på betyget och sedan är livet som student över.

Detta är inte det enda som gjort veckan spännande. Igår fick jag möjlighet att bevista ett bröllop i familjen. Jag umgås väldigt sällan med familjen på pappas sida men igår var det dags och det är alltid trevligt att återknyta kontakter.

Veckan har bjudit på fint väder och det har blivit mycket tid utomhus men jag har ändå suttit och tryckt framför skärmen. Castellum släppte prospektet gällande nyemissionen och nu har jag anmält mig för teckning både på de teckningsrätter jag fick men jag har också anmält intresse att teckna en näve aktier utan företräde men hyser inga stora förhoppningar om tilldelning där.

Den här veckan har OMXS30 ryckt upp sig rejält trots ett par hyggliga utdelningar och med en uppgång på 2.5 % ligger min portfölj i lä men förvånande nog inte så mycket och det skall bli spännande att göra månadsavstämningen om några dagar och se hur portföljen står sig mot mitt index. Oavsett hur det går är jag ganska övertygad om att jag sedan årsskiftet fortfarande har en positiv avkastning och det ligger väl i linje med Buffets regel nummer 1 "Förlora aldrig pengar".

Nästa vecka landar månadens sista utdelningar på kontot och handeln i Paradox sätter igång och vi får se om Per H Börjesson gör en lyckad exit vilket jag ändå tror. Mitt konto berikades med 50 aktier
till ett värde av 1650 kr vilket är blott en bråkdel av vad jag önskade men vi får väl se vad som händer i nästa vecka.

Ha en underbar söndagskväll allihopa och god avkastning på er.


Bildkälla: freeimages.com

lördag 28 maj 2016

Veckans recept: Dhal

De här inläggen är ett av de inslag som i grund och botten inte är av ekonomisk natur men eftersom jag skriver med flera olika motiv och där jag syftar till att skapa livsbalans tror jag att den här typen av inlägg också behövs. Givetvis kan man vinkla även detta till ekonomi och som jag skrivit flera gånger och som de flesta andra ekonomibloggare berättat finns det stora pengar att spara på att laga mat själv och ta med lunchlåda till jobbet istället för att köpa lunch. Givet 88 kr per lunch och en genomsnittlig avkastning på börsen på 11 % per år skulle de här inläggen kunna innebära en portfölj på 18 miljoner kronor efter ett yrkesliv. Det ger i alla fall mig motivation att fortsätta ge tips om trevliga måltider som ibland är nyttiga och ibland är billiga.

z2036.blogspot.se

Nu siktar vi alltså på att bli mångmiljonärer och då passar veckans recept extra bra. Gör ett storkok och spara hundralappar.

Indisk linsgryta - Dahl 6 portioner

Se recept Här

Jag fyller ut med rotfrukter exv morot. Oftast mår den här typen av rätter bra av lite extra vätska för att inte bli för stabbiga så känn dig fram och fyll på med lite vatten om det behövs. Vill man lyxa till det är det inte fel att ha i lite rimmad skinka eller liknande.


6 kr per portion och då går det utmärkt att pressa även det en bit. Dessutom är det riktigt gott men man får vara försiktig med portionsstorleken för att inte uppleva för mycket multipelexpansion runt midjan.

Ha en trevlig helg. Se till att fira mamma imorgon.

Bildkälla: z2036.blogspot.se & Att Välja Lycka

torsdag 26 maj 2016

Maxa sparande på kort sikt

Jag fick nyss frågan om jag hade några investeringstips för att maxa avkastningen på ett månadssparande där sparhorisonten endast var 2 år. Syftet med sparande var att samla ihop en insats för att kunna köpa en bostad så nu gällde det att hårdspara.

Nu har ni lika mycket information som jag har och eftersom vi inte vet någonting om inkomstnivåer eller sparmöjligheter har jag med hjälp av Stefan Thelenius sparkalkylator slängt ihop lite siffror. Tabellen visar olika summor månadssparande från nybörjarspararen 500 kr/mån till superspararen med 20,000 kr/mån. Tabellen visar också fyra olika avkastningsnivåer där 0,9 % är ett sparkonto på Norwegian bank med insättningsgaranti och fria uttag. Mycket närmare riskfritt kommer vi inte. Därtill har vi 3 % och då tänker jag att vi har en sur börs under de kommande åren och blandar räntesparande med en billig indexfond. 6 % är ifall vi sätter 50% i en globalfond och 50% i en Sverigefond och har en hygglig avkastning men då får vi också räkna med sista kolumnen dvs att det går åt rakt motsatta hållet.

Det är nu dags med en disclaimer och det är att nedanstående bara är räkneexempel och på inget sätt garanterade förutsättningar.


Om sparandet gäller en halvstor lägenhet eller ett litet hus i en storstadsregion får man nästan räkna med att köpesumman kan landa på 3,000,000 kr eller mer och för att klara 15 % egen insats måste man då ha minst 450,000 kr och då gäller det att hårdspara.

Vad man kan notera är att på den korta tiden 2 år innebär risktagande (dvs att välja helt eller delvist investerande i aktier istället för räntekonto) väldigt lite fördelar. Förutsätter vi fullinvestering på aktiemarknaden kan du hoppas på en avkastning motsvarande lite drygt en månads extra sparande men du kan också förlora samma månads sparande och ytterligare något. 

Skall man då välja att ta risk?

Är man helt säker på att 24 månader från nu skall vi köpa en bostad; då hade inte jag tagit risk. Men om det var osäkert om det blev två år eller tre år eller kanske ännu längre ja men då hade jag nog ändå tagit lite risk och istället sett över resultatet. Med det sagt så älskar jag aktiemarknaden och det här är inte en rekommendation du skulle hört från en sparekonom eller bankrådgivare eftersom du på så här kort tid riskerar att tappa kapital. Hur mår du om marknaden kraschar och handlas ned 50 % mellan månad 13-15 i ditt sparande? Det hade varit jobbigt och det kan betyda att du behöver flera år extra för att komma tillbaka.

För att inspirera en gnutta valde jag att räkna på vad ytterligare ett års sparande skulle innebära.


Det krävs fortfarande att du är en supersparare för att få ihop din insats och siffrorna blir helt annorlunda men det visar också att riskerna blir större. Nu rör det sig om tre månaders sparande i avkastningsvinst eller förlust och skulle man behöva 750,000 kr i insats för att huset man skall köpa kostar 5,000,000 kr vilket inte är orimligt att anta så blir man kanske ännu mindre benägen att chansa.

Sist men inte minst satte jag ihop en tabell för skillnaden i kronor mellan att spara i 3 år jämfört med 2 år.


Då ser vi att tiden spelar en avgörande roll men att det är det inlagda kapitalet som gör störst skillnad. Det enklaste och bästa rådet jag tror att jag kan ge i en sådan här situation är att se över den ekonomiska situationen och räkna på vilken summa sparande per månad som är rimlig. När du har den summan betänker du vilken summa du tror att ditt framtida boende kommer betinga och beräknar vad 15 % av detta är. Den summan delar du i din sparsumma och får då fram hur länge (i månader) du behöver spara.

Laborera sedan med olika sparsummor och fundera på hur du kan spara mer pengar dessa två till tre åren. Det kanske är värt att lite slöare bredband eller färre uteluncher för att komma snabbare till målet. En lunchlåda kostar en tia och en utelunch kostar, om man får tro skatteverket, 88 kronor vilket ger en besparing på 78 kr/dag och med ungefär 225 arbetsdagar på ett år innebär det att du kan spara över 35,000 kr på dessa två åren genom att äta medhavd mat.

Nu är jag övertygad om att alla som läser den här bloggen förstår att medhavd lunch gör stor skillnad men i det 21 avsnittet av podden Pratapengar nämndes att snittsvensken spenderar ungefär 380 kr/månad på alkohol. Är din alkoholkonsumtion värd 10,000 kr i minskat sparande?

Det finns mängder av svarta pengahål. Leta upp dina och öka skillnaderna mellan inkomster och utgifter. Det tror jag är effektivare än att jaga högsta avkastningen om sparhorisonten är riktigt begränsad och målet är så viktigt som detta.

Hur tänker du?






onsdag 25 maj 2016

500 kr till AVL-Portföljen

Nu är lönen på kontot och även om jag inte lyckades skaka loss tid nog för att vara med på twitter igår under #uppesittarkväll har nu 500 kronor förts över till AVL-Portföljen och nya investeringar väntar. Givetvis har jag också fört över en slant till min huvudportfölj men de pengarna går rakt in i låneamortering och köp kommer ske när/om köpläge uppenbarar sig.

Lycka till allihopa! God avkastning på er.

Bildkälla: freeimages.com

tisdag 24 maj 2016

Günther Mårder om ISK

För ett tag sedan började jag lyssna på sparpodden och eftersom jag tycker att det är tråkigt att inte ha den fulla historian och dessutom lätt blir beroende av saker och måste ha mer, började jag om från början för någon månad sedan.

Freeimages.com
Där stötte jag på ett avsnitt av en av mina favoritpoddare Günther Mårder tillsammans med Jan Dinkelspiel där Günter berättade att de fått en fråga om beskattning på ISK och huruvida det är skattemässigt fördelaktigt att köpa och hålla under riktigt lång tid på ett ISK eller om det är mer fördelaktigt att då använda ett vanligt depåkonto eftersom man bara betalar skatt när man säljer aktier med vinst i den lösningen medan (och skatt på utdelningar) medan man i ISK behöver betala schablonskatt varje år.

Med en rad olika antaganden och exempel bevisade Günter att det ÄR skattemässigt fördelaktigt att investera i ISK eller KF i de absolut flesta lägena och speciellt om man anammar den strategi jag valt dvs att köpa utdelningsbolag vilka förväntas ge en hygglig avkastning både i utdelning och i kursstegring och dessutom hålla aktierna under riktigt lång tid. Givetvis vet ingen hur räntor och marknader skall fungera i framtiden men beräknat på det vi vet idag stämmer antagandena och jag kan innerligt rekommendera att ni tar en titt på det blogginlägg Günter skrev i samband med poddavsnittet. Ni hittar inlägget HÄR!

Börja skatteoptimera redan idag, starta ett InvesteringsSparKonto eller en KapitalFörsäkring på Nordnet eller Avanza och köp dina första aktier.

Bildkälla: freeimages.com

söndag 22 maj 2016

Veckobrev 20

Det har varit en extremt hektisk vecka i AVL-familjens liv med tidiga morgnar och sena nätter men som jag skrev i fredags; nu är det inte långt kvar.

Börsveckan har varit ganska försiktig. H&M fick sig en snyting som gjorde aktien ännu mer fördelaktigt prissatt och jag passade på att köpa på mig ytterligare några aktier men nu får det nog vara bra innan löning. Dessutom köpte AVL-portföljen 10 MQ-aktier men i den portföljen finns det pengar för ett litet köp till om tillfälle uppenbarar sig.

I övrigt är det inte mycket att rapportera. Portföljen tuggar på. Börsen är upp ungefär 1.5 % denna veckan och min portfölj går inte riktigt lika starkt men mina bolag har sprutat ur sig utdelningar nog för att täcka månadens telefonräkning och bredbandsräkning och dessutom erbjuda stöd till bilförsäkringen utöver en uppgång på ungefär en procent. Inte fy skam.

Jag ser mycket fram mot nästa vecka. Presentation och opposition avslutar veckan och därefter börjar arbetslivet på riktigt.

Väl mött i framtiden


Bildkälla: freeimages.com

lördag 21 maj 2016

Veckans recept - Filippinsk kyckling med morot & zucchinipasta

Förra gången jag publicerade ett recept var det pasta och kommentarerna följde att pasta gjorde det svårt att hålla vikten varför jag följer upp med ett nyttigare alternativ. I födelsedagspresent fick jag en liten mackapär som heter Spirello med vilken man kan riva grönsaker till långa strängar och jag har testat den några gånger och tycker att det är ett kul alternativ. En morot och en zucchini kan man göra till pastasubstitut för hela familjen. Det enda att tänka på är att zucchini krymper en hel del.

Jag vet inte om namnet filippinsk kyckling är helt rättvisande eftersom om du söker på filippinsk kycklinggryta får du upp vad jag tar inspiration från men det nedanstående är inte helt nära. Som parentes kan nämnas att jag hittade svensk hel kyckling för 29 kr/kg i butiken i veckan och nedanstående rätt är ett resultat av de små bitarna som var kvar efter två, tre måltider där de andra delarna nyttjades.

Filippinsk kyckling med zucchinipasta 2 portioner

Pasta:
1 morot
1/2 zucchini

Sås:
100-150 g kycklingbitar
1 gul lök
1 brk crème fraiche 15%
100 g champinjoner
grönpeppar

Skär kyckling och lök i bitar och champinjoner i kvartar. Använder du grillad kyckling som jag gjorde räcker det med att steka lök och champinjoner en stund och sedan hälla i övriga ingredienser i pannan och krydda med grönpeppar efter behag. Jag hade också i några matskedar av kycklingspadet som blev efter att jag ugnsgrillat kycklingen men det går lika bra med lite buljong.

"Pastan" behöver bara ett par minuter så det kan du lösa ganska sent i processen.

Måltiden tar 10 minuter att göra och priset är försvarbart. Om man dessutom ser i tabellen nedan ser man att kalorimängden är okej. Skulle man valt 34% crème fraiche och vanlig pasta istället skulle måltiden nästan dubbla i kalorimängd varför det här är ett trevligt sätt att ta tillvara på rester, vårda plånboken och begränsa multipelexpansionen runt midjan.



Lycka till och smaklig måltid.


Bildkälla: konsumenttest.se & Att Välja Lycka

fredag 20 maj 2016

Please press send

När jag började skriva min masters uppsats i början av januari var jag övertygad om att det skulle gå som en dans. Hur svårt kan det vara?

I ärlighetens namn kan jag i efterhand inta anse att det var särdeles svårt. Men det tog fruktansvärt mycket mer tid än jag hade räknat med och jag kan nu konstatera att det tveklöst hade varit enklare (och förmodligen bättre) att skriva uppsatsen tillsammans med någon annan.

Eftersom jag har hyggliga förutsättningar för att studera har jag haft en helt okej situation under studietiden och i regel arbetat 50 % eller mer vid sidan av studierna och detta har gjort att jag nu inte känner att det är så speciellt att vara i slutskedet av utbildningen och vara inom räckhåll från en masterexamen och det är ju lite tråkigt så för att glorifiera min egen insats på ett så oförsiktigt sätt som möjligt i syfte att spä ut min begränsade ödmjukhet ytterligare surfade jag på statistiska centralbyråns hemsida och konstaterar att antalet uttagna masterexamina per år inte är fler än 8500 stycken i Sverige.

Det får ändå ses som att examinerade masterstudenter är en ganska exklusiv skara att tillhöra och det gör att jag ändå känner mig ganska stolt ändå över att ha klarat mig så här långt. Nu är uppsatsen inlämnad och jag kan inte längre påverka utfallet. Kvar är en presentation och opposition, små efterjusteringar och, om jag anses skrivit en godkänd uppsats, publicering. Därefter följer examen och ett långt, lyckligt arbetsliv fullt av spännande nya möjligheter. 

Nu är jag på väg till cigarrbutiken för att införskaffa en segerpresent till mig själv. Givetvis borde jag vara försiktig med att ta ut segern i förskott men dels kan jag inte längre påverka utfallet och dels ringer min ömma moders ständiga proklamerande i öronen - "Jag tar alltid ut glädje i förskott för då är jag säker på att få uppleva glädje oavsett utfall. Skulle det sedan visa sig att allt blev bra blir jag glad två gånger.". Det är fantastiskt inspirerande. Välj att ta ut glädjen i förskott och skulle du misstänka olycka räcker det att vänta till dess att den är bekräftad.

Är det nu jag borde berätta att jag inte röker?

Jag var rökare under en längre period men slutade för ett antal år sedan och skulle aldrig ta i en cigarett igen men en eller högst två gånger om året unnar jag mig en cigarr om det finns någonting att fira och denna upplevelse är inte i närheten av det beroende jag tidigare ägnade mig åt men för guds skull se inte detta som en uppmaning. Om du klarat dig undan nikotinet skall du inte testa för det är ett vidrigt gift oavsett form och var vansinnigt tufft att sluta med. Jag bara konstaterar att detta kommer vara mitt sätt att fira att en relativt tröttsam vecka nu är till ända.

Njut av helgen - det kommer jag göra!

Bildkälla: freeimages.com

torsdag 19 maj 2016

Köper H&M på dipp

Jag tankar H&M i dagens nedgång och jag kommer fortsätta köpa om det fortsätter ned men 255.6 kr/st är svårt att låta bli och det är nära att jag trycker köp i AVL-portföljen också men jag avvaktar lite. H&M är mitt största innehav men jag känner mig trygg i bolaget. Med ett p/e på straxt under 21 börjar aktien närma sig fina nivåer men det finns fortfarande fallhöjd även om det senaste decenniets genomsnitt är dryga 22.

Mitt stora i-landsproblem just nu är att pengarna är slut och att nästa löning kommer bli mycket begränsad eftersom uppsatsen tagit mycket tid i anspråk senaste månaden. Som tur är brukar sommaren vara en slö period för börsen och jag förväntar mig en rejäl skatteåterbäring i juni vilket förhoppningsvis innebär bra köp runt midsommar.

Lycka och välgång

Bildkälla: HM.com

onsdag 18 maj 2016

Köper MQ

AVL-Portföljen gjorde idag sitt andra köp någonsin och denna gång blev det 10 aktier i klädbolaget MQ för 37 kr/st. MQ har haft det lite kämpigt under våren precis som de flesta klädbolag och tillsammans med den allmänt sura börsen har aktien tagit en del stryk. MQ delar ut i slutet av januari och precis innan utdelningen handlades aktien för 49 kr/st och nu, ett kvartal senare, köpte jag aktien nästan 25% billigare. Det är ungefär 3 års förväntad avkastning.

Under perioden har man visat lite svagare siffror än förväntat men också köpt JOY vilket förmodligen kommer generera ökade kassaflöden och understödja utdelningen i framtiden och bidra med tillväxt. För en tid sedan började jag köpa MQ i min huvudportfölj och jag ökar stadigt eftersom jag inte ser några orosmoln annat än de rent generella för branschen och världsekonomin. MQ är ett fint litet bolag jag gärna är långsiktig delägare i.

Bolaget börsnoterades 2010 och har sedan dess delat ut varje år även om utdelningen varit lite svajig. Baserat på föregående års utdelning handlas aktien till en direktavkastning om 4,7% vilket är klart aptitligt. Baserat på de 7 årens värden vi har tillgång till är dagens nivå 0,75 procentenheter över genomsnittet. Även om den genomsnittliga värderingen varit p/e 11,15 och dagens köp gjordes på dessa nivåer och man då skulle kunna anse att aktien är normalt värderad så känner jag ändå att den är rimligt prissatt här och skulle den sjunka ytterligare är det bara att plocka in mer.

AVL-portföljen äger nu en liten del av en av de minsta av bolagets 119 butiker och denna lilla bit kommer förhoppningsvis ge nästan 2 kr per aktie i utdelning nästa år. Årets utdelning var 1.75 kr och genomsnittsökningen av utdelningen har varit 8 % vilket skulle ge en utdelning på 1,89 kr men i MQ är utdelningen beroende av resultatet snarare än en motivation att ge en stabil och ökande utdelning till aktieägarna. Dock är det min direkta tro och förhoppning att de behåller nivån nästa år och sett på 20-30 års sikt är jag övertygad om att bolaget kommer generera högre vinster än idag och AVL-portföljen kommer vara rikare för det.

Köp: 
10 st MQ Holding Onsdag den 18/5 för 37 kr/st. Total investering inkl courtage 370 kr. Förväntad direktavkastning (4,7 %)

Portfölj 20160518:

2 st Investor A värde: 545 kr
10 st MQ Holding värde: 370 kr

Likvider: 292 kr

Totalt tillfört kapital: 1200 kr sparande och 20 kr utdelning

Portföljutveckling sedan start 1/5-16: +6 kr eller +0,5 %

Det finns 292 kr kvar att handla för den här månaden och därefter är det tomt till nästa löning men det här är ju ett långsiktigt projekt. Med gratis handel finns det fortfarande krut nog för ett köp till.

Vi får väl se vad som händer.

Bildkälla: freeimages.com

tisdag 17 maj 2016

Steg för steg - Börja spara

Jag kontemplerar regelbundet över hur enormt mycket information det finns gällande sparande och ekonomi och vilken enorm ovilja det verkar finnas från privatpersoners sida att ta till sig informationen. Det här kan givetvis bero på många saker bland annat ett extremt informationsöverflöd vilket gör att man får svårt att avgöra var man skall börja.

För några veckor sedan hade vi besök av goda vänner vilka övernattade hos oss i samband med whiskymässan och givetvis lyckades jag, min vana trogen, pressa in sparande och ekonomi i samtalen. Jag fick också tillfälle att visa upp z2036 sparkalkylator och i vanliga fall brukar mina ekonomiska krumbukter på sin höjd  generera ett blekt, plikttroget halvleende men den här gången fick jag faktiskt känslan av att den grafiska framställningen lyckades slå ann en ton av habegär hos vännerna och efter en snabb genomgång av deras sparsituation lovade jag att skriva det här inlägget när tid erbjöds eftersom det visade sig att det sparande som fanns var engagerat i dyra blandformer och liknande dumheter men tiden och intresset fanns inte för att lägga om sparandet där och då varför det nu är dags att ta tag i detta ärende.

Här följer således en enkel guide för någon vars intresse för sparande är mycket begränsat men som sakta men säkert börjar komma till insikt i att sparande kan innebära en framtida trygghet och vill få hjälp att kapitalisera på de förutsättningar som finns.

Grundläggande för nedanstående är att du själv fattar dina investeringsbeslut och att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Dessutom gäller att du med denna strategi måste vara extremt långsiktig i ditt sparande och en absolut fördel är att du månadssparar. Om din sparhorisont är kortare än fem år kan du sluta läsa nu.

1: Konto
Jag tycker långsiktigt sparande enklast görs på en annan bank än den jag vanligtvis engagerar för att betala mina räkningar m.m. eftersom det då blir lättare att bortse från detta sparande vid den dagliga beräkningen av hur mycket pengar som finns att tillgå för utgifter av olika slag men i övrigt tycker jag att det viktigaste är att banken skall erbjuda gratis konton, billig handel och ett riktigt brett utbud. De flesta storbanker erbjuder bara fondsparande i en begränsad mängd fonder och då riskerar man att fastna i produkter med mindre potential än de bästa på marknaden.

Personligen föreslår jag att man väljer att bli kund hos Avanza eller Nordnet och jag vet att jag lovade en steg för steg guide i hur man gör detta men det är extremt enkelt att starta konto hos dessa aktörer varför jag låter er lista ut själva hur man gör. När ni väl har startat en depå behöver ni välja om ni skall investera i en Kapitalförsäkring (KF) eller ett Investeringssparkonto (ISK) och med den nedanstående strategin föreslår jag ett ISK om du inte har behov av att avgöra vem som skall få pengarna vid din eventuella bortgång.

2: Fondval
På lång sikt gäller det att utsätta pengarna för risk men jag vill inte föreslå för hög risk för någon som inte vill eller kan vara aktiv utan det här är ett byrålådesparande, dvs du sätter upp ett sparande och sedan glömmer du av det fram till den dag du behöver pengarna och då skall de helst vara många fler.

Avgifter är av yttersta vikt när du väljer fonder. Utgår vi från ett månadssparande på 1000 kr/mån i ett helt arbetsliv om ca 45 år med en årlig avkastning på i genomsnitt 10 % skulle vi i en avgiftsfri fond landa på precis under 7 miljoner kronor i värde vid pension. Skulle vi istället välja en fond med 1.5% i avgift skulle värdet vara 4.2 miljoner kronor. Det innebär att de 750.000 kronorna du betalar i avgifter under sparperioden urholkar ditt framtida sparkapital med 2.8 miljoner kronor. Smaka på den siffran. Det är oerhört mycket pengar och betalar du det för ingenting är det helt horribelt.

Globalfond 50-70%
Jag skulle föreslå att du väljer en extremt billig globalfond vilken kommer ge stabilitet och trygghet i din portfölj. I den sätter du mellan 50-70 % av ditt sparande och borde kunna förvänta dig mellan 5-7 % i genomsnittlig årlig avkastning sett till historiska resultat. Exempel på fonder är Länsförsäkringar Global Index och DNB Global Indeks. Länsförsäkringarfonden kostar 0.2 % och DNB fonden kostar 0.3 %, läsförsäkringar har aningen kortare transaktionstider men egentligen är det mest en smaksak.

Sverigefond 30-50%
För att krydda portföljen och öka den förväntade avkastningen något hade jag valt att placera 30-50% av sparkapitalet i en billig indexfond som följer den svenska börsen. Här har du Avanza Zero vilken följer storbolagsindexet med de 30 största bolagen och du har Nordnet Superfonden Sverige vilken följer ett aningen bredare index med 70 av de mest omsatta bolagen istället. Båda fonderna är gratis och helt lysande alternativ där du historiskt sett har kunnat förvänta dig 8-11 % genomsnittlig årlig avkastning.

Med högre förväntad avkastning ökar risken och det är ditt val hur du vill vikta de båda fonderna.

3: Månadssparande
Både Avanza och Nordnet erbjuder månadssparande i fonder vilket du enkelt sätter upp så att det dras pengar varje månad från ditt lönekonto till ditt sparande och du behöver därefter inte lyfta ett finger.

Läs mer om månadsspar Nordnet Här och för Avanza Här.

Summering
Svårare än så här behöver det inte vara. Starta ett konto i valfri bank. Välj två billiga fonder med riktigt bra riskspridning. Sätt igång ett automatiskt månadssparande. Gå och gör någonting annat. Kom tillbaka om 30-45 år och känn dig rik. Ta-Daaa



Vill du bidra en gnutta till min rikedom i processen att bygga din egen förmögenhet startar du ditt konto på Avanza via den här länken vilket ger mig en liten slant som jag kan använda till mitt sparande.

Är någonting oklart eller du behöver mer hjälp är du hjärtligt välkommen att kontakta mig oavsett om du tillhör den skara jag tidigare lovat att hjälpa eller om du råkat läsa det här för att det verkade intressant. Jag finns här för din skull.

Lycka till!


Bildkälla: freeimages.com

söndag 15 maj 2016

Veckobrev 19

Det har varit en härlig vecka med varmt väder och fullständig panik kombinerat med relativ sömnlöshet i en obekväm blandning samtidigt som börsen har krälat upp en dryg procent. Lysande psykedelisk upplevelse det här att vara i slutskedet av en utbildning där behovet av att någon annan tycker att mina ord är värda ett godkänt betyg gör att hjärnan går på högvarv dygnet runt. Jag tror tyvärr inte att situationen blev bättre av att bolagens rapportsäsong för månads- och kvartalsmoms sammanföll denna vecka vilket krävde min närvaro på arbetsplatsen dessutom men vad gör man inte för några extra slantar i kuvertet den 25:e.

Det är just den här typen av upplevelser som gör mig så säker på att sparande och gnetande för att nå ekonomisk trygghet är det enda rätta. Oavsett vilken arbetssituation jag befunnit mig i har jag alltid stött på tillfällen med extra stressfulla situationer som alla har som gemensam nämnare att de är obekväma och påfrestande.

Var inte så negativ herr AVL

Den främsta skillnaden mellan min situation nu och mina tidigare upplevelser är att den här senaste veckan av stress är övergående. På andra sidan deadline är jag fri men det finns ytterligare en skillnad som faktiskt trumfar detta.

Den senaste veckan har bolagen jag äger aktier i levererat utdelning till mig motsvarande familjens matkostnader under en dryg månad. Det är en inkomst jag inte behövde arbeta för. De pengarna bara satt där på kontot och log åt mig en morgon när jag loggade in. DET är en fantastisk känsla. Det bästa med hela scenariot är att det fortsätter och fortsätter och fortsätter. Som ni vet händer det att jag refererar till min husgud Stefan Thelenius på z2036 och det kommer sig av att hans verktyg är sjukt motiverande att använda. Med hans excellenta sparkalkylator har jag lyckats locka in mängder av människor i sparandets mörkaste skrymslen och när livet är grått och trist brukar jag drömma mig bort i en graf eller bild som berättar hur rik jag kommer att bli eller hur mina pengar leker med varandra och blir fler.

Den här veckan har jag njutit av verktyget mina utdelningar och tänker dela med mig av en av de bästa bitarna. Bilden nedan visar att min portfölj i dagsläget förser mig med pengar i form av utdelningar och räntor 79 dagar om året. Det rör sig oftast om mycket små summor men det kommer in nytt kapital nästan varje vecka, året runt och ju mer jag sparar desto mer utdelning får jag och denna utdelning investeras den också vilket ger en ränta på ränta effekt som hjälper mig att ännu snabbare nå mina mål.


Om inte en sådan här bild är motiverande vet jag inte vad som skulle få dig att tända till.

Visste du att svenska börsen avkastat i genomsnitt 11% de senaste 30 åren?

Vet du att om du sparar 100 kr/månad från din 18-årsdag till pensionen vid 65 års ålder med ovanstående avkastningen kommer du, om allt går vägen, ha en portfölj värd över en miljon kronor när du går i pension och om du då köper en högavkastande aktie, exv Tele2 som idag direktavkastar ungefär 7 % årligen skulle detta innebära en extra pension på över 6500 kr/månad efter skatt.

Not bad!


lördag 14 maj 2016

Tillfälligt avbrott

På grund av tekniska tidssvårigheter och bristande måltidsfantasi utgår dagens kostrelaterade program till fördel för en färgglad testbild. Vi arbetar på att lösa problemet och hoppas vara tillbaka nästa vecka med frestande recept.

Vi beklagar era eventuella obehag
Att Välja Lycka





Bildkälla: sv.wikipedia.org

torsdag 12 maj 2016

Månadssparande ger bättre avkastning

Jag fick en fråga som inspirerade mig till detta inlägg och den var (aningen förenklat) "varför står mitt sparande och stampar?"

Jag skall ärligt säga att jag inte är säker på att jag tolkade frågan jag fick rätt, varför jag inte skriver ut den i sin helhet men som jag tolkade frågan handlade det om att personen månadssparat i indexfonder och liknande i ungefär ett år och innehavet låg och pendlade runt oförändrat värde hela tiden och frågeställaren började bli lite frustrerad över att det aldrig tog fart och visade vinster.

En anledning till att ett sparande det senaste året inte visar vinster kan vara att flera marknader har varit lite svaga det senaste året och index har ganska stadigt pekat nedåt. För enkelhetens skull kommer jag fortsättningsvis i inlägget referera till index och då pratar jag om det Sverigeindex jag använder när jag jämför min egen portföljutveckling dvs OMXSGI vilket inkluderar utdelningar.

Jag undersökte vad ett månadssparande om 1000 kr/månad de senaste 12 månaderna insatt den första handelsdagen i varje månad skulle vara värt i dag och jämförde det med om man hade satt in 12000 kr den första juni förra året. Under perioden har indexet fallit med 8,89 % vilket skulle vara resultatet för sparandet om man satte in 12000 kr i början av perioden men studera tabellen nedan och se magin i månadssparande.


Börsen svänger och det är naturligt. Skillnaden mellan 205,3 och 187,05 är 8,89% men genom att köpa regelbundet har man köpt både när index var dyrare och när index var billigare än initialt vilket nu gjort att man dels har 4,6 andelar mer än om man investerat en klumpsumma i början och detta innebär också att värdet på portföljen "bara" är ned 1.71%.

Detta att du idag har fler andelar innebär dels att ditt sparande avkastat 7,18 procentenheter* bättre än alternativet men också att om index skulle gå upp till 205,3 igen vilket skulle göra att engångsinsättningens avkastning hamnade på nollan igen skulle månadsspararen ha tjänat 7,87% eller 944 kr i avkastning.

Det är magin med månadssparande. På lång sikt kommer ditt genomsnittliga inköpsvärde jämna ut sig. Ja, du kommer missa bottnarna men du slipper också köpa på topparna och skulle du någon gång träffa helt rätt eller helt fel så spelar det inte så stor roll.

Lycka till med investeringarna




Bildkälla: Att Välja Lycka

*Ändrad efter kommentar

onsdag 11 maj 2016

Mer gratis med Nordnet

För en vecka sedan gick Avanza ut med att man nu erbjuder courtagefri, dvs gratis aktiehandel till de som har ett sparande värt mindre än 50.000 kr. Det blev en succé om man får tro bloggsfären som kollektivt har skanderat Avanzas förträfflighet och det är väl ingen hemlighet att jag själv föredrar Avanzas plattform eftersom jag anser att den är mer lättillgänglig och grafiskt tilltalande men eftersom jag nu och då har föredragit Avanza har jag inte tillgång till den här gratishandeln och det samma gäller min hustru varför dagens nyhet slog mig rakt i hjärteroten och jag blev nästan tårögd av lycka.
Nu kan även jag starta en nybörjarportfölj.

Nordnets erbjudande är starkare!

Nordnet kontrar idag med att erbjuda sparare courtagefri handel på Stockholmsbörsen om det samlade portföljvärdet är under 80.000 kr men ett krav är att man skall vara medlem på Shareville också för att få ta del av detta erbjudande. Varför man skulle bli kund hos Nordnet och inte gå med i Shareville vet jag inte. Shareville är ett helt lysande sätt att sprida kunskap och information och leder till kollektivt sundare investeringar på lång sikt; det är jag övertygad om.

För en tid sedan var jag på Nordnets hållbarhetskväll och fick då rabattkuponger som gav 300 kr för den som blev ny kund och tyvärr kunde inte jag utnyttja erbjudandet men däremot kunde jag låta min närmaste familj göra det och därmed har hustrun och jag var sin nästan obefintliga portfölj på Nordnet. Som trogen läsare vet du att jag nyss startade AVL-Portföljen och det är i stort sett summan av min Nordnettianska förmögenhet. Detta innebär att jag från och med idag handlar courtagefritt så länge jag väljer "rätt" bolag och det gör AVL-Portföljen ännu mer rättvisande och spännande eftersom den nu verkligen speglar de förhållanden som gäller för en nybörjarsparare.

Lycka till med sparandet


Bildkälla: Shareville.se

tisdag 10 maj 2016

AVL-Portföljen tar plats i maktens korridorer

Jag pratar sällan politik varken här på bloggen eller utanför och det beror främst på att jag inte längre har samma intresse för politiken som jag hade när jag var yngre men också för att det inte är bloggens inriktning.

freeimages.com
Privat har jag valt att trampa ganska försiktigt runt politiska frågor för jag är familjens svarta får politiskt sett. Eller blå får kanske man skall säga. I ärlighetens namn saknar jag politisk partitillhörighet då jag uppskattar valmöjlighet men jag skulle inte bli förvånad om min mor kan recitera Det Kommunistiska Manifestet i sömnen och jag har gift in mig i en familj som på vissa områden är så röd att de andra grundfärgerna lika gärna kunde upphöra att existera. Jag älskar det för det ger mig möjlighet att ständigt utvärdera mina tankar och åsikter men för familjelyckans skull väljer vi att sällan prata politik här hemma även om det händer att hustrun väljer att gnola några rader från "De mördades fria republik" om jag har pratat för mycket ekonomi den senaste tiden.


Jag kan hävda att jag saknar politisk partifärg men det enkla faktum att jag tror på de kapitalistiska marknadskrafterna och känner starkt att individen ofta är kapabel att ta ansvar för sina egna förutsättningar gör att jag per automatik glider en gnutta höger och eftersom jag inte kontemplerar väpnad revolution vid varje måltid är det svårt att stämpla mig som extremvänster men tydligare än så tycker jag inte att det är. Jag vill påstå att jag försöker ta intryck från alla håll och bilda mig en egen unik åsikt.

Med detta sagt har jag till och från diskuterat med min ömma moder om livet, universum och allt och kan konstatera att vi inte alltid tycker samma och det gör just det här investeringsvalet så fruktansvärt mycket roligare. Jag förväntar mig att modern sätter kaffet i halsen när hon läser att jag nu har köpt in mig i Wallenbergsfären.

AVL-Portföljen har som bekant, relativt begränsade resurser, varför jag måste grunda mina investeringsbeslut i djupare analyser än vanligt även om jag oftast anammar den huvudlösa investeringsstrategin och låter känslor vägleda mig tillsammans med mina egensnickrade investeringsregler, vilket även kommer vara förutsättningen för dessa investeringar.

Det finns några typer av investeringsalternativ som erbjuder lite mer riskspridning och en större bredd än andra. Att köpa ett enda bolags aktier gör att man är ganska utsatt och eftersom det kommer ta mig ett drygt år att göra den här portföljen relativt väl diversifierad om jag köper ett nytt bolag varje månad väljer jag att "fuska". Fuska kan man göra på flera sätt exempelvis genom att köpa fonder, ETFer eller min favorit - Investmentbolag.

AVL-Portföljen köper svensk industri

1916 knoppades Investor av från SEB och är juvelen i Wallenbergfamiljens krona. Innehaven utgörs idag av en blandning mellan noterade bolag och onoterade innehav. Ett köp av Investor ger köparen en rejäl portion svensk industri där man får del av Atlas Copco, ABB, Eriksson, AstraZenica, SEB osv tillsammans med exempelvis de onoterade Permobil och teleoperatören 3 Skandinavien.

En anledning till att jag trivs med investmentbolag är att man diversifierar i en enda investering, man får del i en hävstång, man betalar oftast ganska låga förvaltningsavgifter och ibland får man tillgång till riktigt spännande onoterade innehav man annars inte skulle fått tillgång till.

Det finns givetvis mängder att säga om Investor men några av de viktigaste poängerna kan kan bringa fram är att den senaste tioårs perioden respektive femårs perioden har portföljbolagen vuxit så det knakat och kursresan har varit 8,61 % resp 16,32 % i genomsnitt per år vilket tyder på att de senaste åren varit behagliga. Utdelningen har ökat med 8,31 % resp 10,74 % och direktavkastningen är idag på runt 3,5 % vilket tyvärr är aningen lägre än de 3,7-3,8 som varit genomsnittet över tid men med ett rapporterat substansvärde för utgången Q1 på 344 kr och en, i det närmaste oförändrad aktiekurs och börsutveckling sedan dess borde innebära nära 17 % substansrabatt.

17 % är historiskt en ganska liten rabatt vilket kan innebära att vi får se en negativ kursresa i närtid men min filosofi, vilken jag delar med många, är att tid på marknaden är viktigare än att tajma marknaden. Givetvis skall man inte vara korkad när man handlar men jag är övertygad om att Investor erbjuder värde redan idag. Med 17 % rabatt får man Atlas Copco och Husqvarna "gratis" och den dealen kan jag acceptera.

Den senaste veckan har bjudit på en negativ resa på över 6 % och handlas igen på nivåer då jag känner mig bekväm med att trycka på köpknappen

Köp: 
2 st Investor A måndag den 9/5 för 278,2 kr/st. Total investering inkl courtage 558 kr. Förväntad utdelning 20 kr (3,58 %)

Portfölj 20160510:

2 st Investor A värde: 573 kr

Likvider: 642 kr

Totalt tillfört kapital: 1200 kr

Portföljutveckling: +15 kr eller +1,25 %

Nästa köp dröjer nog någon vecka eller två men yttrar sig läge har jag 642 kr kvar att handla för den här månaden.



Bildkälla: Freeimages.com

söndag 8 maj 2016

Veckobrev 18

Tiden går så fort. Om 12 dagar skall uppsatsen vara klar och om ett par veckor är jag klar i skolan efter nästan 7 år i skolbänken.

Ännu mer spännande är att det är sex månader sedan jag började blogga och ungefär ett år sedan jag bestämde mig för att ändra mitt liv och min livsinställning. Jag pratar sällan om den faktiska summan pengar jag har ackumulerat eftersom det dels är egalt för omgivningen men också för att begränsa riskerna för min familj. Dock ser jag ibland bland mina bloggrannar (framförallt bland de nyare eller de som inte haft så lång tid på sig att spara) att de nästan är ursäktande eller besvikna över att inte ha kommit längre. Känn inte så, var istället glad att du har börjat och är på väg. Det gäller även dig som inte bloggar utan har hittat hit för att du vill ta del av bloggens budskap för du har förmodligen redan kommit längre än många av dina vänner och bekanta bara genom att fundera på att förändra ditt liv.

Jag har förlorat mer på dåliga affärer än de flesta sparar privat under en livstid och jag har aldrig tjänat lika mycket som en svensk medelinkomsttagare men det viktiga är att använda sina kunskaper och erfarenheter till att komma vidare i livet och det är vad den här bloggen handlar om. Jag kommer även fortsättningsvis vara blygsam när det handlar om faktiska summor förutom gällande det nya projektet AVL-Portföljen vilken startade i veckan men jag vill att det skall vara tydligt att den här bloggen lika gärna skulle kunna vara startskottet för mitt sparliv eftersom det i stort sett är det.

Jag har alltid sparat men tidigare handlade det om några procent av nettoinkomsten upp till 10-15%. Min sparstrategi var att sätta av det som var över när nästa löning närmade sig och det rörde sig om någon hundring upp till ett par tusenlappar och det fanns ingen struktur eller plan. Att Välja Lycka handlar om inspiration och för att tydliggöra hur långt jag kommit på ett halvår tror jag att det är rimligt att kika på siffrorna.

När jag började på resan levde jag en livsstil som var att jämföra med ungefär 2000 steg om dagen i fysisk aktivitet. Jag hade ont och kände oro inför framtiden. Mina samlade ekonomiska tillgångar genererade en direktavkastning motsvarande de utgifter jag har under 26 normala dagar.

Bara sex månader senare, med kraftfulla åtgärder för att justera mitt liv kan jag nu, utan smärta, träna regelbundet och har åter igen en fysiskt aktiv livsstil. Jag har dessutom et rejält sparande där jag aktivt tar ansvar för min ekonomi och avsätter 57 % av min nettoinkomst till ett sparande som i dagsläget förväntas täcka utgifterna jag producerar under straxt över två månader dvs dubbelt så mycket som tidigare. Detta har jag gjort utan särdeles stora ansträngningar, vilket ni som följt bloggen vet, jag tjänar inte mer nu än för ett halvår sedan och jag har de facto sänkt riskprofilen i portföljen men sannolikt också höjt den förväntade totalavkastningen om man tar med i beräkningen vilka skitbolag och udda investeringsprodukter jag handlade i tidigare.

Med det här inlägget vill jag berätta att alla Kan, men det kräver Att man bestämmer sig och gör aktiva Val för identifiera vad som gör oss Lyckliga och därefter sträva i den riktningen.

Hoppas du mår bra och kan njuta av denna sista kristi himmelfärdshelgdag.



Bildkälla: Freeimages.com

lördag 7 maj 2016

Veckans Recept - Pasta AVL

Det är inte helt ovanligt att jag slänger ihop en pastasås baserat på vad jag har hemma men jag tog denna veckas inspiration från en av mina motionärer samt Chansar Mest och gjorde en variant av den klassiska Carbonaran.

Skall man göra en Carbonara på riktigt kan man med fördel följa det exemplariska receptet som Chansar Mest lagt upp. Jag valde att göra en gräddsås med lök, champinjoner, gröna ärtor och bacon kryddat med svartpeppar. Att kalla det Carbonara vore ett hån mot denna klassiska rätt så det gör jag inte men det är så nära jag kommer i att förklara vad det handlar om och det finns, trots Chansar Mests relativt begränsande åsikt, fler recept än ett på denna klassiker.

Mitt recept på gräddig pastasås med champinjoner och bacon (på en höft)


Jag lagar mat som gamla husmödrar, en nypa av detta, en näve av det och en knivsudd av det och det gör det ganska knepigt att skriva ned recept men för den som är helt novis på matlagning föreslår jag en googling på pasta med gräddsås eller liknande. För övriga, använd ovanstående volymer med fingertoppskänsla. Kryddor innehåller majsstärkelse eller mjöl för redning, någon matsked olja för att steka i, salt och peppar och kanske lite buljong vid behov. 

Oavsett hur man väljer att laga det här och exakt vad man har i blir det en riktigt mumsig portion för under 10 kr och lägger du på en tia kan du hälla upp ett glas billigt rödvin och riva över lite vällagrad ost över tallriken och få en bjudbar helgmåltid.

Lycka till!



Bildkälla: Att Välja Lycka

fredag 6 maj 2016

Veckans sista handelsdag

Två veckor med relativt konstanta nedgångar börjar göra priserna acceptabla igen och även om jag spår en fortsatt nedgång handlar jag. Det sista har det blivit lite Nordea, H&M och XACT OMXSB Utd men den relativt låga handelsvolymen kommer sig av begränsade resurser snarare än begränsat intresse.
Freeimages.com

Jag noterade som så många andra att Avanza började med gratis courtage för "nybörjare" och det är ju trevligt. Jag har lyckats övertala både vänner och familj att börja så smått och nu kan de alltså handla courtagefritt vilket gör det ännu enklare att lyckas.

Jag håller fingret på köpknappen i AVL-Portföljen men jag hoppas på en svag måndag också innan jag avlossar första skottet. Vi får väl se. Jag har valt bolag i alla fall vilket gör det ännu mer spännande. Följ gärna portföljen på Shareville.

I övrigt kan jag meddela att det är strålande väder i Västsverige och med det önskar jag er alla en mysig helg.



Bildkälla: Freeimages.com

torsdag 5 maj 2016

2.6 Miljoner kvadratmeter - Hemfosa till portföljen

Som jag berättade häromdagen ligger det en del spännande saker i den del av portföljen jag döpt till "Övrigt" men det är inte allt som är konstigt skräp. En del av innehaven är riktigt fina loppisfynd som förtjänar att putsas av och ställas fram. Ett av dessa innehav är mina aktier i Hemfosa.

Jag var med i introduktionen och efter det visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med aktierna,
behålla eller sälja? Det tog riktigt lång tid innan jag faktiskt läste in mig på företaget och bildade mig en välgrundad uppfattning. En sådär stabil grund som man behöver för att fatta ett investeringsbeslut ni vet. Sånt man skall göra INNAN man slänger pengar efter nynoterade bolag.

Jag kommer lära så länge jag lever och en lärdom av det här som jag hoppas jag tar till mig är att läsa på innan jag investerar men eftersom jag gjort det här misstaget många gånger verkar det här vara en sådan sak som vägrar fastna.

Nu råkar detta köp ändå gått bra och ju mer jag läser desto roligare blir det att vara delägare i företaget. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista och har ett fastighetsbestånd på närmare 30 miljarder kronor. Fastigheterna är i huvudsaken samhällsfastigheter varför man är relativt beroende av politiska beslut men det är min uppfattning att vi i Sverige har ett behov, ett ökande behov av vårdinsatser och sociala nyttigheter. Vi blir fler och äldre och sjukvård, arbetsförmedling, försäkringskassa och andra myndigheter behöver någonstans att vara.

Min intention är inte att tråka ut er med siffror och grafer men personligen tycker jag att det är kul med ett växande fastighetsbolag i Sverige som delar ut kvartalsvis på sin stamaktie och ännu mysigare blir det om man beaktar att direktavkastningen är över 4.7 %.

Jag reflekterar sällan över priset på aktien men jag tycker nog ändå att det mesta i fastighetssektorn börjar bli ganska dyrt. Castellum får man betala 1.4 kr per bokförd krona och det är för fastigheter som redan är ganska högt värderade. Även om jag gärna handlar fastigheter till rabatt så kan jag tänka mig en liten premium och tittar man på branschens genomsnitt över en tioårsperiod kan man se att priserna trendar uppåt. Enligt Börsdata är branschgenomsnittet idag p/b 1.4 och i en sådan situation ligger Hemfosa på p/b 1.08 ganska bra till. Nu vet jag inte om det är en bedrift att vara bäst av de sämsta och jag börjar bli en gnutta tveksam till de höga värderingarna varför jag köper mer i andra sektorer men några slantar varje månad har för vana att hitta in i fastighetssektorn ändå. Vi får väl se vart vi landar.

Den här positionen har jag byggt upp utanför investeringskontot men enligt mina beräkningar skulle det ta lite drygt ett decennium att tjäna in den skattekonsekvens det innebär att föra in aktierna i ett ISK under förutsättning att ingenting förändras. Allt förändras hela tiden inklusive min portfölj men i dagsläget behåller jag de aktier jag har utanför ISK och ökar innehavet med nya aktier i ett ISK och om vi får en sättning i ekonomin som drar med sig Hemfosa kommer jag se över den eventuella flytten. Skulle jag skaka fram ett negativt kapitalunderlag kan det också bli aktuellt men i dagsläget har jag inga sådana.

Jag gillar fastigheter, det är ingen nyhet. Jag gillar Hemfosa, det är en nyhet men inget konstigt för det är ett trevligt bolag jag förväntar mig skall generera en riktigt fin avkastning i många år framöver.

Vad tror du om Hemfosa?



Bildkälla: Freeimages.com

tisdag 3 maj 2016

AVL-portföljen

För någon vecka sedan presenterade jag en ny idé, ett nytt projekt med syfte att inspirera.

Pixabay.com
Jag tror det är lätt att man som sparfanatisk ekonomibloggare glömmer att alla inte har samma förutsättningar. När jag var yngre gjorde jag valet att klara mig på ersättningen från a-kassan vilken grundade sig på en dåligt betald deltidstjänst istället för att sälja min skrotiga bil för några tusenlappar, sälja lägenheten jag köpt för ett par tusenlappar vilken då var värd närmare 15.000 kr och ansöka om hjälp från socialförsäkringssystemet. Jag levde på ungefär 6000 kr/mån under något halvår och för de pengarna skulle jag klara hyra, mat och alla andra utgifter och det gick utmärkt.

Det gnälls ganska ofta så att jag hör det, hur dåligt ställt man har det som socialbidragstagare, arbetslös eller sjukskriven och jag har verkligen förståelse för att det kan vara riktigt tufft. Vad jag inte kan ha förståelse för är att man gnyr för att man inte får tillräckligt med pengar men ändå kan man ha bredband, telefon och en drös dyra kanaler till tvn. Dessutom kan man röka eller snusa och när bidraget kommer skall man gå ut på krogen och dricka öl. Jag inser att jag nu riskerar att få mängder av griniga mail men jag vill då notera att det här är empiriska studier från min ungdom och gäller givetvis inte alla. Våra förutsättningar för att leva billigt har ökat dramatiskt bara på 20 år med alla begagnatbutiker, köp och sälj sajter, ökad konkurrens på livsmedelsmarknaden, elmarknaden osv. Det är lättare att spara på många områden i vardagen och om man tar tillvara på möjligheterna borde livet kunna bli enklare att leva.

Med detta vill jag hävda att det absolut största flertalet kan minska sina utgifter om man väljer det och spara en slant varje månad. Det handlar oftast om val, ibland svåra val. Vilket liv vill du leva nu och vilket liv vill du leva senare. För att förhoppningsvis förenkla valet för någon och för att påminna mig själv om de förutsättningar jag levt efter och som faktiskt inte är särdeles långt borta, är det därför min intention att varje månad spara en fast summa på bästa sätt jag kan och redovisa i realtid exakt hur det går.

AVL-Portföljen
Jag fick förvånansvärt mycket respons på min idé och ni läsare verkade vara delade i två läger. Ungefär hälften ansåg att det vore rimligast att spara en mindre summa för det skulle innebära att så många som möjligt kunde vara med i projektet och den andra hälften ville se en lite större slant i syfte att få portföljen dra iväg lite snabbare. Jag inser att det är en balansgång mellan att upprätthålla intresset hos alla och samtidigt göra projektet realistiskt.

Jag bestämde mig för att fuska och välja ett mellanting.

Varje månad kommer jag sätta in 500 kr eftersom det är en jämn och fin summa som de flesta borde kunna avvara och courtagekostnaden blir rimlig vid handel på de Svenska, Norska och Danska marknaderna. Utöver detta kommer jag anta att någon med ett aktivt intresse för sparande men med riktigt begränsade förutsättningar önskar sig pengar i födelsedagspresent och julklapp, att man kanske sparar en extra slant av semesterersättningen eftersom den tenderar att vara högre än den vanliga lönen och att det kan finnas andra tillfällen då det kommer in extra pengar.

Dessa extrapengar skall inte vara ofta utan ett par-tre gånger om året och då skall summan vara rimlig. Genomsnittssvensken gör av med 1700 kr extra i julhandeln (inklusive spädbarn) och låter man bli detta skulle man i teorin kunna avvara ytterligare 1700 kr till portföljen men jag arbetar för att uppnå balans i livet. Givetvis måste man få lov att köpa julskinka men några hundralappar borde man klara av att spara.

Och så kommer det vara. 500 kr i månaden med någon tusenlapp eller två extra om året. Vi får väl se hur det går. För att ge det hela en hygglig start har jag bestämt att initialfuska och sätta in 1200 kr på Nordnetkontot AVL-Portföljen då jag resonerar som så att jag kan sätta in 500 kr för april och dessutom kan jag peta in 700 kr extra eftersom jag fyllde 35 år för några månader och jag fick givetvis en liten slant då som jag ännu inte hunnit bestämma vad jag skall göra med.

Vi startar alltså maj månad med 1200 kr och du får jättegärna följa portföljen på Shareville men jag kommer också redovisa transaktioner och resultat regelbundet här på bloggen.

Tack för ditt intresse och lycka till

Bildkälla: pixabay.com

söndag 1 maj 2016

Veckobrev 17 & Månadsavstämning april

Veckan är snart till ända och april tog slut igår. Våren är här på riktigt och förhoppningsvis slipper vi se mer snö och hagel nu även om man aldrig kan veta. Här både snöade och haglade det för en vecka sedan men jag håller tummarna för att det var sista innan sommaren.

Livskvalitet 

Freeimages.com
Förra veckan var jag på whiskymässa och med lite tur hinner jag skriva några rader om denna tillställning senare. Under månaden har det varit fullspäckat med intressanta, nya upplevelser. Nyligen skrev jag om Capilotractees och några dagar innan dess fick jag gå på hållbarhetskväll. April har varit en helt lysande månad för mig och det enda som står i vägen för fullständig lycka är uppsatsångest men inom kort borde denna också vara bortskrapad från sinnet.

Hälsa

Jag är riktigt nöjd med min prestation under månaden. Jag är fortfarande några gram ifrån viktmålet eftersom vågen så sent som i går morse berättade att jag vägde 95,8 kg (-0,2 kg) men med tanke på det enorma överflöd och alla goda middagar och efterrätter vi inmundigat den här månaden i goda vänners lag är det konstigare att jag gått ned någonting alls.

Promenadvädret håller i sig och jag har under månadens 30 dagar lyckats tillryggalägga 337.699 steg vilket ger mig ett plussaldo för månaden på 37,699 steg och för året ligger jag på totalt 120,163 steg plus. Månadens promenader är att likställa med att promenera mellan Göteborg och Karlstad och ändå ha några kilometer kvar i benen för att upptäcka staden vid Vänerns norra strand.

Tyvärr har jag varit dålig på att sjukgymnastisera högerknät så smärtan jag trodde var borta har kommit åter men jag kör igång igen med övningarna och hoppas på återställda balansmuskler inom kort. Livet är en resa.

Ekonomi

Portföljutvecklning

Svenska börsen gick urstarkt till den 20:e och därefter backades det. Man kan fråga sig om detta beror på bolagsrapporter, väder eller någon annan spännande makro men oavsett vilket har vissa av portföljbolagen gått urstarkt och trots Atlas Copcos rapport i onsdags då bolaget kom in under förväntningar och aktien sjönk några procent måste jag vara nöjd med månaden.

Som ni vet följer jag sedan ett tag till baka AVL-Index vilket är mitt egna index där jag räknar ut index baserat på tillgångar spridda över 50 % globala aktier, 40 % svenska aktier och 10 % ränta. AVL-Index för april är upp 0,90 % men från årsskiftet ligger vi på -0,68 %. Det är underbart att se att vi ligger på plus den här månaden men jag fuskade i veckan och hoppades på att kunna skriva det här inlägget några dagar tidigare och när jag då sammanställde konstaterade jag att även YTD var positivt men efter en sur avslutning på börsveckan har det ändrat sig. Det jag ändå glädjer mig åt är att portföljen åter igen spöar index.

För april är portföljen upp 3,85 % och för året är den upp totalt 6,05 %. Det är ett mycket spännande resultat för en portfölj med inbyggd dämpning. Personligen tror jag på en blandning mellan tur och val av bra bolag. I indexet är det framför allt den globala delen som tuggat på men det som gör hela skillnaden är att mätpunkterna är fasta medan portföljen kan utvecklas över tid och utnyttja tillfälliga svackor. Under våren har jag köpt så mycket jag kunnat i H&M, Atlas Copco och Tele2 för att nämna några och dessa bolag har utklassat resten av svenska börsen den senaste månaden. Jag förväntar mig ett betydligt sämre resultat efter utdelningssäsongen men jag ämnar ta ut glädjen i förskott för att vara säker på att få någon glädje alls.

Sparande

Jag har haft ytterligare en månad av underbara förutsättningar för sparande. Nettoinkomsten ligger på den lägre halvan av skalan sett till min norm men utgifterna har följt efter och den totala sparkvoten för månaden summeras till enastående 54,94 % vilket ger en ackumulerad sparkvot på 57,76 % för 2016. Dessa siffror gör mig riktigt lycklig för går de att hålla nu när jag pluggar borde det rimligtvis vara relativt enkelt att hålla dem när jag senare arbetar heltid även om jag nu arbetar så mycket att inkomsterna bara kommer att förbättras marginellt.

Utdelning

April är en riktigt bra månad för mig liksom för många svenska utdelningsinvesterare och den här månaden lyckades de mottagna utdelningarna täcka hela 27,75 % av en månads utgifter. Det täcker min del av hyran och det mesta av min del av  livsmedelsinköpen för månaden. Helt enastående. Totalt för året har jag nu mottagit utdelningar nog för att täcka 6,5 % av ett års utgifter. Det betyder att utdelningarna täcker mina kostnader för nästan 25 dagar innan löningen måste hjälpa till att täcka upp.

Jag kan alltså i teorin ta en extra semestermånad om jag snålar lite för de pengar portföljen jobbat ihop fram till nu. Det är riktig magi det.

Övrigt
I nästa vecka är det min plan att presentera upplägget på den nya portföljen vilken skall vara publik och förhoppningsvis vara en inspiration för er alla. Har du inte givit din åsikt om portföljens sparkapital får du gärna göra det i kommentarsfältet HÄR! Alla åsikter är värdefulla.

Med dessa ord hoppas jag att du känner viss inspiration och jag önskar dig all lycka till.


Bildkälla: Freeimages.com


Sponsrad Video - Telia goes internet

Telia kör en kampanj nu där man syftar till att sprida nya tjänster och sprida medvetandet om internets förträfflighet och jag mår plötsligt lite bättre eftersom det säger mig att Telia strävar efter att ge mig mer pengar. Jag är sedan ett bra tag tillbaka aktieägare i Telia och senaste rapporten var ganska hygglig med bättre resultat än väntat. Sedan dess har det sprutat ut nyheter om nya digitala samarbeten och olika uppgörelser och krav från myndigheter i Euroasien osv.

Jag har varit, och är, en liten gnutta tveksam till aktien men det beror främst på utsikterna om framtida intjäning och möjligheter till utdelning. Den simplaste av företagsvärderingar görs genom att diskontera en statisk, evig följd av utbetalningar med den förväntade avkastningsnivån man önskar sig. Antag att Telias utdelning är evig vid 3 kr och jag vill ha ungefär 10 % avkastning på mina pengar över tid. Ja då borde jag inte köpa aktien dyrare än 30 kr. Skulle utdelningarna sjunka till 2 kr blir priset 20 kr osv.

Med en så dyster prognos skulle alltså aktien vara gravt övervärderad i dagsläget men jag tror egentligen inte att det är riktigt så svart eller vitt och det verkar inte ledningen hos Telia heller tycka, annars hade man sannolikt inte gått ut med nya samarbeten, nya kampanjer och nya innovationer för att bredda sitt utbud och ta marknadsandelar på nya och befintliga marknader. Budskapet i filmen är en tydlig signal att man är beredd att slåss för sin framtid och står redo att arbeta för att ligga i teknikens framkant.

Jag håller mina aktier och väntar med att köpa nytt för jag har många andra godisar som går före men skulle priset sjunka ytterligare 10-15 % kommer jag få riktigt svårt att hålla mig ifrån köpknappen oavsett om utdelningen nästa år förväntas bli 2 kr eller inte. Det kan ju också hända att de här nya produkterna kan bidra till att öka resultatet både på första och sista raden i redovisningen och det skulle plånboken må ännu bättre av.





Obs! Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Telia