fredag 18 mars 2016

Umgänge är en underskattad sparform

Jag ställs ganska ofta inför denna frågeställning och det hör nog till sakens natur. Vårt moderna samhälle har utvecklats till ett konsumtionssamhälle med slit- och slängmentalitet där övertygelsen är att det är bättre att leva idag som om det inte finns någon morgondag än att ta det lite lugnt och riskera att bli utan.

Jag kanske är lyckligt lottad som inte är intresserad av särdeles många dyra saker. Min dyraste hobby är för all del whisky och det kan bli hur dyrt som helst men i gengäld skulle det också kunna bidra till min ekonomi på ett positivt sätt. Dels kan ovanliga flaskor fungera som väldigt lönsamma investeringsobjekt men också kan jag leda provningar eller hålla föreläsningar och på så vis kanske få in en extra slant som kan delfinansiera mitt intresse.

I övrigt är det ganska spartanska hobbys som faller mig i smaken. Jag är med i en del sociala sällskap och föreningar där jag får möjlighet att stifta bekantskaper inom en rad olika områden för bara några hundringar per år inklusive träffar och evenemang. Jag tränar en del och försöker så ofta jag kan komma ut och uppleva både den urbana naturen men också den mer vilda varianten utanför våra storstäder. Att fiska, fågelskåda, jaga eller vad man nu pysslar med kan kosta hur mycket som helst men ta fiske exempelvis som jag är ganska förtjust i; det enda som krävs är en liten bit snöre, någonting ganska hårt och vasst och en gren. Man är hjälpt av en liten brödbit eller en mask också och kan ha nytta av en liten sten som sänke, ett tuggummipapper eller en foliebit som lockmedel och kanske en liten träbit som flöte. Med en morakniv, lite tålamod och några minuter i vårt soprum borde jag kunna skaka fram en helt hygglig fiskeutrustning som således har kostat mig de 30-40 kronorna som kniven kostade. I ärlighetens namn klarar jag mig utan kniv också om det skulle behövas och då är det gratis.

Nu fiskar jag för all del med ett köpt spö men det är över 20 år gammalt men med en väloljad rulle och övrig utrustning jag är försiktig med har hobbyn förmodligen inte kostat mer än ett par tusenlappar och det är över 20-25 års tid. För mig är det heller inte viktigt att få fisk, det viktiga är att komma iväg och få uppleva lite lugn och harmoni.

Jag skulle gissa mig till att mycket av vårt ekonomiska förhållningssätt kommer av vår uppväxt och våra sociala sammanhang. Jag är inte uppfostrad med att shopping är kul, saker är inte viktigt utan vänner och familj är långt viktigare. Det jag minns tydligast från min barndom är föräldrarnas spelkvällar jag fick lov att vara delaktig i och det sociala interagerande som gjorde att jag redan som barn växte in i ett större sammanhang eller när pappa tog med mig ut i skogen eller när vi gick och fiskade. Eller baka småkakor med mormor, klippa gräset med morfar eller utflykter med morbröderna. Att få lov att ha oavbruten ensamtid med sina idoler när man var barn var långt viktigare än alla prylar jag ens kunde föreställa mig.

Utdelningsseglaren frågade vad vi andra har för sparknep (sedan dess har han dessutom svarat själv och hans text har obekvämt många likheter med min egen som nu kommer in flera dagar för sent :) och mitt svar blir att jag försöker förstå vad som är viktigt för mig, vad som är kärnan i min existens och sedan försöker jag utforska de aspekterna av livet. Jag lagar exempelvis all mat från grunden och tar med mig matlåda till jobbet och passar på att prata lite med kollegorna i lunchrummet men framförallt spar jag pengar på vardagarna vilka jag kan använda på helgen när jag går ut med vänner och familj och äter en vällagad matbit. I de lägena behöver jag inte äta dyrt eller dricka mycket. Det behöver inte bli en dyr kväll men det blir en kväll av skratt och umgänge.

Att laga all mat ger mig också en koppling till vad jag äter och en förståelse för min omgivning och som främsta bonus får jag sitta ned och dela en måltid med min familj, varje dag. Jag passar på att låta måltiden förena oss och ge oss en liten stunds möjlighet att skjuta undan vardagen och bara vara tillsammans som en enhet.

Nu tänker du kanske "Det är väl lätt för dig att säga att man skall laga all mat själv. Du har ju inga barn och alla andra måsten som slukar tid.". Jag har full respekt för att det kan vara besvärligt att få livspusslet att gå ihop men med lite planering och övning går matlagning kvickt och man får lov att fuska med halvfabrikat när det behövs. Leta upp ett Youtubeklipp om hur man hackar lök och öva, byt ut en tv-serie i veckan mot Jamie Olivers 30 minute meals och planera din meny så skall du se att det går. Jag har för all del varit kock innan jag började plugga ekonomi men hustrun har ingen tidigare relation till den industrin men med lite övning är hon nu nästan lika snabb som jag med kniven och slutresultatet blir ofta bättre. Det tar dessutom inte särdeles mycket längre tid att göra en köttgryta på 10-15 portioner än det tar att göra 4 portioner och då har du lunchlådor att frysa in.

Ett annat spartips för de vars tonvikt är det sociala mötet snarare än prylar är att hitta olika plattformar för att umgås. Gustav håller aktiepubar, den lokala linedanceföreningen blir säkert jätteglada om de får fler medlemmar, folkuniversitetet erbjuder förmodligen en hel hög med spännande utbildningar och bokcirklar som inte behöver kosta många kronor, aktiespararna har sina företagsevent och scouterna samlar dagligen massvis av människor för nya naturupplevelser. Det gäller bara att hitta ditt sammanhang och sedan när du har hittat dina nya vänner får du se till att städa upp lite hemma och bjuda hem dina nyvunna vänner på middag eller en öl. Det är mycket billigare och långt mer socialt än att sitta och skrika åt varandra på en högljudd krog en lördagskväll med en utspädd, ljummen mellanöl i näven du betalat en femtilapp för.

Sist men inte minst ser jag ibland folk som sparar in på träning. De slutar köpa träningskort och tror att pappas gamla statiska 20-kilos hantlar och ett hopprep skall ge dem den träning de behöver för träningsmotivation har de i drivor. Jag lyckönskar alla som tror sig kunna sköta sin fysik på det sättet och givetvis finns det massor av människor som tycker att löpning är det roligaste som finns eller att en mountainbike och en hjälm är allt som behövs för att leva livet men för oss andra där varje träningspass är en mental kamp mot den inneboende latmasken tror jag inte det är så enkelt och det där träningskortet är som en glödhet eldgaffel i baken på oss snålsparare.

För vem kan leva med att ha ett träningskort och inte använda det? Då betalar man ju helt i onödan. Men det är inget spartips i sig och därför spar jag det bästa till sist.

Du kan tjäna på att träna!

Att bli träningsledare på exempelvis Friskis & Svettis eller din lokala kedja behöver inte vara särdeles svårt och du borde som minst kunna skaka fram ett gratis träningskort som ersättning och förmodligen kan du till och med lyckas krångla dig till en liten extra slant i veckopeng också. Finns det någon bättre motivation till att träna än att vara den som leder passet? Dessutom får du ytterligare ett socialt sammanhang där du träffar massor av nya, spännande människor och du växer som människa av att stå som frontfigur och att vara tvungen att rannsaka dig själv för att kunna motivera andra. Tror du inte att det är för dig? Ta en smygtitt på träningsledaren nästa gång. Visst finns det en mängd vältränade hurtbullar men de flesta är som du och jag. Kanske lite mjuka på mitten eller med någonting som inte är så välsträckt som man skulle önska. Om man pressar huvudet bakåt kan alla se dubbelhakor och de flesta träningsledare står inte där för att de är perfekta från början. Det är inte det som inspirerar vanliga motionärer. Vi vanliga dödliga vill få hjälp av någon som är som oss för att övervinna de mentala hindren.

Sammanfattning:

1:  Ta reda på vad som är viktigt i livet. Är det att ha flest nya saker är du i en jobbig sparsituation men är det viktigare med vänner, familj eller egentid då borde det vara ganska lätt att hitta ställen att spara på.

2: Använd gärna mat eller liknande som socialt lim i olika förhållande och våga var mer social. Experimentera men låt inte dina relationer ta energi, de skall ge energi.

3: Ta hand om dig själv. Hitta en lugn plats där du kan slappna av. Det kan vara fiske, meditation, biblioteket eller på gymmet. Vad som helst som skänker lite fokus och energi åt dig och bara dig. Träna och håll dig i rimlig fysisk form och ät inte för mycket skräp så har du förmodligen längre tid på dig att hitta det där lugnet också.

4: Lev! Det är lätt att gå igenom livet utan att leva. Det finns ingen anledning att bara äta knäckebröd för att fibrer är nyttigt och knäckebröd är billigt om det enda du drömmer om på dagarna är sirapslimpa. Det viktiga är att balansera. Det du får eller gör varje dag förlorar snabbt sin tjusning och då blir du tvungen att hitta någonting ännu häftigare för att uppleva lika mycket men att hela tiden förvägra sig för att spara och gneta är inte heller lämpligt.

5: Sist men inte minst ett citat från Bibi Langer - Kvama Vavandva! Det är viktigt det.

Bild: thedesigninspiration.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar