söndag 27 mars 2016

Veckobrev 12

Börsen har bjudit på lite spänning i veckan och OMXS30 är ned 3.3%. Jag försöker handla någon eller några gånger i veckan så det spelar inte så himla stor roll hur börsen beter sig men jag måste säga att det känns bättre att avlossa en laddning mot börsen om det lyser av röda siffror. Då känns det som rea.

Den här veckan har ägnats med uppsatsen i högsta hugg och det har skrivits på löpande band och på tisdag är det handledarträff och genomgång. Då kommer domen så håll tummarna för mig. Är det jag producerat de senaste månaderna värt någonting eller är det bara att slänga och börja om?

Lönen landade på kontot i veckan och twitter samt bloggvärlden fylldes av glada tjut om att lönen skulle flyttas på direkten. För mig gick det lite långsammare och lönen kommer inte kunna användas förrän nästa vecka men det gjorde inte så mycket för jag hade sparat på mig en liten slant för den
händelse att jag skulle hitta möjligheter och i veckan fylldes portföljen på med H&M, Tele2, Nordea, ABB och Castellum. Småposter men många bäckar små och dessutom fick jag äntligen tummen ur och köpte mina första XACT OMXSB Utd vilket är en utdelande ETF dvs en fond man handlar via börsen ungefär som aktier istället för en vanlig fond där det tar ett tag att få ett avslut.

Den främsta anledningen till nytillskottet är att jag vill byta ut vissa av mina fondinnehav mot innehav jag har mer kontroll över och som ger mig utdelning. Det främsta skälet är den psykologiska effekten av att se ens tillgångar generera kassaflöde som kan användas. Avkastningen skall inte påverkas av huruvida fonden delar ut eller inte men jag trivs bättre med att få utdelning än att behöva sälja delar av mitt innehav för att få tillgång till pengarna. Nu får jag det bästa av två världar; utdelning och indexinvestering.

I veckan har jag nåtts utav nyheten att Realty Income Corp höjer sin utdelning ytterligare vilket är mycket trevligt och jag fick frågan om hur jag hade sparat om jag hade haft ett bolån och den frågan besvarade jag med ett helt eget sparförslag. Vi har också fått vår utdelning från Castellum och nu väntar vi bara på ett par till innan vi stänger månaden. En nyhet jag gillade den här månaden var någonting som Petrusko skrev om. Oscar Properties släpper en ny preferensaktie med lite nya, trevliga villkor som gör att jag kommer teckna om jag får möjlighet.

I övrigt har det väl inte undgått någon att det varit påsk och jag har fått möjlighet att umgås med familj och vänner på ett sätt som på senaste har blivit mer och mer sällsynt. Ytterligare en anledning att sträva efter ekonomisk frihet. Mer tid att umgås med de som betyder mest. Som en underhållande parentes noterade jag i veckan att jag är extremt nära att klippa ett par av mina mål för 2016 endast tre månader in på året och det skall bli spännande om jag når hela vägen innan månadsuppdateringen och därför kan förmedla positiva nyheter eller inte. Eventuellt har jag rusat snabbare mot friheten än vad jag hoppats tro på från början.

Jag hoppas att er påskhelg varit trevlig och önskar er en bra start på nästa vecka.

Bild: Freeimages.com2 kommentarer:

 1. Hallå där!

  XACT OMXSB Utd... Handlas den bäst på ett ISK eller KF konto?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Det skulle nog vara en smaksak. Fonden innehåller svenska aktier och delar ut i svenska kronor från svenska tillgångar så det finns ingen problematik gällande källskatt som skulle kunna göra det mer fördelaktigt att ha den i en KF så det är nog vilket som, beroende på personliga preferenser.

   Radera