onsdag 2 mars 2016

Hur skall man hjälpa?

Med ojämna mellanrum blir jag tillfrågad om råd och hjälp från mina vänner och min familj när det kommer till sparande, investeringar och privatekonomi. Jag är ingen rådgivare och det enda jag i dessa situationer kan göra är att berätta hur jag gör och hur jag tänker. Ibland behövs det dock mer.

Ibland räcker det inte med att visa vägen, föreslå informationssidor, bloggar, poddar och tidningar. Oftast finns inte intresset utan "kunden" vill ha en enkel lösning med rimliga förväntningar på framtiden Det är typiskt personen som blir föreslagen en blandfond och månadssparande av sin lokala bankman. Vi pratar enkelt och mellanmjölk men de råkar känna mig vilket gör att de hoppas på lite mer än "bara en blandfond".

Jag ställs då inför den egna moraliska kompassen. Vad skall jag göra? Hur skall jag agera? Vilka råd skall jag ge?

Jag försöker oftast hålla mig generell och allmängiltig men rätt som det är önskar den jag pratar med tips på bolag eller fonder som denne kan spara i och då kommer min fråga till dig som läsare - Hur skulle du hantera den situationen?

Jag antar att du som läsare kan delas in i en av två kategorier för ändamålet att besvara den här frågeställningen och lite grovt upphugget blir kategorierna således:

1: Antingen befinner du dig i en relativt bekväm situation där du känner att du har ganska god koll på situationen och kanske har ett gäng favoritbolag/fonder och ett relativt välordnat sparande. Hur skulle du då rådge dina vänner och/eller din familj? Föreslår du samma portföljstruktur som den du har? Försöker du individanpassa? Tar du det säkra före det osäkra? Vägrar du ge råd?

2: Du kanske tillhör gruppen som gärna tar råd från folk du känner (jag tar givetvis själv gärna emot råd, tips och idéer från min omgivning men jag tror någonstans att jag hade varit kapabel att bilda mig en egen uppfattning helt själv och den här gruppen är för de som faktiskt behöver råd för att kunna/våga investera) och hur skulle du då vilja att personen rådger dig? Är du bekväm med att investera som bästa kompisen? Följer du blint eller söker du sedan information? På vilken nivå skulle du vara hjälpt av råd - vill du ha mycket information eller bara en lista av bolag?

Anledningen till att jag funderar är givetvis för att jag i dagarna fått frågan igen och den här gången handlar det om start från nästan noll men med tydliga och klara mål vilka sammanfaller ganska väl med mina egna. Är det då rimligt att helt enkelt duplicera min portfölj och säga, så här gör jag, för mer information - läs bloggen, eller borde man tänka annorlunda?

Hur hade du gjort? Hur hade du velat få hjälp?

Bildkälla: Freeimages.com


14 kommentarer:

 1. Hej!

  Nu är jag så pass ny investerare att ingen frågar mig om råd...inte än i alla fall :)

  Men när jag hamnar i samtal om ekonomi och sparande vilket händer då brukar jag beskriva min synpunkt väldigt brett. Jag brukar vara noga med att påpeka att det inte finns något riktigt rätt eller fel utan att allt utgår ifrån vilken risk personen är villig att ta.

  Om jag var helt oinsatt själv på börsen och skulle få råd av någon så skulle jag vilja ta så lite risk som möjligt och gärna kopiera någons portfölj som vet hur man handskas med aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drömmaren!

   Tack för din input. Jag försöker oftast vara generell och är personen helt ointresserad blir det lätt något konto med skaplig ränta bara för att få lite avkastning men precis som du skriver sist verkar det som om de som frågar ofta vill få kopiera och slippa ta eget ansvar och det kan ju vara lite knepigt... Det kan ju till och med skapa slitningar i relationen om man får en sättning på börsen eller liknande.

   Vi får väl se vart vi landar tillslut.

   Radera
 2. Hej, att välja lycka!
  Detta hände mig idag på jobbet och jag gav följande "råd".
  Läs på, fundera, läs på igen. Använd nätmäklare istället för storbanken. Och så de klassiska regel 1. förlora aldrig pengar. regel 2. glöm aldrig regel ett.
  Men jag skulle aldrig ge tips om vilket eller vilka bolag jag tycker är köpvärda. Sånt får de klura ut själva efter vad som passar dem bäst.
  Det gäller att göra egna val och stå för dem, oavsett om det går bra eller lite sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fattigbonddräng!

   Bra råd. Instinktivt skulle jag vilja köra på det viset men vissa situationer gör det svårt. Det du beskriver är 99 % av de råd jag ger men om mor min skulle fråga hur jag tycker hon borde förvalta sin premiepension räcker inte det och inte heller om hustrun vill spara en extra slant...

   Men jag tycker du har rätt. Det skall vara var och ens ansvar.

   Radera
  2. Hej
   Sambon har ju frågat, men jag vill ändå inte styra hennes val. Att hon sedan vet vem Fattigbonddräng är och att hon läser det jag hasplar ur mig på min blogg gör ju så att hon oförskämt lätt ser min portfölj och vad jag för tillfället köper och ibland också varför. Men för det behöver det inte vara en hjälp, går det illa är det ju mer en stjälp... och det vill jag inte vara en orsak till hos någon.

   Radera
  3. Min hustru orkar inte läsa det jag skriver. Jag har funderat på att köra på samma banor som Stefan Thelenius på z2036 gör med sina barns portföljer. Prata ihop sig om en sektor som verkar intressant just nu och när hon valt det kan jag plocka fram ett gäng bolag hon kan välja på efter eget tycke efter en presentation.

   Hmm.. Så kanske man kan tänka även med vänner. Då är ju till syvende och sist beslutet deras.

   Radera
 3. Hej! Intressant fråga :)
  Själv har jag bara fått någon fråga sådär i förbifarten vilket har gjort att de inte heller har "krävt" ett svar. Nu är jag ganska ung och skyltar inte heller med mitt sparande även om jag gärna pratar allmänt om ekonomi och investeringar om tillfälle ges.

  Skulle det vara min mamma/pappa som bad om råd så skulle jag absolut vara mer öppen med hur jag tänker och varför. Precis som de nämns i någon kommentar tidigare skulle jag aldrig ge råd till en vän för att då i värsta fall riskera vänskapen vid en sättning.

  Lycka till och återkom gärna med hur utfallet blev med din kompis :)
  /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Miljonjakten!

   Jag vill tro att jag vid 35 fortfarande är ganska ung :-) men det finns givetvis nivåer i skalan.

   I min umgängeskrets är jag ganska öppen med mitt sparande. Inte i kronor och ören för det tycker jag inte bidrar till annat än risk för osämja men att och hur jag sparar. Det stora flertalet i min närhet har en ganska sund relation till pengar med förhållandevis låg skuldsättning men samtidigt är det ganska få som sparar och bygger en ekonomisk buffert.

   Det är det senare jag tycker är så viktigt för den personliga tryggheten och det psykiska välbefinnandet och därför vill jag så gärna hjälpa de som alls verkar vara intresserade.

   Tack för din kommentar, jag skall försöka återkomma om hur det gick :-)

   Radera
 4. De flesta i min närhet vet om att jag sparar aktivt numer, och vad min plan/mitt mål är med det hela. Sen hur folk tänker kring detta är väldigt olika, på jobbet är de flesta intresserade och gör samma sak mer eller mindre, medan det är tvärt om bland kompisar och familj. Mina föräldrar tycker jag är duktig som är intresserad men är själva inte intresserade av att göra något åt sin pension, de klagar hellre på hur dåligt det kommer bli.. *suck*
  Samma sak när det kommer till vänner, jag har släpat med mig någon halvt intresserad på en aktiekurs á la basic, och han är lite sugen på ett enkelt fond-månadsspar... men resten tycker jag är sjukt i huvudet och intresserar sig inte ett skvatt.

  När det gäller rådgivning så vet jag att när jag var ny(are) så ville jag känna en säkerhet som jag letade efter genom att följa förebilders fotspår. Ju mer jag spenderat tid på börsen så har jag växt in mig och känner nu en stor säkerhet i mina egna val jämfört med tidigare. Så när folk frågar mig om hjälp så försöker jag att ge dem en rättvis bild utav situationen, och verkligen inte ge några specifika köptips. Just på grund utav att om det går åt pipan då så är jag djävulen i det hela, vilket jag inte vill ska hända. Men jag ger gärna råd som att månadsspara, dra ner på onödig konsumtion samt spendera lite tid på att undersöka vad det är de vill köpa. Jag brukar jämföra det med att du troligen inte kommer gå ut på stan i jakten på något dyrare, kanske en fin kostym eller en bil hos bilhandlaren, sedan köpa de första bästa du ser, för att risken för att bli blåst är för stor. Detsamma gäller på börsen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsnissen

   Tack för att du delar med dig. Jag tror att det handlar mycket om intresse och erfarenhet och det svåra är att locka de utan intresse att skaffa sig egna kunskaper för vi vet ju att de behöver kunskaperna för att kunna ändra sina liv och få ut mer av sina pengar.

   Vi får hoppas att det inte går åt pipan och så får jag vara försiktig helt enkelt :-)

   Radera
 5. Jag tänker såhär.... Är det inte ungefär samma som ordspråket: Ge en man en fisk så är han mätt en dag, lär en man fiska så går han aldrig hungrig.... eller hur det nu går. Alltså, skulle jag bli rådfrågad (vilket inte direkt hänt hittills) så skulle jag nog främst ge generella råd och sedan försöka dela med mig av verktygen för att lära sig. Som i nästan allt här i livet är det väldigt få saker som är gratis, vill man ta tag i sin privatekonomi kanske man helt enkelt måste intressera sig och vilja lära sig.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn

   Kul att höra ifrån dig. Jag tänker att man börjar med babysteg. Om man får frågan kanske avanza zero/superfonden blir rådet och så kanske man kan trycka in några minuter information om indexinvesteringars förträfflighet innan den man pratar med får någonting glasartat i blicken och vill hitta på någonting annat.

   Radera
  2. Hahaha "något glasartat i blicken" :) Ja man får känna av hur mycket information man kan dela vidare :)

   Radera
  3. Jag satt på en middag nyligen och lyckades få fram investeringsråd till en novis. Jag fick ungefär 45 sekunder när förrätten dukades av men på den tiden lyckades jag klämma in buffertsparande på konto med ränta, globalfond som bas i långsiktig portfölj och sist men inte minst en kryddfond exv en svensk indexfond och viktigast av allt månadssparande.

   45 sekunder som förhoppningsvis förändrar ett helt liv till det bättre :-)

   Radera