torsdag 16 mars 2017

Cider som investering - Kopparbergs bryggeri

Det är ingen hemlighet att jag gillar sprit. Jag har sagt det förut och kommer säga det igen men här på bloggen är det huvudsakligen att investera i dryckerna som berörs och så även denna gång. Jag tycker mig ha sett en väldig massa negativitet under senaste tiden om ett svenskt bryggeri med ett starkt varumärke nämligen Kopparbergs.Bolaget verkar ändå vara en bloggfavorit men efter brexit verkar analytiker och bloggare blivit lite oroliga för bryggeriets framtid och det är då man skall sätta sig ned och fundera över sitt innehav och bestämma vad man tror och tycker.

Personligen har jag skakat fram en näve nyheter som gör mig ännu mer säker på mitt innehav. Jag bestämde mig nämligen inte förrän efter brexit och efter den initiala nedgången att jag skulle köpa på mig Kopparbergs. Jag kanske är sen på bollen men för mig har Kopparbergs inte funnits på radarn så länge och under de senaste åren har kursen rusat rejält och det har varit svårt för mig att komma in på en nivå jag kände mig bekväm med.

Sedan brexit har jag lyft in nästan 5 % av portföljen vilket gör bolaget till ett av de större innehaven och ett år då analytikerna hakar upp sig på att företagets resultat "bara" ökar 6,5% och omsättningen i Q4 sjunker till och med jämfört med motsvarande period föregående år; då väljer jag att se att bolagets kassaflöde från den löpande verksamheten ökade med 55 %. Det är också uppenbart att ledningen tror på bolaget i och med att de föreslår en ökning av utdelningen med 34 % vilket gör att vi har en genomsnittlig utdelningsökning de senaste tio åren på runt 35 % om året. Det är mumma det.

Intervju

För den som är orolig för bolagets framtid rekommenderar jag Affärsvärldens intervju med bolagets VD. Intervjun är full av positiva tongångar och ger mycket mer information om framtiden än bokslutskommunikén gjorde. Vi kan känna oss trygga i säkrade produktionsvolymer, bolaget siktar på USA och de nya produktlanseringarna har fallit väl ut.Övriga nyheter

Jag såg också en blänkare om att systembolaget ändrar sin prissättningsmodell vilket kan komma att gynna Kopparbergs väldigt mycket. Man kan läsa om nyheten lite sammanfattat på bloggen Portersteken eller i Konkurrensverkets rapport.

Man kan sammanfatta det hela med att cider blivit avsevärt mycket billigare än tidigare och billigt öl har blivit ännu billigare. Vin, sprit och de lite mer exklusiva ölsorterna har blivit dyrare eller endast marginellt billigare vilket på det hela taget borde påverka Kopparbergs försäljning ganska rejält.

Antingen ökar marginalerna på försäljningen eller så kombinerar man möjligheten till marginalförbättring med att sänka priserna och därigenom öka försäljningen.

Summering

Kopparbergs är känsliga för valutan och då främst pundet men bolaget kommer fortsätta växa och bredda sig till andra marknader. Volymerna ökar, pengarna flödar in i bolaget och ledningen är onekligen aktieägarvänliga.

Aktien är dock inget för den med svagt hjärta för aktiekursen är väldigt svängig, det är ganska låga handelsvolymer och det kommer väldigt lite nyheter från bolaget men den tålmodige kan få riktigt bra avkastning på sina pengar i denna skuldfria kassako.

Har du några nyheter rörande Kopparbergs?


Bildkälla: kopparbergs.se5 kommentarer:

 1. Jag gillar och äger också Kopparbers och tror på bolaget. Det fick mycket stryk på aktiekursen nyligen som en reaktion på intjäningsförmågan tack vare pundit trots ökade volymer. Marknaden överreagerade (enligt mitt tycke).
  Jag kommer att fortsätta att investera långsiktigt I detta fina bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte riktigt lika negativ som John Skogman i börspodden :-) Jag är ganska övertygad om att bolaget kommer klara en vinst över tian under 2017 även med nuvarande pundkurs.

   Med det sagt får gärna kursen falla till 170 kr eller varför inte 150 kr. Jag kommer köpa hela vägen ned för någonstans kommer det vända när marknaden känner att det räcker.

   Radera
 2. Kan bara instämma i det du säger!

  Enda problemet med att handla Kopparbergs är det löjligt höga courtaget;) Vore det inte för det skulle jag lätt ha fyllt på månad för månad.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 3. Bra kommentar(!) om detta fina bolag, som jag också äger. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Huvudanledningen till att jag inte tagit en första position är precis som Pengaregn säger det höga courtaget. Inväntar därför hellre ett riktigt bra läge att köpa 40 aktier med risk för att gå miste om det.

  Man kan tolka veckans trend som att en slags botten bildas i intervallet 200-204. Jag tror dock att vi ska ned på de lägre nivåerna igen. Brexit har trots allt inte inträffat ännu och även om man borde förutsätta att marknaden redan har prisat in det vet vi inte hur pundet kommer reagera under de kommande 2-3 åren.

  Långsiktigt skulle jag gärna äga aktien, inte minst eftersom de delar ut i juni, men den uppfyller inte mitt kriterium om en utdelning om minst 3,33 procent. Eftersom jag måste köpa en stor post skulle det direkt bli minst en procent av portföljen. Runt 180 kronor tycker jag därför vore rimligt att göra ett första köp.

  SvaraRadera