lördag 14 april 2018

Billigt protein - Kött eller linser

Jag har länge varit tveksam till om vegetarisk mat blir billigare för oss än om vi fortsätter att äta kött med tanke på hur billiga råvaror vi köper. Givetvis är det så att man måste jämföra äpplen med äpplen för att det skall bli en vettig jämförelse och vi kan väl lite kvickt konstatera att jag spenderat ett halvår med att peta i mig en himla massa kalorier. Det är lättare att äta alldeles för många kalorier om man äter grädde, smör och kött än det är om man äter sallad och bönor men låt oss kolla på det här.Bönor, ärtor och linser

För ett tag sedan köpte jag en himla massa nötfärs för 29,90 kr/kg på min lokala ICA. Enligt livsmedelsverkets databas får man i sig 149 kalorier per 100 g och i dessa 100 gram får man då 20 g protein.

Jag väger 100 kg och behöver kanske 1 gram protein per kg kroppsvikt och dag tills dess att jag får fart på träningen igen. För att fylla mitt proteinbehov med bara köttfärs skulle jag alltså behöva 500 gram köttfärs till en total kostnad om 14,95 kr

Köttfärsprotein/dag = 14,95 kr

(givetvis kommer man få protein från annat än köttfärs men det här är ett förenklat räkneexempel)

När jag bestämde mig för att det var dags att köra veganskt ett tag köpte jag ett gäng påsar torkade bönor och linser på Willys för mellan 22-35 kr/kg. De torkade linserna kostade 22,38 kr/kg och här kommer då det spännande i kråksången.

Torkade linser innehåller 21 gram protein per 100 gram torkad råvara vilket innebär att jag behöver peta i mig 480 g torkade linser per dag för att få i mig den mängd protein jag behöver. Totalt pris för det skulle bli 10,74 kr/dag.

Linsprotein/dag = 10,74 kr

Slutsats

Visst kan det bli billigare att äta vegetariskt. En sak man bör ta med sig med det här fiktiva exemplet är att ett halvkilo välkryddad köttfärs skulle vara rimligt enkelt att få i sig. Man skulle svulla i sig 745 kcal vilket är en ganska rejäl middag i jämförelse och kanske en tredjedel av dagsbehovet.

Skulle man koka ett halvkilo linser skulle man i slutändan behöva proppa i sig nära 1,4 kg linser vilket skulle bidra med 1560 kcal. Personligen hade jag nog haft svårare för att sätta i mig ett och ett halvt kilo linser per dag är ett halvkilo köttfärs men det är kanske bara jag.

Det är min gissning att de flesta veganer har svårt att få i sig tillräckligt med protein; speciellt om de tränar regelbundet. I min värld är det således helt okej om proteinet kostar några kronor extra för det är ju inte egentligen där den stora vinsten med att äta veganskt ligger.

Jag kommer förmodligen aldrig bli vegan på heltid men lakto- ovovegetarian skulle kunna funka. Då får man enkelt tillgång till en del saker man inte lättvindigt får genom grönsaker samtidigt som man underlättar för sin egen hälsa och miljön.


Bildkälla: willys.se

11 kommentarer:

 1. Jag brukar äta mycket vegetarisk mat och kompletterar då med proteinpulver. Kanske inte det billigaste men det funkar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Enkla investeringar

   Väljer man lakto- ovovegetarianism är det ju egentligen inga problem alls att få i sig rätt mängd proteiner och väljer man veganskt får man bara vara noga med att äta spannmål, soja och bönor, linser, ärtor så klarar man sig. Proteinpulver brukar ju vara vete eller mjölkbaserade så det är ju egentligen inte svårt att få i sig det via maten...

   Tack för din kommentar

   Radera
 2. Sen kan man ju fundera på hur bra den där nötfärsen för 29:90 är. Var den svensk? I många andra länder är antibiotikaanvändningen långt mycket högre än i Sverige. Och för att inte tala om djurhållningen. Tycker det är lätt värt att betala extra för att veta att det kommer från bra gårdar. Men kollar enbart på prislappen... / Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men många kollar enbart på prislappen skulle det stå.. // Jonas

   Radera
  2. Tänk att alla verkar förutsätta att det billiga jag köper är skit.

   Köttfärsen jag köpte var svensk nötfärs med under 10% fett. Den var inte ekologisk men från västra Götaland så förhållandevis lokalproducerad.

   Anledningen till att den var billig var att det var sista förbrukningsdag och jag kom dit tidigt.

   Sån där köttfärs folk betalar 189 kr/kg för om det ligger i en annan köttdisk.

   Radera
  3. Det låter bra! Oftast är det ju tyvärr det utländska köttet som är billigast. Lite ologiskt med tanke på frakt osv. Jag har besökt både svenska och utländska gårdar och det är verkligen stor skillnad i djurhållningen.
   Men bra att du kör svenskt och bra att köpa på sista förbrukningsdag så det inte åker på tippen. // Joans

   Radera
  4. Jag håller helt med. Svärföräldrarna har en liten gård med får och i det direkta närområdet fungerar gårdslivet och djuruppfödningen på ett helt annat sätt än man ser i dokumentärer så jag kan verkligen relatera.

   Radera
 3. Vi har börjat använda kött mer som krydda. Ex gillar alla i familjen marockanska köttbullar. Förr gjorde vi på 500 g köttfärs, nu 100 g på fem pers. Den kryddiga tomatsåsen blir huvudrätten, sen äter vi en handfull småköttbullar per skalle. Funkar. Googla receptet på Tasteline, du kommer älska’t

  SvaraRadera
  Svar
  1. I will google it :-) Tack för tipset.

   Jag har inte kommit riktigt lika långt som du men kött som krydda var en bra tanke. Den skall jag ta med mig.

   Min mormor lagade ju alltid mat till 4 män och två kvinnor på ett par-tre hundra gram kött men någonstans på vägen har vi glömt hur man gör.

   Radera
 4. Fast du petar väl ändå inte i dig ett halvt kilo linser varje dag?

  Som jämförelse använder jag det när jag lagar dal som räcker i fem dagar. För linssoppa använder jag ungefär 1 dl. Nu är min vegodiet inte optimerad för proteinintag men rimligtvis får du väl i dig protein från andra källor än bara linser även om linser är en bra bas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä och det var väl lite det som var min poäng. För att få i sig det man behöver i proteinväg som vegan behöver man anstränga sig ganska rejält. Därför kommer jag nog växla över till vegetarian ganska fort även om vi fortsätter med huvudsakligen växtbaserad kost.

   Gällande andra proteinkällor så ja, du får i dig protein från mycket men i varierande mängd och de flesta vegetabilier innehåller inte särdeles mycket protein och i synnerhet ganska lite fullvärdigt protein varför det är ganska viktigt att äta en hel del ärt- och baljväxter, spannmål och/eller ägg och mjölkprodukter.

   Man kan jämföra det mesta men skulle jag försöka få i mig allt protein jag behöver från exv broccoli (om vi bortser från proteinets sammansättning) skulle jag behöva peta i mig ungefär 40 kg kokt broccoli medan ett par ostsmörgåsar skulle täcka det mesta av behovet självt.

   Radera