torsdag 21 april 2016

Nordnets hållbarhetsturné

Igår hade jag den stora förmånen att vara med när ett gäng fonddrakar ledda av sparekonom Joakim Bornold för Nordnet och Morningstar Sveriges VD George Sallfeldt diskuterade Morningstars nya hållbarhetsmått och hållbarhetsfrågor i stort.

Det var väldigt givande att lyssna på fondförvaltare och hållbarhetsexperter prata om sitt arbete och deras övertygelse om att hållbara investeringar i förlängningen kommer generera en överavkastning jämfört med andra jämförbara investeringar. Speciellt spännande tyckte jag det var att lyssna på Michael Eriksson, marknadschef på Didner & Gerge när han berättade om deras fonder. Han konstaterade att deras extremt aktiva arbete med att välja ut bolag inte genererar höga hållbarhetsbetyg enligt den modell som nu presenterades men hans resonemang gjorde gällande att detta berodde på att deras utvalda bolag ofta saknade resurser att presentera sitt hållbarhetsarbete eller att de till och med ofta saknade hållbarhetsfokus helt och hållet men att bolagen i hela sin uppbyggnad var hållbara redan från början. Systemet är alltså byggt med viss skevhet åt lite större bolag som är bra på att presentera sitt arbete och missar kanske bolag vars hela grundplåt är omtanke om miljö, sociala förhållanden och ekonomisk sundhet.

En annan viktig poäng jag tog med mig var att detta nya hållbarhetsmått är uppbyggt av två delar. Dels glober i en skala mellan ett och fem samt en poäng mellan ett och hundra. Om jag förstod det rätt är båda viktiga för globerna delas ut i fondkategorier exv Sverigefonder där de bästa fonderna får fem glober osv och varje fond får dessutom en poäng och det är här det blir viktigt för nordiska bolag placerar sig i regel högt och fonder som placerar i norden får således relativt höga poäng men eftersom fonderna jämförs i grupper kan en Sverigefond med två glober fortfarande ha långt högre poäng (och därför innehålla mer hållbara bolag) än en Kinafond med fem glober (grov generalisering). Det är alltså viktigt att ha koll på båda måtten om man är intresserad av att investera hållbart för att välja det bästa av det sämsta kan fortfarande vara dåligt.

Utöver ett överflöd av information om nya hjälpmedel för investerare fick jag också möjlighet att skaka hand och utbyta några ord med Joakim Bornold. Det är alltid kul att få lite verklighet istället för att "bara" lyssna på Sparpodden eller titta på Nordnet live. Lite stjärnyra var det, hustrun tycker jag är fånig men gänget som arbetar för att göra småspararnas liv lite enklare är den här ekonominördens idoler. Nordnet hade dessutom den goda smaken att förse oss med enklare förtäring och ett glas vin på denna, för besökarna, kostnadsfria tillställning. Jag är värdelös på hashtags men jag gissar att #sparadkrona passar nu.

Som grädde på moset fick jag med mig en "Värdecheck" vilken jag får lov att dela med er. Från hopvikt i min ficka till bild på bloggen bara för er skull.
Är du inte redan kund hos Nordnet är det här ett tillfälle så gott som något. En av medarbetarna benämnde det här som garanterad avkastning och det är sällan du får en "riskfri" avkastning på 10 % och jag skulle nog nästan våga mig på att hävda att den är i det närmaste riskfri för det känns extremt sannolikt att gänget på Nordnet kommer se till att du får de här pengarna om du uppfyller kraven.

Jag passade på att efterfråga en koppling mellan den individuella portföljen och Morningstars ratingtjänst så att man direkt kan se sin portföljs hållbarhets- och avkastningsbetyg. Vi får se om det går.

Dags att börja spara hållbart?

*Det här inlägget är inte sponsrat och ingen av länkarna eller att utnyttja den vidhäftade värdechecken genererar någon form av inkomst för mig utan syftet är endast att sprida lite glädje och lycka i världen.

Bildkälla: ceres.org och Att Välja Lycka

2 kommentarer:

  1. Idoldyrkan är kanske aldrig helt frisk, men i valet mellan sparekonomer och Justin Bieber... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Det är en mild och försiktig idoldyrkan. Det har aldrig legat för mig att vrålandes försöka ta mig upp på scen förbi vakterna och väl där svimma av ren och skär upphetsning. Jag tror att den typen av känsloutsvävningar är bortom min horisont...

      Radera