lördag 9 april 2016

Heta räkor och heta spartips

Lördagen är kommen åter igen och nu börjar det bli en tradition att presentera veckans nya recept men eftersom de flesta som läser bloggen verkar vara mer intresserade av ekonomi än av något annat jag skriver kommer jag börja krydda inläggen på olika sätt.

Den här veckan blev det heta räkor som nytt recept på menyn. Det var en riktigt fin rätt som jag snodde från min svärmor förra helgen och den här veckan följde jag nästan receptet. Enda skillnaden var väl att jag valde frysta räkor med skal för att spara en slant och av skalen kokade jag en finfin skaldjursbuljong jag frös in i portionsförpackningar för framtida bruk. Det är säkert överkurs men skulle någon vara intresserad kan jag berätta hur man gör.

Utöver att göra en skaldjursbuljong gjorde jag någonting som de flesta kockar skulle förskjuta mig ur kockaskrået för och det var att efter att jag hällt av buljongen tog jag buljonggrönsakerna, lite grädde, lite krossade tomater och en skvätt utav buljongen och gjorde soppa på detta som tillsammans med en brödbit blev en perfekt lunch till en nästan försumbar kostnad. Beräknat pris per lunchportion, om vi förutsätter att vi annars skulle slängt buljongingredienserna blev knappt 2,5 kr och då var det ändå en riktigt mustig soppa med ett gott grekiskt lantbröd till.

Just när det kommer till hushållning med resurser är det inom matlagning jag är i mitt esse. Anledningen till att de flesta anser att man inte kan använda buljongrenset till annat än kompostutfyllnad är för att smak och konsistens förloras men för man en slät grönsakssoppa med lite bitar från köttbenen eller kanske bara några räkor man stal från middagen så blir det en toppenmåltid. Det enda du behöver göra är att krydda och smaka av och istället för att slänga prima råvaror äter du upp det och får då flera vinster av ditt arbete.

Jag kommer nog aldrig att kunna budgetera mina kostvanor som Onkel Tom gör men på mitt eget lilla vis hoppas jag att jag kan bidra till en något mer hållbar kosthållning.

Hur gör du för att spara?

Bild: Hemmetsjournal.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar