måndag 25 april 2016

Nytt Projekt, Ny Portfölj

Jag har en svåger som läser bloggen ibland och för en tid sedan nämnde han att han uppskattade bloggen för de åsikter och känslor som ligger bakom allt babbel om ekonomi men att han inte hade hundratusentals kronor att investera varför den delen egentligen är egal för honom.

freeimages.com
Jag har den djupaste förståelsen för om investeringar och aktiv skötsel av privatekonomi är ofantligt långt ifrån vad gemene man anser är ett spännande hobbyalternativ men poängen och grundtanken med den ekonomiska delen av den här bloggen är att inspirera människor som inte redan är intresserade av ekonomi att börja bygga bättre ekonomiska förutsättningar för att så småningom kunna dra nytta av den ökade frihet och trygghet en sund privatekonomi innebär.

Jag är också medveten om att jag sparar mer än de flesta och att det kan vara svårt att koppla det jag skriver till verkligheten eftersom jag inte skriver ut summor och värden. Anledningen till att jag inte skriver ut summor och värden är för att skydda min omgivning. Jag skriver anonymt på bloggen men det skulle förmodligen inte krävas mer än 30 sekunder för en potentiell stalker att skaka fram alla uppgifter om vem jag är och för mig skulle det inte spela någon roll om världen fick veta precis på kronor och ören hur min ekonomi ser ut och hur jag väljer att leva mitt liv men jag tänker inte vara ansvarig för att sprida dessa detaljer om min familj och mina vänner.

Nu till inläggets kärna. Jag har sedan samtalet med svågern spånat på att starta en portfölj vilken man kan följa i realtid på Shareville och jag kan dessutom redovisa exakta summor här på bloggen. På det viset kan alla följa och fatta egna investeringsbeslut och man kan se exakt vad det innebär att spara och investera i kronor och ören.

Vad jag inte gjorde under samtalet var att presentera den här idén och fråga vad som skulle vara en rimlig summa att arbeta med eftersom iden inte var ett faktum då. Personligen tror jag att minimisumman skulle ligga i närheten av 500 kr per månad för att projektet skall vara givande att följa och med summor över 1500-2000 kr tror jag att vi åter igen går utanför de flestas förutsättningar och på den skalan hamnar vi.

Vad tycker du?

Det är nu jag behöver din hjälp. Dels om du tycker att idén i sin helhet är intressant men också vilken summa du tycker vore rimligt att spara per månad. Jag har mängder av vänner som äter restauranglunch minst ett par gånger i veckan och jag vet många vars arbetslunch dagligen, utan undantag, består av färdiga, frysta rätter. Gott om folk gillar att ta en fika eller två i veckan eller köpa en veckotidning.

Jag ser inte mig själv som en snålbloggare utan förespråkar jämvikt mellan sparande och levande men var den jämvikten går är olika för oss alla. Det jag menar är att de flesta borde vara kapabla att göra ett rejält storkok någon gång i veckan, lägga maten i lådor och ta med dessa lådor till jobbet. Istället för 20-50 kr per lunch borde det vara ganska enkelt att luncha för 5-15 kronor och om vi antar någon form av genomsnittlig besparing till 20 kr per dag sparar du ca 400 kr per månad. Att inte ta med sig nya numret av Teknikens Värld varje vecka lägger på ytterligare 280 kr per månad och om du istället för att slå dig ned framför TV´n som vanligt, stänger av dina hushållsmaskiner med knappen på grenuttaget och går ut och tar en promenad istället sparar du ytterligare ungefär en hundring i månaden källa & källa.

Du kan också välja att köpa ditt kött när det är halva priset, vilket verkar vara mer regel än undantag som lockpris i butikerna runt mig, eller konsumera som genomsnitt i EU istället för som idag och spara mellan 100 kr och 500 kr per månad lite beroende på vilken metod du väljer källa & källa.

Med ett fåtal ändrade beteenden eller inköpsvanor kan du förmodligen enkelt spara allt mellan några kronor till tusenlappar och med dessa antaganden gjorda är det min direkta övertygelse att de absolut flesta som någonsin kommer i kontakt med den här bloggen kan skaka fram minst 400 kr per månad att spara. Är 400 kr tillräckligt för projektet? Skall vi köra 500 kr? 600 kr? 1000 kr?

Ta tillfället i akt och var med och bestäm.

Bildkälla: Freeimages.com

19 kommentarer:

 1. Påminner mycket om min syn. T o m funderat på göra en ny flik på bloggen med bra matrecept som gör sig bra som matlådor :) vad sägs om att göra sitt bästa men börja med 500kr. Sen efteråt se om det går att höja summan. Finna rätt balans gör man ändå inte på ett ögonblick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EnkeltKapital!

   500 kr är nog en bra nivå. Jag tror inte det blir aktuellt att höja med tiden eftersom tanken är att visa vad ett fast månadssparande faktiskt kan ge dig i reala termer. Sedan är det givetvis fritt att själv följa portföljens transaktioner med valfri summa eget sparande. Jag visar med en summa och läsaren blir motiverad och följer efter om hen vill :-)

   Tack för din kommentar

   Radera
 2. Ingen summa är för liten tycker jag, men samtidigt är det svårt att alltid välja aktier för ett par hundralappar då de ibland kostar mer per styck :)

  Jag hade sagt 1000 kr - annars är det svårt att få bra fart på portföljen. Om man har ett jobb och inte kan spara 1000 kr bör man, som du är inne på, se över sina utlägg. Sluta röka/snusa, skippa lunchlåda, skippa afterwork ute varje vecka (bjud hem dina polare istället), sluta konsumera prylar på kredit osv.

  Testa att mata in 400 kr resp 1000 kr i z2036:e sparkalkylator och visa din svåger. Vilket vill man helst ha? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MA!

   Givetvis är det roligare att få mer men det är inte riktigt det som är poängen här. Poängen är att alla skall kunna vara med och en ensamstående långtidsarbetslös mamma med två barn har det sannolikt svårare ekonomiskt än ett arbetande par utan barn. Frågan är var man lägger gränsen? Det kanske inte är realistiskt att tro att man skall kunna få med alla men jag kommer ju ha kvar allt annat på bloggen för den som vill se vad man kan göra med 60% sparkvot också :-)

   Jag skriver upp din röst som en tusenlapp och håller med om allt du skriver :-)

   Tack

   Radera
 3. Jättebra idé. Exakt något sådant här jag suktat efter att läsa. 500 kr är en fin och rund siffra men jag tycker att 800 kr skulle vara mer intressant. Fråga mig inte varför.

  I det här projektet skulle det vara kul att ta del av tankegångarna som leder fram till val av placering. Nyckeltal, händelser osv. Jättebra initiativ. Kommer gladeligen följa detta.

  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke

   Tack för din kommentar. Jag tar med mig dina önskemål för framtida inlägg. 500 kr är en bra siffra, räcker till ett köp med minicourtage men om man sträcker det till det yttersta klarar man två köp per månad med 800 kr och det kanske vore roligare?

   Radera
 4. Jag tycker 600 eller 1200. Det blir 1 eller 2 perfekta köp-poster med Avanzas minimicourtage. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag förstår precis och tar med mig detta.

   Tack

   Radera
 5. 500 eller 600 lägger jag min röst på :)

  SvaraRadera
 6. Intressant projekt! Jag röstar på 500 kr, en summa som kan upplevas som ganska stor för t.ex. en småbarnsfamilj med låg inkomst. Och det var väl tanken att visa vad en kan göra med ganska små marginaler? Ska bli kul att följa oavsett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fruminimera!


   Ja du har helt förstått poängen. Jag tar dina tankar till mig.

   Tack

   Radera
 7. Hej!
  En mycket intressant satsning.
  Själv satt jag i skuldträsket 2002 med villa och utnyttjade bankkortskrediten på 15000 varje månad. Trots det satsade vi på att sätta av 1000 på aktier varje månad sedan 1995. Nu är villa såld och 2008 betalades resterande skulder av med hjälp av våra besparingar i aktier.
  Min röst faller på någonstans mellan 800 och 1200 per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Wow vilket jobb, vilken resa. Grattis till friheten.

   Tack för rösten, det väger ganska jämnt mellan lite lägre och lite högre.

   Radera
 8. Vilken bra idé! Jag hänger på garanterat. Kan nog tycka att runt 500 är lite litet. Röstar själv på 1000 kr.
  Om du kan ange i procent av insatsen vad de olika aktier kostar, så kan man enkelt köra parallellt med ett eget belopp. Jag tänkte mig i alla fall en tusing per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Adamski!

   Kul att du gillar idén. Jag tar med mig din röst och dina tankar.

   Jag kommer dels att hålla portföljen publik på Shareville så att du kan se och min plan är att publicera exakta siffror här på bloggen. Jag hoppas du kommer kunna följa med och bli nöjd.

   Radera
 9. Några funderingar kring när detta ska starta? ...gärna direkt efter löningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen

   Jag kommer börja nästa vecka med en insättning från denna månads lön så lägg undan en slant i väntan på första köpet som borde komma om en dryg vecka. Du kan tjuvstarta redan nu med att söka upp portföljen på shareville om du vill även om den i dagsläget är tom.

   Radera