lördag 23 april 2016

Veckans Recept: Pulled pork

Den här veckan drar jag till med en riktigt fuling och presenterar en rätt jag faktiskt har på menyn ibland och det är pulled pork. Detta blev ju för några år sedan stapelföda på var hipsters bord och skäggbeprydda unga män flockades runt sina nyinköpta tryckkokare med en lokalproducerad, ekologisk IPA i handen och dunkade varandra energiskt i ryggen för att försöka övertyga varandra om vem som var mest trendig och trots att jag är en skäggbeprydd, förhållandevis ung man som figurerat i SVT för att visa upp min tveksamt imponerande ansiktsbehåring under värsta mustaschyran är det sannolikt svårt för de flesta att sätta hipster och herr Att Välja Lycka i samma mening.

Chowhound.com
Jag hoppas det är sant i alla fall.
Jag brukar också säga att jag började med pulled pork innan det blev populärt och tydligen är det arketypen av uttryck bland Svenska hippstereliten så jag kanske är fast för alltid med skägget i brevlådan.

Anledningen till att jag drar upp den här tråkiga gamla vardagsrätten igen är för att jag ofta diskuterar dess förträfflighet eftersom de flesta brukar säga att det är svårt, jobbigt och tar lång tid att att laga mat och att vinsterna är oerhört begränsade.

Jag brukar tycka annorlunda.

Här är ett standardiserat recept som fungerar riktigt bra. Skall jag vara ärlig har jag aldrig följt ett recept på själva köttet men det ser ut att fungera. Jag köper en rejäl bit benfri fläskkarré när den är som billigast och placerar den i en ugnssäker gryta med lock tillsammans med lök och kryddor precis som receptet. Jag brukar ha i en halv deciliter vatten också för att köttet inte skall bränna i botten då min gryta inte är hundra procent tät (det är viktigt att testa detta för när du gör maten nästa gång behöver du veta om det finns risk att det bränner eller inte och vattenmängden är avgörande). Det mesta av vätskan i kastrullen används senare för att göra köttet saftigare.

I receptet står det 4-5 timmar. Jag brukar göra i ordning det här på morgonen. Det tar 5 minuter att skala och dela lök och lägga allt i en gryta. Sedan sätter jag ugnen på 100-125 grader och därefter går jag till jobbet. När jag kommer hem är maten färdig.

Här brukar de jag pratar med få någonting vilt i blicken och lätt hysteriskt haspla fram saker om brandrisken. Mitt svar brukar bli följande. Det är ganska få saker som har en antändningspunkt vid 100-125 grader och ännu färre av dessa befinner sig i eller i närheten av min ugn när jag tillagar pulled pork. Det som kan hända är således kortslutning och eftersom min ugn är inbyggd kommer jag förmodligen inte kunna stoppa en eventuell eldsvåda även om jag är hemma för när jag upptäcker vad som är på väg är det sannolikt för sent. Det jag hade kunnat göra vore att varna andra och det är en valid poäng som jag i min egocentriskhet väljer att bortse från.

Jag förutsätter att man med enkelhet kan införskaffa en tryckkokare med timer eller sätta en timer mellan ugn/tryckkokare och elen och då kan man med fördel tillaga maten kortare och spara några kronor i el.

Det tar alltså mig 8-10 timmar att laga mat. när jag sedan kommer hem tar det ytterligare 30-45 minuter innan maten är klar. Det är ju evigheter. Utav all denna dit tar det ca 5 minuter att förbereda och ytterligare 15 minuter att skala potatis, hacka lite grönsaker till en sallad och strimla köttet men det som tar mest tid är tillagning och under den tiden kan jag göra andra saker. Den här måltiden tar ungefär 20-25 minuter i aktiv bearbetning och det är kortare tid än det tar att köpa färdig mat. Det du får är pulled pork med kokt potatis och en fräsch sallad serverat med lite BBQ-sås.

Viktigt för smaken är såsen och givetvis kan man göra egen eller så köper man en man tycker är god om man är på det humöret vilket jag oftast är.

Kostnad då?

Kött:
80-120 g färdig råvara = 5-7 kr (förutsätter fläskkarré vid ca 39 kr/kg)

Tillbehören per person gå lös på
250 g oskalad potatis = 2 kr (8 kr/kg)
50-100 g blandsallad = 1.5-3 kr (30 kr/kg)
15-30 g BBQ-sås = 1,5-2,5 kr ( 45 kr/fl)

Total summa: 10-15 kr per portion (exkl el ca 50 öre/p)

Det tar heller inte längre tid att göra mer kött per gång (inte för mig i alla fall eftersom jag använder en hel dag i tillagningstid) vilket innebär att du kan göra 2-4 kg per gång och frysa in. Du har mat i flera månader för en tia per portion och det tar dig ungefär 37 sekunder per portion att göra. Även om du räknar in arbetstiden det tar dig som en kostnad dvs ungefär 1.5 kr skulle en hemlagad måltid med alla tillbehör för en familj med två barn kosta ungefär 55 kr och det är fortfarande mindre än vad en pizza på den lokala pizzerian kostar.

Gå nu hem och laga lite mat som du med gott samvete kan bjuda dina vänner på och alla kommer imponeras över hur trendig och duktig du är och med lite tur bjuder de dessutom på en slurk maltdryck av bästa sort.

Bildkälla: Chowhound.com

2 kommentarer:

  1. Jag läste slutet lite för snabbt och satte kaffet i halsen när jag trodde det stod "pulled pork på pizzan" ;)

    Håller med, det är grymt gott och enkelt att göra. Själv gjorde jag pulled beef på högrev (som jag passade på att inhandla för 70 kr/kg) och pitabröd igår. Enligt mig är högrev godare, men egentligen är det mest för variationen. Glömde dock maltdrycken till, får försöka ta igen det ikväll!

    SvaraRadera
  2. :-) Högrev är inte heller dumt. Är lite snål för det är sällan högreven går för bra pris men nästa gång skall jag unna mig en bit. Jag har hört att det funkar på både lax och kyckling också men har inte haft mod nog att testa ännu :-)

    SvaraRadera