onsdag 6 april 2016

H&M Rapporterar

Det är dags för "rapportflod" för första kvartalet och idag kom H&M med sina nyheter som överträffade analytikernas förväntningar. Det känns som om de ofta gör det men den här gången var det extra välkommet.

Börsen har straffat H&M hårt de senaste månaderna och det har gjort att stora delar av mitt sparande har allokerats till aktien. Jag tror på bolaget på sikt och om aktien handlas ned innan utdelningen är jag den förste att plocka på mig fler. Nu innebär ju inte detta att jag köper H&M att jag köper hundratals aktier per gång men det blir några stycken varje gång och många bäckar små.

Marknaden gillade rapporten och i skrivandets stund handlas H&M upp över 4.5 % och ligger nu på nivåer med vad den kostade för tre veckor sedan. Det tycker jag allt att de är värda där borta på högkvarteret. Omsättningen har ökat 8 % och rörelseresultatet var nästan 6 % bättre än det som analytikerna förutspådde. Man säger också att planen på att starta 425 nya butiker under året kvarstår och e-handeln skall tydligen vara "mycket lönsam" även om de inte vill gå in närmare på vad det innebär. Det enda smolket i bägaren var marssiffrorna där analytikerna hoppats på 10 % försäljningsökningar men de lyckades "bara" öka med 2 %. 10 % var eftersom förra mars var exceptionellt fördelaktigt och årets magra resultat kom sig av ett mindre fördelaktigt väder jämfört med förra året.

Lägg märke till att det fortfarande ökade och att vi som aktieägare fortfarande kan förvänta oss mer pengar i plånboken.

Hustrun brukar tycka jag är tokig som handlar så ofta men jag tycker det är roligt och jag håller koll så att courtagekostnaden hålls nere vilket gör att det inte spelar någon roll om jag handlar en gång eller tio gånger på en månad om man bortser från arbetstiden. Tydligen har jag lyckats handla H&M-aktien fem gånger sedan löning, alla gånger till ett pris som nu är fem procent lägre än dagens kurs.

Men vad gör väl det?

Om tjugo år hoppas jag att jag fortfarande äger min del av H&M och oavsett vad som händer med kursen idag förväntar jag mig att jag då kommer ha tjänat hyggliga pengar på min investering. Men visst är det trevligt att se lite blått i rullorna någon gång ibland.

Ha en trevlig onsdag.

Bildkälla: Businesswire.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar