lördag 12 december 2015

Julhandelns inverkan på sparandet

Före detta Handelns Utredningsinstitut heter sedan 2011 HUI Research och är ett bolag ägt av Svensk Handel med syfte att forska, utreda och analysera handeln och turismen i Sverige och eventuella påverkansinfluenser på den samma.

HUI Research brukar varje år presentera en prognos gällande julhandeln och hur mycket vi förväntas spendera på julmat och julklappar och i år ligger prognosen på 16 miljarder kronor, eller ca 1.700 kr per invånare. Det är alltså extrapengar vi handlar för bara för att en tjock rödklädd gubbe skall komma på besök.

För mig har alltid julhysterin varit lite svår att hantera och konceptet julklappar har aldrig riktigt gått hem hos mig. För mig är det viktiga med julen familjen och närheten till de man håller av. En god middag är alltid trevligt och får man dessutom en ursäkt att spendera värdefull tid med sina nära och kära är livet gott. Julklapparna är således sekundära.

På senare år har julklappsutdelandet begränsats i min familj till att endast innefatta barnen. Vi ger någonting till de små och de vuxna tar tillfället i akt att njuta av sällskap och närhet. Det passar mig ypperligt.

Vi har dock inte helt lyckats plocka bort de vuxna julklapparna helt. Den ömma modern kommer så länge hon lever kräva att hon får ge mig julklappar och av hävd och ohejdad vana sitter jag och hustrun på julaftonsmorgon och ger varandra några småsaker och det är fantastiskt roligt men det är inte några högar av presenter och det känns skönt.

De där 1.700 kronorna då. Det kan låta mycket eller lite beroende på vilken ekonomisk situation man befinner sig i men betänk att detta är per capita. Det är förmodligen inga spädbarn som handlar julklappar men om vi antar att vi istället för att shoppa loss i julhandeln hade sparat pengarna till barnen och dessa i sin tur hade fortsatt när de blev vuxna, ända till pension.

Vad hade detta kunnat leda till?

Den svenska börsen har långsiktigt avkastat 6-8 % och vissa perioder ännu högre men låt oss anta 8% genomsnittlig avkastning under de första 65 åren av livet och att du varje jul sätter in 1.700 kr då skulle barnen lagom till pension ha en portfölj värd i grova slängar 2.5 miljoner kronor med nuvarande skattesituation men utan hänsyn tagen till courtage, inflation och liknande. Räknar vi med att vi därefter låter pengarna vara kvar i depån men att vi har investerat i någonting som ger en direktavkastning runt 5 % innebär det drygt 10.000 kr extra i pension varje månad.

Är julklappar och julmat värt den förlorade extrainkomsten på ålderns höst?

De flesta skulle nog svara ja på den frågan eftersom livet sannolikt skulle bli mycket fattigare utan firandet men låt detta ge näring för tanken på sparande. Kanske klarar man sig utan det där lilla extra. De allra flesta människor i världen spenderar inte några 1.700 kr extra i juletider och det kanske inte heller behövs. Det kanske räcker med hälften.


* Ovanstående siffror är grovt förenklade i syfte att ge en fingervisning om resultatet av ett livslångt sparande. Det är inte en matematisk övning och jag är fullt medveten om att ni skulle få ett lite annorlunda resultat om ni försökte replikera beräkningarna själva men det handlar främst om vilka skattevärden och andra antaganden man inkluderar.

Bildkälla: Freeimages.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar