måndag 14 december 2015

Kombinera kapitalism med filantropi

Jag tror absolut att det går att kombinera dessa två. Att tjäna pengar och att bidra till ett hållbart och vänligt samhälle borde kunna gå hand i hand. Trenden de senaste decennierna har varit tydlig på företagssidan att kunder och andra intressenter kräver någon form av ansvar från företagen de handlar av. Det kan röra sig om att inte tillåta användningen av barnarbetare, miljömedvetenhet eller kanske att tänka på tillväxt på ett hållbart sätt för att kunna fortsätta växa.

Jag vill därför mena att kunderna har svängt marknaden och tvingat företagen att ta ett visst ansvar för sin verksamhet och i dagsläget skulle det vara otänkbart för ett företag i Sverige och förmodligen i större delen av världen att negligera sitt företagsansvar.

Nu hävdar jag också att man kan använda sitt sociala arbete som marknadsföring och många företag gör det. Stora reklamer bombarderar oss om hur miljövänliga företagen är, vilka fina arbetsförhållanden koncernen implementerat och alla filantropiska projekt de är engagerade i. Det senaste jag såg var ett twitterinlägg från Habitat for Humanity som sa att 120 anställda från Realty Income Corporation (O) hade med sig en check på 125.000 dollar och satte igång att bygga bostäder för en eftermiddag.

Nu råkar jag äga några aktier i Realty och nyheten gjorde mig lite glad såhär i juletid. I vanliga fall tänker jag nästan uteslutande på vad företaget sysslar med, hur ledningen är uppbyggd, vilken historia och framtidsutsikt företaget har och en hel säck med siffror. Därför är det ganska trevligt att ibland vakna ur sin ekonomiska dvala och faktiskt inse att en liten del av pengarna involverade i de verksamheter jag investerar i används på det här viset.

Har man dessutom läst en del global ekonomi, vilket jag har inser man snabbt att de globala företagens samhällsbyggande förmåga på sikt bidrar till att lyfta hela världens befolkning till en lite bättre nivå än tidigare.

Jag kombinerar således kapitalism med filantropi redan innan jag har en portfölj vilken ger mig mer tid att spendera på vad jag helst vill inklusive ideellt arbete. Bara genom att investera i stora, välskötta bolag bidrar jag till att bygga hus, ge mat åt de hungriga och mycket mer.

Har du inte börjat än? Hoppa in på Avanza eller Nordnet och öppna ett konto. Sätt in några hundralappar och börja hjälp världen och dig själv på samma gång.

*Jag äger (O), Avanzalänken är en affiliatelänk

Bild: San Diego Habitat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar