tisdag 9 februari 2016

Mina investeringsregler

Hur jag investerar är väl egentligen inte ett mysterium för någon och verkligen inte någon som läst ett par inlägg här på bloggen. Jag investerar så mycket och så ofta jag kan i bolag som ger mig utdelning. Så ofta och mycket jag kan borde i alla fall inte ha undgått någon och att jag tänder till på fler än en cylinder av att snacka utdelningar kanske inte heller är en hemlighet men det borde väl finnas mer än så?

Givetvis går det in en del tankeverksamhet inför ett investeringsbeslut. Jag skrev för ett tag sedan om hur jag väljer bolag och att jag är en ganska känslostyrd individ när det kommer till investeringar och jag går till och med så långt som att hävda att det borde vara känslorna som får bestämma; till en viss gräns.

Väldigt många bloggare har diverse regler de följer innan de investerar i ett bolag och det har givetvis även jag men jag följer dem inte slaviskt. Utdelningsinvesterare i all ära men min resa handlar om känslor.

Till syvende och sist är inte bloggnamnet Att Välja Lycka en tom paroll utan det är kärnan i den verklighet jag arbetar för att skapa. Känns någonting bra och man blir glad och varm i själen av det så är det förmodligen rätt, oavsett om just den restaurangen kostar för mycket, byxorna man ville ha inte var på rea just idag, du inte har tid för en fika just nu när det finns så mycket annat du ”måste” göra eller bolagets p/e värde inte är inom det spann du har satt upp i dina investeringsregler. Dock är det viktigt att inse att man inte kan leva hela sitt live styrt av känslor.

Hur skall man då sammanfatta regelverket?

Jag gillar Gustavs Aktieblogg. Gustav analyserar en fantastisk rad bolag och han avslutar med att undersöka hur väl de stämmer överens med hans regler. Jag har också spanat en del på Aktiespararnas "gyllene regler" samt Suredividends "The 8 Rules of Dividend Investing"Jag är inte lika strikt utan mina gränser är mer flytande och därför kommer förmodligen inte min regelsamling bli ett viralt fenomen för det är alltid enklare att förhålla sig till att bolaget måste vara minst tio år för att investera snarare än att det behöver vara tillräckligt gammalt. Lite luddigare regler gör att man måste investera mer tid och eget arbete för att komma fram till ett beslut men min direkta övertygelse är att man alltid måste fatta egna, välgrundade beslut när det kommer till investeringar.

Som sagt finns det regler som kan guida när känslostormarna river en börsdag som startar på minus två procent och slutar på plus tre procent. Den viktigaste regeln i sammanhanget är förmodligen att veta att jag är inte en "trader". Jag är inte ute efter snabba klipp, snabba pengar eller att tajma marknaden. 

Regel nummer ett är således: Tänk långsiktigt. Jag köper en framtida inkomstström i form av utdelningar och så länge bolagets fundamentala förutsättningar inte förändras kommer jag fortsätta äga mina aktier till den dag någon skall ärva dem.

Regel nummer två rör bolagets historik. Återigen slipper du hårda siffror för jag anser inte att en fast gräns är viktig men jag vill att bolaget skall ha funnits ett tag och visat upp att ledningen och verksamheten är bra. Jag har svårt att tycka att start-ups är för mig. Jag är inte bra nog, insatt nog för att det skall funka för mig. Jag vill förstå vad det är jag investerar i och har bolaget funnits ett tag så kan jag i alla fall läsa mig till vad det handlar om och bilda mig en välgrundad åsikt baserad på historik och med hjälp av andras åsikter. Räcker det med 10 år? Behövs det 50 år? Det beror väl också på vad det är. Funderar jag på att investera i en internetleverantör kanske 50 år är lite mycket att ha som gräns men om jag funderar på att investera i en dryckestillverkare är det mer sannolikt att jag väljer Coca-cola än ett förhoppningsmärke som funnits på marknaden i tre år. Coca-cola har sådana märken också.

Fler regler?

Som du redan ser har jag klumpat ihop ett gäng av Gustavs, Aktiespararnas och Suredividends regler om att förstå verksamheten och att ledningen skall vara vettig. Givetvis kan man dela upp det men jag tycker att det ena ger det andra oftast och allt ingår i företagets historik.

Regel nummer tre måste vara en av de viktigare och rör utdelningen. Givet är att de skall dela ut och ha en generös utdelningspolicy. Det är ju alltid trevligt om bolaget samtidigt har ett återköpsprogram för det ger mig ju ännu mer värde men får jag välja vill jag ha pengarna insatta på mitt konto. I Sverige är det relativt glest mellan bolagen vars mål är att stadigt höja sin utdelning från år till år men många arbetar aktivt för att slippa sin utdelning. Som minst tycker jag att bolaget skall ha kunnat hålla sin utdelning intakt de senaste åren. Jag investerar ju i olika typer av aktier och bolag med olika motiv och en preferensaktie är i sin konstruktion inte avsedd att höja sin utdelning och ett bolag med väldigt hög direktavkastning kan sällan förväntas höja med några fantastiska summor från år till annat.

Jag föredrar givetvis att bolaget höjer sin utdelning stadigt och när jag går utanför landets gränser är det sällan jag överväger ett bolag utan lång och trogen utdelningstillväxt. Återigen handlar det om historik och allmän känsla för bolaget. Jag skrev häromdagen om mitt nya inköp Nobina och de har en kort börshistorik och ingen historik av att dela ut till oss småsparare men bolaget har historia, det är en verksamhet som är väldigt enkel att förstå sig på och de har en vidlyftig utdelningspolicy som är trevligt aktieägarvänlig.

Varför är det viktigt att förstå sig på verksamheten?

Om någon frågar mig vad värdet av ett bolag är så vill jag ha möjlighet att kunna räkna på det. Jag har inte illusionen av att jag kan beräkna det exakta värdet av tele2 och alla dess nät, kundkataloger osv men jag förstår på vilket sätt bolaget tjänar pengar och hur jag kan förvänta mig att de kan tjäna pengar i framtiden också. Frågar du mig samma fråga om ett bioteknikbolag som kanske har hittat någonting nytt kan jag inte ens börja gissa mig till vad detta ”kanske” skulle kunna vara värt i framtiden och vilka inneboende risker projektet har. Därför är det viktigt att förstå verksamheten.

Sist men inte minst är det viktigt att inte köpa bolaget dyrare än man måste. Jag vill få värde för pengarna men vad det innebär är givetvis också svårt att sätta hårda gränser för. Ett p/e tal över 20 kan vara motiverat men då får det vara någonting speciellt som är bakomliggande. En utdelningsandel över 60-70 % kan vara motiverat, det är exempelvis fullständigt rimligt i telebolag, råvaror och el eller varför inte de amerikanska bolagen av typen REIT. Men allt tillsammans skall innebära att jag betalar mindre än det jag får är värt och då kommer jag må bra. Se exempelvis på investmentbolagen vi har. Jag äger en liten hög med aktier i Industrivärlden och det innebär att jag har köpt en hel drös med fina börsbolag fast till rabatt jämfört med deras börskurs.

För att sammanfatta detta luddiga regelverk har vi nedanstående lista:

1: Investera långsiktigt.

2: Historik & verksamhet        a) Bolaget skall ha funnits ett tag.
                                                b) Bolagets verksamhet skall vara lätt att förstå.
                                                c) Bolagets ledning skall vara vettig.

3: Utdelning och utdelningshöjning, bolaget skall dela ut och ha gjort det några år och helst skall de stadigt höja utdelningen.

4: Betala mindre för aktien än du bedömer att aktien är värd. Warren Buffets bevingade ord; pris är vad du betalar, värde är vad du får; låter vi detta vara en ledstjärna klarar vi oss bra.

5: Känns det bra? Om ovanstående regler efterföljs mer eller mindre är det bara magkänslan som kan styra den sista knapptryckningen mot köp.

Varför har jag inte några tobaksbolag?

Svar: Jag skulle inte kunna stå för det hemma i dagsläget. Den dagen kanske kommer då jag investerar oavsett vad familj och vänner eller det egna samvetet säger men vi är inte där ännu. Jag har lyckats smyga in en slatt energi men den skadliga inverkan av tobak blir svår för mig att bortförklara eftersom jag slutade röka för att jag blev sjuk av rökningen.

Där har ni det. 

Jag följer inte listan slaviskt men den finns med i bakhuvudet när jag väljer bolag. Viktigast av allt är nog att veta varför man investerar, vad har man för mål med pengarna samt tänka långsiktigt. För en vecka sedan läste jag ett riktigt bra inlägg i debatten borta på Investerarens blogg som på ett lätt sätt förklarar vilka faktorer som påverkar din avkastning över tid. Det inlägget borde alla läsa för att förstå hur viktig tid och ränta är. Börja spara idag.


Bild: Freeimages.com


6 kommentarer:

 1. Kul att du gillar bloggen och tankarna :)

  Smart att sammanföra lite olika modeller till något som passar en själv. Funderade vidare lite på modellen i somras och har väl det nya lite i bakhuvudet även om jag skulle behöva ta tag i det igen :-) http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/06/tre-bolag-och-en-ny-investeringsmodell.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill givetvis vara lite originell men det är alltid vettigt att stå på giganternas axlar för då ser man längre än om man börjar från början och försöker själv :-)

   Radera
 2. Hejsan!

  Tack för en trevlig blogg. Hade du din investerings-strategi klar redan från början eller har den växt fram? Står själv i startgroparna och även om vissa delar känns som dom fallit på plats är det även annat som känns en aning luddigt angående strategi.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   När jag började med aktier gjorde jag alla nybörjarmisstagen som fanns och min resa har varit lång men när jag startade den här bloggen var jag helt säker på vad mitt fokus skulle vara och det har det varit ett tag nu men strategin har växt fram i takt med kunskapen och erfarenheten.

   Ju mer jag läser på och ju längre jag kommer i min investeringskarriär ju bekvämare känner jag mig med den här strategin att fokusera på utdelning och bygga en portfölj av bolag jag verkligen vill äga.

   Det finns mängder av strategier och jag säger inte att den ena är bättre än den andra men för mig gör den här strategin att jag kan sova gott på natten och det har jag inte upplevt med någon annan strategi. Jag behöver inte bry mig om vad som händer på börsen och min investeringshorisont är 20-30 år vilket gör att världen saktar ned lite grann. Det spelar inte så stor roll om börsen idag gick upp eller ned någon procent för jag förväntar mig att H&M ger mig pengar om ett par månader oavsett aktiekursen.

   Det är en skön känsla :-)

   Jag skrev en gnutta om min investeringshistoria i ett av mina tidiga inlägg.

   http://attvaljalycka.blogspot.com/2015/11/varfor-fondsparar-jag.html

   Tack för din uppmärksamhet. Jag hoppas att du hittar en väg som passar dig. Känner du att du vill bolla idéer är det bara att skicka ett mail så tar vi det därifrån.

   Radera
  2. TAck för ditt svar!

   Det är inte omöjligt att jag skickar iväg ett mail framöver för att bolla lite:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Du är hjärtligt välkommen. Det är genom diskussioner med andra och utbytande av kunskap och erfarenhet man växer som människa så jag är gärna med och bollar :-)

   Radera