lördag 6 februari 2016

Är Industrivärdens rapport bra eller dålig?

Många bloggare i mitt flöde har skrivit om Industrivärdens senaste rapport från igår och den bjöd på en del nyheter. De nyheter av störst vikt för mig bedömer jag vara utdelningen och framtida investeringsstrategi.

Bolaget meddelade att de önskar minska skuldsättningen vilket säkert kan vara bra för att skapa ett ekonomiskt tryggare företag där man själv, till större del, bestämmer över ekonomin. Är man bunden av höga banklån kan det påverka din rörelsefrihet. Bolaget meddelade också att man i framtiden vill kunna investera i mindre bolag än de tidigare gjort vilket kan bidra till en bättre utveckling med tiden.

Rapportens dråpslag för många utdelningsinvesterare var att bolaget vill sänka utdelningen med 20 % från 6.25 % till en jämn femma och i framtiden kan vi eventuellt förvänta oss en lite lägre utdelning är vi är vana vid. Det här är ju givetvis riktigt tråkigt ur kassaflödeshänseende men vad säger det i övrigt?

Bolaget gör de här förändringarna, tror jag, för att utvecklas och skapa en ökad tillväxt. För ett tag sedan såg jag ett inlägg från en grinig microägare som tyckte det var dags för bolaget att släppa den mossiga gubbstämpeln och jobba på förnyelse. Detta är onekligen ett steg i den riktningen och jag tror att bolaget på det här viset kan generera en bättre totalavkastning över tid.

För som ni kanske vet är totalavkastning det vi som ägare kan förvänta oss i total avkastning över tiden för vårt ägande och då inkluderas både utdelning och kurstillväxt. Kurstillväxten på lång sikt tenderar att komma från ökade vinster och positiva framtidsutsikter i bolaget och utdelningen kommer av ett stabilt kassaflöde vilket bolaget bedömer att de inte behöver allt själva utan att vi som aktieägare kan ha större nytta av pengarna än bolaget kan.

Jag borde säkert vara alldeles förstörd över detta paradigmskifte där en ny ledning sätter upp helt nya spelregler och passar på att sänka min löneutbetalning med 20 % men jag har svårt att se det här som riktigt negativt. Jo det hade varit trevligt med mer pengar till mig i form av utdelning och jag vill verkligen inte behöva sälja mina tillgångar för att få in pengar att leva på men med en sparhorisont på 20-30 år förutsätter jag att bolaget dels kommer ge mig ett hyggligt kassaflöde samtidigt som de nu anstränger sig lite extra för att ge mig en hygglig ekonomisk tillväxt på andra sätt.

Med en femma i utdelning är direktavkastningen nere på ungefär 3.8 % vilket inte är fy skam och det enda som skulle kunna utgöra en svaghet skulle väl vara om vi nästa år får ännu mindre samtidigt som bolagets framtidsutsikter och kursutveckling är/varit rejält svaga men jag hoppas att detta inte kommer vara fallet.

Jag ser hoppfullt på bolagets framtid och kommer fortsätta vara stolt ägare. Mitt motiv för att gå in i bolaget var ju att bredda mitt ägande och det motivet har inte förändrats. Jag kommer följa utvecklingen och sannolikt fortsätta tillföra kapital så länge kursen håller sig på de nuvarande nivåerna eller lägre.

Hur tänker du om de nya grepp Industrivärden tar nu?

Bild: Industrivarden.se

2 kommentarer:

 1. I grunden är det nog en ganska sund policy och 3,8% är inte så illa faktiskt även om jag avvaktar aktien tills vidare då framtida tillväxt är lite oklar f n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan!

   Jag kommer förmodligen vara en gnutta passiv i aktien ett tag jag med. Det finns ju massor av kul att köpa efter den senaste korrektionen så man måste ju inte slänga pengar efter osäkerhet men när alla andra verkar sälja är det min direkta åsikt att bolaget faktiskt kan vara någonting på spåret om man är lite långsiktig och inte stirrar sig blind på utdelningsökning som enda nyckeltal.

   Vi får väl se vad som händer. Sänker de nästa år igen eller inte levererar på tillväxten kommer jag nog ändra mig men den dagen, den sorgen.

   Radera