onsdag 24 februari 2016

Björnens nya krafttag gör godisinvesteringar attraktiva

Det är riktigt dags för utdelningssäsong nu och om bara ett par veckor börjar de svenska storföretagen sätta in pengar på våra konton. Under de kommande två-tre månaderna förväntas jag mottaga huvuddelen av den utdelning jag hoppas på under 2016 men tack vare utländska investeringar och preferensaktier ser jag med glädje fram emot hela året och det kassaflöde som kommer min väg.

Efter en kort period av uppgång ser vi nu nya krafttag från björnen och OMXS30 är ner närmare tre procent från toppen förra veckan. Det är långt kvar till botten men dagar som denna då börsen surar är dagar då jag hänger på köpknappen. Även om jag i slutet av lönen bara handlar för minicourtage så känns det som om jag vinner när jag köper fem Atlas Copco en procent billigare än igår.

I morgon kommer lönen och då är det dags att sätta in fler pengar på kontot för aktieköp och med denna nya vitamininjektion ökar handlingskraften något. Jag försöker, som ni vet, sprida ut mina köp både för att utjämna inköpspriserna men också för att det är roligt att handla ofta. En nyhet som lockar mig extremt mycket är att Cloettas senaste rapport från förra veckan innehöll bra siffror och ett förslag till utdelning.

Cloetta har funnits på min radar ett tag nu och i höstas skrev jag om varför de inte fanns i min portfölj ännu. Företaget har en gnutta svaga multiplar för min smak med ett P/E på närmare 20 och relativt hög skuldsättning men både P/B och P/S ligger bra till på 1.7 respektive 1.3 och med en vinst per aktie på 1.35 kr och ett rejält kassaflöde finns det finansiellt spelrum både för en minskning av skuldsättningen och en utdelning. Givetvis beror allt på vad man jämför med och ovanstående är jag ändå ganska bekväm med och framförallt gillar jag verksamheten. Det är ju godis.

Utdelningspolicyn är att långsiktigt dela ut 40-60 % av nettoresultatet men fokus har legat på förvärv och på att minska skuldsättningen men min förhoppning är att den föreslagna utdelningen är en indikation på att vi nu har kommit så långt att utdelningar kan bli en återkommande företeelse.

Med en direktavkastning på under 2 procent är det inte så att jag hoppar av förtjusning men lägger man till den knappt tripplade kursen sedan noteringen 2008 har man kunnat få en skaplig totalavkastning i bolaget och fortsätter tillväxten och utvecklingen ens i närheten av de historiska siffrorna kan man luta sig tillbaka och håva in pengar.

Jag intog en observationsposition idag för jag tycker det är mer motiverande att följa en aktie om den finns i min portfölj. Kommer kursen ned 10-15 % till blir det dags att köpa på sig en större samling aktier. Tappar aktien så mycket att jag köper på mig mer kommer det förmodligen också en aningen djupare analys av bolaget här på bloggen.

Bild: Cloetta.com

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag har också spanat på Cloetta ett bra tag, men aldrig blivit av att jag köpt in mig. Nu i och med utdelningen så ser den ännu mer intressant ut i mina ögon. Får ta mig en riktig funderare inför denna månadensinköp.

  Må väl och lycka till!
  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsstugan!

   Kul att kunna bidra med tankar. Det är väl därför vi skriver tänker jag, inspirera och låta inspireras. Jag tror på Cloetta långsiktigt. Jag tror inte godismarknaden kommer mättas (pun intended) på länge än och har de nu kommit så långt att de kan bli ett utdelningscase blir det riktigt intressant.

   Jag följer och hoppas.

   Lycka till själv

   Radera