måndag 1 februari 2016

Januari var fantastisk

De flesta bloggar jag följer som ägnar sig åt sådant som att skriva månadsrapporter verkar redan ha avverkat sin januarirapport under sistlidna helgen men sådan framförhållning kan jag inte ha.

Igår runt tio på kvällen avslutade jag min sista promenad för månaden och efter det fanns det inte tid för att skriva ett blogginlägg om hur duktig jag varit i januari. Månaden var fantastisk på många sätt. Jag fyllde år, vi gick på finrestaurang för att fira och många nya, fina aktier inhandlades.

Vad jag inte nämnt tidigare är att januari har varit förkylningens månad och eftersom bloggen handlar om glädje och motivation ämnar jag inte nu heller kvarhålla mig vid detta utan tänker mest nämna att jag under en rejäl portion januarimånad varit rejält förkyld. Förkyld på nivån att jag ibland varit sängliggande med feberfrossa.

Därför, tillsammans med att det varit en intensiv njutarmånad med födelsedagsfester, bröllop och andra kalas, har jag inte riktigt lyckats med mina träningsambitioner. Vågen har glidit upp ett drygt halvkilo till 99.4 kg men så länge jag är under hundra är jag nöjd. Stegräknaren var väl den största besvikelsen då jag på månadens 31 dagar "endast"lyckades skrapa ihop 262.673 steg vilket ger ett underskott på 47.327 steg. Nästan fem dagar efter men kan bara hostan lägga sig skall det nog inte vara några som helst problem att hämta hem det i februari.

Jag behöver kanske inte förspilla eoner av tid med att förklara på vilka sätt jag uppnådde målet om att uppleva och njuta? Månaden avslutades med en egenarrangerad whiskyprovning där jag och ett tiotal entusiaster och nybörjare förkovrade oss i Highland Parks mycket angenäma sortiment. Detta evenemang bjöd på många nya upplevelser precis som flera andra tillställningar under månaden.

Ekonomisk rapport

Utdelningsmässigt (inkl annan passiv inkomst) är januari en helt strålande månad eftersom det också landar en del räntepengar på kontot från buffertsparandet. Januariinkomsterna från portföljen inkluderade Amasten, Prime, Hemfosa, Klövern och många fler och tillsammans innebar dessa inkomster att jag hade kunnat täcka hela 35.77 % av en genomsnittlig månads utgifter vilket onekligen är fantastiskt. Den beräknade utdelningen på årstakt är nu uppe i en kostnadstäckning av drygt 13 % vilket kan jämföras med de 8 % jag hade när jag startade bloggen.

Ännu mer fantastiskt är att jag lyckades spara 55,24 % av min nettoinkomst en månad då utgifterna var relativt höga (jul och nyår inkluderas i dessa utgifter). Dessa pengar gick i huvudsak in i aktieportföljen vilket kan bevittnas i blogghistoriken. Jag fyllde på i de flesta bolagen, Tele2, H&M, Atlas, Castellum, Telia, Industrivärden och Archer och i slutet av månaden initierade jag små positioner, vilka jag ämnar utöka när möjlighet finnes, i Nobina och ABB.

OMXS30 var vid tillfälle ned lite över 10 % men repade sig en aning de sista dagarna och detta slog givetvis på min portfölj också men inte alls så mycket som man kan tro. När jag rensar för insättningar och belåning ser jag att portföljutvecklingen i januari landade på + 0.13 % vilket jag tycker är fantastiskt bra en månad som denna. När hela börsen lyser rött är det viktigt att se det positiva och att hålla näsan över vattenytan när det stormar som det gjort är fantastiskt.

Februari

Jag ser med spänning fram emot vad som väntar. Hustrun fick ett nycirkuspaket i julklapp och första föreställningen är i februari vilket skall bli mycket spännande. CSN ansåg att jag som student förmodligen har det tufft i januari så de slängde in ett par extra tusenlappar på kontot vilket är tacksamt eftersom jag lyckades slarva till min lönerapport vilket innebär att närmare hälften av januarilönen kommer först i februari.

Hostan har börjat lägga sig och ikväll skall jag försöka leda spinning för första gången på ett par veckor. Håll tummarna!

Om några minuter öppnar börsen för månadens första börsdag och jag sitter som vanligt och spanar efter klipp. Mitt fasta månadssparande och en hyggligt substantiell extrainsättning gör att jag just nu är uppe i 45.96 % sparkvot men jag hyser stora förhoppningar om att jag skall kunna lösa de sista procenten innan nästa lön landar på kontot.

Med dessa ord önskar jag er alla en god dag och en glad start på veckan.

Bild: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar