torsdag 11 februari 2016

OMG OHI

För den som inte sitter klistrad vid börspanelerna hoppas jag att jag bidrar med nyheter och för er övriga hoppas jag att jag bidrar med inspiration. Man kan med enkelhet notera att en ganska hygglig portion av min portfölj utgörs av ett fastighetsförvaltande bolag vars huvudinriktning är sjukvårdsinriktade fastigheter som äldreboenden. Bolaget jag pratar om är givetvis OHI och jag har nämnt bolaget i min senaste portföljgenomgång och i ett inslag om mina fastighetsinvesteringar men jag insåg nyss att jag inte har skrivit om detta fantastiska bolag som en enskild företeelse.

Omega Healhtcare Investors Inc (OHI) drivs i formen Real Estate Investment Trust (REIT) vilket ger ett angenämt skatteklimat och en relativt förutsägbar utdelningssituation. Bolaget förvaltar drygt 900 fastigheter fördelade över 42 amerikanska stater utöver ett par fastigheter förlagda till Storbritannien. De har en relativt diversifierad hyresgästportfölj med över 80 hyresgäster och anledningen till att jag säger relativt är för att de 10 största hyresgästerna står för 48.3 % av intäkterna där fyra gäster enskilt står för över 5 % vardera vilket ger en viss intäktsrisk man bör vara medveten om. För en tid sedan straffade marknaden aktiekursen efter att man annonserat svagheter hos sin största hyresgäst Genesys Healthcare och i veckan har de straffats ytterligare som en följd av att HCP levererade en hygglig rapport men noterade svaga utsikter för 2016 vilket fick marknaden att handla ned hela sektorn av hälsorelaterade REIT´s.

Sedan högstanotering i januari 2015 har aktien fallit 38 % vilket är ett rejält slag straxt söder om naveln för den som oroar sig för kurssvängningar utan att ta hänsyn till fundamentan. Bara den senaste veckan har vi aktieägare tappat över 13.5 % tack vare nyheterna från HCP och en sådan marknadsreaktion är ganska irrationell.

Varför är jag fortfarande positiv?                      


För en tid sedan berättade jag att OHI höjt sin utdelning med 1.8 % vilket i sig själv inte är särdeles imponerande men då skall man veta att man har höjt utdelningen med en cent de senaste 14 kvartalen i rad vilket betyder att de har ökat utdelningen var tredje månad i tre och ett halvt år. Nu börjar det bli imponerande och fortsätter de på det viset kommer vi att få en utdelningshöjning på helåret uppgående till 7.1 % vilket är riktigt bra för ett fastighetsbolag.

OHI har en hög kreditrating på BBB- vilket betyder att ratingbolagen bedömer att bolaget är starkt och förväntas kunna stå för sina åtaganden. De senaste 10 åren har man klarat av att öka sina intäkter med i genomsnitt 7.7 % om året och sina fria kassaflöden (FFO) med nästan 15 % per år. De senaste 10 åren har man också ökat sin utdelning med i genomsnitt 9.9 % vilket är helt fantastiskt. De har höjt sin utdelning varje år de senaste 14 åren vilket ger dem titeln Dividend Challanger och med en utdelningsgrad på bara 80 % av FAD Q4 kan vi se fram emot många fina höjningar även i framtiden. FAD är fritt översatt utdelningsbara medel och ger en indikation på hur återhållsamma ledningen är samtidigt som vi aktieägare blir rundligt belönade för våra insatser.

Företaget växer så det knakar och med ett marknadsvärde på "endast" 5.14 miljarder dollar finns det gott om tillväxtpotential kvar innan man är lika stora som exempelvis HCP med sina 12.65 miljarder dollar. Man anstränger sig stadigt för att minska beroendet av enskilda hyresgäster och ledningen arbetar aktivt på att skapa värde för aktieägarna.

Bäst av allt

Efter den senaste kursslakten kostar aktien bara 27.46 dollar vilket betyder att den nuvarande årsutdelningen 2.28 dollar innebär en direktavkastning på 8.3 %. I natt lämnade bolaget sin Q4 rapport för 2015 där de meddelade att de spöade analytikernas förväntningar på justerade fria kassaflöden med 5 cent per aktie vilket är mer än 6.5 % över förväntan. Man lyckades inte riktigt komma upp i förväntade hyresintäkter men att missa de förväntningarna med en halv procent borde inte påverka marknadsreaktionen. Den här rapporten är ett styrkebesked som på ett väldigt tydligt sätt skiljer dem från HCP. Man rapporterar en förväntad ökning av FFO för 2016 med nästan 15 % och rapporterar stora investeringsplaner där man köper nya fastigheter vilka kommer bidra positivt till ekonomin.

Jag förväntar mig att aktiekursen sticker norrut i eftermiddag och om jag hinner kommer jag slå stenhårt på köpknappen för att få lov att vara med uppåt innan aktien går utanför mitt prisspann men oavsett vad som händer är jag en lycklig ägare till detta fina bolag.

Vad är dina tankar om OHI?

Bild: Omegahealthcare.com & Freeimages.com

Red: Ett stycke hade hoppat till och lagt sig fel men nu är textens röda tråd justerad.

2 kommentarer:

 1. Jag har ökat mitt innehav i OHI. Min förhoppning är att, även om branschen verkar ha vissa svårigheter, det var HCP som drog ner hela sektorn. Att HCP föll var mer relaterat till det bolagets problem med sin största hyresgäst vilket inte borde affektera hela branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus!

   Jag tror som du att de problem som HCP har inte bör vara ett problem för branschen utan att de bara innebär att vi fick lite extra rabatt på övriga aktier.

   Tack för din kommentar

   Radera