måndag 23 november 2015

Att äga 7200 fastigheter

Jag älskar fastigheter. Det är en verksamhet som är relativt enkel att förstå sig på och produkten är en absolut nödvändighet för det absoluta flertalet.

Jag tycker om att investera i företag vars verksamhet innebär konkurrensfördelar. Verksamhet som gör det svårt för konkurrenter att hota företaget bara genom att starta upp en ny verksamhet och försöka sno kunder. 

Tänk på telenät- eller elnätsleverantörer, stora livsmedelskedjor som ICA eller energijättar som Statoil eller Shell. Visst går det att konkurrera med dessa men det skulle krävas en hel del pengar och ansträngning för att sätta upp ett heltäckande distributionsnät av drivmedel och andra energiformer. Alla pumpstationer, alla inköpskanaler, alla leverantörer och transportörer och inte minst att hitta och extrahera olja, gas m.m. om man skulle vilja säkra hela kedjan.

För mig ingår fastighetsbolag i den här typen av verksamheter. Visst finns det fastigheter där konkurrenskraften är högre eller säkerhetsnivån är lägre än önskvärt men det är sällsynta fall. Då handlar det om företag som äger en eller ett par ganska specifika fastigheter exv Saltängen Property Invest vilka äger ICA´s centrallager i Västerås och hyr givetvis ut detta till ICA. Känsligheten ligger i att man endast har en kund och har svårt att hota med att ta in nya kunder samtidigt som ICA eventuellt upplever vissa hinder i att flytta hela sitt centrallager vilket skapar någon form av maktbalans.

Nej jag pratar om stora fastighetsbolag som Castellum, Balder eller Wallenstam vilka äger hundratals fastigheter. Speciellt förtjust är jag i bolag som investerar i bostadsfastigheter i populära områden. Folk kommer alltid behöva någon stans att bo, oavsett det ekonomiska läget. Bostaden är det sista man överger och skulle en hyresgäst säga upp sitt förstahandskontrakt centralt i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att flytta till en billigare lägenhet är det väldigt osannolikt att den lägenheten kommer förbli outhyrd någon längre period.

Studerar du min portfölj eller bilden ovan ser du att jag är lite väl förtjust i fastigheter. Just nu uppgår mitt fastighetsinnehav till 24% av portföljvärdet vilket på lång sikt är lite högt men bolagen är riktiga juveler. Castellum har höjt sin utdelning sedan börsintroduktionen 1997, HCP tillhör gruppen Dividend Aristocrats och Realty Income har en genomsnittlig årlig utdelningsökning på 16.6% sedan 1994. Tillsammans med OHI äger dessa fyra bolag ungefär 7.200 fastigheter världen över och jag äger en liten, liten bit av allihopa. Det är fantastiskt.

7.200 fastigheter; smaka på siffran. Om en av fastigheterna brinner ner och det tar lång tid innan försäkringspengarna kommer får jag fortfarande inkomst från 7199 stycken. Det kallar jag att vara diversifierad. Om en hyresgäst flyttar kommer tusentals fortfarande betala in sin hyra varje månad och en liten del av de pengarna kommer landa i min ficka.

Jag kommer vid senare tillfälle skriva om min väldiga övervikt i Fixed Income men värt att notera nu är att jag inte tar med alla de fastigheter jag äger genom mina aktier i Akelius, Amasten, Klövern eller Prime Living då jag anser att dessa innehav är att likna vid ränteinstrument snarare än aktieinvesteringar men givetvis kommer den inkomst jag får från dessa bolag också från fastigheter vilket innebär att i realiteten är jag delägare i ännu fler fastigheter.

Det bästa av allt? För att bli fastighetsägare med en andel i över 7.000 fastigheter behöver du i dagsläget endast ca 1.200 kr. För den summan får du en aktie i varje bolag och kan rätteligen börja kalla dig fastighetsägare.

Vill du också bli fastighetsägare?

Bildkälla: Att Välja Lycka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar