onsdag 4 november 2015

Sparnivå 4

Det här är sista nivån i min spartrappa. Det är här det blir riktigt intressant och där de vardagliga besluten spelar extra stor roll. Här sparar jag på lång sikt, riktigt lång sikt. Jag tycker att man som minst skall tänka fem år men för mig handlar det oftare om tio år och hela vägen till oändligheten.

Det är här jag sparar till pensionen, till huset, till barn och viktigast av allt, det är här jag sparar till min framtida ekonomiska frihet.

Eftersom sparhorisonten är så avlägsen får pengarna tid att arbeta för mig precis som jäst i en bulldeg. Här mår pengarna bra av att få leka med andra pengar på börsen eller i andra spännande tillgångsslag exv fastigheter eller skog. Tålamod och långsiktighet innebär att man inte blir beroende av en stabil och förutsägbar avkastning utan man klarar av att börsen svänger eller att konjunkturen gör det olämpligt att sälja fastigheten just nu. Så småningom vänder det tillbaka och historiskt sett har börsens genomsnittliga avkastning legat runt 8% per år.

Jag vill direkt klargöra att min filosofi går ut på att sakta men säkert bygga ett stabilt ekonomiskt fundament för en trygg ekonomisk framtid. Är man intresserad av snabba pengar och enkla lösningar har man kommit fel. Tiden är min vän och ränta på ränta är mitt effektivaste verktyg.

Bortsett från de olika pensionerna (PPM och tjänstepension) sparar jag huvudsakligen i börsen via fonder eller direktköp av aktier. Andra tillgångsslag kan komma in i portföljen senare men det finns många fördelar med aktier för en småsparare som jag och nåra av dessa listar jag nedan.

1: Månadssparande: Jag sparar så stor del av min nettoinkomst jag kan varje månad men det räcker tyvärr inte till att köpa en fastighet per månad. Inte ens en fastighet per år faktiskt. Men min inkomst räcker alldeles utmärkt till att köpa in mig som delägare i tusentals fina, stabila företag från hela världen. Länsförsäkringars globala index fond placerar för närvarande i över 1500 bolag och för en hundring blir jag delägare i allihopa.

2: Diversifiering: Diversifiering är ett flådigt ord för att sprida riskerna, inte lägga alla ägg i en korg. Om jag köper ett hus kommer majoriteten av min ekonomi vara bunden till denna enda tillgång. Vad som helst kan hända. Översvämningar, eldsvåda, strejk, bostadsmarknaden kraschar och så vidare och alla dessa händelser kommer påverka mig oerhört mycket.

Köper jag istället en aktie i ett fastighetsbolag blir jag delägare i många fastigheter och om ett hus brinner ner påverkas jag mindre. Köper jag en fastighetsfond som köper in sig i många fastighetsbolag äger jag helt plötsligt tusentals fastigheter; ja du ser var vi landar.

3: Transaktionskostnader: Att köpa ett hyreshus eller en bit skog kostar massor av pengar i mäklararvode, besiktningsmän osv. En depå på Avanza är gratis och att starta ett InvesteringsSparKonto (ISK) är också gratis så det enda du betalar är avgiften, courtaget för att köpa aktier och fonder. Att köpa fonder brukar vara gratis förutom fondbolagens avgifter och att köpa aktier kostar så lite som 1 kr. Mycket billigare att handla fastigheter på börsen helt enkelt.

4: Kunskap: Skall jag köpa en fastighet eller skog eller en bil eller vad som helst så vill jag veta lite om vad jag köper. Ju dyrare grej jag köper och ju större inverkan den har på mitt liv desto mer vill jag veta.

För att köpa en aktie i ett fastighetsbolag är det givetvis fördelaktigt om jag kan läsa balans- & resultaträkningar, förstå hur fastighetsbranschen fungerar osv men det är inte strängt taget nödvändigt. Alla noterade bolag har en rad myndigheter och organisationer som kontrollerar att allt går rätt till och utöver det så har bolagen hundratals, oftast tusentals aktieägare varav många är stora pensionsbolag och banker vilka samtliga kommer hjälpas åt att hålla bolaget i schack. Så länge jag väljer ett stort och välskött bolag som Castellum eller Wallenstam så har dessutom bolagen själva en rad med anställda experter som hjälper mig att förvalta "mina" fastigheter och se till att mina pengar växer. Det enda jag då behöver veta är hur man köper en aktie och hur man väntar.

Slutsats: Det finns för- och nackdelar med allt och jag måste välja vad som känns rätt i just den situation jag befinner mig i. Det finns många fler fördelar med aktier och fonder än vad jag har plats för här men det kommer sannolikt ägnas många fler 1:or och 0:or här på bloggen åt att beskriva börsens fördelar.

Tillsvidare kan vi konstatera att jag på den fjärde sparnivån sparar långsiktigt i väl diversifierade fond- och aktieportföljer hos banker och fondbolag med låga avgifter. Jag väljer en kontoform (ISK) som ger låg skatt och jag sparar ofta för att slippa känna stress över börsens svängningar och konjunkturcykler.

Jag kommer aldrig kunna se in i framtiden, aldrig träffa börsens berg och dalar men jag kan använda börsen för att bygga en snöboll. För precis som med en snöboll som du rullar ner för ett berg så behöver du börja med lite snö och lite egen ansträngning och ju mer snö du själv lägger på ju fortare kommer det gå för snöbollen att växa men till slut så behövs inte dina ansträngningar längre. Efter ett tag klarar sig bollen själv och den växer och rullar ner för berget helt på egen hand.

Hur blir du rik?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar