söndag 22 november 2015

Idag uppdaterar jag min portfölj

Idag har jag rotat om lite här på bloggen. Bland annat har jag under "Min portfölj" lagt till min fondportfölj vilken jag beskrev i förra veckan i inlägget "Varför fondsparar jag". Efter det inlägget fick jag flera kommentarer om att det hade varit trevligt att också kunna följa fondportföljens utformning varför jag nu väljer att inkludera även den.

Jag fick också några privata kommentarer gällande min, nästan tjurskalliga tro på Kina som tillväxtland. Kina har haft lite problem det sista och de kinesiska börserna har backat markant, men det ser jag som glädjande för då räcker mina pengar längre och jag skyfflar med glädje in mer kapital i aktier och fonder vilka blir billigare så länge inget fundamentalt har förändrats. Jag har envist hävdat att Kina kommer att komma tillbaka och i torsdags publicerade Placera.nu en artikel där man lyfter fram Kina och Turkiet som varandes på återmarsch. Det känns bra att fler håller med mig.

När det kommer till fonder vill jag passa på att göra lite reklam för en bloggkollega. I torsdags släppte Stefan Thelenius borta på z2036 en kalkylator vilken hjälper till om man vill beräkna vad ens sparkronor har för sig under ett sparliv och framför allt hur stor del av "dina" pengar som går åt i fondavgifter och skatt.

Det är ett lysande verktyg för att på ett enkelt sätt belysa hur viktigt det är att välja så billiga fonder som möjligt. Givetvis kan en högre avgift motiveras om fonden kontinuerligt slår index men i det långa loppet är min övertygelse att vi är väl betjänta av breda, billiga indexfonder.

Ta gärna en titt på instrumentet och bilda dig en uppfattning. Passa också på att se hur stor effekt tid har på ditt sparande och hur en relativt liten summa pengar varje månad, ganska enkelt kan bli miljontals kronor på kontot om de får lite tid på sig. Stefan har en mycket trevlig blogg och flera andra fina verktyg och en relativt kylig söndagseftermiddag som denna passar utmärkt för att utforska en högkvalitativ ekonomiblogg likt z2036.

Tack för att du läser samt bidrar med åsikter och kommentarer.

Bildkälla: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar