torsdag 26 november 2015

Avkoppling och aktiespaning

I helgen var jag och hustrun hos hennes pappa. Han bor på en liten familjegård en timme från oss och när vi har en helg över för besök brukar det bli riktigt mysigt. Det är någonting visst med att åka hemifrån till en nästan sagolik plats med öppna fält och ett dimhöljt skogsbryn precis utanför dörren.

Hustruns bror har gift sig och familjens nyaste medlem visades stolt upp och vi fick tillfälle att ta en riktigt lång promenad med den stolta modern när hon sprudlande av nyvunnen energi puttade den sovande sonens vagn genom ett kylslaget landskap glittrande av iskristaller.

Efter en underbar promenad fick jag tillfälle att ägna mig åt flera av mina favoritsysslor samtidigt. Med en surfplatta i ena handen och ett glas Caol Ila Destillers Edition i andra handen kunde jag kura ihop mig framför den sprakande öppna spisen och läsa på lite om ett par bolag som har funnits på min radar ett tag nu.

Sverige har inte väldigt många bolag som år ut och år in höjer sin utdelning men jag är öppen för att blicka över Atlanten för att hitta bolag som faller mig i smaken och smak är inriktningen på de bolag som just nu fångar mitt intresse. Jag tittar på jättar som Procter & Gamble, General Mills och Unilever. För Unilever behöver man inte åka hela vägen till USA för att knipa men ni förstår vad jag menar. Jag tittar också på Wal-Mart Stores. Även om Wal-Mart inte per se faller under samma företagskategori som ovanstående har bolaget fortfarande hjälpt världen att få tillgång till smakfulla produkter till ett rimligt pris under lång tid.

P&G har kanske inga mängder av välsmakande varumärken med sin portfölj av bland andra Always, Ariel, Gillette och Pampers men eftersom jag nyss tillfrisknat från en förkylning har jag fått tillfälle att stifta närmare bekantskap med ett annat av deras välkända märken nämligen Vicks. De har en enorm varumärkesportfölj och det är svårt att klara ett normalt vardagsliv utan att använda produkter från P&G.

General Mills är ytterligare en gigant men varumärkena är kanske mer välkända på andra delar av jordklotet men ingen har väl undgått Green Giant eller den underbara Häagen-Dazs. För en tid sedan provade jag Häagen-dazs med Baileyssmak; Väl värt pengarna.

Unilever är min tredje gigant med märken som Axe, Dove och Lipton men också godsaker som Ben & Jerry´s och GB Glace ingår i varumärkesportföljen. För att vara en holländsk margarintillverkare får man väl anse att det går ganska bra för dem med 174.000 anställda i över 100 länder.

Wal-Mart är en enorm butikskedja vilken får ICA att blekna i jämförelse. De säljer allt från himmel till jord och även om vi inte har några av deras butiker här kan väl ingen ha lyckats undgå vilken enorm inverkan bolaget har på världens konsumtionsvanor. Bäst av allt är att aktien har underpresterat kraftigt jämfört med index vilket gör aktien förhållandevis rimligt prissatt på en högvärderad börs.

När jag har bestämt mig kommer det en mer utförlig utläggning men till dess njuter jag av min whisky och den pirrande förväntan det innebär att snart kunna utöka portföljen. Snart är det löning.

Vad bankar ditt hjärta lite extra för?

Bildkälla: Att Välja Lycka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar