torsdag 19 november 2015

Vill du få 10% löneförhöjning per år och betala mindre än 0,5% skatt?

Väldigt många bolag lämnar utdelning till sina aktieägare. Utdelningen är en del av de vinster bolaget genererar och betalas ut för att vi aktieägare skall kunna bestämma själva vad vi vill göra med pengarna.

freeimages.com
Riktigt bra bolag höjer utdelningen varje år såväl i goda tider som i dåliga tider och de kan göra det för att de är välskötta och har goda finanser samt att de säljer produkter eller tjänster som alltid behövs. Oavsett hur snål jag blir behöver jag alltid borsta tänderna, äta och värma mig. Jag konsumerar mat, kläder, el, städutrustning, mediciner och en massa andra produkter oavsett hur det ekonomiska läget är och de bolag som förser mig med dessa produkter är i regel de som är kapabla att ge sina aktieägare löneförhöjning varje år.

I USA har man en starkare kultur av att dela ut pengar till aktieägarna än vi i har här. Detta kan vara som en följd av de olika pensionssystemen där fler i USA än här till viss del förlitar sig på en stadig inkomst från sitt tidigare sparande. I USA har vi bolag som kallas Dividend Aristocrats eller utdelningselit, fritt översatt. Det är bolag som varje år, i minst 25 år, har höjt sin utdelning. 25 år från nu inkluderar flera av de värsta börskriserna vi sett genom tiderna och ändå har dessa bolag visat styrka och kraft.

Ett fantastiskt exempel är Coca-cola. Bolaget startades 1886 och har handlats på börsen sedan 1920. Coca-cola är ett av världens mest välkända varumärken och säljs i över 200 länder. Bäst av allt; företaget har höjt sin utdelning varje år de senaste 50 åren och de senaste 10 åren har höjningen i genomsnitt legat på drygt 7,8%.

När fick du senast 7,8% i löneförhöjning? Har du fått det i 10 år i rad?

Att köpa och äga aktier är inte svårt. Kan man dessutom få äga bitar av så välskötta bolag som Coca-cola bör man ta chansen för sannolikheten att de fortsätter dela ut fyra gånger per år och höjer sin utdelning från år till år, är ganska hög givet deras historia.

Bolagen betalar alltså dig för att äga dem. Det är en "lön" du inte behöver göra någonting för att få efter den initiala investeringen och som tack för att du fortsätter äga bolaget och inte göra någonting, belönas du med 8% i löneförhöjning varje år.

Toppen!

Har du dessutom dessa aktier liggandes på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring blir din skatt på den här lönen lägre än en halv procent. Detta kommer förändras lite varje år men det skall mycket till för att vi skall behöva betala lika mycket i skatt på utdelningar som vi gör på den lön vi sliter för på vårt "vanliga" arbete.

Hur vill du ha det i framtiden? 8-10% löneförhöjning och 0,5% skatt eller 1-3% löneförhöjning och 31-58% skatt?

Jag vet vad jag väljer och därför sparar jag i aktier i stora, välskötta utdelningsbolag.

Bildkälla: Freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar