söndag 29 november 2015

Köper en gigant

Black Friday är förbi och lönen är förbrukad. I vanliga fall är det nu shoppingångesten infinner sig eftersom man inser att det är väldigt mycket månad kvar innan nästa lön syns på kontot och alla fina glänsande reaprylar förlorar snabbt sin tjusning när matbudgeten halveras för den kommande 30-dagars perioden.

Lagom till att det tredje nudelpaketet åker ned i grytan för att utgöra middag börjar man överväga att lämna tillbaka den där nya rakapparaten som var så billig för bara en vecka sedan och några veckor senare är blocket ens bästa vän.

Men inte när ens shopping är på börsen. Givetvis måste man även då ha koll på sin budget och bara spendera pengar man har råd att vara av med men det säger sig själv. Jag skrev i torsdags att Avansa erbjöd sina kunder att köpa amerikanska aktier courtagefritt i fredags och jag tog tillfället i akt att köpa på mig flera mindre poster av bolag jag suktat efter ett tag nu.

Mitt första köp är en gigant bland giganter. Jag köpte en handfull aktier i Exxon Mobile (XOM). Vad sägs om en omsättning på runt 400.000 miljarder dollar. Smaka på den siffran. Det är nästan omöjligt för oss att kunna föreställa oss en sådan summa och sätta den i perspektiv.

Jag skall inte trötta ut er med fakta om Exxon utom att nämna det som får mig att gå igång lite extra på möjligheten att vara delägare i denna världsledare i energibranschen. De senaste 32 åren har Exxon höjt sin utdelning och just nu får man en direktavkastning på nära 3.6%. De har en låg utdelningsgrad på lite drygt 30% vilket gör att även med de låga priserna på olja vi har nu finns det fortfarande gott om utrymme för att höja utdelningen och det är någonting som Exxon onekligen har tagit fasta på de senaste åren. Genomsnittlig utdelningstillväxt de senaste 10 åren ligger på runt 8.6% och på 5 år ligger den ännu högre på 9,2% vilket är fantastiskt.

Tänk att få 9 % löneförhöjning varje år. Jag värderar aktier delvis med hjälp av en diskonteringsmodell även om jag kör en flerstegsmodell men principen är densamma. När jag värderar på det sättet vill jag ha god marginal men jag fick fortfarande ett aktiepris runt 100 dollar varför jag känner mig rimligt säker i min investering nu när aktien kostar precis över 80 dollar stycket.

Jag värderar också med känsla och även om olja inte är det mest romantiska och naturnära man kan investera i är det min övertygelse att giganterna inom området är de som är bäst på att kombinera ekonomisk lönsamhet med de mjukare värdena vi behöver se för att gilla ett bolag. Jag är exempelvis övertygad om att bolaget kommer anstränga sig mer än de flesta andra för att slippa blåsvädret som följer efter en katastrof likt Exxon Valdez för 30 år sedan vilket är en katastrof som fortfarande lever kvar i våra minnen.

Jag tror således att skall man investera i den här typen av bolag skall man välja exempelvis Exxon eftersom det finns förutsättningar för dem att hantera sin omvärld på ett humant sätt. Om ett mikrobolag släpper ut olja kan det vara så olyckligt att de inte har råd att stå för sina misstag men skulle samma sak mot all förmodan hända för Exxon bör världens största privatägda energikoncern kunna hantera kostnaden och ta sitt ansvar.

Det skall bli mycket intressant att diskutera det här inköpet med nära och kära. Jag gissar att min ömma moder kan tänkas vara en av motståndare till detta mitt senaste inköp.

Vad tänker du om energiinvesteringar?

Bild: freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar