lördag 29 oktober 2022

Jordärtskockssoppa med champagne

För 10-15 år sedan gjorde en kompis till mig en bankettmåltid för ett sextiotal personer och en av rätterna var en jordärtskockssoppa jag bär med mig för alltid.

Jordärtskockan är en sådan där växt som är nästan omöjlig att bli av med, varje planta ger väldigt mycket och de som gillar knölen är den ljuvlig och för de som inte gillar den är det avskyvärt... Lite som koriander.

Förra ägarna hade satt vitlök och jordärtskockor i en pallkrage och i våras tittade det upp innan jag hade hunnit bestämma strategi för den odlingsyta jag hade.

På en tredjedels pallkrage fick vi 4-5 kg skockor och jag gissar att det hade kunnat bli det dubbla om jag inte hade glömt att vattna till och från under den mycket torra sommaren.

Nå ja, receptet då.


Som en av förrätterna i en måltid behövs det ganska lite soppa per portion så det här receptet är för 6-8 personer men vill man äta det som lunch bör man räkna 3-4 personer och det är nog inte dumt att servera lite bröd till.

250 g jordärtskockor
2,5 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche 
1,5 dl champagne
50-100 g vitkål
1 msk honung
salt, peppar och persilja

Det man gör är att skala och koka skockorna tills de är mjuka. Häll av vattnet men spara ett par dl som buljong. Mixa skockorna till en puré. 

Strimla vitkålen och fräs i stekpanna med lite honung.

Vispa grädden fluffig men inte hård.

Dags att montera. Hetta upp purén och buljongen till strakt över ättempertur, blanda i crème fraiche och låt det hela komma upp i värme igen. Stäng av plattan. Sen häller du i champagnen och vänder i grädden. Smaka av med salt och peppar.

I varje skål lägger du lite av vitkålen, häller över soppan och strösslar lite hackad persilja över.

Om man vill lyxa till det ytterligare droppar man några droppar tryffelolja över varje portion och serverar med en grillad brödbit eller en handfull jordärtskockschips.

Det här är lyx gjord på en mycket ödmjuk grönsak. Man måste inte ha champagne men man vill ha ett vin som ger syra och strävhet till den annars ganska söta soppan och man vill ha luften som kolsyran ger.

Berätta gärna om du testar receptet.


onsdag 26 oktober 2022

Tätat fönstren

Det här jädra elprissnacket överallt har fått den här gamle snåljåpen att hitta på saker jag aldrig tidigare brytt mig om.

Helt plötsligt har jag fått för mig att undersöka kvaliteten på fönsterlisterna.

Det borde jag inte gjort.

Tätningslisterna var de samma över hela huset och var i något styvt gummi. Jag är benägen att tro att de har suttit där sedan huset byggdes för den som målade om fönstren senast valde att måla lite på listerna också.


Det finns fler tecken på att de är gamla. Exempelvis att flera av dem fnasade sönder när jag drog loss dem eller att det bara finns en enda uppsättning häfthål i fönstren.

Google talar om för mig att gummilister skall bytas ungefär vart 5-7 år och inte vart 50-70e år. Det borde således vara dags nu.

230 kr senare är jag stolt ägare av 48 meter tätningslist och ett par dagar senare har jag fullt en soppåse med riktigt gamla lister och fönstren skall nu i teorin vara tätare.

Varenda 10 i topp-lista över enkla åtgärder för att spara energi säger att det kostar några hundringar men sparar några tusenlappar så nu hoppas jag att tusenlapparna snart börjar synas eller att golven åtminstone blir lite varmare.


lördag 22 oktober 2022

Pannkakor och arsenikstuvning

Jag har skrivit om risotto flera gånger under åren men ju mer inflationen biter sig fast och ju fler annonser jag ser från allsköns konstiga bolag med tips på hur man skall spara pengar och energi ju mer övertygad blir jag om att det enkla är det rätta.

Jag har försökt komma ifrån att behöva fundera på vad vi skall laga för mat varenda dag men jag tycker det är hopplöst att få ihop en varierad och god matsedel som är billig och följer säsongerna. Men några stapelrätter har jag lagt in för att få bort några beslut.

Besluten är förövrigt ett gissel. Fru AvL har för mycket att göra på jobbet. Herr AvL har för mycket att göra på jobbet. Barnen har för mycket att göra på fritiden. Disk och tvätt växer till stora högar och det spelar ingen roll hur fort man springer i hamsterhjulet så kommer man aldrig framåt.

Nåväl.


Pannkakor är en rätt som går att variera som crepes eller ugnspannkaka eller olika dessertvarianter. Det är också en säker rätt hos barnen så en dag i veckan när barnen kommer hem extra sent då blir det pannkakor.

En dag i veckan blir det någonting med korv. Herr AvL är inte stormförtjust i korv men resten av familjen älskar det.

På fredagar är det antingen tacos eller hamburgare och en dag i veckan är det arsenikstuvning.

Arsenikstuvning är fru AvLs påhittade namn på risotto.

Namnet kommer sig av att det för ett tag sedan framkom att ris kunde ha lite högre halter av arsenik än hälsosamt men det är sagt med glimten i ögat.

Risotto går att variera i all oändlighet men eftersom jag uppskattar att plocka svamp är det inte sällan det blir kantareller och kanske några frysta ärtor.

Vad har du för tips på billig och enkel basmat?


onsdag 19 oktober 2022

Skall jag ta ut alla pengar från börsen och amortera bolånet?

Jag fick ovanstående fråga nyligen och det är en svår fråga att besvara om man tillåter sig att tänka lite längre.

För mig är det enda rationella svaret nej.

Den förväntade långsiktiga avkastningen på börsen är ca 8 % i genomsnitt per år och även om bolåneräntorna har kommit upp en del så är de rörliga räntorna fortfarande inte högre än 2,5 % (om man inte nöjer sig med listräntan hos en storbank för då kan man få betala nästan 4,5 % och det är så klart en kännbar skillnad).

Skillnaden mellan förväntad avkastning på att amortera och på att behålla pengarna på börsen är alltså fortfarande 5,5 % (eventuella skatteeffekter är inte inräknade). Rent rationellt borde man alltså behålla sitt långsiktiga sparande.


Dock kan man enkelt problematisera runt frågan och lägga på några fler lager.

Klarar familjens ekonomi högre bolåneräntor? 

Mycket kan ju ha hänt sedan banken räknade på huruvida lånet kunde beviljas. Barn, ändrade arbetsförhållanden osv.

Är det långsiktiga sparandet verkligen långsiktigt?

Klarar du av att sova om börsen går ned 30 % till? Eller är pengarna egentligen till för nästa års semesterresa, en ny bil du behöver innan nästa vår eller någonting annat som inte har en horisont om 20 år?

Man kan fortsätta rabbla olika förutsättningar varje enskild person behöver ta med i beaktande när det är dags att svara på den där frågan för sig själv.

Räcker bufferten, vad händer om elen kostar 7 kr i januari, kan jag känna mig trygg på min arbetsplats om samhällsekonomin svalnar ytterligare osv.

Familjen AvL har valt strategin att skapa ganska rejäla mellanrum mellan inkomster och utgifter samt en helt acceptabel buffert. Vi är dessutom båda anställda med mycket stor anställningstrygghet och anställningsbarhet om ekonomin svajar så i vårt priviligierade tillstånd väljer vi att behålla sparandet där det är och lånen på den nivån de är.

Hur gör du? Känner du dig stressad av bolåneräntornas svängningar?

lördag 15 oktober 2022

Avstängda element

Vårt radhus värms med direktverkande el vilket så klart hade kunnat vara lite svettigt i dagsläget men vi köpte en luft-luftvärmepump i höstas och det gör ett väldigt bra jobb.

Jag roade mig häromdagen med att kika in på mina sidor hos min nätleverantör och de har en automatisk jämförelse över åren om man klickar för att se sin förbrukning.

I september förra året satte vi på elementen. Jag kan se det eftersom det var en mycket tydlig höjning av förbrukningen från en dag till en annan. Värmepumpen installerades inte förrän i november så några månader körde vi helt på elradiatorer och med en mycket lägre grad av medvetenhet avseende förbrukningen.


September är nu inte en av de månader då vi förbrukar mycket el men det är ändå roligt att se att de åtgärder vi gjort har haft effekt. September 2022 förbrukade vi 33 % mindre el än samma månad 2021 och om jag tolkar SMHIs väderstatistik korrekt var det kallare i år än förra året.

Med årets elpris är det en knapp tusenlapp lägre elräkning och det är ju inte fy skam.

Fru AvL har börjat knorra över att det händer att det är kallt på golven på morgonen så antingen blir det till att höja temperaturen eller så får jag leta efter läckage runt fönster och liknande.

Jag vet inte riktigt vad mer jag kan göra för att energieffektivisera vårt hem just nu men jag hittade en formel för att beräkna värdet av tilläggsisolering så det kanske kan vara någonting att roa sig med när hösten biter sig fast på allvar. Vi har bara 15-20 cm isolering på vinden så det finns lite kvar att göra.

Har du några energisparande tips för någon som är ganska bekväm av sig och som har gjort allt som aftonbladets 10 tips för att sänka elräkningen har att erbjuda?

onsdag 12 oktober 2022

Gikt

Är inte det här ett ganska tydligt tecken på att man börjar bli gammal så säg.

Kroppen för herr AvL säger på det ena efter det andra sättet till honom att han missköter sig. Är det inte diskbråck så är det knäförslitningar eller magkatarr.

Det senaste tillskottet är tydligen gikt.

För mig är gikt en sjukdom som gamla gubbar och gummor i skönlitterära böcker använt för att förutspå vädret. Gikt är ingenting en fyrtioåring får...

Men jo då.

Nu är det för all del inte helt säkert att det är det jag fått men när hustrun lakoniskt klämmer lite på min mycket onda stortå konstaterades det väldigt snabbt att det var tydliga symptom på gikt. Kul...

Anledning till att man får det och förebyggande behandling är två sidor av samma mynt.


Man får det oftast av att man dricker för mycket alkohol, oftast öl. Man är kanske överviktig och äter mycket. Främst äter man mat med högt purininnehåll exempelvis rött kött, skaldjur och fet mat. Man motionerar sannolikt för lite och eventuellt äter man mediciner som stör.

Nu dricker jag inte öl längre men det är väl också den enda sorts alkohol jag undviker och på alla de övriga kan jag sätta en bock i rutan.

Det är som om världen försöker tala om någonting för mig.

Om man bara gör saker som är jobbiga och utesluter allt som är gott ur kosten så slipper man ha ont.

Vem kom på att allt som gör livet kul är dåligt... Attans...

Jaja... Det är bara att trycka i sig Naproxenen och försöka ta en promenad.

lördag 8 oktober 2022

Blåbär för 4000 kr

Det är inte särdeles ofta det blir fel när jag näthandlar men det händer. Jag har dock aldrig varit med om att Apotea gjort fel vilket är en stor anledning till att jag handlar av dem nästan oavsett vilka läkemedelsprodukter jag skall ha. 

De flesta andra apotekskedjor har någon gång gjort fel eller hanterat ett ärende med allt annat än önskvärd service. Jag kommer exempelvis aldrig igen handla av det statliga Apoteket om jag kan undvika det för jisses vilken svag servicegrad de har avseende distanshandel.

Nu är inte syftet med den här artikeln att kasta skit på Apotea. Absolut inte.


Jag hade för en gångs skull beställt någonting annat än mediciner nämligen te. Det är en sort som fru AvL älskar och den finns inte att köpa längre i vanliga butiker.

Jag var, enligt mig, ganska modest och beställde "bara" 15 askar te.

Döm om min förvåning när jag öppnade lådan som kom hem och hittade 15 askar av ett blåbärsextrakt i tablettform. Detta kosttillskott hade säkert lagts in på fel artikelnummer eller om tesorten kanske fått fel nummer men här står jag nu med kosttillskott värda nästan 4000 kr jag inte vill ha.

Apotea löste så klart det här snabbt och lätt men kosttillskott klassas som livsmedel och destrueras vid retur. Det innebär tyvärr en hållbarhetsförlust likväl som en ekonomisk förlust.

Sen kan man kanske tycka att företaget som gjort fel får skylla sig självt men på ett eller annat sätt kommer detta att drabba oss konsumenter i slutändan och det är synd tycker jag.

Nå ja. Vad hade du gjort med 15 askar kosttillskott?

onsdag 5 oktober 2022

Solpaneler på radhus?

Jag tror inte jag är ensam om att fundera på vilka elbesparande åtgärder som går att göra nu när vintern står för dörren och elkrisen gör att elpriset är många gånger högre än vi är vana vid.

Jag har exempelvis funderat på att sätta upp solceller på taket.

Jag frågade ett gäng grannar varför det inte fanns en enda solcell i området och de hade ingen aning. Jag googlade runt och räknade på återbetalningstakt och höll på tills jag stötte på en hemsida som nämnde den högst väsentliga informationen att brandskyddsreglerna kanske kräver att det är minst 2,5 m till närmsta brandvägg.


Det lät jobbigt så där slutade jag googla och sedan dess har jag bara sporadiskt funderat på solceller.

Dock har jag sett flera artiklar om folk som har satt solceller på radhus så det måste vara möjligt och tillåtet. Frågan är bara vilka regler som gäller och hur man tar reda på det?

Eftersom jag står lite och stampar så tänkte jag passa på att fråga er som läser här om ni har några insikter i ämnet som kan hjälpa mig? Var kan jag hitta informationen jag behöver?

För det är ingen tvekan om att det skulle kunna vara värdefullt även om taket är litet. Jag har nästan perfekt norr/söder-läge och även om vi bara kan installera ca 4,5 kW i söderläge skulle vi kunna komma upp i runt 10 kW totalt om jag räknar rätt och med investeringsstöd samt det faktum att större anläggningar kostar mindre per installerad kW så skulle vi kunna få en IRR på 7-8%. 

Det är inte jättehögt men det borde kunna öka värdet på fastigheten också och återbetalningstakten är räknat på ett ganska normalt elpris. 

Ser vi elpriser på genomsnitt 3-5 kr/kWh över ett år kommer IRR bli avsevärt högre och skall man vara sådan så skulle jag sätta varenda krona jag ägde och hade i en tillgång där jag visste, utan tvekan, att jag skulle få 8 % avkastning om året.

Så... Kan du hjälpa mig?

Får jag installera solceller på radhustaket? Vet du någonting annat som kan hjälpa mig?

lördag 1 oktober 2022

Blåbärssaft på alternativt sätt

Under sensommaren har jag varit ute tillsammans med barnen och plockat blåbär. Extra förträffligt är det när det räcker att gå precis runt hörnet och upp på kullen för att kunna plocka hink efter hink med bär.

I år har vi dock inte plockat sådana mängder.

Vi har några kilo i frysen och vi har gjort någon liter saft. Några pajer har det också hunnit bli men det fick räcka för vi har inte plats just nu.


När herr AvL var själv hemma en av sensommarens sista soliga dagar och uppgiften var att laga mat till familjen passade jag på.

Grillen stod och värmde på sig. Potatisen kokade, salladen var färdig och den kalla såsen stod färdigblandad i kylen. På passade pappa på att blanda en drink.

Jag har inget namn på den men gott blev det.

Jag skar i all enkelhet ned två skivor lime i små bitar och la dem i ett glas tillsammans med is. På med en fyra ljus rom och - här kan man gå olika vägar - jag valde att ta den redan kylda 7upen men puritanen skulle så klart ta några centiliter sockerlag och toppa upp med sodavatten.

Sist men inte minst la jag 1-1,5 cl hemgjord blåbärssaft på toppen som sakta fick sjunka mot botten.

Riktigt mumsigt.

Man kan ju bara spekulera i vad grannarna trodde när jag låg med arslet i vädret på alla fyra på gräsmattan för att fotografera mitt spritglas. Hoppas det livade upp lite här i radhusdjungeln.