lördag 18 juni 2016

Veckans recept: Zucchiniplättar med tzatziki

Ett av mina favoritresmål är egeiska havet med alla de härliga grekiska öarna man kan besöka. Jag gillar den grekiska kulturen och medelhavsmaten så länge man kan hålla sig borta från de riktigt turistiga delarna. Anledningarna till att jag skyr turistmålen är två där den första är att det tenderar att komma in en försäljningskultur som jag avskyr. Jag vill kunna köpa saker utan press (jag har inga problem att pruta och förhandla). För en tid sedan var jag på besök i en av de mer välbesökta städerna i Turkiet och klädbutikerna var många och skyltarna formligen skrek ut billiga produkter men jag kunde inte handla någonting för så fort jag närmade mig en butik skulle innehavaren tvinga på mig saker jag inte var intresserad av och det jag ville ha fick jag inte titta på, sannolikt för att marginalerna inte var särdeles bra på de billigaste prylarna.
farbrorgron.blogspot.se

Andra anledningen till att jag försöker hålla mig borta från turistfällorna är maten. Jag älskar mat och min matpassion var en av anledningarna till att jag blev kock en gång i tiden men jämför man med den breda massan är jag förmodligen ganska ovanlig och sett ur ett brittiskt perspektiv måste jag vara en riktigt udda fågel. Man vet att man kommit till en turiststad när inte en enda restaurang på strandpromenaden säljer mat utan pommes frites. När all kultur och tradition försvinner tappar jag intresset. Åker jag till Grekland vill jag att fiskarna skall titta på mig, geten skall ha kokats i flera dagar och tomaterna skall vara oxblodsfärgade och jag vill inte ha valet att beställa pommes frites till min måltid.

För många år sedan var jag på en liten ö dit man kom genom att först byta flyg och sedan åka båt i en halv dag och det var en av de bästa resorna jag gjort. Dagens recept är inspirerad från den resan. Du kan med fördel äta dig mätt på det här men jag brukar servera det som förrätt eller mellanmål för det blir ganska fort överväldigande. Vad man kan göra är att lägga till ett par grillade kycklingvingar för att få en komplett måltid eller varför inte en lite matigare sallad med någon böna i.

Zucchiniplättar med tzatziki

Jag gör en pannkakssmet och lägger i riven zucchini där jag pressat ur en hel del vatten. Sedan steker jag plättar av smeten. Tzatzikin gör jag tjock, i det närmaste ospädd och med mycket vitlök och dill. Det är inte så vanligt med dill i svenska recept men jag älskar det.


För en femma får du en liten hög kycklingben och lägger du 1.4 kr på en sallad har du en middag att vara riktigt stolt över och du har lyxat till det med hela 10 kr per portion.

Lycka till


Bildkälla: farbrorgron.blogspot.se, att välja lycka

2 kommentarer:

 1. Jag tycker du fuskar med priserna, mjölk kostar minst det dubbla och det är ganska mycket jag har svårt att se att jag kan få till dina låga priser.

  Kul dock med lite annorlunda recept, det får prövas. Vilken ö var det förövrigt du besökte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Det kommer ett separat svarsinlägg på detta senare i veckan om jag hinner. Håll ut

   Radera