onsdag 29 juni 2016

AVL-Portföljen köper Nordea

Som av en händelse köpte jag in Nordea i AVL-portföljen i svallvågorna efter Storbritanniens val i förra veckan. I veckobrev 24 skrev jag att jag lagt in en långorder på Nordea till 72 kr aktien för att köpa upp de sista pengarna i portföljen och i allt som hänt med förvaltande av fem personers portföljer i Brexit. nytt jobb och en ledig hustru så har vissa saker fallit mellan stolarna. Den här långordern är en sådan sak. Dessutom skyltar inte Nordnet lika väl som Avanza saker man behöver komma ihåg varför den här ordern låg oförändrad.
Bild: blogg.etfsverige.se

I den stora portföljen har jag Nordea och Swedbank. Jag tycker väl att Handelsbanken framstår som en lite mer välskött bank men då är det också inprisat tycker jag. I det stora hela anser jag att de svenska storbankerna är väldigt lika och att det oftast bara handlar om att välja sin favorit. Mitt val föl på Swedbank eftersom jag har haft en lång relation med den banken och Nordea för att hustrun har den banken. Till det följer en del fundamenta och värderingar men det här är huvudsakligen ett hjärta-val.

Anledningen till att jag fyller på trots alla stormar, först var det Panamadokumenten och sen var det kapitaltäckning och ja... det stormar kring Nordea och det gör att priset på aktien sjunker. Tror jag att värdet på bolaget sjunker lika fort som priset på aktien? Nej det gör jag inte. Även men stora potentiella böter eller nyemissioner för att täcka kapitalkrav, tror jag att Nordea kommer vara en ekonomiskt lönsam hamn under många år framöver och eftersom Nordea är störst av våra stora är det en systemkritisk bank för en större portion Europa än våra andra och jag har svårt att tro att banken kommer falla. Det sistnämnda skall man för all del inte se som ett för stort skydd eftersom det bara innebär att staterna kommer skydda bankfunktionen. Ägarna kan givetvis förlora alt om vi har misskött oss tidigare.

Siffror

Aktien handlas till 69,50 kr/st i dagsläget och på gamla vinster blir det ett p/e på under 9 vilket är ganska lågt. Kombinera det med en direktavkastning på över 8,5 % är det svårt att motstå och även om utdelningen nästa år skulle sjunka kommer den här prisnivån ändå låsa in en fin framtida avkastning. Dock ser jag att vi förmodligen har en volatil period framför oss varför det egentligen inte är bråttom att gå in tungt just nu. Den med tålamod kan säkert göra ännu bättre klipp om några månader.

Just det här köpet tycker jag är svårt att värdera på historiska data eftersom det har hänt så oerhört mycket på kort tid varför jag inte har med särdeles mycket sådant här. Däremot anser jag att man kan titta på historisk prestanda och konstatera att vi har goda förutsättningar att på lång sikt tjäna fina pengar på den här investeringen.


Köp: 
4 st Nordea Bank måndagen den 27/6 för 68,6 kr/st. Total investering inkl courtage 274 kr.

Portfölj 20160628:

2   st Investor A        värde: 538 kr
10 st MQ                 värde: 313 kr
2   st H&M B           värde: 489 kr
4   st Nordea Bank   värde: 281 kr

Likvider: 814 kr

Summa: 2435 kr

Totalt tillfört kapital: 2500 kr

Portföljutveckling: -65 kr eller -2,67 %

Lycka till allihopa!Bildkälla: blogg.etfsverige.se

4 kommentarer:

 1. Ska bli otroligt spännande att se vad utdelningen kan tänkas landa på nästa år. Har du någon koll när dom brukar annonsera det?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med. Det brukar inte vara särdeles långt i förväg men några månader. Vanligtvis kommer bolagen med en bokslutskommuniké och förra året släppte Nordea sin den 27/1 där man fick veta vilken utdelning som skulle föreslås men man brukar kunna, med hjälp av kvartalsrapporterna komma ganska nära om man känner för att beräkna det själv.

   Radera
  2. Jag antar att risken är att de plötsligt håller inne utdelningen för att öka någon kassa, eller för att betala någon form av böter (som borde betalas av ledningen, inte ägarna. :-p ).

   Radera
  3. Det är också mitt antagande. Jag tror inte att de skulle göra som Tele2 som gör en nyemission för att kunna dela ut. Men jag tror nog inte att det går så långt att de helt ställer in utdelningen.

   Radera