torsdag 9 juni 2016

Skatten kommer, skatten går

Många är vi som verkar fått vår skatteåterbäring och även om skatt verkar vara det värsta svenskar vet verkar skatteåterbäring vara som att vinna på lotto. Jag fick mina pengar igår och de kom onekligen lämpligt för det började eka betänkligt på kontot. Mina utgiftsnivåer är inte riktigt i nivå med Miljonär innan 30´s även om det inte är långt ifrån men den här månaden sammanföll en riktigt låg lön med ett halverat studiemedel och då är det svårt att spara 50% av nettoinkomsten. Detta är för all del ett i-landsproblem av magnitud men ändå.

Jag har tidigare berättat att jag skattesparar och det innebar att det den här månaden landade en extra månadslön på kontot. Jag kommer inte räkna in det sparandet i majlönen utan lägga på inkomst och sparande på junilönen och jag kommer sannolikt inte ta av pengarna heller men det är skönt att ha en liten extra buffert.

Detta med buffert. Jag har en skaplig buffert men jag har bestämt mig för att öka lite ytterligare. Jag ser vissa orosmoln i min privata framtid gällande ekonomin vilket kan innebära att utgifterna ökas under en tid framöver och då kan det vara skönt att ha en dämpande kudde i vägen för att tackla de värsta stötarna som skulle kunna komma. För portföljens pengar är ju inte mina pengar som Investeraren brukar säga.

Oavsett hur det blir hoppas jag att skatteåterbäringen kan innebära att jag kommer upp i en rejäl sparkvot nästa månad. Jag hoppas på över 70 %. Det hade varit kul att klara det även om det är uppblåst av engångsföreteelser.

Jag har inte glömt pengarna i AVL-Portföljen. De kommer handlas upp men jag sitter och hoppas på att den där tråkbörsen man hör talas om skall visa sig. Sommarmånaderna brukar kunna ge köplägen och även om H&M är köpvärt finns det många andra finingar jag hoppas på. Tele2 har tappat 9 % det senaste men då skall man vara medveten om att ca 7 % är utdelningen. Hemfosa och Castellum finns på radarn och även om Nordea har klättrat dryga 7 % de senaste veckorna är en förväntad direktavkastning över 7 % inte oattraktivt.

Vi får helt enkelt låta tiden utvisa när mitt tålamod tar slut och köpknappen försvinner under bordsytan. Tills dess skall här njutas av sommarvärmen och möjligheten att tjäna pengar.

Avkastning på er

Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Möjligheten att tjäna pengar... Vilken vacker mening:) Såg att det blev en liten skvätt H&M ändå idag:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. :-) Tack Pengaregn.

  Det blev H&M när den dippade. Det här inlägget skrev jag igår kväll och i dag kunde jag inte hålla mig längre :-) Så kan det gå när man fördröjer publiceringen av texterna.

  SvaraRadera
 3. Du kunde även anmält intresse att teckna utan företräde i Castellum och hoppats på lite rea-aktier som befintliga ägare inte agerat på i AVL-portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det skulle man kunna tro men Nordnet tillät 50 aktier som minsta teckning och även om jag enkelt skulle kunna lösa det med både kreditlina och likvider om AVL-Portföljen skulle få tilldelning över sina tillgångar så är det inte möjligt för någon som precis har börjat spara och sparar enligt AVL-Portföljen så tyvärr var jag tvungen att avstå.

   Men jag har begagnat mig av denna möjlighet utanför ovan nämnda portfölj.

   Radera
 4. Hmm, väntar på min skatteåterbäring. Tror jag får tillbaka runt 1600:- och för mig blir det läge att snegla på Hemfosa och H&M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   1600 kr är inte fy skam. Det blir ett trevligt tillskott och 6 stycken nya, fina, glänsande H&M aktier om du väljer den. Båda är, i mitt tycke, bra val.

   Lycka till

   Radera