Ibland hör jag argumentet om alternativkostnaden. Att det helt enkelt inte är värt den tid och energi det skulle ta i anspråk att plocka upp burkar eller småmynt från backen och då behöver man fundera en stund till. Givetvis är det få av oss med svenskt arbete och svensk lön som skulle vara betjänta av att gå ned i arbetstid i syfte att bli burkletare men vad är din alternativkostnad för att böja dig ned när du är ute och promenera?
Bild: Att Välja Lycka |
För att testa teorin plockade jag upp den där enkronan och inför att jag skulle skriva det här inlägget tog jag fram ett tidtagarur och klockade ungefär hur lång tid det rimligtvis tar att plocka upp en burk eller peng från backen. Det tar mellan två och tre sekunder men sedan för att få ut det fulla värdet av burken får man lägga till 5-10 sekunder i panttid också men nu handlar det om den här enkronan.
Om det enda jag gjorde på dagarna var att plocka upp enkronor, en efter en, och det tog mig i genomsnitt tre sekunder per enkrona skulle min timlön bli 1200 kr och även om jag skulle betala skatt och arbetsgivaravgifter på den summan skulle det bli avsevärt mer pengar än jag tjänar i dagsläget så om det arbetet finns är jag beredd att ta det, bara säg till så kommer jag.
Men givetvis finns inte den möjligheten men att det kostade mig tre sekunder av mitt liv saknar faktiskt betydelse. På de tre sekunderna hade jag inte valt att göra någonting annat varför den kronan helt sonika är en extra krona i inkomst.
Alternativa synsätt
Den genomsnittliga livslängden i Sverige är ungefär 82 år. När kan man antas ha behållning av att plocka upp saker man hittar på backen? Runt fem års ålder kanske?
Anta nu, för skojs skull, att man varje månad hittar en burk eller en peng och denna inkomst används till att investera (låt oss räkna bort courtage för enkelhetens skull). En burk eller peng i månaden är inte helt orimligt att anta att man klarar av eftersom jag sällan går på promenad utan att hitta minst en burk. Det kanske däremot är orimligt att anta att man gör det i 77 år eftersom mycket kan förändras på den tiden men låt oss ändå anta att det funkar.
Bild: z2036.blogspot.se |
Enligt ovanstående skulle man efter ett liv av pantburkar ha skrapat ihop 265.325 kr. Det kan tyckas som en oansenlig summa pengar för vissa men jag är ganska säker på att det finns ganska många människor därute i världen som skulle vara överlyckliga om de hade haft möjligheten att låta sina barn ärva en kvarts miljon svenska kronor. Man behöver inte ens gå så långt som till de lite fattigare delarna av världen där man med rimlig enkelhet hade kunnat försörja ett mindre samhälle ett helt liv på den typen av förmögenhet. Redan i min egen bekantskapskrets är en kvarts miljon i många fall en summa som alls är svår att föreställa sig att man kan spara ihop oavsett tidshorisont och det är då jag vill påpeka att det enda som krävs är att du böjer på ryggen en enda gång i månaden.
Det är en av anledningarna till att jag pantar burkar
Bildkälla: att välja lycka, z2036.blogspot.se
Jag gillar verkligen den här typen av inlägg. Tänk om alla de som behöver läsa dem hade läst dem?! Då hade vi sluppit höra om hur svårt det är att skapa kapital.
SvaraRaderaSjälv har jag ibland svårt att hålla mig från att plocka upp en burk. Även om det antagligen ser lite fånigt ut med en kille i kostym som plockar burkar...
Jag skriver dem och hoppas på att det en dag hamnar högt upp i någon googlesökning vilket förhoppningsvis gör att någon som behöver det kan tvinga sig igenom texten och växa sin frihet.
RaderaJag blev lite överraskad, trodde faktiskt inte att det skulle bli så mycket. Spara en krona i månaden är ju inget som folk kan påstå är svårt att nå, ändå är det få som har en kvarts miljon när de är 77.
SvaraRaderaDet man måste vara medveten om i just ovanstående exempel är att jag har räknat bort courtage så det är bara i teorin detta alls är möjligt men det räcker med väldigt små summor för att det skall bli mycket pengar i slutändan, speciellt nu när man kan handla aktier gratis.
RaderaFanns någon farbror som tidningarna skrev om som blivit mångmiljonär på det och skänkte bort pengarna till välgörenhet.
SvaraRaderaFör att inte nämna "Burk-Curt" som samlade tolv mille åt sig själv.
RaderaHAHA Tänkte faktiskt också på Burk-curt när jag läste det här inlägget. Helt otrolig karl som tydligen också höll på med aktiehandel :) Vet att Miljonär innan 30 även letar burkar i soprummet, ingen dålig idé i och för sig.
RaderaMånga bäckar små! Svårt för mig eftersom jag delar kommun med Günther Mårder som enligt egen uppgift samlar burkar med sina barn under namnet "skattjakt".
RaderaHaha näe då kan det inte bli många bukar kvar :) Gäller att stiga upp i ottan på söndagar för att vara först ut.
RaderaTidiga söndagsmorgnar?! Det blir svårt att kombinera med gratispengarna på nätpokerborden natten innan.
Radera:-) Jag kan inte heller hitta pantburkar i soprummet för det bor fler i området som letar och de verkar vara betydligt mer aktiva än jag är just i denna del av burkletandet...
RaderaVilka aktier kan man köpa för mindre än 1 kr, och få utdelning på 5%?
SvaraRaderaTror du att det var det som var kärnan i inlägget?
RaderaPoängen är givetvis att försöka få fler att förstå att små summor gör stor skillnad i slutändan och exemplet är rent hypotetiskt.
Nu råkar du för all del kunna köpa hyggliga aktier för en knapp tia med hög och stabil direktavkastning och det blir nu inte så himla stor skillnad om du simulerar med att du får din avkastning lite mer sällan så låt oss anta att du börjar plocka burkar när du är 4 år istället eller lever tills du är 83 istället. Eller gud förbjude, att du låter bli att köpa den där extra glassen för veckopengen när du är sju så skall du se att resultatet blir liknande.
Älskar denna typ av experiment. Jag har mitt pågående "Pant & Klant" där jag investerar pengar som kommer från främst pantburkar, men även om jag säljer gammalt skräp. Just nu lyser börsen rött, men jag har i alla fall lagt in 96:- i Byggmax och Cloetta :)
SvaraRaderaRiktigt intressant experiment!
SvaraRaderaHar pantat burkar och Pet till min son i ca 20 år och idag är portföljen värd 102 000:-. Lite fusk eftersom jag drev en mindre konferensverksamhet i några år.
SvaraRaderaFuska kan man väl göra :-) Det är fortfarande riktigt bra och imponerande. Starkt jobbat
RaderaInnan nu alla rusar ut och letar pant så hävdar jag att det inte blir så lönsamt då uträkningen verkar vara felaktig tyvärr.
SvaraRaderaPå vilket sätt är uträkningen felaktig?
Radera12 kr om året i 77år till 7,63% får jag till ca 30 tusen?
SvaraRaderaI mitt hypotetiska exempel ovan använder jag 11% vilket skulle kunna vara anledningen till att vi får olika slutsumma.
RaderaAha du har 11 procent i årsavkastning?
RaderaDå stämmer det nog ändå.Detta är ju helt otroligt!
Godnatt
Nu ser jag vart de där 7,63% kommer ifrån. Jag har nog aldrig brytt mig om att reflektera över den "effektiva avkastningen" sedan Stefan la till den men det ser ju inte riktigt ut att stämma. Får kanske kika på det.
RaderaVad man egentligen främst behöver vara medveten om är ju att en procent hit eller dit gör väldigt stor skillnad när man pratar om en hel livstid men mindre roll när det är ett decennium och det är därför just ovanstående exempel har så stor effekt av avkastningen.
Sen är det viktigare att få en känsla för att små belopp kan göra stor skillnad än den exakta uträkningen för skall man resonera kring ovanstående exempel så är det en de saker som inte nödvändigtvis är rimliga och andra som är klart förminskade.