Jag googlade fram två texter idag för att ha någonting hållbart att referera till. Den ena från Naturvårdsverket och den andra från Livsmedelsverket. Om jag inte är helt ute och cyklar refererar de till samma undersökningsunderlag men Naturvårdsverket hävdar att vi slänger 74+26 = 100 kg mat om året per person medan Livsmedelsverket hävdar att siffran ätbar mat som hushållen slänger är 239.000 ton mat om året vilket borde innebära runt 25 kg mat per person och det senare låter ganska rimligt eftersom jag sett siffror på att ungefär en tredjedel av "matsvinnet" är ätbar mat. Sen kan man ju fråga sig om termen ätbar mat inkluderar mat som hade kunnat ätas om den åts innan den blev dålig eller om det är borträknat men oavsett så är 25 kg mat tillräckligt för att mätta dig i ungefär en månad och då har man alltså inte tagit med svinnet i industrin eller restaurangsverige vilket är svinn som borde hamna i din och min kalkyl.
På nära håll ser jag det här svinnet när folk slänger utan att dofta eller smaka eftersom det står ett datum på paketet. Jag ser också mat gå till spillo för att det är tråkigt att äta samma mat flera gånger eller för att man "inte kan ta med sig rester till jobbet".
När jag hör och ser sådant vill jag bara skrika och för mig handlar det ganska lite om miljö även om jag försöker intala omvärlden om att det är miljövänligt att hushålla med sina resurser för det verkar vara det enda argument som biter på våra inbitna slit- och slängkonsumenter.
Ekonomiska argument
Det här är ju trots allt en blogg om lycka, hälsa och ekonomi även om ekonomin oftast har företräde och idag är inget undantag för det som stör mig mest är alla dessa människor som hävdar att det är så svårt att få livet att gå runt eller att "man måste ju leva lite också" och därför är det orimligt att spara.
Vi behöver inte ens nämna vansinnet i att spara på den nivån som familjen AvL gör. Det borde nog i de flestas ögon vara olagligt eller klassas som ett självskadebeteende men låt oss räkna lite på det.
När jag gör måltidskalkyler brukar jag erbjuda ganska mycket mer mat än vad som är gängse receptpraxis eftersom jag vet att jag och hustrun äter mer än en standardportion. Jag brukar räkna med ungefär 400-500 gram käk vilket faktiskt är ganska mycket för de flesta. Jag brukar ju också försöka hålla mig runt en tia per portion så låt oss räkna på det som standardpris och konstatera att ett kilo mat kostar 20-25 kr i en rimligt sparsam persons liv.
25 kg matsvinn innebär således att man slänger 500-625 kr per år. Det är väldigt lågt räknat eftersom Naturvårdsverket räknar på ungefär tre gånger mer om man får tro den här artikeln men jag låter mig inte avskräckas för att mina matkostnader är låga.
Bild: z2036.blogspot.se |
För att visa det absurda i situationen har jag använt den övre delen av spannet nämligen 625 kr om året i slängd mat men ser ni vad jag ser?
På en genomsnittlig svensk livstid slänger vi mat som hade kunnat bli en tillgångsportfölj värd nästan 20 miljoner kronor. Och det som krävs för att få till det är att du inte köper så himla mycket mer än du behöver, luktar på mjölken innan du slänger den och kanske till och med är beredd att använda din mikro några gånger i veckan eller steka upp en hemmagjord pytt i panna.
Sluta släng mat!
Bildkälla: z2036.blogspot.se
Knappt så att jag slänger en halv kokt potatis som torkat in i kylskåpet! Jag gör mat av allting vi har hemma. Att köra div ingredienser med en äggstanning i ugnen är toppen. Kryddor och fantasi är vad som behövs. Bryga ut pannkakssmet med överblivet kokt ris tillika att dryga ut köttfärs/köttfärssås/tacoköttfärs med.
SvaraRaderaJag fryser ner portioner av allt. Mina bägge tonårsdöttrar gillar inte så mycket smörgås utan vill hellre äta lagad mat på kvällen. Bara att "bläddra" bland lådorna i frysen.
Jag köper all mat på extrapris och "ät snart". Och som sagt - slänger ingenting. GLAD lördag!
Hej
RaderaJag har precis fått/köpt en större frys så nu kanske det finns plats för lite matlådor också men oavsett så gör jag nästan som du. Köper inte så mycket mat nära sin förbrukningsdag men det beror mest på att det sällan finns där jag handlar :-)
Hear hear!
SvaraRaderaHatar också att slänga mat. Datummärkningen är i många fall ett skämt. Vissa varor håller ju så mycket längre än bäst före.
Datummärkningen är ju bara en standard för att skydda konsumenten och för att få oss att slänga tidigare. Lita på det egna omdömet är vad jag säger
Radera"Jag ser också mat gå till spillo för att det är tråkigt att äta samma mat flera gånger eller för att man 'inte kan ta med sig rester till jobbet'."
SvaraRaderaDet är nästan som om de VILL få dålig ekonomi!
Det är människor med god ekonomi vilka helt saknar sparintresse men ja...
RaderaEnig! Köp aldrig frukt i förpackning - du får bara betala extra och slänga även om det är buy one get one free. Att köpa frukt och grönsaker i lösvikt är jättebra och spar mycket pengar. Idag betalade jag under 25 kronor för potatis, morötter, apelsin, citron, kiwi, lök mm. Bra för miljön, bra för plånboken, bra för magen.
SvaraRaderaTack för tipset att frysa in mjölk förresten. Tinade upp sista frysta mjölkpaketet igår och nu blir det ännu en vecka med risgrynsgröt. 40 procent sparade jag!
Jag tror att förpackade matvaror är ett större problem utomlands än här. Jag ser väldigt sällan frukt och grönt i förpackningar exkluderat typ sallad och sån där fånig färdigskivad frukt.
RaderaVarsågod. 40 % är finfint
Utan att vara religiös så tycker jag att det är en synd att kasta mat. Folk måste tjäna alldeles för mycket i det här landet, eftersom det kastas så mycket mat.
SvaraRaderaMänniskor har det för bra eller dåligt kanske? Glädjen i att förstå att uppskatta att man har mat bordet är en ynnest och bra för välbefinnande.ME
Hej
RaderaJag tror också att det handlar om att vi har förlorat den kollektiva kunskapen att ta tillvara på allt sedan vi slutade lida brist på mat. Överflöd gör det lättare att missbruka på det sätt vi gör.