lördag 14 januari 2017

BBQ grillad skinka med rostade rotfrukter

Den här veckan var det verkligen opportunistisk matlagning som gällde. Tyvärr är det bara en vecka kvar till flytt så jag kan inte köpa på mig hur mycket mat som helst men när jag var på Coop i veckan hade de många fina, röda prislappar vilka jag på allvar utnyttjade.

Bild: Mat.se
BBQ grillad skinka med rostade rotfrukter och basilikakryddad tomatsås

Det finns inget recept sen tidigare på det jag lagade men jag skall försöka guida och det är verkligen inte svårt. Köper man rimmad, okokt skinka är det bara att pensla på lite BBQ-glace och stoppa in skinkan i ugnen. Jag körde den ungefär 1 timme/kg i 175 grader och jag la den först i en ungnsfast gryta och först den sista halvtimmen tog jag av locket och penslade med mer glace för att ge smak och yta.

Som tillbehör hade jag potatis, lök, kålrot och broccoli som jag bakade i ugnen på en plåt under skinkan den sista timmen av tillagningstiden (broccolin kokade jag några minuter och slängde in på plåten den sista kvarten). Kryddade gjorde jag med lite timjan, rosmarin, salt och svartpeppar.

Sist men inte minst såsen. Enklast av allt. En burk krossade tomater, en vitlöksklyfta och en halv buljongtärning får koka en stund så att lite av vätskan försvinner. Precis innan servering plockade jag ganska rikligt med basilika från en planta och rev bladen i grova bitar, slängde i dem i såsen och rörde runt. Klart

Allt det här tar mindre än en halvtimme i arbetsinsats från dig och du kan imponera på de flesta.

Kostnad

Det var det där med att handla på erbjudande. Eftersom skinkan var kort datum på var den satt till 10 kr/kg. Butiken hade också erbjudande på färsk broccoli, 500 g för 10 kr, 500 g krossade tomater för en femma samt kålrot och morot för en femma kilot. Dessutom hade de två krukor färska kryddor för 10 kr och jag passade på att köpa lite extra då.



6,62 kr/portion för en lyxmåltid. 

Men vad innebär det då på lite sikt?

Ni som följt bloggen ett tag kanske vet att det är nu det kommer det ena mer hysteriska antagandet än det andra men jag brukar tycka att en tia per portion är ett bra riktmärke och det skulle innebära att ovanstående måltid sparar oss 3,38 kr/portion. Föreställ dig nu att du varje dag, lunch och middag, lyckas spara 3,38 kr/portion. Det innebär att du kan spara undan 206 kr/månad bara genom att välja billigare råvaror.

206 kr är ju inte så mycket men det blir det om man låter tiden och avkastningen arbeta lite. Låt oss anta ett arbetsliv mellan 18-65 år och samma sparande hela tiden.


Alltså - om man lyckas spara 3,38 kr på två mål mat om dagen under sitt yrkesverksamma liv kan man ha en portfölj värd 2,5 miljoner kronor och en extra pension på 10.500 kr/månad.

Den tar vi sa polisen


Bildkälla: mat.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se



6 kommentarer:

  1. Färska kryddor är något jag hugger på direkt när det är billigt. Höjer måltiderna rejält att få strössla på lite grönt. Se till att plocka av blad som blir kvar och frys in till nästa tillfälle, brukar ge mig bättre resultat än att försöka hålla dem i liv i krukan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte sällan jag har färska kryddor i köksfönstret men när de börjar se lite risiga ut för att man plockat för mycket så gör jag precis som du skriver och klipper ned dem helt och fryser in.

      Stjälkarna kan man mixa med en vitlöksklyfta och lite god olja så får man en kryddolja att ha på salladen eller pastan.

      Radera
  2. Jag fastande lite på uttrycket "BBQ-grillad": Avses här grillgrillad till skillnad från ugnsgrillad skinka?

    Trevligt att du delar med dig av inspiration till trevliga maträtter.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade det inte snöat och frusit på i veckan så hade jag grillat den på kolgrill (har inte gasol) men nu fick det bli i ugn. Men det blir lite tråkigare om man inte ger den en ordentligt rökig och krispig yta så har man möjlighet skall man grilla den på riktigt fast det räcker med att ge den yta; själva tillagningen kan med fördel lösas med ugn.

      Radera
  3. Riktigt bra och prisvärd måltid AVL. Rubriken fick mig att tänka på sommar och grill och jag blev hungrig trots att jag just ätit godis :s.

    SvaraRadera
    Svar
    1. mmm godis :-)

      Det är sommar :-) och efter påsk brukar det komma billig "helgskinka" som med fördel kan användas på det här sättet fast då slipper man riskera frysskador på kocken för att grilla maten på riktigt...

      Radera