torsdag 5 januari 2017

Nya mål för 2017

Under 2016 har jag jobbat på treenigheten ekonomi, hälsa och nöje och jag har strävat mot mina uppsatta mål vilka lyder att jag skall spara 50 % av min nettoinkomst, täcka 15 % av mina årskostnader med portföljens utdelningar, jag skall hålla en aktivitetsnivå motsvarande 10.000 steg/dag i genomsnitt, jag skall minska i vikt ned till 95 kg och sist men inte minst skall jag varje månad uppleva någonting nytt som ökar kvaliteten i mitt liv.


Bild: Freeimages.com


Hur har det gått?

Mål 1: Spara 50% = Jag lyckades spara 68,29 % av min nettoinkomst och jag lyckades dessutom skaka ihop en ganska substantiellt högre nettoinkomst än jag är van vid vilket båda bidragit till att förmögenheten har ökat på ett förnämligt sätt.

Mål 2: Täcka 15 % = Den 8/11 mottog jag de utdelningar som skickade upp andelen över 15 % och jag jublade i flera minuter.

Mål 3: 10.000 steg/dag = Det gick bra fram till att hösten slog in men tack vare att det gått riktigt bra tidigare lyckades jag till slut nå 10.442 steg per dag i genomsnitt.

Mål 4: 95 kg = Samma som ovan, vikten gick upp i samma takt som aktivitetsnivån gick ned och jag nådde inte hela vägen fram. I dag väger jag 98,5 kg men med tanke på att jag började på 105 kg är jag riktigt nöjd.

Mål 5: Happy tings = Jag har upplevt massor men bäst får jag nog ändå säga att steget mot att bli pappa var. Den här bäbisen kommer vara en av världens mest välplanerade bäbisar och det skall bli oerhört kul att ta nästa steg i faderskapets förtrollade värld.

Nästa år

Det vore tråkigt att arbeta utan mål och jag kan ju inte heller tillåta mig att slappna av men det vore nästan ännu tråkigare att bara kopiera förra årets mål och köra på i gamla hjulspår så det är dags att skruva åt lite och förändra lite.

Mål 1: Jag vill fortsätta ha ett sparmål och jag tror att ett procentuellt sådant kan fungera ytterligare ett år. Jag kommer ju få väsentligen förändrade livsförutsättningar så det vore förmätet av mig att tro att jag skulle klara av samma nivå som innevarande år men vad tror vi om att försöka oss på 60 % sparkvot? Med 60 % sparkvot kan man teoretiskt sluta jobba efter lite drygt 12 år. Låt oss försöka.

60 % sparkvot

Mål 2: De ekonomiska målen kan vara ganska raka och enkla och jag tror jag fortsätter med att försöka öka min passiva inkomst eftersom det är det som kommer se till att jag kan gå ned i arbetstid.

Jag beräknade nyligen min kostnadsbas för att se om jag skulle vara tvungen att skrapa ihop mer eller mindre pengar för att täcka samma tid som 2015 men det visade sig att vi under 2016 gjorde av med aningen mer pengar vilket ändå ger hopp om framtiden eftersom den största delen av kostnadshöjningen för min del berodde på ganska extravagant shoppande av whisky och det kan inte fortsätta eftersom platsen att förvara whiskyn är ändlig och min lever motsätter sig att dricka upp den. Dock kommer jag inte justera ned mina antaganden för 2017 utan kommer anta år 2015 års kostnadsnivå som bas och till och med indexera upp den nivån till 110 % för beräkning av behov.

Om jag klarade av att öka min passiva inkomst tillräckligt för att täcka ytterligare en månad under ett års tid vore det ju trist om jag begränsade mig till det nästa år men jag måste vara medveten om att min nya kostnadsnivå innebär att förra årets utdelningar räcker till 13 % kostnadstäckning 2017 samt att mina inkomster kommer att minskas rejält så vi lägger på en extra månad och håller tummarna. Mitt mål för 2017 blir därför att in på kontot motta utdelningar som kan täcka 21 % av mina årskostnader vilket är de ingående 13% + 8 nya %.

21 % kostnadstäckning med passiva inkomster

Mål 3: Jag kommer fortsätta sträva mot 10.000 steg om dagen men i år tänker jag bara ha ett hälsomål och det är att äta nyttigare. Jag har försökt minska mitt godisintag nästan så länge jag kan minnas varför det får bli årets utmaning.

Jag skall under 2017 inte konsumera något godis och inte heller några kakor, tårtor, glass eller liknande sötsaker med ett litet undantag och det är efterrätter på restauranger eller när vi är bortbjudna. Hur roligt jag än tycker att det är tänker jag inte begränsa mitt liv riktigt så mycket som det skulle innebära att inskränka min kosthållning gentemot vänner och familj.

Nu råkar jag veta att jag saknar självbehärskning nog att bara sluta så jag behöver lite mer av en morot och jag har teorin att det är effektivast om det finns en liten piska med i ekvationen och det har aldrig fungerat att ha piskan i samma kategori som målet så nu kör vi på med hårdhandskarna.

Jag tittar in på min depå varje dag. Oftast flera gånger varje dag. Jag har bestämt att mitt straff för att äta sötsaker skall vara att jag inte får logga in på depån de tre efterföljande vardagarna efter syndandet. Förhoppningsvis skall det få mig att hålla mig ifrån godiset. Jag har också bestämt att skulle syndandet fortsätta läggs en dag på för varje förseelse. Önska mig lycka till.

Inte äta sötsaker på ett år

Mål 4: Jag tycker det är fint att utmana sig själv men jag tror att det räcker med upplevelser som förgyller vardagen och sätter lite guldkant på tillvaron. Jag tror inte jag är tvungen att uppleva nya saker hela tiden för att livet skall bli rikare varför jag sätter nöjesmålet till att varje månad unna mig någonting som går utöver vardagens förströelser.

Guldkanta varje månad

Och då var vi klara.

Utmanande mål men inte omöjliga. Vad tycker ni? Är det tråkiga mål? Har ni idéer på andra mål som kan vara spännande och utmanande?Bildkälla: freeimages.com17 kommentarer:

 1. Vi båda älskar godis, dock brukar aktiepappa enbart äta godis på lördagar och det har blivit att jag mer eller mindre också håller mig till det. Bortsett från när sötsuget vunnit :-)

  Lycka till med dina mål för 2017!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det där med att sötsuget kunde vinna :-)

   För min del behövs det nog stränga regler om avhållsamhet för att det skall fungera...

   Tack

   Radera
 2. Vilket innovativt straff på godisätande, härligt! Bra jobbat under 2016 och lycka till med målen inför 2017 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rookien

   Det är de innovativa straffen som är värst :-)

   Radera
 3. Bra mål. Jättebra mål faktiskt. Jag önskar de var mina...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onevikinggirl

   Välkommen hit, kul att hitta dig i kommentarsfältet.

   Tack för berömmet. Målen kan bli dina, det är bara att stjäla dem :-)

   Radera
 4. Fina mål - lycka till! Angående straffet för att äta godis, kolla in den här hardcorevarianten (från en blygsam och ödmjuk bloggare):

  Minska depåberoendet - inte logga in på en månad!

  Slut på depå-abstinens - en månad utan att titta på depån - hur gick det?

  Det du! :-)


  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Men Egon - Jag är inte riktigt lika religiös som du är. Jag känner inte ett behov av rituell späkning utan behöver mer en liten knuff i rätt riktning :-)

   Såna där självskadebeteenden som du skriver om är inte nyttiga :-P

   Radera
  2. :-) Man vill ju vara lite extrem. Ibland.

   Radera
 5. Wow! 68,9%! Helt otrolig sparkvot måste jag säga :) Inte dåligt.

  Själv har jag som mål att försöka spara 50% och även det är ju rätt högt. Har du en bra inkomst?

  Tror du säkert kommer uppnå ditt viktmål nu under 2017. Bara att kämpa på och tänka på att kosten är A och O.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen

   Jag har aldrig gått ut med min lön i direkta ordalag men om du googlar svensk medelinkomst så har du en god uppfattning om ungefär var jag befinner mig.

   Jag tog medvetet ett arbete med lägre inkomstnivå men betydligt högre grad av frihet och livskvalitet efter skolan. Sparkvoten har jag åstadkommit genom låga utgifter snarare än höga inkomster för jag kommer inte ens i närheten av vad många andra tjänar exv miljonär innan 30, chansar mest eller onkle tom.

   Tack för uppmantran

   Radera
 6. Grymt bra straff. Får ta sig en funderare om man kanske ska kopiera den idén!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtligt välkommen. Jag skriver för att motivera :-)

   Radera
 7. Grattis till fina mål för 2016!

  Om du inte ska äta sötsaker kan du dessutom spara fina pengar och öka sparkvoten. Morötter, torkad frukt (inte färdigförpackad utan lösvikt) och egenpoppade popcorn är mycket billigt och långt nyttigare än godis.

  Mitt mål är att försöka uppnå en trettonde månadsinsättning i utdelningar till nästa årsskifte. I teorin kan jag nå det målet men det förutsätter att jag bara köper högutdelare, vilket jag inte kommer göra. Vill ändå ha ett högt mål och mina nuvarande utdelningar motsvarar redan en tredjedel av målet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att följa sin investeringsstrategi samtidigt som man strävar efter andra mål. För mig blir ett utdelningsmål i kombination med en strategi ett sätta att öka sparkvoten :-)

   Jag har aldrig gillat popcorn och torkad frukt är så mycket socker att det får räknas som godis i just det här hänseendet men morötter kan jag tugga i mig om jag nu skulle få alldeles för svår abstinens :-)

   Lycka till med den där trettonde månadsinsättningen.

   Radera
 8. Vilket bra och genomtänkt inlägg. Du når säkert målen då med, då de ter sig viktiga för dig. Jag önskar dig ett bra 2017, Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen mening med att sätta upp mål för målens skull. Skall det finnas någon poäng får det vara viktigt :-)

   Tack för berömmet. Jag ämnar försöka nå målen men vad som helst kan hända.

   Må väl

   Radera