tisdag 7 juni 2016

Courtageavrundning

För alla er (oss) som försöker minimera minicourtaget på Avanza och har kommit på att de avrundar till hela kronor kommer här eventuellt en nyhet. Mina empiriska studier visar att Avanzas system räknar aningen fel och verkar avrunda stegvis så att de avrundar halva ören för först och sedan till närmaste krona.

Det innebär att med minicourtaget 1 kr eller 0.25 % får du en courtageavgift vid köp på 597 kr på 1.4925 kr (597*0,0025) där del av ören avrundas nedåt och sedan avrundas det hela till närmaste krona dvs 1 kr. Om du istället handlar för 598 kr får du en courtageavgift på 1.495 kr (597*0.0025) där del av ören avrundas uppåt och sedan avrundas allt uppåt till 2 kr.

Tilläggas skall att jag inte vet exakt var gränsen går i handlade ören eftersom det närmaste jag kommer är 597 kr och sedan 599 kr men jag tar det för sannolikt att mina antaganden här är korrekta. Jag var extra nördig i detta ärende och skickade en fråga till kundtjänst men svaret var av begränsad nytta varför jag fortsatt vidhåller att det ovan beskrivna är det mest troliga.

Så för alla er som lever under sparandets paroll är det bara att börja räkna på örena för gränsen går inte där vi en gång trodde att den gick. Gränsen är för evigt flyttat.

Väl mött i ett parallellt universum.

Bild: Freeimages.com

9 kommentarer:

 1. Vad jag har förstått så rundar Avanza av så att 1,49 kr blir 2 kr. Då skulle både en order på 596 och 597 kr belastas med 2 kr courtage. Så jag har alltid hållit minda ordrar 596. Antar att någon måste testa nivåerna 596 och 597 kr för att se exakt var gränsen går, för Avanzas svar ger inte så mycket:

  Från Avanza:
  "Allt mellan 1-0,49 avrundas nedåt. Alltså mellan 0,49-0,99 avrundas uppåt enligt matematiska regler.
  Återkom gärna om du har frågor kring detta.
  Trevlig dag!"

  Jag är dock mer intresserad av den öresavrundning som görs i slutet av varje nota. Nu när det finns courtagefri handel kan man få ganska saftiga rabatter vid köp av enstaka aktier. Jag köpte t.ex. en aktie för 25,40 kr (blev debiterad 25 kr) och sålde den sedan för 25,50 kr (blev krediterad 26 kr). Detta borde förstås gå att göra med större resultat om aktien kostar nära kronan istället. Vad händer ens om man köper en aktie för 0,49 kr courtagefritt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lugin

   Avanzas svar i frågan är tveksamt inspirerande, det kan jag hålla med om. När det kommer till courtagefri handel hos Avanza kommer jag tyvärr inte kunna vara behjälplig men deras avrundningar när det kommer till aktierna verkar ju också spännande.

   Man kanske helt enkelt får handla smått på Nordnet och stort på Avanza :-)

   Radera
 2. Tack för bra och värdefull information kring detta!

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Framtida Frihet!

   Man gör vad man kan :-)

   Tack för att du är här och läser vad jag har att skriva.

   Radera
 3. Tänk om dom som handlade med aktier för säg 10-15 år sedan kunde se den här diskussionen. Vi diskuterar gränsen mellan 1 eller 2 kr, dom fick väl betala typ hundra gånger mer än det:)

  Jag försöker hålla mig under 596:- när det gäller svenska men ibland känner jag bara "skit samma" och handlar för mer än det.

  Vore ju himla intressant om det gick att göra någon liten automatisk räknesnurra för att maxa courtage. Speciellt på utländska köp då man har valutan att ta hänsyn till också. Det borde väl inte vara omöjligt?:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) För mig är det inte dom och vi för jag köpte mina första aktier på mitten av 90-talet och jag minns inte om det kostade 100kr eller 200kr men dyrt var det.

   På lång sikt spelar det ju verkligen ingen roll om avrundningen är till 1 kr eller 2 kr. Det viktiga är att spara och att när det går, minimera kostnaderna.

   Jag kör en enkel excelformel där jag matar in antingen vad jag vill handla för eller vad courtaget blir och vad som då är lämpligt att handla för men återigen, när det börjar bli summor över ett par tusenlappar så spelar det ganska liten roll på nordiska och amerikanska börsen och större summor, ja då kan det vara värt att se över courtagenivån rent allmänt.

   Lycka och välgång

   Radera
 4. Jo, jag har ett diffust minne av att jag var inne på SEB 1982 för att köpa aktier - dvs lämna in en köporder över disk på ett kontor - och att det då kostade 250 kr i courtage. Och det måste göras innan kl 15 då kontoret stängde, notan kom hem per post efter några dagar och man fick alltid absolut sämsta kurs, sämre än vad som noterades i tidningen som högsta och lägsta kurs under den dagen köpet gjordes.

  Inflationsmässigt KPI motsvarar dessa 250 kr ca 650 kr idag. Och Avanza tar idag ut 750 kr för manuellt hanterade order för "övriga" utländska värdepapper så det stämmer väl bra överens. Även fast det var svenska papper då på SEB.
  Utländska aktier fick/kunde man ju i princip inte köpa då det var valutareglering och strikt reglerat. Och även så, för en småsparare var efter eventuellt godkännande påslagen och övriga avgifter så höga att det inte var att tänka på. Så glöm det där med att köpa Coca-cola ála Buffett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack för den insiktsfulla berättelsen. Jag vet att jag köpte mina första aktier genom att ringa min faster som jobbade på storbanken och bad henne fixa så att jag kunde köpa aktier. Det var tider det... Inte nödvändigtvis bättre tider... :-)

   Radera
 5. Jag har kommit längre i mina undersökningar och slutsatsen är att du kan köpa för max 597,999: http://smartsnal.blogspot.se/2017/01/maxa-courtageavrundningen.html

  SvaraRadera