fredag 24 juni 2016

Brexit är här - Så tänker jag

För några timmar sedan stod det klart att Storbritannien och EU kommer gå skilda vägar. Med den minsta av marginaler vann utträdessidan men i skrivandets stund är heller inte det definitiva slutresultatet publikt men media har konstaterat att Brexit vann och börserna likaså. Tokyo har fallit 8 %  och pundet registrerade lägsta nivån på 31 år enligt dagens nyheter.

Vi kan bara sitta och vänta vid sidlinjen till på måndag men jag skulle bli förvånad om inte nästa veckas börs innebär en sur sommarbörs på steroider. Det här skulle mycket väl kunna vara början på en rejält turbulent sommar och det kan ta tid innan det klarnar. Processen för britterna att lämna EU kommer ta ett par år men stabiliteten på de finansiella marknaderna kommer förhoppningsvis återkomma innan dess.

Hur agerar jag?

Jag tar det inte för osannolikt att vi kommer se -5% eller mer på måndag och när jag går på semester nästa fredag säger mitt kaffesump att svenska börsen är ned 11.4% från stängningskurs igår.

Jag sparar med en horisont på 30-50 år och gillar att köpa när det blir billigare att handla. På jobbet skrattade de åt mig när jag i höstas sa att index skulle under 800 innan sommaren och jag har varit tvungen att omvärdera mina tankar lite men skulle inte bli förvånad om vi kommer under 1000 innan juli. Det skulle innebära att prislappen på de stora, fina bolagen jag handlar i kommer visa röda siffror och jag kommer handla för allt jag är värd hela vägen ned. Helt i enlighet med planen.

Nästa vecka tittar jag nog främst på investmentbolag och industri varför Industrivärden och Investor ligger högt på listan, tätt följt av Atlas Copco och ABB. Men jag letar efter lägen i alla mina bolag på samtliga marknader men jag kommer nog pausa lite i Nordea till röken lättar lite men skulle storsläggan falla med rejäla kursfall kanske jag inte kan hålla mig men jag har ju Swedbank också att fylla på i om läge yppar sig.

Kontentan är att jag kommer fortsätta precis som vanligt. Handla framtida utdelningar till lägre priser, gå till jobbet för att skaka loss mer pengar för att handla framtida utdelningar till lägre priser, gå till jobbet ... Ni fattar. Inget nytt under solen. Bara nya möjligheter.

Det jag inte gör är att sälja. Det enda jag skulle sälja i den här oroliga marknaden skulle vara innehållet i mina förråd. Jag har oändligt mycket skit som bara står och kostar pengar och om tid finnes skall jag försöka ta semestern till att rensa och kanske lyckas få loss några kronor ur högarna med ansamlat skräp. Någon som är sugen på fyra nya stolar?

Jag räknar med börskrasch om kommer glädjas extra åt midsommarfestligheterna eftersom jag inombords kan se fram emot av den annalkande shoppingveckan.

Välj Lycka!

Bildkälla: pixabay.com

3 kommentarer:

 1. Tänk att det blev en Brexit ändå. Känns lite märkligt... Jag var nästan säker på att stanna-sidan skulle vinna.

  Det är bara att ta tillfället i akt och precis som du säger köpa på sig fler aktier i sina stora fina bolag.

  Trevlig midsommar!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte satsat mängder av pengar på att Brexit skulle vinna om du frågat mig igår men där ser man... Vår strategi gör det här till köpläge snarare än en tid att vara orolig i så det är bara att handla :-)

   Trevlig midsommar

   Radera
  2. Ja jag ser faktiskt fram mot att få göra mitt månadsköp till veckan:)

   MvH Pengaregn

   Radera