tisdag 7 februari 2017

Månadsavstämning januari

Det här inlägget är både försenat och kortare än vanligt men jag skyller på att mitt liv är en gnutta rörigt just nu. Det är faktiskt så rörigt att jag inte lyckats räkna ut exakt vad min sparkvot blev den här månaden men vad gör väl det i det långa loppet.


Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Återigen har det varit ganska lite aktivitet på börsen från min sida men jag har ökat en gnutta i Cloetta och Kopparbergs och jag har köpt en näve aktier både i H&M och Novo samt ett par preffar men det är inga jättesummor så det är inte mycket att prata om.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp hela 1,94 % under januari och för den uppmärksamme kan jag konstatera att OMXS30 gick upp 1,21 % under samma period.

Mina samlade portföljer underpresterade index och gick upp 1,54 %. Det skulle jag säga, är fortfarande ett godkänt resultat så jag hänger inte läpp ännu. Detta får väl nästan sägas vara helt enligt plan eftersom jag inte förväntar mig att portföljen kan hänga med i skarpa uppgångar men på sikt tuggar den på och vinner i längden.

Sparande

Som jag skrev ovan har jag ingen aning. Det närmaste jag kommer är att jag har sparat över 50%.

Utdelning

Januari är en riktigt trevlig månad och i år är inget undantag även om nästa år kan bli sämre som följd av allokeringsförändringar i och med köpet av lägenheten. I januari täckte utdelningarna 25,37 % av en månads kostnader (och då räknar jag på den nya kostnadsnivån där föregående år indexerades upp med 10 %). Detta innebär att 2,11 % av årskostnaderna är täckta och vi är på väg. Tyvärr är denna summa 21 % lägre än januari förra året och det är helt och hållet relaterat till att jag sålde av ett par osäkra (och därför högavkastande) tillgångar för att köpa lägenheten och samtidigt sänka risken i portföljen en aning.

AVL-Portföljen

Under januari månad köptes 6 st aktier i Hemfosa in och Novo Nordisk byttes ut mot Superfonden Danmark av skatteskäl.


Under januari månad fyller jag år och dessutom har det ju varit jul sedan sist varför vi den här månaden sätter in våra vanliga 500 kr men så sätter vi in den extra 500-ingen vi samlat på oss i presenter. Alltså kommer vi under februari handla upp en hel tusenlapp.

Livskvalitet
När det kommer till vad vi har hittat på så är det inte mycket annat än sådant vi varit tvungna till men jag köpte en ny whisky i januari vilket var en riktig höjdare.

Hälsa

Jag har låtit bli att äta godis. Eller ja, jag har låtit bli att äta godis men det fanns ju ett undantag och det var efterrätter m.m. när vi var bortbjudna eller hade gäster och det har blivit en hel del sådant med kalas och trevligheter under månaden så midjeomfånget är oförändrat men vad gör väl det. Jag är på väg mot ett brott av beroendet i alla fall och det är ju alltid något.

Summering

Jag hoppas på att ha bättre koll på livet och portföljen nästa månad eftersom jag nu har fått ordning på den nya banken och alla konstiga transaktioner är över för denna gången. Däremot kommer sparandet få sig en ordentlig törn i februari för flytten kostade på och vi står med dubbla hyror vilket suger men det är vad ekonomerna kallar kostnader av engångskaraktär.

Året börjar bra. Nu kör vi.


Bildkälla: pixabay.com, nordnet.se

2 kommentarer:

  1. Ny bostad får väl räknas som en långsiktig investering i livskvalitet... även om flyttbestyren i sig troligen sänker kvaliteten en smula just då de utförs :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onekligen är det så. Och vi kommer sannolikt inte sitta i den här lägenheten resten av livet så det kan nog ses som en långsiktig ekonomisk placering också även om det är en gnutta mer tveksamt.

      Radera