torsdag 9 februari 2017

ADM höjer utdelningen för 41:a året i rad

Ett helt år sedan jag senast skrev om Archer Daniels Midland (ADM) men nu när de släppte sin Q4 rapport kändes det rimligt att skriva några rader om denna doldis bland utdelningsaristokraterna.

ADM är en jätte i livsmedelsindustrin och en av deras främsta inkomstkällor är biodisel och etanol men de producerar också mängder av råvaror till livsmedelsindustrin och utvecklar hela tiden sin produktkatalog.

Vill man grotta ned sig i rapporten själv hittar man den Här.

Höjdpunkter

Det här är typiskt en sån där tråkig verksamhet som jag gillar. Det har gått lite segt det senaste och den här rapporten var inget undantag så nu börjar det bli dags för dem att bevisa sin storhet igen.

Topline minskade med 8 % och EBIT minskade med 20 % men då skall man vara medveten om att man tagit stora kostnader under året för att omstrukturera och göra sig redo för framtiden. Man har också fått sig en rejäl salva av staten i och med att man förra året kunde betala -2% i skatt pga av en förlustaffär men i år betalar man 32 % i skatt. Det siffran skulle må bra av Trump och en rejäl skattesänkning.

Resultat per aktie gick från 2,98 dollar till 2,16 dollar per helår men ledningen berättar om sin starka övertygelse att de åtgärder man satt in kommer ge ett kraftfullt avtryck på resultatet under 2017. Jag har bestämt för mig att det var ungefär vad man sa förra året men jag vet också att vissa av råvarupriserna har ökat och man kan se en ljusning i vissa segment exv processad majs.

“With expected improvements across all of our businesses throughout the year and additional contributions from recent projects and new facilities as they ramp up, we are optimistic about improving results throughout 2017.” 

För att se de positiva nyheterna i den här rapporten behöver man räkna lite. P/e för aktien just nu ligger straxt över 16 vilket inte är billigt, speciellt inte för ett bolag med ROIC på 5,9% vilket idag är under WACC på 6,6% (detta betyder att man tjänar mindre pengar på de slantar man lagt in i bolaget än det avkastningskrav i form av ränta eller aktieavkastning som marknaden kräver). Dock kan man uttyda, som jag skrev ovan, en begynnande tillväxt som skulle tyda på att bolaget har skakat av sig de gamla problemen och är på väg. Ser man till Q4 rapporten och läser segmenten har processad majs stigit med 24,5 % och segmentet "Agricultural services" steg med 8,2 %. Den beräkning som kanske är svårast att göra är för "Oilseeds prosessing" vilken hade en rejäl vinst förra året som följd av en verksamhetsavyttring och om man räknar bort den engångseffekten hittar vi att segmentet klättrat 4,4 % men det är också den "minskningen" tillsammans med en rejäl skattebetalning som får resultatet att verka så mycket sämre än det var förra året.

Man skall också vara medveten om att bolaget fortsatt är finansiellt starkt med en kassa på 700 milj dollar och en skuldsättningsgrad på runt 25-28 % vilket gör att man har rejäla finansiella muskler om det skulle behövas eller om man hittar attraktiva förvärvsmöjligheter.

En stark ljuspunkt i denna relativt tråkiga rapport var att man höjde utdelningen för 41:a året i rad genom att bestämma en kvartalsutdelning på 0,32 dollar (0,3) vilket är en ökning på 6,7 %. Man höjer därigenom sin utdelningsandel till 60% men får man bara ordning på sitt resultat så kan man nog ta sig ur den här krisen också. Man har ju klarat det förut menar jag.

På lång sikt tror jag på bolaget. De säljer produkter som folk behöver och vill ha i alla tider och även om etanolen går lite segt nu och pressas prismässigt i och med att oljan är så billig så kommer bolagets flexibilitet att möjliggöra att man kommer ur det här och på andra sidan är man starkare.Bildkälla: freeimages.com

1 kommentar:

  1. Fin sammanställning, tack! Jag äger själv 53st och kursutvecklingen har ju varit minst sagt bra iaf. Höjde utdelningar gillar man.

    Det känns som ett stabilt bolag att ha i portföljen.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera