torsdag 23 februari 2017

Bravidas Bokslutskommuniké - 25 % löneförhöjning

Det är inte många bolag kvar nu som skall rapportera men det är några. Det sista portföljbolaget tror jag är Nobina som rapporterar den 6/4 som följd av att de kör med brutet räkenskapsår. Idag är en riktigt spännande dag när två bolag rapporterar vilka tillsammans står för ungefär 5 % av portföljen nämligen Kopparbergs och det mikroskopiska fastighetsbolaget Slottsviken.

Men igår kom ett av mina mindre innehaven Bravida med sin rapport.


Bravida jobbar med tekniska installationer och är således en del i försörjningsstrukturen runt fastighetsvärlden. Har jag nämnt att jag är förtjust i fastigheter :-) Bravida är ett halvstort bolag med 12 miljarder i börsvärde. Det kvalar in på large cap och ä ren av nordens största spelare inom sin gebit men jämfört med de stora, Abb, Nordea osv med sina 400+ miljarder i börsvärde så är det fortfarande ett ganska litet bolag.

Det här är en liten position för mig men det är ett ganska roligt innehav ändå och någon dag skall jag få tummen ur att våga öka lite. Jag tror att det skulle kunna bli nu för jag var nämligen med i deras nyemission för ett par år sedan men sålde av det mesta redan efter någon dag mest för att jag inte visste riktigt vad jag skulle tro om bolaget. Efter det blev jag ganska besviken på rapporten under våren 2016. Det var en hygglig rapport som visade på bra tillväxt men bolaget var inte riktigt så aktieägarvänliga som jag hoppats på och direktavkastningen landade på mycket blygsamma 1,8 % och efter det var jag helt enkelt lite trött på bolaget.

Nu kom de med en fin rapport. De ökar nettoomsättningen med 9 % varav 4 % organiskt. EBIT-marginalerna ökar med en dryg procent och vinsten ökar med 14,6 % från 308 till 353 miljoner. Kassaflödet minskar en hel del men jämförelseperioden var ovanligt stark enligt egen utsago. Vi får väl se. De hävdar att det minskade kassaflödet till stor del beror på ökade kundfordringar vilket ser ut att stämma hyggligt i alla fall och det är ju en ganska okey anledning så länge man räknar med att få betalt förr eller senare.

Man köper starka verksamheter som bidrar på alla nivåer och man fortsätter växa vilket är mycket trevligt att se. Och bäst av allt är kanske att detta avspeglas i utdelningen. Bravidas utdelningspolicy säger att de skall dela ut minst 50 % av vinsten och med en vinst på 674 miljoner skulle man kunna hoppas på en utdelning motsvarande 337 miljoner kronor eller 1,65 kr/aktie.

Nu bestämde sig styrelsen för att vara lite försiktigare än så och bara föreslå 1,25 kr/ aktie vilket motsvarar en ökning med 25 % från förra året men endast 37 % av vinsten. Jag hoppas att detta innebär att Bravidas styrelse ser möjligheter för kapitalet annorstädes och att man ger sig själv möjlighet att bli en stabil utdelningshöjare med rejäl underliggande tillväxt. Det man själva skriver är att man är medvetna om att nivån är lägre än policyn men att förvärvsmöjligheterna fortsatt är goda så jag gissar att mina teorier stämmer och 25 % är inte kattskit. Tyvärr innebär utdelningshöjningen bara att man kommer upp i en direktavkastning på 2 % vilket är i lägsta laget men aktien har gått ganska bra på sista tiden vilket förklarar den låga direktavkastningen.

På P/e 18 är aktien inte jättebillig men med en fin tillväxt och goda framtidsutsikter kan det vara värt att hålla koll på bolaget ett tag till. Dock tror jag att man kanske skall vara lite försiktig för samma dag som rapporten släpptes sålde bolagets redovisningschef 40.000 aktier. Jag kan inte hitta någon annan information om detta så det skulle kunna vara att han skall sluta eller att han bara behöver lite pengar men det är ju inte världens bästa signal.

Edit 23/2: Idag kom nyheter om att fler insiders har sålt och att SEB sänkte rekommendationen från köp till behåll vilket sänker aktien. Fortfarande inte en toppennyhet men om aktien ramlar ned mot 55 kr kommer jag trycka på köpknappen ordentligt.Bildkälla: bravida.se

3 kommentarer:

 1. Fattar inte, rapporten var ju bra som jag förstod det. Varför alla sälj?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vågar väl aldrig spekulera i sånt här men att Private Equity säljer av torde vara rimligt som en strategisk exit och det låter som om aktierna gick till institutioner så det kan nog vara okej. Skall bli spännande att se hur ägarsituationen ser ut efter detta...

   De två andra insiders som sålt vet jag inget om men chefsjuristen ser ut att ha tagit en gnutta vinst och jag skulle gissa att det är av privata skäl snarare än bolagsspecifika. Han sitter ju kvar med aktier värda närmare 9 miljoner så försäljningen på 270k har förmodligen inget jättevärde signalmässigt utan jag tror att de passade på att ta hem vinster.

   Radera
 2. Bra summering, et fint bolag som jag med äger för längre sikt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera