lördag 4 februari 2017

Veckans recept: Färska vårrullar

Det här receptet introducerade en kompis till mig för en tid sedan. Vi var hemma hos dem och skulle äta middag och hela måltiden blev en utflykt både i tillagning och smak för vi hjälptes åt och hade väldigt kul hela vägen.

Recept: Färska vårrullar med ingefärsdippPersonligen avskyr jag Tofu så det skiter jag i när jag lagar de här rullarna och jag tycker heller inte att den sötsliskiga mangon tillför särdeles mycket men utöver det följer jag receptet ganska noggrant.

Det kan sägas att den här rätten är lite pysslig men det går utmärkt att förbereda de flesta grönsakerna (inte avokadon för den blir brun)  och då är det bara monteringen kvar vilket inte tar så lång tid. Ett tips är att förbereda rätten flera veckor i förväg genom att plantera lite koriander i en kruka i köksfönstret och att odla egna groddar i en burk i skafferiet (vet du inte hur föreslår jag den här sidan). På det sättet blir rätten riktigt billig och inte bara billig.

Ekonomi

Jag sitter lite tight till när jag skriver det här så beräkningarna kanske blir i grövsta laget men det borde ändå balansera tryggt på rimlighetens rand. Ni kan notera att jag dubblade dippen för jag tycker sås är gott. Personligen tycker jag att de har i lite väl mycket sesamolja men det är en smaksak.


I ärlighetens namn vet jag inte om det här receptet räcker till sex personer och jag tycker dessutom att receptet är vansinnigt dyrt eftersom jag sällan lagar mat på det här viset. Om jag minns rätt från sist jag lagade det här så hade jag en halv gurka, ett par morötter, en halv röd lök, lite böngroddar, en avokado och en bit rättika förutom en näve hackade jordnötter och koriander som fyllning och det blev tillräckligt för fyra med väldigt god marginal så jag skulle gissa mig till att när jag gör den här rätten så blir portionskostnaden närmare 7 kr (jag köper heller inte ätmogen avokado utan storpack och då blir den billigare).

Nu till det roliga. Jag käkar gärna asiatiskt och vi har ett gäng hyggliga asiatiska restauranger spridda över Göteborg. Nu snackar jag inte svenskkinesisk snabbmat, räkor i sötsur sås utan riktig mat på restaurang där man kan må lite gott och snacka lite skrot med vänner. En vegetarisk huvudrätt brukar vara billig men går ändå på runt 130 kr så låt oss anta att vi gör detta en gång i månaden och så slänger vi in en flaska vin i leken också. På lokal kostar den billigare husets 250 kr (och då är det billigt) men hemma lyxar jag till det lite och köper ett vin för en dryg hundring flaskan så där antar jag en besparing på blygsamma 150 kr.

Detta skulle alltså innebära att vi som familj sparar 305,46 kr/månad om vi äter middag hemma med våra vänner istället för på restaurang.

Jag har 29 år kvar till pension och med pengar i en svensk indexfond vilken borde avkasta i genomsnitt 11 % om året skulle denna besparing alltså innebära en portfölj värd över 618.000 kr.


Bild: z2036.blogspot.se
Nu kan man verkligen se vad tiden gör för ens förutsättningar. Jag kollade vad samma beräkning skulle ge min hustru som är åtta år yngre än vad jag är och hon hade haft nästan 1,4 miljoner på kontot när hon gick i pension istället vilket är mer än dubbelt så mycket. Men jag klagar inte. Min portfölj skulle kunna ge mig ett par-tre tusen extra i pension varje månad och det enda som krävdes var att jag lagade mat åt mina vänner istället för att köpa mat med mina vänner.

Bra va?

Bildkälla: sanna livjun wexel, att välja lycka, z2036.blogspot.se

6 kommentarer:

 1. Riktigt trevligt recept - keep up the good work! Och jag avskyr också tofu så extra glad över ett bra vegetariskt recept utan tofu! ;)

  Inte det billigaste alternativet men väl värt att testa när har rester kvar av några av ingredienserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för peppningen.

   Det är inte ett väldigt billigt alternativ men det går med enkla medel att göra det billigt. Odlar man egna groddar i en burk får man skalat av nästan 2 kr/portion och köper man storpack avokado som man låter mogna hemma får man ned kostnaden ytterligare någon krona. Odlar man koriander i en kruka i köksfönstret skalar man av 80 öre till och då är man nere runt en tia portionen :-)

   Radera
 2. Ytterst passande! Just vårrullar har varit planerade för ikväll. Kommer utöver en sojabaserad ingefära och chili-sås köra en chili-majo (sriracha, majonäs och en klick senap).

  SvaraRadera
 3. Här hemma lagas det också mycket asiatisk mat. Det är gott, hyfsat enkelt och råvarorna är inte speciellt dyra (man får ju pruta lite i thai-affären förstås). Vårrullar gör vi nån gång i månaden, varierar ångkokta och friterade. Tack för ett bra recept! Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss blir det en del wook och grytor men sällan vårrullar faktiskt men det är gott så det kanske får bli oftare framöver :-)

   Radera