lördag 25 februari 2017

Veckans recept: Välj kyckling istället

Jag älskar asiatisk mat men jag är egentligen ganska kass på att laga mat från det köket. Jag är också förtjust i att spara pengar och att äta nyttigare men även där har jag vissa brister. Kanske inte på området spara pengar för där är jag ganska duktig men äta nyttigt, det är inget jag har en naturlig fallenhet för.

Jag satt och kikade i receptsamlingen och konstaterade att jag var lite sugen på Pad Thai så jag slog upp receptet och började fundera. Det borde vara ganska enkelt att göra den här rätten vegetarisk så jag tänkte halloumi istället och det borde bli riktigt gott. Man kan ju givetvis också låta bli osten men jag tror att den bidrar till konsistenserna på ett behagligt vis. Det blir ju inte nödvändigtvis billigare än kyckling eftersom någonting är skevt i vårt försörjningssystem som gör att kyckling kan vara billigare än både ost och grönsaker.Recept Pad thai (alternativt recept här)

Det är ett gott recept men mår bra av en hackad röd chili och någonting krispigt på toppen exv en strimlad salladslök. Det alternativa receptet är bättre men kräver tveklöst lite mer tid och energi men i det första receptet använder de en wooksås vilket är vansinne. Häll på lite fisksås, en vitlöksklyfta och lite limejuice så är du hemma.


Pris per portion landade på 14,49 kr. Det är en ganska rejäl summa. Om man väljer billig kyckling för 39 kr/kg istället och väljer de lite billigare äggnudlarna istället för risnudlar (31 kr/kg istället för 90 kr/kg) så landar portionspriset på 6,74 kr vilket är mer enligt plan.

Det är ganska vansinnigt att resultatet kan vara så här men det är i de här lägena man behöver fundera lite. Det är ganska vanligt att jag får höra att vegetariskt är billigare och det är inte sällan jag finner att motsatsen är där sanningen ligger. Nu är jag av åsikten att det tyder på en skevhet i det ekonomiska systemet där jordbruksstöd, konsumtionsmönster och transportkostnader m.m. skapar ekonomiska incitament att äta kött.

Om vi kollar på portionsskillnaderna vilka landar på 7,75 kr och räknar på att man kan justera sina kostnader på detta sätt varje dag skulle det innebära en besparing på 471 kr/mån givet två mål om dagen.


Jag har 29 år kvar till pension och med 11 % genomsnittlig avkastning per år (vilket Stockholmsbörsen avkastat i genomsnitt de senaste 30-35 åren) så skulle denna besparing kunna innebära närmare en miljon extra i pensionsportföljen. Inte fy skam det.Bildkälla: ica.se, att välja lycka och z2036.blogspot.se


3 kommentarer:

 1. Om man är förtjust i tofu skulle det kanske funka att ersätta halloumin med det. Torde bli några kronor billigare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Flygmaskinen

   Ja och man kan ju helt skippa osten och rätten blir ganska god ändå men jag tycker den behöver lite tugg. Anledningen till att jag inte är så förtjust i Tofu är just konsistensen och jag har svårt att få den knaprig på ytan även om jag vet att det skall gå.

   Radera
 2. Riktigt bra att få ett recept på Pad Thai! Har bokmärkt detta. Känns som att man bara lagat något på "känsla" tidigare när man ska göra asiatiskt som inte blivit bra.

  Tack för det :)

  SvaraRadera