tisdag 21 februari 2017

Kommer ni ihåg Atea?

Atea är en marknadsledande leverantör av IT-infrastruktur på de nordeuropeiska marknaderna och jag började investera i bolaget i juli efter att ha fångat upp aktien på bloggarna Z2036.blogspot.se, Aktieingenjoren.blogspot.se och langsiktiginvestering.se.Jag skrev ett par inlägg i juli (här och här) men sedan dess har det varit ganska tyst. Bolaget väger 2,5 % i portföljen och med en direktavkastning på runt 8 % ger det ett fint tillskott till ekonomin.

För ett tag sedan kom bolaget med sin bokslutskommuniké och det var ett rejält vattenfall av positiva nyheter. Omsättningen är upp 5.7 % och vinsten landade på en nivå drygt 21 % högre än förra året beroende främst på viss marginalförbättring, omsättningsökning och kostnadskontroll.

Senast vi diskuterade den här aktien konstaterade vi att kassaflödet var den absolut viktigaste delen av värderingen av det här bolaget eftersom vinstmåtten inte visar på hela sanningen då det finns stora avskrivningar och andra resultatjusteringar i bolaget för att det skall vara kassaflödet som beskriver situationen klarare än den redovisade vinsten. Det fria kassaflödet ökade med 24 % och kassaflödet från verksamheten ökade med 9 %. Ett fritt kassaflöde på 1075 milj NOK är onekligen rejält och tar man i beaktande att utdelningen är på 682 miljoner finns det gott om utrymme kvar.

Bolaget föreslog en oförändrad utdelning på 6.5 NOK vilket är lite trist men det kanske är synd att klaga när direktavkastningen är runt 8 %.

Portföljbeslut

Det här bolaget är ett av de få inom tekniksektorn som ingår i min portfölj och jag skulle gärna öka ytterligare. Tyvärr har nyheterna skickat upp aktiekursen ett tiotal procent och jag har alltid lite svårt att handla efter den typen av rusningar om de sker på kort tid men eftersom bolaget förser portföljen med nya pengar två gånger om året och summan är ganska anständig så kanske det ändå är lämpligt att försöka lägga vantarna på en liten slatt aktier till. Aktien är heller inte särdeles dyr även efter senaste spiken och en direktavkastning på 7,2 % är mumma för Herr AvL.Bildkälla: atea.se5 kommentarer:

 1. Har du tittat på Tieto, en annan intressant spelare i branschen anser jag med goda utdelning. Dock inte så hög DA som Atea

  SvaraRadera
 2. Jag har bara sprungit på Tieto i jämförelser mellan Atea och Tieto och jag har hört namnet men jag har ingen koll på bolaget i övrigt. Gör de samma sak med fokus på hårdvara på samma marknader eller har de en annan produktmix?

  SvaraRadera
 3. Har tittat på att öka trots kursrusning med 10 NOK. ATEA känns som det tryggaste alternativet bland högavkastare och om det värsta som kan hända är att de i sämre tider skulle behöva halvera utdelningen till 4 procent, vilket är vad aktier som H&M och Axfood utdelar, så är det gott nog för mig.

  Kommer förmodligen öka men inväntar att NOK/SEK vänder ned igen.

  SvaraRadera
 4. Vad är det som händer med Atea-aktien? Uppe över NOK 100... visst var senaste rapporten bra, men var den verkligen *så* bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien har ju uppvärderats en hel del sedan dess och handlas nu på p/e nivåer som tar hänsyn till en hygglig tillväxt och jag skulle säga att det är det som hänt dvs att marknaden fått upp ögonen för aktien men det finns fortfarande en del potential kvar tänker jag.

   Radera