söndag 3 juli 2016

Veckobrev 26

Wow vilken vecka. Brexitmåndag med en nedgång som kom av sig. Efter en historisk börsnedgång och en indexsänkning på 8,5% är vi nu i stort sett tillbaka på nivåerna före brexit. Jag är lite besviken på mig själv att jag inte laddade ur mer men som jag var inne på i veckan så innebar nedgången ingen egentlig rea i min värld utan bara en vanlig liten dipp där jag kunde handla lite mer till bättre priser.

Spartacusinvest skrev om ankringseffekten och mycket tydligare än så kan man väl inte beskriva det psykologiska fenomenet som uppstod i svallvågorna av Storbritanniens omröstning. Nog för att vi under några sekunder var nere på årslägsta men som ni ser i grafen nedan är det lilla hacket längst till vänster inte mycket att orda om efter att man backat lite och ser en längre börsperiod.
Jag tror ändå att jag gjorde klipp. Jag kom åter igen in i SAS Pref till ett resonabelt pris och handlade på nivåer runt 510 kr. Nordea och H&M föll ju handlöst och några kronor letade sig in där också, inte minst i AVL-Portföljen vilken lossade de sista tyglarna och köpte 4 st Nordea aktier för de sista slantarna.

Jag läste också min vana trogen en hel skog av inlägg på z2036 och bortsett från alla bra tips om fonder från analyseramera och de spännande uppdateringarna så fastnade jag för ett bolag Stefan skrev om i Månadens aktie: Tema High Yield och det var Atea. Atea är tydligen nordens ledande leverantör av IT infrastrukturlösningar och produkter om man får tro dem själva och de handlas till en yield på över 8 %. Det här är ingen preferensaktie utan en stamaktie men marknaden handlar den som om höstarnas historiska interimutdelning aldrig kommer ske igen. Jag köpte en bevakningspost och skall försöka sätta mig i veckan och läsa på ordentligt. Tyvärr ser det ut som om jag kanske blir tvungen att acceptera en 6 % högre kurs än för några dagar sedan och då vet jag inte om jag kommer ha så bråttom eftersom jag fortfarande tror på svikande börsklimat i några månader. Men jag vill ha in mer norden i min portfölj och tankar försiktigt i Novo Nordisk men letar med ljus och lykta efter ett par, tre bolag till att stoppa in.

Har du några förslag på nordiska superbolag utanför Sverige som jag borde kika på?

Veckan har också bjudit på de två första semesterdagarna eftersom jag tog semester när jag gick hem i fredags. Nu väntar tre veckor av extrem dekadens. Dekadens i den form att jag kommer vältra mig i ledighet. Prislappen kommer hållas låg eftersom planen är en Sverigeturné där vi besöker vänner och familj på löpande band. Det ser jag fram emot.

Jag hoppas också på att hinna rensa lite i garderober och förråd för att få lite extra plats men det är klart underprioriterat. Dock är det en värd sysselsättning under dagar då den svenska sommaren är lika regngrått inspirerande som den brukar vara.

Hur spenderar du din sommar?
Bildkälla: avanza.se

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag har kikat både på Marine Harvest och G4S men inget ingående så det skall jag nog göra. Fast jag såg att G4S rekylerade dryga 10% häromdagen så det känns nästan som om man missat tåget men det är väl en fånig tanke.

   Tack för förslagen. Skall kika på den alla.

   Radera
 2. När du skrev att ni skulle besöka vänner och familj på semestern kom jag osökt att tänka på denna: Martin Ljung - Ester

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Din humor är till och med äldre än min... Det är helt underbart. Tack

   Radera
  2. Till mitt försvar får jag säga att det inte hör till vanligheterna att jag kollar på 50 år gamla sketcher, men Martin Ljung, Tage Danielsson och ett par till går liksom aldrig ur tiden.

   Radera
 3. Spanar också ganska mycket på nordiska bolag just nu. Har plockat in norska Gjensidige och pantföretaget Tomra. Andra jag spanar på är bland annat danska Flügger:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du ett par jag vill kika extra på... Tack för förslagen

   Radera
 4. Tre veckors semester har börjat även här. Första veckan hemma, ska fixa och röja, förhoppningsvis gå ner till bryggan för sol och bad. Ja mysa hemma bara. Sen två veckor i Spanien. Hela familjen och en kompis till ena dottern, vi bor gratis i pappas hus och våra vänner bor på gångavstånd. Underbart hänga med hela familjen, tonårsdöttrar uppskattar inte alltid familjemys annars, men lockar jag med en solsemester följer de med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekonomitankar

   Jag önskar dig all lycka till på semestern. Familjen är viktig så en sommarsemester får man kosta på sig om avkastningen är tid för och med familjen.

   Radera