söndag 31 juli 2016

Veckobrev 30 - Bloggens syfte förtydligat

Den här veckan blir det ett lite annorlunda inlägg för jag är i behov av en liten återblick.

Att Välja LyckaJag tror att det är dags att jag påminner mig själv i första hand men också alla mina läsare om vad bloggens syfte är för jag får ibland kommentarer om att mina inlägg har fel fokus i de lägena då jag inte skriver om ekonomi. Hela syftet med bloggen är att jag skall ha en plattform för att beskriva min resa mot ett lyckligare liv och projektet är min dagbok där jag skriver ned vilka val jag gör för att nå en bättre ekonomi, en bättre hälsa och en högre grad av livsnjutning. Det skall också vara balans mellan de olika benen så att ingen del tar överhanden. Vill man är man hjärtligt välkommen att inspireras av det jag skriver, kanske ta små bitar av det jag förmedlar och införliva i sitt eget liv.

Med de intressen jag har innebär detta att jag kommer skriva om ekonomi, mat och dryck, familj och vänner, djur och natur, kultur och mycket mer. Dock är det så att eftersom jag onekligen har en övervikt av ekonomiintresserade läsare och jag dessutom älskar ekonomi och sparande blir det ett lite större fokus åt ekonomirelaterade inlägg här på bloggen.

Men! Och det är ett viktigt men, bloggen är en informationsspridande dagbok vars syfte är att hålla mig på rätt spår mot ett lyckligare liv och inte en renodlad ekonomiblogg. Har aldrig varit och kommer inte att bli det heller. Jag älskar att ni läser min blogg och blir alltid lika förundrad och glad över den fantastiska uppmärksamhet jag får och det underbara community ekonomibloggsfären med dess intressenter är och detta inspirerar mig till att skriva mer och bättre, men ibland behöver jag påminna mig om varför jag gör det här och då kan jag lika gärna passa på att påminna er allihopa.

Att Välja Lycka skall göra världen till en lite lyckligare plats. Om det så bara är genom att göra mig till en bättre och lyckligare människa så må det vara så men redan där har bloggen uppnått sitt syfte.

Alltså - på lördagar kommer det komma ut ett recept. Varje lördag, oavsett vad anonym skriver. Att anonym inte förstår att jag och väldigt många av mina läsare tycker att det är viktigt att spara miljontals kronor får stå för anonym och jag får bara inse att jag inte kan förmedla sparandets ädla konst till alla. Det är givetvis beklagligt men så måste det vara. Alla kan inte bli spargudar för då slutar konsumtionens kugghjul att snurra men för er som är redo att få 18 miljoner extra i pension kommer jag fortsätta skriva om mat.

Vill man inte läsa om mat och nöje är det således ganska enkelt att låta bli. Läs inte lördagens inlägg. Jag kommer under andra veckodagar skriva om saker som har ännu mindre relation till ekonomi när jag beskriver min senaste resa eller mitt senaste restaurangbesök. Om jag förmedlar rökigheten i en nyss inköpt whisky eller försöker delge känslan av ett ljummet kvällsdopp är inte detta heller nödvändigtvis ekonomirelaterat men det sprider förhoppningsvis lite kärlek ut i etern och tillåter läsaren att bli en gnutta gladare. Gladare människor fattar bättre beslut och således kommer även dessa inlägg bidra positivt till din ekonomiska framtid.

Med detta sagt

Tack för att du läser bloggen och bidrar. Nu finns det 220 publicerade inlägg skrivna under mindre än ett års tid, de flesta av dessa har ekonomifokus. Varje vecka är det många tusen människor som kikar förbi mitt lilla hörn av det stora nätet vilket på sitt eget lilla vis bidrar till livsnjutarbenet av ovanstående figur för mig och för det är jag tacksam. Fortsätt sprida positiv energi, låt inte energitjuvarna ta dig och kramas mer på det att det må gå dig väl i livet.

Mot lycka och välgång.


Bildkälla: att välja lycka

16 kommentarer:

 1. Precis som att man inte vill läsa varenda artikel i en tidning är det väl ingen blogg där vartenda inlägg har ett intressant tema för just mig. Jag gillar feedback av alla de slag på bloggen, men skriver någon "Det här är inte intressant" känns det bara som läge att rycka på axlarna och gå vidare (och hoppas att läsaren gör detsamma).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det samma men jag har fått samma kommentarer på mina recept nu i en månads tid... Förmodligen samma anonym som vägrar ge sig :-)

   Men jag kände ändå att det var dags att förtydliga bloggens syfte eftersom jag fått något tusental nya läsare sedan jag sist skrev en sådan här artikel. Men det var eventuellt sista gången...

   Radera
  2. Som bloggare är jag intresserad av hur andra tänker kring sina bloggar, så "tjata" på bara. Då är jag mindre road av icke-vegetariska matrecept, men jag skulle inte drömma om att be dig sluta med dem :-).

   Radera
  3. :-) Varje gång jag föreslår vegetariska alternativ tänker jag på dig och dina 600 kr/mån matutgifter...

   Radera
 2. Gå din egen väg!

  Tycker mycket om din blogg och uppskattar variationen mellan de olika benen.

  Keep up the good work!

  Ps: Märkligt att lite syrliga kommentarer alltid har anonym avsändare;) Ds

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pengaregn

   Jag uppmärksammar att alla negativa kommentarer har anonym avsändare och alla vettiga frågor och positiva synpunkter tenderar att ha namngiven avsändare. Undrar om det är så att man inte ens vågar underteckna med ett fejkat alias på sina negativa kommentarer :-)

   Radera
 3. Ekonomi är viktigt och intressant. Men det finns sånt är betydligt viktigare och ännu intressantare. Jag uppskattar bredden i dina inlägg och har ett liknande tänk själv. Keep up the good work!

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Avfart Frihet

   Det värmer att höra att poängen går fram.

   Ta hand om sig

   Radera
 4. Din blogg är ju superintressant! Jag tycker att din blogg liksom onkel tom och frivid42 är de bästa, då de innehåller ekonomi, mat, privatliv och filosofiska reflektioner., som livet är. Annars blir det som sammanställning av aktiekurserna i papperstidningar. Opersonligt. Jag tycker att allt hänger ihop; jag vill spara, leva sparsamt, ta hand om min hälsa och satsa på att jobba med det jag blir lycklig av.
  Det är ju lätt att välja vad man vill läsa.
  Fortsätt inspirera!
  Motmiljonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Motmiljonen!

   Tack för de positiva orden. Det är inte fy skam att bli jämförd med Onkel tom och frivid42. Jag hoppas att jag skall kunna fortsätta på inslagen bana.

   Radera
 5. Jag tror våra filosofier är ganska lika, och du och din blogg var en av inspirationskällorna till att jag själv började blogga. Jag vet att jag inte kommer att skriva de vassaste analyserna eller hetaste aktietipsen, utan fokuserar istället på helheten med ekonomisk frihet, hälsa, familj, vänner och jobb. Hur man kan få ihop allt som en "vanlig" (barn)familj med "vanliga" jobb och "vanliga" problem. Att ständigt bli en bättre version av sig själv, med små steg. Skriva om det för att motivera sig själv och kanske inspirera en och annan där ute? Jag är ganska säker på att du tänker i liknande banor. Jag läser alla dina inlägg oavsett vad de handlar om (har missat några receptinlägg nu på sommaren :)) för variationen och likheten med min filosofi är intressant, för mig!

  Att de ekonomirelaterade inläggen är mer populära är nog nåt man kan räkna med när man skjuter brett. Allt passar ju inte alla, men gnäller man anonymt över inlägg på en blogg för att det inte är intressant nog har man kanske för lite att göra? Om man måste filtrera inlägg kan man väl läsa rubriken och sedan gå vidare?

  Nåja, här har du en trogen läsare i alla fall, fortsätt inspirera!

  /Maxa Allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maxa Allt

   Precis som du skriver har vi ganska lika filosofier och det skall bli spännande att följa din Magic Formula portfölj :-)

   Jag tycker att bloggar blir mer intressanta om de blandar upp lite. Tänk Chansar mest som skriver lite om sina Frankrikeresor eller Miljonär innan 30 som skriver om att byta däck hos pappa. Avbrotten gör det intressant och personligt.

   Lycka till i fortsättningen

   Radera
 6. Precis som att man inte vill läsa varenda artikel i en tidning vill man inte läsa om massa olika saker när man kommer till en blogg. Det är därför varje blogg brukar bara skriva om ett ämne, annars tråkar man ut läsarna. Skapa istället en blogg för varje ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chrimatistikos

   Som jag skrev ovan kommer jag inte starta olika bloggar för olika ämnen eftersom den här bloggens syfte är att beröra flera olika ämnen. Dock vill jag tacka för att du kommenterar och dessutom vågar göra det utan att vara anonym.

   Jag påpekar gärna också att nyhetstidningar mfl tenderar att beröra ganska många ämnen för att det skall finnas innehåll som passar alla. Precis som det finns väldigt många bloggar som berör en rad olika ämnen och i dessa lägen är man tvungen att välja. Blir man så illa berörd av visst innehåll får man helt enkelt låta bli att konsumera tidningen/bloggen i sin helhet men i de flesta fall kan man välja att hoppa över de delar man inte känner samma affektion till.

   Därtill finns det ämnestidningar som fokuserar på ett specifikt område men jag är ganska säker på att de flesta skulle hålla med om att inte ens alla de artiklarna de tidningarna producerar är intressanta för just dig. Jag hade kunnat skriva en blogg om ekonomi men skriva om allt från trading till värdeinvestering, grundläggande spartips till avancerad makro eller kanske analysera en barnfamiljs vardagsekonomi samtidigt som jag djupanalyserar teknikbolag. Jag är beredd att sätta pengar på att ett sådant upplägg också skulle få klagomål...

   Väl mött
   AvL

   Radera
 7. Att ha variation ger bloggen lite mer spänst, och så tappar inte läsaren intresset. Sparandet måste landa i ett sammanhang, vad är sparandet till för: mål, vardag osv. Resan blir mer intressant om man får läsa om vad du upptäcker på vägen: korv, sallad, motion mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VäL!

   Sparandet måste sättas i ett sammanhang låter ju riktigt bra. Det är precis så jag känner när jag läser andra bloggar.

   Tack för din kommentar

   Radera