onsdag 13 juli 2016

Kikar på Atea - Del 2

Det här inlägget är också publicerat i gårdagens inlägg: Kikar på Atea där du kan läsa hela diskussionen inklusive de nedan omnämnda kommentarerna. Anledningen till att det blir ett eget inlägg också är att jag inser att ingen kommer läsa om mina nyvunna kunskaper om det inte blinkar till som ett nytt inlägg och om man läste mitt famlande försök igår kan det vara viktigt att också få med den här uppdateringen.

***

När jag kikar snabbt på ett bolag tenderar jag att fokusera på de vanligaste siffrorna och en snabb genomläsning av vad bolaget sysslar med. Känns det behagligt kollar jag runt på vad andra skrivit om bolaget och sticker ned huvudet lite djupare i bolagets rapporter men det jag brukar missa är kassaflödesanalysen för jag tycker den är tråkig. Det är en väldigt viktig rapport i vissa bolag men jag kan inte hjälpa det, jag har svårt att tycka att den är spännande.

I Atea är just kassaflödesanalysen en riktigt viktig rapport för att avgöra hur bolagets finanser ser ut. Här gäller lite samma förutsättningar som med fastighetsbolag och REITs att det som är mest avgörande för värderingen av bolaget är fria kassaflöden. Vissa bolagsstrukturer och branscher har redovisningsnormer som gör att de traditionella måtten inte nödvändigtvis ger den tydligaste bilden och efter att Aktieingenjören påpekade detta och dessutom gav mig en fin länk till en artikel om just Ateas kassaflöde signerat Långsiktig investering kan jag nu konstatera att Atea är ett bolag värt att kika närmare på.

Senaste kvartalets kassaflöden var tveksamt inspirerande efter en rejäl justering av rörelsekapitalet men ser man historiskt så svänger det en hel del från kvartal till kvartal och detta borde inte vara någonting att oroa sig för om inte Q2 bekräftar trenden. Med en kassaflödesberäknad värdering är värdet på aktien betydligt mer komfortabel och om man som Aktieingenjören skriver nedan grovt antar att 1/direktavkastningen är en indikation på bolagets värde blir p/e värderingen ungefär 12. Lägger man då till senaste kvartalsrapportens hyggliga tillväxtsiffror och en historisk utdelningsökning på några procent om året borde vi ha ett bolag som fortfarande är rimligt värderat.

Jag fick också frågor i kommentarsflödet gällande direktavkastningen 8 % och beslutet är fattat att lämna en utdelning 2016 på 6,5 NOK uppdelat på 2 tillfällen vilket varit kutym de senaste åren varför jag räknar med det för framtiden också. Nästa utdelning om 3.25 NOK borde hamna på kontot i oktober.

Summering:

Jag sa tidigare att jag skulle vara försiktig på de här nivåerna. Jag vill nog fortfarande hävda att det finns värde i att vara försiktig men efter lite extra studier verkar Atea vara en vettigare investering än jag tidigare bedömt och den saftiga direktavkastningen känns som en felprissättning där investerarkollektivet kanske gör samma misstag som jag gjorde eller att norska börsen rent allmänt är mindre intressant för det stora kapitalet. Att bolaget dessutom är ganska litet gör det förmodligen ännu mindre attraktivt/svårhandlat för de stora spelarna.

Jag kommer köpa en liten post och öka i dippar. Jag handlar bekvämt under 70 NOK på de kända siffrorna men så länge vi håller oss under 80 NOK kan en liten peng få gå in. Skulle Brexitdippen komma åter vilket jag inte ser som omöjligt givet en halvslö sensommar kan jag tänka mig att tanka lite hårdare och samma sak gäller om nya förutsättningar ges. Oavsett är 8 % direktavkastning i en marknadsledare någonting man sällan ser och väl värt några minuter av ens tid för analys och reflektion.

Tack för kommentarerna, fortsätt ge mig feedback.




Bildkälla: atea.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar