lördag 23 januari 2021

Rådjursstek med hasselbackspotatis

För några veckor sedan rensade vi lite i frysen och bestämde oss för att lyxa till det med en rådjursstek vi nästan hade glömt att vi hade där.

Nu var det närmare tio år sedan jag jobbade som kock senast och även om jag behållit mitt intresse för mat och matlagning var det länge sedan jag var bra på att laga mat (med mina mått mätt). Därför tar jag numera ofta hjälp av Google för att lista ut vad och hur jag skall laga. Framförallt söker jag inspiration men jag har också tappat en hel del av fingertoppskänslan när det kommer till såser (det är inte för inte som såsmakeri är en helt egen yrkesgrupp inom kockyrket) och då är det ganska behagligt att ha ett recept som grund.


Jag gick ut på lotten och hämtade lite färska örter. Visst är det ganska galet att det finns färska örter nu? till och med salvian verkar ha klarat sig.

Det recept jag använde var på rådjurssadel och med gratäng medan jag använde en stek och gjorde hasselbackspotatis men det är i stort sett samma sak. Är du väldigt osäker på hur du gör hasselbackspotatis är det bara att följa den här länken.

Rådjurssadel med potatisgratäng

Skall man vara petig använde jag ju huvudsakligen såsreceptet men jisses vilken god sås det blev. Ett sätt att utveckla ovanstående recept hittade jag i det här receptet. Det handlar huvudsakligen om att man med enkelhet kan slänga alla delar av sås och stek i en gryta eller tryckkokare och låta det puttra i någon timme. Under tiden låter man hasselbackspotatisen stå i ugnen och när det börjar närma sig silar man av skyn och häller grädde i den. Servera med gelé och grönsaker.

Det här är en gammal klassiker jag sällan äter nu längre men det var en klassisk söndagsstek (kunde vara gris eller nöt också så klart) när mormor fortfarande levde. Det är inte annat än att man drömmer sig tillbaka när man sätter det här på bordet.

4 kommentarer:

 1. Har ingen sån där tryckkokare, men har funderat på att skaffa. Praktiskt med en apparat som lagar maten medans man själv gör någonting annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte heller en sådan. Jag brukar ta en ugnssäker gryta med lock, lägga i allt i grytan och ställa in i ugnen. En stek på 2kg kan man köra på ca 125 grader under hela arbetsdagen. Då är middagen klar när man kommer hem 😀

   Radera
  2. Ja, det gör jag ofta i ugnen. Nu tänkte jag mera på en sån där halvautomatisk tidsstyrd tingest som tillagar maten snabbare pga det högre trycket.

   Radera
  3. Ja det är ju en rolig pryl men man ska ju ha plats också 😀 men flyttar vi till hus någon gång kanske jag skaffar en sådan

   Radera