lördag 30 januari 2021

Månadsavstämning januari

 Inlägget innehåller affiliatelänkar

Januari är förbi och skönt är väl det. Jag skall inte klaga för det har varit en riktigt trevlig månad med lite snö, lite ledighet, lite halvlugnt jobbtempo efter ledigheten och en del umgänge i den sociala distanseringens tidevarv men månaden har också varit knöfull av känslomässig berg- och dalbana som har blandat de högsta av höga toppar med riktigt jävla djupa dalar och personligen hade jag kunnat skippa skiten på botten om nu det var valbart.

Men men, nu är februari här och vaccineringen pågår för fullt. På jobbet är omorganisationen i full gång och med lite tur innebär det spännande nya uppgifter för min del. Fru AvL har också nya uppgifter i några månader och till skillnad från i vanliga fall innebär dessa en rejäl sänkning av arbetstempot så jag hoppas verkligen på lite mer tid att umgås i familjen.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Januari har varit en aning mindre hektisk än förra månaden men jag har köpt några initiala småposter i WP Carey och Lockheed Martin men framförallt har jag fyllt på i befintliga innehav och då framförallt i WTG där jag köpte en extra slatt för 12,70 kr/st för jag hoppas och tror på en bra julhandel för bolaget.

Portföljutveckling

Det egenhopsnickrade AVL-indexet avslutade månaden på +2,41 % (+2,17 %). YTD ger detta ett resultat för indexet som naturligtvis är samma nämligen +2,41 % (+12,75 %). 

Portföljen avslutade månaden på +2,15 % (+3,19 %) vilket ger att året ligger på +2,15 % (15,58 %).

Aningen sämre än index men med tanke på de ganska brutala svängningarna är jag nöjd ändå. Volatilitet är spännande.

Sparande

Det är ganska udda att gå från dubbel normal inkomst till en normal inkomst och med sjuklön på stora delar av månaden vilket ju skalar av ytterligare en rejäl slant från toppen. Även om jag tycker att jag har hanterat min ekonomi på samma sätt som tidigare under hösten är det uppenbart vad stor skillnad det är på högre kontra lägre lön. Det som räddade upp det och faktiskt också gjorde månadens sparande till precis lika obscent som tidigare under hösten var att några kunder i firman slantade in sina räkningar.

Den här månaden sparade jag 79,17 % (91,38 %) och tar man bort utdelningarna blir det 72 % i sparkvot. Det är fortfarande en rejäl sparkvot men det är inte ens nästan jämförbart med förra månadens 91 % och i kronor räknat är denna månaden ett skämt jämfört med förra men jag är klart nöjd ändå.

På helårsbasis ligger sparkvoten så klart på 79,17 % (70 %). Jag hoppas kunna sänka min sparkvot till ca 40 % i år men med tanke på mina möjliga karriärvägar för 2021 och i alla fall ett halvår med begränsad rörlighet till följd av covid tror jag inte det är sannolikt att jag hamnar där.

Utdelning

Januari brukar ändå vara en ganska bra månad på utdelningsfronten men jag har gjort ganska stora justeringar i portföljen under 2020 vilket gör att just januari förlorat en del ränteinkomster till fördel för utdelningsaktier vilka förhoppningsvis ger utdelning senare i år.

Utdelningarna täckte 18,24 % (27,46 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är en avsevärd minskning men räcker fortfarande till att täcka familjens matbehov i ett par månader om jag snålar lite.

Portföljen har täckt totalt 1,52 % (28,09 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 30 % och det borde vara lösbart om bolagen vågar dela ut i år. 

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.Bild: AvL

Jag mottog 33,58 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2020 men det är inget jag oroas för just nu. 

Livskvalitet

Den här månaden har det blivit lite pulkaåkning och ett gäng promenader i ett soligt vinterlandskap och några grillningar på kolonilotten men det hade varit kul att få lov att dricka lite vin och äta en god bit mat med sina vänner nu så jag ser verkligen fram mot våren och vaccinet.

Den här månaden har vi också genomfört en omorganisation på jobbet vilket splittrar alla de grupperingar jag arbetat i det senaste året och det lämnar ett ganska stort relationsvakuum eftersom jag har fyllt mycket av tiden med jobb under 2020. 

Nu tror jag för all del att omorganisationen kommer leda till många positiva saker och att det negativa bara är under en kort stund men det är ändå trist för det har varit tillräckligt trist på alla andra sätt här i januari.

För att väga upp har jag spenderat lite tid med att nörda ner mig i min nya osunda hobby cigarrer och om någon dag eller två kommer den första laddningen dyrbart gift med vilket jag ämnar fylla min nya humidor. Kul!

Hälsa

Jag har bestämt mig för att ändra fokus. Istället för negativa mål skall jag försöka ha positiva mål.

Jag skall tillexempel bli starkare under 2021 och jag skall bli mer flexibel. Min kropp är just nu 94 år gammal och jag klarar nätt och jämnt knyta skorna utan hjälp men jag har börjat en daglig stretchträning och med lite tur kanske jag kan lägga upp en bild på när jag går ned i split lagom till årsskiftet :-)

Summering

Under 2021 hoppas jag kunna fira min födelsedag, träffa mina vänner och uppleva nya spännande saker i min omvärld utan hinder av pandemier. Häng gärna med på resan.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan omräknat för innevarande års kostnadsnivå.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera